rekin Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) Mam pytanie od ponad miesiąca utrzymuje się wysoki poziom magnezu w akwarium 1600 i po tyg spada do 1450. Jako, że leje Ballinga zaprzestałem podawania Mg do zbiornika. Używam soli IO podmianki po 12 % co tydzień..... zmieniłem test na nowy gdyż myślałem iż jest wadliwy, a poziom mg nie schodzi poniżej wymienionych parametrów. O co tu chodzi?? Co jest nie tak?? Edytowane 3 Listopada 2012 przez rekin1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 Spadlo z 1600 na 1450 po tygodniu. Gdzie tu problem ? Jesli spadek sie utrzyma, to za tydzien poziom bedzie za maly... Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 (edytowane) ale podmiankę robię solą IO gdzie podają mg na poziomie 1200 z haczykiem więc skąd się bierze 1600??? przez to glony mi nie rosną Edytowane 3 Listopada 2012 przez rekin1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 Skala, piach, ceramika, wszystko moze oddawac troche Mg. Po co glony ? Niech rozowe rosna a te chca wysokie Mg. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fok Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 Sorry za offa ale mam pytanie czy jeśli lejesz ballinga to jesteś skazany na uboższą sól czy zostawić np. w moim przypadku Red Sea Salt mam strasznie niski magnez a na tej soli wystartowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 to fakt... skały są różowe Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akwamaciej Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 Miałem bardzo podobny przypadek - Baling i bardzo wysokie stężenie Mg. Zaprzestałem podawania Balinga "na hurra". Zastosowałem kalkulator (znajdziesz w archiwum) i od tej pory jest ok ! Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Maciej ___________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rekin Zgłoś Napisano 3 Listopada 2012 wiem..... ale chodzi mi o to, że podmianę robię na ubogiej soli, a tu Mg takie wysokie. Cytuj Wreszcie zdymisjonowana..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2014 Wiem, że stary temat, ale właśnie jakiś tydzień temu nagle rozpuściła mi się cała Caulerpa jaką miałem (była na pompie i z tyłu na skale... Od dłuższego czasu miałem za wysokie mg (koło 1600), ale dzisiaj mierzone lekko ponad 1700 Podejrzewam, że może to mieć jakiś związek... Rekin, jak sobie poradziłeś z tym mg? Samo spadło w końcu? Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2014 Wiem, że stary temat, ale właśnie jakiś tydzień temu nagle rozpuściła mi się cała Caulerpa jaką miałem (była na pompie i z tyłu na skale... Od dłuższego czasu miałem za wysokie mg (koło 1600), ale dzisiaj mierzone lekko ponad 1700 Podejrzewam, że może to mieć jakiś związek... Rekin, jak sobie poradziłeś z tym mg? Samo spadło w końcu? Jesteś pewny zasolenia w 100%? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2014 No w 100% to nie. Używam spławika AM. Mam jeszcze jakiś noname chiński, to dzisiaj nim też sprawdzę dodatkowo. Może znajdę gdzieś np. ile soli kent rozpuścić w 1l ro i jaki to powinno dać wynik mg? To jeszcze raz test sprawdzę... Gdzieś chyba pod koniec kwietnia sprawdzałem w ten sposób, że do 200g ro dodałem 7g soli kent i to mi dało mg 1335 (tak mam zanotowane)... Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bober6662 Zgłoś Napisano 26 Lipca 2014 Ja używałem spławika,i uchylnego miernika i dopiero refratometr pokazał mi jakie mam zasolenie,a było sporo przesadzone i tez miałem kłopoty z wysokim Mg i Ca.Sciągnij sobie na kompa aplikacje aquacalculator tam jest sól Kent i wszystko co potrzeba ci tam pokaże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qualcuno Zgłoś Napisano 28 Lipca 2014 Miałem bardzo podobny przypadek - Baling i bardzo wysokie stężenie Mg. Zaprzestałem podawania Balinga "na hurra". Zastosowałem kalkulator (znajdziesz w archiwum) i od tej pory jest ok ! Pozdrawiam a moge poprosic o link do kalkulatora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 5 Listopada 2014 Witam. Leje Ca, Mg, kH i sól bez soli według kalkulatora. trzy tygodnie temu zaczął mi rosnąć Mg więc przestałem go lać, podmianki też wstrzymałem. Cały czas szedł w górę aż skończyła się skala na salifercie. Pozostałe parametry: Ca 430, kH 7,7, sól RC. Sytuację wiąże z czyszczeniem pomp i zniszczeniem znacznej ilości glonów wapiennych które poszły w piach. Czy jest możliwe ażeby to one tak oddawały Mg do wody?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 5 Listopada 2014 Bardzo wątpie, zeby czyszczenie pomp podniosło tak Mg. Zwłaszcza, że Ca i KH stabilne (tak rozumiem) i nie dozowałes MgCl2. W jakim okresie ten magnez tak skoczył? Jesli zeskrobałeś sporo glonów wapiennych to konsumpcja się zmniejszyla. Jesli przestałeś lać po jakims czasie to może tu własnie nastąpiła kumulacja. Cała strzykawka saliferta to zdaje sie Mg na poziomie 2000. Sprawdz z innym testem, możliwe ze coś nie teges jest z Twoim. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 5 Listopada 2014 Parametry stabilne, cała strzykawka to 1500. Jest tak jak mówisz, że przestałem lać po czasie od skrobania ale przez trzy tygodnie bez podawania MgCl2 poziom cały czas się podnosił: 1320, 1440, 1500+. Zmieniłem też sól bez na innego producenta, podaję 40gr w 2000ml wody 257 ml na 24h. Test mam 3 miesiące, załatwię od kogoś inny i jutro wszystko się okaże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 5 Listopada 2014 a jaki to test? Byłem pewien że mówisz o Salifercie ze skala do 2000. 1500+ to nie tragedia Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 5 Listopada 2014 Mg Profi Test Salifert i tabelka kończy się na 1500. Nie tragedia ale ciekawy jestem czemu rośnie, jak tak dalej pójdzie to może być tragedia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 5 Listopada 2014 Masz racje, nie wiem czemu wydawalo mi sie ze skala jest do 2000. Jesli nie dolewasz to nie powinno isc dalej. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 5 Listopada 2014 Moze z soli sie kumulowac. U mnie jest to samo. Ponad 1600 na soli RS coral pro. Tylko ciekawe jest to ze RC do bogatych soli w Mg nie nalezy. Gdzies na reefcentral czytalem ze ktos mial Mg na poziomie 2000 i nie zauwazyl negatywnych objawow. Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.k Zgłoś Napisano 5 Listopada 2014 U mnie Mg od ponad roku powyżej normy saliferta i jest ok. Długo nie mierzyłem a lałem po równo z Ballingiem. Teraz nie leje i z podmianami powoli spada ale faktycznie problemów nie było. Cytuj 250L SPS, ATI sunpower 6x39, Schuran 150, Tunze 6095 + 7092, 2xRW8, Jebao WP 25 Poprzedni zbiornik 130L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...225#entry375225 Obecnie 250L SPS/LPS http://nano-reef.pl/...097#entry416097 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VWtojfel Zgłoś Napisano 29 Lipca 2016 Co jest z tym magnezem??? nie leje balinga a mg 1720??? o.O kolega sól rafowa AF używa i ma 2k mg?? czy to możliwe jak to się dzieje nikt nie potrafi podać przyczyny?? Mg zamiast spadać po podmianach sukcesywnie rośnie co jest? CZY MOŻE KTOŚ ROZGRYŹĆ TEN PROCEDER? Cytuj Dobrze Zrobione Jest Lepsze Niż Dobrze Powiedziane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2016 (edytowane) Walnięty test. U mnie ciagle brakowalo mg. Sprawdzalem kilkoma testami salifierta i ciagle bylo za malo. Sypalem mg i sypalem. Kupilem kolejny test salifiertai pokazal ponad 1400. Edytowane 29 Lipca 2016 przez szutarek78 (wyświetl historię edycji) Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 29 Lipca 2016 VWtojfel, tak jak pisali mi kiedyś (wcześniejsze posty), sprawdź zasolenie refraktometrem (skalibrowanym). Spławików mam całą kolekcję i wszystkie oszukują. Zasolenie miałem dużo za duże. Po ustabilizowaniu zasolenia po paru miesiącach musiałem nawet dodać Mg do Ballinga, bo zaczęło schodzić za nisko. Test też warto sprawdzić, ale to możesz zrobić na innej wodzie, bądź jeśli masz wagę dokładną, to odważ tyle soli co podaje producent i rozpuść w 1L RO. Wynik Mg nie powinien wiele odbiegać od tego podanego przez producenta soli. Oczywiście mowa o świeżej soli. Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach