Skocz do zawartości
Reefbos

Głośność odpieniacza i pomy obiegowej

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni,

Chcę Was prosić o podzielenie się uwagami nt. głośności pracy znanych Wam odpieniaczy (wraz z pompą) i pomp obiegowych. Wiem, że to odczucia subiektywne, ale z pewnością macie wyrobione własne zdanie na ten temat. Dodam, że nie chodzi o teoretyczne wywody a konkretne praktyczne doświadczenie. Głownie obawiam się wibracji i niskich, buczących tonów.

Wasze opinie wykorzystam przy kompletowaniu nowego zestawu ze zbiornikiem 200 l. (260 w obiegu). Zakładam przepustowość odpieniacza 400 a pompy obiegowej +/- 2500. Całośc będzie zainstalowana w sypialni więc rozumiecie wagę sprawy. Z góry dziękuję za odpowiedzi zaczynające się od "podobno" lub złote myśli typu "im drożej tym ciszej".

Koszty mają oczywiście znaczenie, ale dla uproszczenia nie bierzcie ich pod uwagę.

Może ktoś z Was ma również doświadczenie w wyciszaniu szafek podakwariowych?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz wazna rzecz, ale na noc zawsze mozna wylaczyc. Nawet najcichszy bedzie szumial. W dzien tego slychac bo masa dzwiekow do ktorych przywyklismy dociera do naszych uszu, ale szumu mieszana powietrza z woda nie wyeliminujesz. Mozna wyciszyc, uszczelnic szafke, matami, gabkami ale wtedy powstaje problem wilgoci. Zasys powietrza mozna dac za okno.

Konkretnego modelu nie polece, ale napewno na pompie Tunze. Nie chodzi tylko o cisze, ale cene za wydajnosc.

Obieg Eheim lub rowniez Tunze. Cykulacja Tunze, po dwoch tygodniach nie bedzesz nic slyszal

Edytowane przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji)

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za uwagi. Też myślałem o wyłączaniu na noc, ale spotkałem się z opinią, że lepiej tego nie robić. Sam szum to pewnie jeszcze pół biedy - bardziej obawiam się wibracji i niskich tonów. Generalnie radzono mi w sklepie by odpieniacz był z pompą zewnętrzną, bo te z wewnętrzną powodują rezonans rury odpieniacza (?). Czy masz jakieś doświadczenia z pompami Red Dragon - jak się mają w przypadku odpieniacza do Tunze?

Rozumiem, że jak pompa Tunze to i sam odpieniacz też Tunze, bo inaczej trudno będzie to skompletować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sprzętu całkowicie bezgłośnego,ale można sobie czasem pomóc.Na przykład połączenie pompy obiegowej z rurkami specjalnym wężykiem silikonowym.Odpieniacza na noc raczej bym nie wyłączam,ale jak Dyzma napisał,po 2 tygodniach nie będzie nic słychać,człowiek się przyzwyczai.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry pomysł z wężykami. Tylko gdzie takiej średnicy i odpowiednio wytrzymałe (pewne) kupić?

Jakiś namiar?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry pomysł z wężykami. Tylko gdzie takiej średnicy i odpowiednio wytrzymałe (pewne) kupić?

Jakiś namiar?

Pozdrawiam.

Byle jaki sklep z wężami,na przykład Castorama.Ja mam wężyk fi 16mm jeśli pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silikonowy w Castoramie?

To taki, jak węże ogrodowe do podlewania,ze zbrojeniem dla wzmocnienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez zbrojenia, zwykły ale silikonowy.

Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5.

W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z inmarem, ja u siebie również zastosowałem węże silikonowe i jest git. Co do cyrkulacji mam Tunze 6045 x2 szt. Na początku byłem trochę przerażony "głośną" pracą w/w urządzeń ale jak mi doradził jeden z sympatyczny kolega z Gdańska o dwóch tygodniach miały się dotrzpoć i się dotarły. Teraz wogóle ich nie słychać. :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze kiedy widzę post napomykający o wyłączaniu odpieniacza na noc to zastanawiam się czy to wysublimowana ironia czy też dowcip którego nie łapię, ale zaraz później przypominają mi się akwaria z gupikami, których właściciele mieli brzęczyki podłączone na jednej listwie z oświetleniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz można prostatic na płytce z plexi a ją na podstawach z silikonu. Ja zrobiłem podstawki z akwarystycznego w tubce. Wyszły spore ale odpieniacz zamilkł. Obcieło właśnie niskie tony.

Teraz walcze z obiegową bo nawet po wężu przenoszą się drgania na sumpa i na akwarium. Cała szafkami drży.

[420L] by acezary - jest || Szkiełko 140x50x55h - 385l + sump 110l, 120W LED + 2xT5 54W, odpieniacz Black Pearl by Sebastek, NJ2300

64l CUBE - było || Szkiełko 40x40x40 | światło - 2 x PC Aquael | kaskada FZN2 z Purigenem + Chemipure |Tunza Nanostream 6015 | 8kg LR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem doswiadczonym bojownikiem o cisze, poniewaz akwa stoi 1m od lozka. Kto u mnie byl, ten widzial ;

W zwiazku z tym wiem juz, ze:

Ehaim to super cicha pompa obiegowa a brzeczec moze tylko wylewka wiec pomiedzy lock-line a szyba mam kawaleczek gabeczki.

Odpieniacz (u mnie MC500) to kawal drania i na noc musze go wylaczac. Niestety wymaga to potem czestej regulacji, no ale nie ma nic za darmo

Pompycyrkulacyjne choc sa bezszelestne, to przewod zasilajacy potrafi dzwonic o brzeg szyby.

No i przelew :(. Mialem Blaua i po zalozeniuzaworu nie bylo nic slychac, ale sie zaczelo zapowietrzac. Teraz mam SuperTunze i jest tag glosne, ze wkladam gabke w odplyw ale to tylko polsroddek. Jak jest "puste" to nie dosc ze siorbie jak wampir przy kolacji to jeszcze zapowietrza sie mikrobabelkami :(

dsc0711b.th.jpg

Delta 72x72x50; LED Cree by Tomasz; Hydor Slim-Skim; 2x6055 + multi

Znajdziesz mnie rowniez na: http://www.bractwo-s...forum/index.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedy akwarium w tym samym pomieszczeniu, w którym spałem - i już nigdy więcej na takie rozwiązanie bym się nie zdecydował.

akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedy akwarium w tym samym pomieszczeniu, w którym spałem - i już nigdy więcej na takie rozwiązanie bym się nie zdecydował.

Moje akwaria zawsze stoją obok łóżka,z tego powodu każdy projekt był dopieszczany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze kiedy widzę post napomykający o wyłączaniu odpieniacza na noc to zastanawiam się czy to wysublimowana ironia czy też dowcip którego nie łapię, ale zaraz później przypominają mi się akwaria z gupikami, których właściciele mieli brzęczyki podłączone na jednej listwie z oświetleniem.

Kaspy no niestety mamy "Ciemnogrod" . Dla wielu odpieniacz to ikona czy filar akwarium. Jego wylaczenie to jak odpiecie chorego od urzadzen podtrzymujacych zycie.

Nawet zostawiajac wlaczony pH w nocy i tak leci wiec, wylacznie go na 7-8 godzin zeby sie wyspac i pozwolic najesc sie koralom nie zrobi nic zlego.

Reefbos cokolwiek zamontujesz musisz uzbroic sie w cierpliwosc i dochdzic ktore urzadzenie moze wywolywac rezonans. Najlepiej wylaczyc wszytsko i odpalac pojedynczo kazda pompe i kombinowac. Dla pomp cyrkulacyjnuych pod magnesy polecam wkladki sylikonowe do butow.

c_big9430772.jpg

Edytowane przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji)

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za komentarz.

Z pewnością większość "buczeń" można stłumić eksperymentując już w trakcie eksploatacji. Wszystkie uwagi tego dotyczące są bardzo istotne.

Najbardziej obawiam się jednak poniesienia kosztów odpieniacza czy pompy, z którymi niestety nic zrobic się nie da, a będą absolutnie nie do przyjęcia. Stąd pytanie o Wasze praktyczne doświadczenia. Innym pewnie też przydadzą się takie informacje. W końcu jaka to przyjemność zasiąść przed zbiornikiem w celach czysto relaksowych i mieć wszystko spaprane przez bulgotania, warczenia i inne postękiwania sprzętu?

Swoją drogą ciekawe czy ktoś prowadził kiedykolwiek badania dotyczące wpływu wibracji i dźwieków na mieszkańców zbiornika - ich zachowanie i długość życia. Teoretycznie nie wydaje się by to nie miało znaczenia.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie od wczoraj mam cisze bo wczesniej tv nie slyszalem rozebralem swoja pompe obiegowa LifeTech AP3500 .Jakos zaraz z poczatku bylo w miare cich no pojecie wzgledne ale dawalem rade po ostatnim czyszczeniu tydzien meczyl mnie brzek i jakies wibracje z obiegowki wiec wczoraj postanowilem do niej zajrzec. Proby byly robione w zlewozmywaku i zauwazylem ze im blizej dosuwam nie dotykajac zlewu pompa wibracja sie wzmaga.Rozebralem ja wyjalem wirnik i metalowy precik osadzony na dwuch gumach amortyzujacych poskladalem podociskalem wszystko zlozylem i jak reka odjal. Zaczela pracowac bezszelestnie . Widac po ostatnim czyszczeniu cos nie docisnolem. Teraz slysze tylko troszke jak woda splywa jest superancko.

450L+Sump, 85kg skala, 40 kg piasek, korale twarde i miekkie, ryby, skorupiaki.

Swiatlo T5 4x54w

Multikontroler 7095

Cyrkulacja 2x Tunze 7400/2

Odpieniacz Juwel 3.0

Obieg LifeTech AP3500 2000 L/h

Podmiana co dwa miesiace

Zbiornik prowadzony na kranowce

5835_5918.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie od wczoraj mam cisze bo wczesniej tv nie slyszalem rozebralem swoja pompe obiegowa LifeTech AP3500 .Jakos zaraz z poczatku bylo w miare cich no pojecie wzgledne ale dawalem rade po ostatnim czyszczeniu tydzien meczyl mnie brzek i jakies wibracje z obiegowki wiec wczoraj postanowilem do niej zajrzec. Proby byly robione w zlewozmywaku i zauwazylem ze im blizej dosuwam nie dotykajac zlewu pompa wibracja sie wzmaga.Rozebralem ja wyjalem wirnik i metalowy precik osadzony na dwuch gumach amortyzujacych poskladalem podociskalem wszystko zlozylem i jak reka odjal. Zaczela pracowac bezszelestnie . Widac po ostatnim czyszczeniu cos nie docisnolem. Teraz slysze tylko troszke jak woda splywa jest superancko.

450L+Sump, 85kg skala, 40 kg piasek, korale twarde i miekkie, ryby, skorupiaki.

Swiatlo T5 4x54w

Multikontroler 7095

Cyrkulacja 2x Tunze 7400/2

Odpieniacz Juwel 3.0

Obieg LifeTech AP3500 2000 L/h

Podmiana co dwa miesiace

Zbiornik prowadzony na kranowce

5835_5918.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety całość akwarium to często niezłe pudło rezonansowe, czasem przesunięcie pompy o 2 cm obniża generowane dzwięki o połowę, nawet ustawienie sumpa za blisko ścianek szafki powoduje rezonans i przenoszenie dzwięków - co więcej chodząc naokoło akwarium w różnych miejscach słychać różne natężenie dźwięku. Generalnie da się kupić bardzo ciche pompy i obiegowe i cyrkulacyjne, myślę, że największym hałasotwórcą jest odpieniacz i to nie ze względu na pompę/pompy tylko proces mieszania wody z powietrzem, zaciągania powietrza przez rurkę (tu można powalczyć tłumikami, wężykami wystawionymi na zewnątrz itp). Tak więc po zminimalizowaniu hałasu pomp poprzez odpowiednie ustawienie i węże silikonowe (można z tym długo walczyć ale da się) na końcu i tak zostaje hałas odpieniacza, którego nie da się wyciszyć zupełnie chyba, że przez ogólne wyciszenie szafki od wewnątrz. Trzeba pamiętać, że zupełne uszczelnienie szafki w środku też nie jest możliwe bo po 8 godzinach zrobi się tam łaźnia parowa. Jeśli naszym celem jest cisza to od razu polecam zakup odpowiedniego sprzętu: pompy Tunze i Eheim oraz odpieniaczy na zwężkach (np. Venturiego -> Schuran?). Taki zestaw powoduje że w nocy słychać tylko wiatrak wyciągający powietrze z szafki. Zupełnej ciszy nie będzie ale należy dążyć do ustawienia jednolitego ciągłego dźwięku, każdy dźwięk pojawiający się co jakiś czas zwraca uwagę i budzi w nocy (najgorsze chyba to chlupanie wody w kominie).

Pozdrawiam i idę dalej wyciszać :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj odpieniacz Deltec MCE600 jest tak cichy, ze musze wstawac spojrzec na wylot, zeby upewnic sie ze jest wlaczony (bo wylaczam na czas karmienia). Akwarium przy lozku. Niskich tonow zadnych nie ma, pewnie jest jakis delikatny szum, ktorego ja juz nie slysze, bo nie jest denerwujacy ani zauwazalny.

Do reaktora pelletek mam zewnetrznego Eheima (zewnetrzna pompa, nie mowie o tej w kanistrze) niestety nie wiem jaki model. Rowniez go nie slysze a buczy tylko jesli dotknie jakiejs sztywnej powierzchni.

U mnie z calego sprzetu najglosniejszy jest szelest pelletek w reaktorze. Ale i tak jest to takie monotonne, ze sie nie slyszy.

Zeby uslyszec odpieniacz albo Eheima musze sie wsluchiwac, a i tak upewniam sie dotykiem lub spojrzeniem.

Edytowane przez schriss (wyświetl historię edycji)

65L Tank + Deltec MCE600 + Eheim Pro 3e 2078 Canister (only live rock) + custom made Bio-Pellets reactor. 2xVortech MP10W. Pacific Sun "Black Python" 160W Cree LED. No socks. No sump. No water changes.

Feeding daily: Live Reef Flourish, Oyster Relish, Rotivits - enriched rotifers

Galeria

2207_2219.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz sumpa->nie masz komory rezonansowej w postaci szafki. Kiedyś robiłem próby na odpieniaczu delteca zewnętrznym wystawiając go na zewnątrz i był cichszy bo nic się nie wzbudzało w sumpie/szafce/rurkach. Niestety i tak musiał wrócić do szafki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako argument za dopuszczeniem wyłączania odpieniacza (np. w nocy nawet do 8 godz dziennie) przytaczam poniższy fragment z instrukcji do odpieniaczy Tunze z serii Comline DOC Skimmer:

"Bei dem Einsatz in Räumen, die einen sehr geringen Geräuschpegel benötigen (Wohnzimmer,

Schlafräume, etc.), kann der Comline DOC Skimmer an eine Zeitschaltuhr (7) angeschlossen

werden. Das Gerät kann beispielsweise 8 Stunden/Tag außer Betrieb sein. Nach der Einschaltung

wird die fehlende Protein-Abschäumung nahezu wieder aufgeholt. Der Comline DOC Skimmer hat

die vorteilhafte Eigenschaft, seine Einstellung beim Ein- Ausschalten nicht zu ändern. Der Abschäumer

sollte bei dieser Betriebsart nicht an der unteren Grenze der Leistungsempfehlung für das Aquarium

liegen."

i to samo po angielsku:

"For operation in surroundings which tolerate a very low noise level only (living room, bedrooms,

et cetera), the Comline DOC skimmer can be connected up to a time switch (7). The unit may

be shut off for eight hours / a day, for example. The missed protein skimming action is caught

up almost completely within a few hours after the unit has been switched on again. The Comline

DOC skimmer has the advantageous property of not changing its setting when switched off. In this

mode of operation, the skimmer should not be run at the lower limit of the recommended output for the

aquarium."

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pompa obiegowa tunze jest regulowana ? a co sądzicie o NewJet ponoć bardzo ciche ale nikt tu o nich nie pisze. Dołożyć 100 i kupić Tuzne Pompa Silence 1073.020 czy jednak kupić New Jet 2300. Która bardziej cicha co polecacie??

Start: 12.10.2012, 80/40/40 front OptiWhite, sump 69/30/30 +dolewka 8l, 128l + 45l

LR 15 kg, LS 9 kg, Odpieniacz Blau Scuma IT 110, 2x Tunze 6025, Lampa Pacific Sun Black Python 110w plus lampa GLO HAGEN 2xt5 ATI Aquablue, Pompa obiegowa Tuzne Silence 1073.020, Grzałka Jager 150W, Autodolewka aqua-trend, 1x Moonlight LED 1 Watt, Sól: Reef Crystals , Balling, SUMP: siporax 4l, refugium - 18/30/22h -swiatlo LED 10W 6500k - glony: Caulerpa Grape C . Racemosa, wata, filtr przepływowy DIY na węgiel na pompce Tunze Silence 1073.008, sera silicate clear, 3x pompka perystaltyczna ze sterownikiem mirekkon.pl

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.