Gość buczi82 Zgłoś Napisano 21 Października 2012 Przed chwilka zrobilem test kazdy po 1x... Napiszcie co widzicie, fotki nie sa spelnieniem marzen, ale cos tam widac... w tescie red sea na pierwszej fotce sa zaznaczone kolory poza filka a na drugim przez fiolke, nie wiem czy sa podobne, kobieta pisze ze sa, podobno maja lepszy wzrok hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 Zgłoś Napisano 21 Października 2012 wg mnie na drugiej focie przy red sea środek jest trochę ciemniejszy niż skrajny kolor... Cytuj pozdrawiam Maciek Prawdziwy facet nie je miodu !... Prawdziwy facet żuje pszczoły! ! ! I pamiętaj....Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć Dieslem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek GRZESZCZAK Zgłoś Napisano 21 Października 2012 testy na No3 robie zdecydowanie przy dziennym świetle sztuczne może przekłamywac interpretacje wyniku pozdr.Jarek Cytuj akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość buczi82 Zgłoś Napisano 21 Października 2012 Niop jest troszke ciemniejszy... Ogolnie tez robie przy dziennym, ale cos mnie wzielo i wieczorem zrobilem... Mam jeszcze jedno pytanie, tyczy sie obudwoch testow... Czas oczekiwania, salifiert 3min, red sea 9min - po tym czasie spr kolor... zastanawia mnie jedank jedno, czasem je zostawie i np po 10min maja juz inny kolor, czy tym tez sie sugerowac czy to po prostu tak sie dzieje, zwiazek chemiczny itp itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 21 Października 2012 Tak się już dzieje, rób to co w instrukcji jest napisane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio Zgłoś Napisano 21 Października 2012 Oj, oj... w Red Sea masz napisane, że czas "oglądania" kolorów to 5 minut... Jednak nie przeczytałeś tej instrukcji.... Cytuj akwarium: 140x60x60 OW (500l) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość buczi82 Zgłoś Napisano 22 Października 2012 Tomcio 9min... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 22 Października 2012 Mi jest latwiej (Salifert) patrzec z boku fiolki i wynik dzielic przez 10. Przy sztucznym oswietleniu wychodza rozne glupoty Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość buczi82 Zgłoś Napisano 22 Października 2012 Stani, ja czasem tez patrzr z boku, ale jak patrzysz, przykladasz fiolke do papieru czy nad, ja do I wtedy dziele... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 22 Października 2012 Ja jak Staszek,z boku patrzę przykładając fiolkę do papieru.Patrząc z góry mam biało,acha i jeszcze robię to rano na parapecie czyli koniecznie światło dzienne. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 22 Października 2012 Pytanie tez jak patrzycie od góry na kolor plynu - barwa w centrum, czy na brzegach (test salifert)? Najfajniejsze jest to, że im mniejsze NO3 tym mniejszy problem z odczytaniem wartości wyniku. A chyba głównie o to chodzi w testach, by miec wyznacznik, w która stronę zmierza parametr w kolejnych testach- jasna ciecz przynosi spokój, a im bardziej intensywny kolorek zapala nam lampkę "oho, trzeba działać". Pozdrawiam luft Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość buczi82 Zgłoś Napisano 22 Października 2012 Pytanie tez jak patrzycie od góry na kolor plynu - barwa w centrum, czy na brzegach (test salifert)? Najfajniejsze jest to, że im mniejsze NO3 tym mniejszy problem z odczytaniem wartości wyniku. A chyba głównie o to chodzi w testach, by miec wyznacznik, w która stronę zmierza parametr w kolejnych testach- jasna ciecz przynosi spokój, a im bardziej intensywny kolorek zapala nam lampkę "oho, trzeba działać". Pozdrawiam luft To ja jeszcze bum zapytal, skoro od.gory, to przykladacie do papieru czy w powietrzu? Tez bedzie inny kolor... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 22 Października 2012 Ja osobiście nie przykładami fiolki do "wzorca" ponieważ pojawia się cień który powoduje że róż jest ciemniejszy. Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2 Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 22 Października 2012 Tak jak pisze instrukcja. Moim skromnym zdaniem tu nie ma problemu z odroznieniem kolorów a z poziomem NO3. Bardziej skupilbym sie jak zrobić żeby było zero lub blisko niż na zabawie w kolory. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 22 Października 2012 liczy się przy pomiarze dla mnie swiatlo rozproszone więc odczyt zwykle robie na balkonie[logii] (tuż koło baniaka mam) lub przy oknie jesli jest zbyt duze słońce na zewnątrz, a czasami w łazience, gdzie mam wiele źródeł światła i nie ma strefy cienia. i do tego co napisał słusznie Grzesiek - gdy wynik jest bliski zera a nie zero to wtedy patrze na kolor odczynnika z boku (czy jakies zalamanie barwy jest widoczne) Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 22 Października 2012 Buczi, przykladam do papieru. Odczytuje w cieniu, w pokoju. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość buczi82 Zgłoś Napisano 22 Października 2012 Tak jak pisze instrukcja. Moim skromnym zdaniem tu nie ma problemu z odroznieniem kolorów a z poziomem NO3. Bardziej skupilbym sie jak zrobić żeby było zero lub blisko niż na zabawie w kolory. Zgadzam sie z Toba i chyba podejme pierwsze kroki, bolesne, ale moze pomoga Pozbede sie dwoch ryb, moze system nie daje rady, choc powinien... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikris Zgłoś Napisano 2 Listopada 2012 a ja robiąc testy salifertem na no3 doszedłem do wniosku, że coś nie gra przy wynikach. zawsze pokazywał no3 b. duże, ale dzisiaj mega duże - 100. sprawdziłem na dużej hance i wynik szok - 21 wynik z saliferta zawsze odczytuje przez położenie fiolki na białą powierzchnię pod skalą, ale jak się podniesie do góry fiolkę to rzeczywiście jest inny kolor ok.25. zepsuty test czy rzeczywiście trzeba podnosić lekko fiolkę? Cytuj opti 100/40/50, odpieniacz Deltec SC 1455, obiegowa NJ 4500, oświetlenie Blau Lumina 639 T5 6x39W (5 włączone), cyrkulacja Jebao RW-8, sól Preis Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach