Włodzimierz Zgłoś Napisano 7 Września 2012 (edytowane) @marine, a co lejesz do akwarium? Suplementy, dodatki? Edit: Już widzę. Ja bym odstawił wszystkie dodatki i pilnował tylko Ca, kH i Mg. I ile karmisz i czym? Edytowane 7 Września 2012 przez Włodzimierz (wyświetl historię edycji) Cytuj "Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji." - św. Tomasz z Akwinu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 7 Września 2012 nakrecilem jeszce film moze bedzie lepiej widac jak na fotkach Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 7 Września 2012 Marine - podkreslasz ze masz skromna obsade a lejesz wszystko co mozna. Nie wiem jakie masz korale bo nie napisales. Sugerowalbym uspokoic wode, robiac rzadsze podmiany. Dobrze by bylo gdybys zdobyl kilka kg soli IO i przez pewien czas uzywal jej zamiast RS. Mozesz tez podniesc cyrkulacje i ustawic odpieniacz na mokro lub zalozyc jakis filtr mechaniczny z wata filtracyjna. Podnies kh do 13-14 (powoli) poniewaz glony nie lubia twardej wody. Rwij recznie ile mozesz. Masz niskie nutrienty wiec przyrost bedzie wolny. PS Nastepnym razem wklej cala metryczke Pozdro Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość sushi Zgłoś Napisano 7 Września 2012 (edytowane) oki podmiana 25 litrow co tydzien przy 350 litrach sol red sea coral pro suplementy ca.mg.sr.kh.k.br red sea podawane codziennie w proszku swiecenie 12h nic wiecej nie podaje wczesniej zbijalem rowem po4 zadnych problemow innych niema jedynie glony na skalach vodki nie leje Przestań podmieniac, przestań lać cokolwiek z dodatków, płucz mrozonki, przestań karmić suchym, lej bakterie (fiolka prodibio biodigestu co tydzień), wrzuć z 15 slimaków turbo albo tectusow. Za miesiąc, półtorej dojdziesz do normy. P.s. Słuchaj tylko tych doradzaczy, którzy pokazują swoje zbiorniki Aha, i podbij magnez do 1450-1500 Edytowane 7 Września 2012 przez sushi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 7 Września 2012 (edytowane) witam ponownie dzieki za zainteresowanie i pomoc karmie raz dziennie ranno 2 kostki mrozonek mam jeszce kilka krabow slimakow plucze w ro w trzech litrach zadnego innego jedzenia nie podaje miesiac temu pierwszy raz zaczolem sypac co kolwiek wczesniej nie bylo problemu kiedy magnez spadal na 1100 ca do 280 kh do 6 stwierdzilem ze czas cos podac testy robie co tydzie taki spadek zanotowalem w ciagu 7 dni bardzo szybko po podmianie dwa dni mg,ca bylo w normie trzeci dzien mialem gwaltowny spadek niewiem skad takie zuzycie nagle chcac niechcac musialem zaczac cos sypac wiedz poczytalem znalazlem red sea jak ponizej i dozuje wszystko sie wyrownalo wiedz mysle ze dobrze robie starajac sie trzymac parametry jak podalem wczesniej dodam ze wszystkie suplementy znajduja sie w tym jednym zestawie glony juz mam od 3 miesiecy kiedy nic nie sypalem czy lalem Edytowane 7 Września 2012 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość dieter25 Zgłoś Napisano 7 Września 2012 Masz do mnie z 12 km więc w czym problem??? bierz wodę i test zrobimy bez problemu.Take lanie wódy bez wiedzy o ilości NO3 i PO4 pogarsza sytuacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jesion273 Zgłoś Napisano 8 Września 2012 Chętnie przygarnę taką małą skałke z taką duuużą trawką moje rybcie bardzo cię zato polubią w zamian dam ci czystą. Zabierz trochę wody to i testy się zrobi mam taka jedna co cała zielona bedzie miec z 3kg spora moze byc taka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jesion273 Zgłoś Napisano 8 Września 2012 mam taka jedna co cała zielona bedzie miec z 3kg spora moze byc taka poza tym moge ukosic cos wiecej hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jesion273 Zgłoś Napisano 8 Września 2012 (edytowane) możesz napisać jakie masz te 6 ryb ?? karmisz 2 x po 3 kostki ?? chelmon,mandaryn,błazen, Halichoeres leucurus, sanitarek , Dascyllus aruanus Lysmata amboinensis x2 i 3 kraby Edytowane 8 Września 2012 przez Jesion273 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axela1 Zgłoś Napisano 8 Września 2012 mam taka jedna co cała zielona bedzie miec z 3kg spora moze byc taka może być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 8 Września 2012 Kolega Jesion ma wzorcowe bryopsis i wszelkie pomysły o zwierzętach które to zjedzą czy poprawie parametrów gdy jest tego tyle to mozna sobie o kant d... potłuc. A koledze który "przygarnie" gratuluje. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 8 Września 2012 Kurczę, nie wiesz jakie masz parametry wody i od roku lejesz wódkę i ballinga? Kojarzy mi się to z jazdą na rowerze z zamkniętymi oczami Racja,jak można coś podawać nie wiedząc czy coś jest potrzebne.Brak mi słów a Wiecie jakim jestem spokojnym człowiekiem. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 8 Września 2012 Kolega marine też coś kręci. Jeśli Mg spadło mu do 1100 a Ca do 280 to podmieniając raz 25l wody czyli ok 6-7% nie jest możliwe podbicie tych parametrów do pożądanych wielkości. Taka sól do podmian musiałaby mieć grubo ponad 2000Mg i 1000Ca. Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 8 Września 2012 Kolega marine też coś kręci. Jeśli Mg spadło mu do 1100 a Ca do 280 to podmieniając raz 25l wody czyli ok 6-7% nie jest możliwe podbicie tych parametrów do pożądanych wielkości. Taka sól do podmian musiałaby mieć grubo ponad 2000Mg i 1000Ca. Drogi Tomaszu nic nie krece bo poco mam pisac bzdury w jakim celu chyba nie oto chodzi stwierdzam fakt zaistnialy ten post edytowalem dopisywalem co by zaoszczedzic pytan nie jestem wstanie napisac wszystkiego z zycia trzech miesiecy banki piszemy po prostu skrotami robiac testy i porownujac z poprzednim tygodniem widzialem spadki ktore wczesniej nie wystepowaly podmienilem 40 litrow wody liczac ze wyrowna sie troche zrobilem testy ca.mg naturalnie podbilo ale nie na tyle ale akceptowalnie ale po 2 dniach byl widoczny mocny spadek jeli podmiany nie wystarczaja co by sie system nie rozjechal stwierdzilem ze przyszedl czas na uzupelnianie mg.ca.kh bo inaczej wszystko padnie pozdrawiam Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz Zgłoś Napisano 8 Września 2012 (edytowane) Przepraszam, chyba użyłem złego słowa. Jednak jest to fizycznie i matematycznie nie możliwe. Nie ma takich soli po prostu. A stwierdzenie oczywiście trafne. Czas zacząć dozować w/w związki. Edytowane 8 Września 2012 przez tomasz (wyświetl historię edycji) Cytuj 380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axela1 Zgłoś Napisano 8 Września 2012 (edytowane) Kolega Jesion ma wzorcowe bryopsis i wszelkie pomysły o zwierzętach które to zjedzą czy poprawie parametrów gdy jest tego tyle to mozna sobie o kant d... potłuc. A koledze który "przygarnie" gratuluje. ślicznie dziękuję za garatulacje :welcome: :welcome: Edytowane 8 Września 2012 przez axela1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapuhy Zgłoś Napisano 8 Września 2012 kiedy magnez spadal na 1100 ca do 280 kh do 6 stwierdzilem ze czas cos podac testy robie co tydzie taki spadek zanotowalem w ciagu 7 dni bardzo szybko Jeżeli wszystkie te parametry gwałtownie zjechały (z jakich wartości?), to dla świętego spokoju sprawdź sobie i porównaj u kogoś zasolenie. Cytuj ReefMax i parę gratów... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 8 Września 2012 Jeżeli wszystkie te parametry gwałtownie zjechały (z jakich wartości?), to dla świętego spokoju sprawdź sobie i porównaj u kogoś zasolenie. Witaj teraz przypomnialem sobie ze to byl okres kiedy duza Goniopora trafila do banki czy to by bylo mozliwe Ze zuzycie tak wzroslo mg ,ca fakt jest duza ale niewiem Poziom soli sprawdzalem jest oki Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jesion273 Zgłoś Napisano 9 Września 2012 ślicznie dziękuję za garatulacje :welcome: :welcome: DZIEKUJE ZA POMOC W TESTACH I PORADZIE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 9 Września 2012 Jesion, poszukaj pod hasłem Bryopsis... Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jesion273 Zgłoś Napisano 9 Września 2012 Jesion, poszukaj pod hasłem Bryopsis... kh poleciało i to sporo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 9 Września 2012 Do kolegi Marine Masz kilak miekasow po co Ci suplementacja, na dodatek Red Sea Pro Coral to to bardzo bogata sol i pardziej pod SPS i przy takiej obasadzie jaka masz podmianaka uzuplni poziom microelementow. Druga sprawa to odradzam dodawanie microelementow ktorych nie mozesz zmierzyc, PS.z briopsis sie usmialem bo mimo porad " fachowcoe" i proby pomocy Tomek oznajmmil wszystkim z czym walczymy Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
axela1 Zgłoś Napisano 9 Września 2012 DZIEKUJE ZA POMOC W TESTACH I PORADZIE Cieszę się że mogłem pomóc, jakby co to wpadaj śmiało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirkovic Zgłoś Napisano 28 Września 2012 Witam mam starszna plage zielonych glonów tzw mech. Rosnie wszędzie i co weekend muszę go ręcznie usuwać a jest tego z poł kilo. Podpowiedzcie co jet nie tak i czym mozna to zgładzic. Cytuj Akwarium: 120 litrów, oświetlenie T5 4x24 wat 18000K, LS 3 kg, odpieniacz też jest. obsada: 2 garbiki,brzydal oraz 3 slimaczki i wężowidło chętnie podziele sie aipatisią. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qba25 Zgłoś Napisano 28 Września 2012 a jakie masz parametry w baniaku ? bo z tego co widac to straszne jesli glony maja pozywke beda rosnac , Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach