Skocz do zawartości
tomasz

LAMPA LED DIY - parainstrukcja budowy

Rekomendowane odpowiedzi

Po prostu ją wyrzuć. W stringu równie dobrze może być 5szt.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu ją wyrzuć. W stringu równie dobrze może być 5szt.

czyli mam podłączyć te 5 diód i podpiąć drivera i odpalić całość?

Edytowane przez Sygen (wyświetl historię edycji)

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie tak spróbowałem i diody odpaliły wszystkie 5 ale po 5 sekundach z drivera się dymi wiec wyłączyłem

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takze juz wiesz, poszedł driver. I dam sobie rękę, nie, paznokieć obciąć że wcześniej miałeś zwarcie.

Jest jeszcze jedna opcja. Driver kleiłeś do płaskiej powierzchni? Moze uszkodziłeś niechcący taśmę klejacą pod spodem?

PS. Przed chwila pisał do mnie kolega i w ciemno obstawiał driver - miał rację...

Edytowane przez tomasz (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tym driverze nie ma taśmy ,jego się nie klei

i wydaje mi sie że wiecznie jest wałkowane ze jeśli driver zostanie uszkodzony to ta nitka tylko nie bedzie świeciła i chyba ty tak pisałeś

Edytowane przez Sygen (wyświetl historię edycji)

Moje akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa, bo to jest chyba ten 2002. Co i tak nie zmienia faktu że czeka Cię zakup.

PS. Owszem, tak właśnie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to czemu jeśli poszedł driver i podłączam 6 diod z ta niedziałająca to całość nie świeci?

Moje akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo walnięty driver zwiera Ci zasilacz i jeśli się nie przestaniesz bawić a zasilacz nie ma zabezpieczenia przeciwzwarciowego to go też za chwilę spalisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli jeśli walnie driver to reszta też nie będzie świecić bo zwiera zasilacz to czemu piszesz ze reszta będzie świecić jak nie będzie,bez urazy ale tak to rozumie

Moje akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo uszkodzenie drivera nie zawsze oznacza że zwiera zasilanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra wymienię driver i ta uszkodzona diodę i będzie hulać jak talala :)

Moje akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcę wymienić tą moja jedną diodę która nie działa Royal blue i niestety w maritexe nie maja takich samych czy mogę kupić diodę o barwie D4 a mam D3 i czy nie będzie problemu dołożenia jej do jednego obwodu 6ciu diod i czy jest znacząca różnica w świeceniu ze będzie się wyróżniać

Moje akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcę wymienić tą moja jedną diodę która nie działa Royal blue i niestety w maritexe nie maja takich samych czy mogę kupić diodę o barwie D4 a mam D3 i czy nie będzie problemu dołożenia jej do jednego obwodu 6ciu diod i czy jest znacząca różnica w świeceniu ze będzie się wyróżniać

Nic sie nie stanie. Mozesz to podlaczyc. Roznicy pewnie nie zauwazysz "golym okiem".

Zwracaj uwage na prad maxymalny, ktory przeniesie dioda. Jesli z drivera podasz prad o wiekszej wartosci (to jest ta liczba w mA) niż prąd maxymalny Twojej diody, to ja spalisz. Jezeli podasz prąd mniejszy niz prąd maxymalny Twojej diody to po prostu nie bedzie swiecic pelna moca.

Dla diod XP-E (Royal Blue) prad maxymalny to 1000 mA. Ty pewnie podlaczas te diody przez driver wysterowany na 900 mA, dlatego w ten szereg mozesz wpac kazda diode, ktora ma prad maxymalny wiekszy od 900 mA i nic sie nie powinno stac (pomijam kwestie spadku napiecia).

Dodam jeszcze jedno. Powinienes przed podlaczeniem nitki do drivera sprawdzic miernikiem jaki prad wychodzi z drivera. Jezeli robiles to bez miernika "w ciemno" to troche ryzykowales.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drivery zamawiałem z prądem 900mA i nic nie mierzyłem bo nie posiadałem takiego przyrządu to firma w której zamawiałem taki miała mi ustawić i raczej wierze ze taki jest.

Moje akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drivery zamawiałem z prądem 900mA i nic nie mierzyłem bo nie posiadałem takiego przyrządu to firma w której zamawiałem taki miała mi ustawić i raczej wierze ze taki jest.

No dobrze. Ufasz im to OK ale...

miernik uniwersalny kosztuje kilkanascie zlotych, pomiar trwa kilka sekund. Miernik przyda Ci sie jeszcze nie raz i nie dwa.

A jak firma przyslala Ci nie taki driver jak trzeba albo uszkodzony to spalisz diody warte kilkadziesiat zlotych.

I jak sie bawisz z prądem to lepiej ufaj tylko sobie i to nie do końca.

P.S. Biale podlaczales tez pod 900 mA ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze posiadasz , po drugie nie musisz sprawdzać. Jeszcze się nie zdażyło że źle ustawili. Dioda - tak jak napisał poprzednik, chociaż jak nie chcesz kupować to możesz zostawić pięć.

PS. Tomek a jak Ty fizycznie łopatologicznie mierzysz prąd drivera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze posiadasz , po drugie nie musisz sprawdzać. Jeszcze się nie zdażyło że źle ustawili. Dioda - tak jak napisał poprzednik, chociaż jak nie chcesz kupować to możesz zostawić pięć.

no teraz już posiadam ale wcześniej nie miałem :wallbash:

Moje akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. Tomek a jak Ty fizycznie łopatologicznie mierzysz prąd drivera?

Widze, ze Pan Profesor wywołał mnie do trablicy i zaraz dostanę po uszach :)

No to łopatologicznie robię to tak:

Biorę miernik uniwersalny,

Czarny kabelek do gniazda COM

Czerwony kabelek do gniazda 10ADC

Regulator miernika ustawiam na symbolu DCA 10A

Podłączam driver do zasilacza

Zwieram sondy: czarną do minusa, czerwoną do plusa drivera.

Na wyświetlaczu odczytuje wartosc prądu.

Po co to robię ?

Bo kupilem takie drivery z trzema potencjometrami i samodzielnie musze ustawić ich parametry. Pierwszy potencjometr ustawia napięcie na wyjsciu, drugi prąd maxymalny, trzeci prąd aktualny.

Jest jeszcze druga metoda a mianowicie dotknac jezykiem. Podobno niektorzy wyczuja dokkladna wartosc :)

Edytowane przez TomekSz (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek, po uszach nie dostaniesz chociaż w szkole pałę byś dostał. Otóż amperomierz jest miernikiem o bardzo małej rezystancji (w przeciwieństwie do voltomierza). Czyli podłączając tak jak opisałeś praktycznie zwierasz driver i Twoje szczęście że ten w którym to robiłeś miał zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Otóż amperomierz włączamy szeregowo w obwód odbiornika. Co to znaczy? Że powinny być podłączone diody i amperomierz włączamy szeregowo jako siódma dioda. Ale żeby ich nie spalić możemy dać diody np. trzy amperowe.

Jednak zasada zelazna jest jedna: amperomierz łączymy w szereg z odbiornikiem, a nie tak jak napisałeś zamiast niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz jak czlowiek sie uczy na forum. Dzieki za lekcje. Pale skruche.

Tylko powiedz mi jaka wartosc pokazywal mi miernik na wyswietlaczu ?

Prawe mówiąc robilem to przed chwila w taki sposób, ze szereg szesciu diod mam juz wlutowany i sondy zwarlem na stykach miedzy driverem a szeregiem diod. Podczas pomiaru diody przestaly swiecic, natomiast wartosc na amperomierzu wydaje mi sie sensowna ?

Czy moge to zrobic zwierajac styki na ostatniej diodzie w szeregu ?

Powtorzylem pomiar tak jak powiedziales za ostatnia dioda w szeregu i wynik na wyswietlaczu jest taki sam jak przed szeregiem ... ?

Edytowane przez TomekSz (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sondy, nie sądy.

Nieistotne jest, w którym miejscu w szeregu diod wstawisz amperomierz, prąd będzie taki sam.

Edit:

Możesz zewrzeć amperomierzem jedną z diod, wtedy prąd powinien być taki sam, ale odpadnie spadek napięcia na zwartej diodzie.

Edytowane przez kapuhy (wyświetl historię edycji)

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, bo driver ma ograniczenie prądowe i większy prąd nie popłynie. Ledy przygasły bo cały prąd popłynął nitką którą stworzyłeś amperomierzem. Odczyt powinien być prawidłowy, jednak takie zwarcie jest zawsze groźne dla drivera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sondy, nie sądy.

Nieistotne jest, w którym miejscu w szeregu diod wstawisz amperomierz, prąd będzie taki sam.

Edit:

Możesz zewrzeć amperomierzem jedną z diod, wtedy prąd powinien być taki sam, ale odpadnie spadek napięcia na zwartej diodzie.

Juz poprawiam :blushing:

Tak, bo driver ma ograniczenie prądowe i większy prąd nie popłynie. Ledy przygasły bo cały prąd popłynął nitką którą stworzyłeś amperomierzem. Odczyt powinien być prawidłowy, jednak takie zwarcie jest zawsze groźne dla drivera.

OK, dzieki za lekcje :)

Podsumowujac... (jesli sie myle to mnie popraw). Jezeli chce sprawdzic jaki jest prad na wyjsciu z drivera to najlepeij stworzyc szereg z powiedzmy 3 amperowych diod i styki amperomierza podlaczyc za szeregiem jako "siódmą" diode.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi