darek34 Zgłoś Napisano 17 Lipca 2013 Może być jeszcze mniejszy np 0,35mm2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu3754 Zgłoś Napisano 18 Lipca 2013 jeśli się ma np. akwarium kontkę do 60 litrów to można załadować takiego leda http://allegro.pl/naswietlacz-halogen-led-20w-rgb-i3395627640.html ciekawe rozwiązanie. funkcje kolorów od czerwieni po fiolet także jest możliwość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom-81 Zgłoś Napisano 10 Września 2013 Cześć czy ktoś wie z jakiej ilości diód(barwa) są zbudowane nowe Pacific Sun'y, może by zrobił eksperyment i zbudował lampkę DIY na ich podstawie bez diód białych, z tego co widzę są dostępne diody cyjan i red o innym spektrum w maritexie. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi Zgłoś Napisano 12 Września 2013 a może takie cuś nada się na lampe ? http://www.ledgroupbuy.com/lumia-5-1-100w-full-spectrum-5-channel-led/?utm_source=reefbuilders&utm_medium=banner&utm_term=100w&utm_content=multichip&utm_campaign=lumia5.1 Cytuj Akwa.125x55x60 + sump 80x40x40 , Maxspect 2x120w 16000k , obieg Eheim Compact +3000 , odp. diy ala ATI 200 , cyr. 4 x Tunze 6055 na Multi. 7095 , Dastaco II ala DiTus ,AquaRoche ZERO LR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość tuptus Zgłoś Napisano 20 Września 2013 Potrzebne drivery 1A NIE PISZCZĄCE. Kto może polecić sprawdzony model cichych driverów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elroy Zgłoś Napisano 29 Września 2013 (edytowane) Witam Koleżanki i Kolegów Przeczytałem cały wątek od a-z, ale niestety trochę linków do Maritexu są już nie aktualne i prośba o pomoc Dostałem szkło 60x40x40, a z racji że mam podstawy elektroniki oświetlenie chciałbym wykonać samodzielnie. Niestety z racji braku doświadczenia nie wiem jakie kupić ledy oraz ile ich dać na takie akwarium. Chciałbym je zamontować tak jak wielu projektach na sztandze aluminiowej z ochroną plexi. Chłodzenie pasywne. Planuje korale miękkie. Czy wspomożecie linkami oraz ile ich kupić? Edytowane 29 Września 2013 przez elroy (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 29 Września 2013 Mój zbiornik ma 65x50x50. Lampa zawiera 12 białych( 6XT-E i 6 XP-G), 12 RB XT-E, 6 Blue XP-E. Diody ułożone na przemian. Kolor końcowy dobrze zmieszany. Białe świecą na 18%, pozostałe na 85 - światła jest dużo. Wszystko polipuje, SPS mają przyrosty. Chłodzenie zrób aktywne - dwa wiatraki 120mm. Zamiast radiatora będziesz mógł użyć blachy alu 4mm ( sam mam radiatory z odzysku, jednak teraz dałbym blachę) Pozdrawiam Marek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elroy Zgłoś Napisano 29 Września 2013 Dzięki Marku za poradę, bo zbiorniki mniej więcej podobne, więc pójdę tym tropem.. Masz gdzieś na forum zdjęcia zestawu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 29 Września 2013 Nie. Jeszcze ni zrobiłem tematu...... Pozdrawiam Marek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
k_bad Zgłoś Napisano 29 Września 2013 Chłodzenie zrób aktywne - dwa wiatraki 120mm. Zamiast radiatora będziesz mógł użyć blachy alu 4mm ( sam mam radiatory z odzysku, jednak teraz dałbym blachę) Pozdrawiam Marek Jestem na etapie czytania i kompletowania sprzętu do budowy takiej lampki i tu mnie Marku troszkę zaskoczyłeś, dlaczego uważasz, że blacha byłaby lepsza od radiatora? Jeśli możesz uzasadnij być może zastosuję się do twojej sugestii. Cytuj Akwarium 80x50x50h czyli 200l, Sprzęt: lampa Pacific Black Phyton 120W, odpieniacz Tunze 9004 (Comline Reefpack 250), cyrkulatory 2xAquael Reef Circulator 2600 + Hydor Koralia 900, grzałka hagen 100W. Skała 25kg, piasek 6kg ATI Fiji White Sand, Życie: Hepatus, Doktorek, Mandaryn, 2xBłazny, ślimaki (2xNosariusy, 14xTrochus) Histro, korale LPS, SPS i jakieś miękasy. Chwilowa likwidacja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 29 Września 2013 Nie powiedziałem lepsza. Ale przy budowie lampy nad 60x40x40 i aktywnym chłodzeniu wystarczy. Rozmawiałem kiedyś o tym z Leszkiem z AR. Tam też znajdziesz kilka informatyzacji w tym temacie. Pozdrawiam mobilnie Marek @ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 10 Października 2013 mam takie pytanie bo szukam a wiem ze gdzieś o tym było ale nie mogę znaleźć a mianowice przestała świecić jedna biała dioda w lampie (prawdopodobnie się spaliła) czy muszę ją wymienić czy może tak zostać bo wizualnie mi to nie przeszkadza ale moze z czasem padną kolejne w tym stringujeśli jej nie wymienie? mam połączone w jednym stringu 6 sztuk i teraz świeci 5 sztuk a jedna nie driver mam ustawiony na 1.2 mA Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 10 Października 2013 Sygen, prąd płynie ten sam, ale driver musi zrobić niższe napięcie, więc bardziej się grzeje. Przynajmniej tak mi się wydaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 10 Października 2013 to zalecane by było wymienić ta spaloną diodę bo z czasem może szlak trafić driver Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 10 Października 2013 W poprzedniej lampie prawie przez rok miałem spaloną jedną diodę z sześciu teraz niestety w nowej też spaliła się jedna ale nie będę wymieniał. Coś liche te niebieskie diody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 27 Października 2013 i znowu padła kolejna dioda tym razem royal blue ale chciałem zapytać jeśli właśnie padła jedna sztuka z 6 w stringu to pozostałe 5 sztuk świecą ale dużo słabiej niż niebieskie w innych stringach po 6 sztuk Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość maxevans Zgłoś Napisano 27 Października 2013 Czym wyższe napięcie tym krótsza żywotność diód. Ja mam ustawione zarówno białe jak i Royal Blue na 700mA. Do tego chłodzenie aktywne i temperatura utrzymuje się na poziomie 29st.C Myślę że to wystarczy aby całość działała przez dłuższy czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 27 Października 2013 (edytowane) no ale chyba jeśli mam ustawione royal blue na 900 mA i świecą na 80% to chyba dioda przez to się nie spaliła świecąc raptem 10 miesięcy tylko jakaś lipna była a te pozostałe 5 w stringu powinny chyba świecić tak samo jasno jak przed spaleniem się jednej a nie jakies 30% slabiej Edytowane 27 Października 2013 przez Sygen (wyświetl historię edycji) Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 27 Października 2013 Przy przepaleniu jednej czy dwóch diod w stringu napięcie dla pozostałych się nie zmienia wiec powinny świecić taką samą mocą jak dotychczas - Sylwek możne masz problem z driverem a nie z diodami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 27 Października 2013 Przy przepaleniu jednej czy dwóch diod w stringu napięcie dla pozostałych się nie zmienia wiec powinny świecić taką samą mocą jak dotychczas - Sylwek możne masz problem z driverem a nie z diodami? no nie wiem na razie lampy nie rozkręciłem tylko tak świeci bo nie mam diody na wymianę,wczoraj ta jedna dioda co jakiś czas gasła i ponownie świeciła dobrze i tak kilka razy ale od dziś rana już nie świeci a te 5 sztuk tak jak pisałem świeca dużo słabiej albo te pozostałe 5 stringów po 6 sztuk dostały jakiegoś powera i świecą mocniej bo wizualnie patrząc na akwarium jest w tym miejscu taki pas jak by kilka niebieskich nie swieciło Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 29 Października 2013 problem naprawiłem na jak długo to się okaże a powodem było że dioda nie łączyła z płytka i docisnąłem ją dosyć mocno do płytki i świeci.Jest to już trzeci taki problem za każdym razem innej diody i wnioskuję że o kant d*py potłuc to łączenie diody z płytką przez firmę Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaczal Zgłoś Napisano 23 Listopada 2013 Proszę o radę jak zamocować soczewkę RGB do podłoża. Soczewka ma trzy bolce pozycjonujące, ale lekko wchodzą w otwory. Cytuj 140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101; DSR UAPS Zalane 18-11-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 23 Listopada 2013 Jacku czemu zadajesz to samo pytanie w kilku tematach? Bałagan się niepotrzebnie robi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaczal Zgłoś Napisano 23 Listopada 2013 Tak wiem przepraszam. Przypomniał mi się ten temat, a że ma spore zainteresowanie więc stąd pytanie. Cytuj 140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101; DSR UAPS Zalane 18-11-2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2013 A może niestandardowo: same Royal Blue tak ze 48 sztuk i do tego świetlówki ATI Coral Plus, Aquaspecial, Actinic zamiast białych ledów? Cytuj Kostka 100x100x50cm, Oświetlenie: 12 x 39W, ATI Sunpower Cyrkulacja: 2 x Tunze 6095, 1x Tunze 6055 Obieg: NewJet 4500 Reaktor Ca, DIY Sól: Tropic Marine Pro Reef, RedSea. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach