Skocz do zawartości
J@cekWro

Sumpownia za ścianą ...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam prośbę do dekoratorów, architektów czy tez ludzi z fantazją i wyobraźnią ... planuję nowy zbiornik w nowym domu, jestem na etapie robienia ogrzewania i posadzek wiec muszę przemyśleć temat ustawienia zbiornika.

Generalnie najlepsze miejsce jaki mi pasuje to takie jak zaznaczone na poniższym obrazku czerwony prostokąt ... oraz zielony prostokąt jako sump w kotłowni (kotłownia z nazwy jedynie z piecem gazowym więc bez węgla pyłu czy tego typu historii)

gallery_10552_1879_1962.jpg

To co mnie martwi to sąsiedztwo kominka (około 14 kw) ... z Waszych doświadczeń ma to jakiś wpływ ?

Druga sprawa to odległość między sumpem a zbiornikiem (około 14 metrów .. nie wiem czy będzie problem, pewnie nie ale pompy jakieś konkretne raczej muszą być).

Widzicie tu jakieś lepsze miejsce dla zbiornika?

Znalezienie dobrego miejsca jest dla mnie na ten moment dość istotne. Muszę pominąć w tym miejscu styropian pod posadzką, nie robić podłogówki pod zbiornikiem i połączyć zbiornik z sumpem robiąc jakieś sensowne mijanki z masą rur od wody, ogrzewania, odkurzacza centralnego itd...

Tak więc jeśli ktoś ma jakieś sensowne uwagi, podpowiedzi to proszę o wypowiedzi ... bo jak zaleje beton na posadzki to już potem łatwo nie będzie :hope:

Edytowane przez J@cekWro (wyświetl historię edycji)

900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie miejsce dobre, naturalnego swiatelka zwierzaki dostana z okna, tylko ten kominek jakby nie patrzec bedzie grzalo, trzeba bylo by sprawdzic w miejscu zbiornika jaka bedzie temperatura po rozpaleniu ogniska i nagrzaniu sie wkladu.

Edytowane przez bober6662 (wyświetl historię edycji)

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kominek jest ponad 2,5 m od akwarium więc nie będzie grzał. Ale ta odległość sumpa jest spora i swobodny spadek wody może być za mały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kominek grzać będzie i to nieźle.

Moje skromne zdanie to: nie za blisko okien i źródeł ciepła.

Widzę u kilku osób, że (chyba) od słońca czasami mają problemy z cyjano.

Według mnie, to wywal TV i tam postaw akwa... o wiele ciekawsze i zdrowsze dla oczu :) ...i dalej od kominka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie jak kolega powyżej radzi, przestaw akwa w miejsce tv :) Z dala od kominka bo nie wyrobisz później z chłodzeniem i wahaniem temperatur.

co do odległości do sumpa, w obie strony będziesz niestety potrzebować pomp, a i jeszcze jeden feler, by wszystko zamaskować musisz wtedy prowadzić instalacje w posadzce, a to jednak jest niedogodność na przyszłość :)

(awarie, zmiana planów w życiu czy ustawienia akwa etc)

Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt.

Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH.

Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej tam gdzie TV. Ustawienie małym bokiem do ściany tylko z pozoru jest fajne. Duży kłopot z rozmieszczeniem cyrkulacji, aby nie wchodziła w "kadr".

140l + 42l + 12l podmiana; obiegowa NJ4500; cyrkulacja JVP-101;

DSR

UAPS

Zalane 18-11-2010

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym przemyślał 3 rzeczy.

1. Kominek jest w takim miejscu że poza funkcją grzania nic z niego nie będzie - nikt go nie będzie widział.

2. Oczywiście doprowadź wodę i kanalizację pod akwarium ale sump wsadź do szafki pod nie. Mniej problemów z pompami itp.

3. Akwarium w miejsce kominka - wiem że to pewnie nie możliwe więc chyba będzie trzeba cały projekt przemyśleć od początku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie kominka to jeszcze jedna sprawa - na jakiej wysokości jest kominek a na jakiej akwarium?

Kilka lat już "palę" i jak się za dużo podrzuci drewna to faktycznie 2m od szyby kominka potrafi nieźle przygrzać - a nagle wygasić jest dosyć ciężko.

pozdrawiam

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam inne doświadczenie jeżeli chodzi o grzanie przedniej szyby z kominka tj. metr od szyby już nie odczuwa się ciepła - ale to kominek z płaszczem wodnym !!

Zgadzam się że najlepsze miejsce na akwarium w tym projekcie to tam gdzie jest telewizor. Jak zabudujesz schody to możesz sump zrobić pod mini

Edytowane przez fawex (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, tam gdzie telewizor. W sumie po co ci telewizor?? :-)

No i sump za daleko, jak nie masz wyjscia daj go tam gdzie akwa bo tak daleki sump bedzie generowal koszty.

A zamiast telewizora kup se projektor i jak powiesisz rolete to na czas ogladania mozesz przeslonic akwa ( jak juz musisz miec )

No i drugie pytanie. Jak juz masz kominek co fajna sprawa jest to czemu marnuje sie w rogu pomieszczenia a nie postawiles tam kompletu wypoczynkowego?

Moim zdaniem rozklad w tym pokoju jest zdecydowanie nie przemyslany.

Na szybko to bym przesunal caly wypoczynek przed kominek a tam gdzie potrojna sofa postawil akwa.

Edytowane przez sledzik-wawa (wyświetl historię edycji)

350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module

ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets

Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje propozycje przedstawiam na twoim planie. Mam nadzieje ze na etapie jakim jestes mozna jeszcze cos takiego zrobic. Na moj gust najlepiej byloby zrobic oddzielne pomieszczenie na akwa (prop 1 i 2 z dostawiona scianka) gdzie moglbys spokojnie upajac sie swoja rafa a rafa nie mialaby zaklocen od TV i przechodzacych osob..... Rozumiem ze na scianie przylegajacej do sypialni to bilblioteczka 8-) wiec takie rozwiazanie jeszcze bardziej sie tlumaczy. Kompletnie nie rozumiem wielkiego konferencyjnego stolu....chyba ze masz (planujesz) duza rodzine. Jesli tylko po to by spotkac sie z rodzina ii krewnymi na swieta to ja osobiscie nie wiem..... Ale oczywiscie taki stol jest bardzo efektowny i rzeczywiscie raz od swieta super jest usiasc przy nim razem z ''cala'' rodzina a nie tylko zona i dziecmi :thumbup: . Sump jak widzisz pod schodami to chyba najlepsze rozwiazanie. Podlaczony doprowadzeniem i odprowadzeniem wody w podlodze z kuchni (chyba najkrocej)

rozmieszczenie1.jpg

rozmieszczenie2.jpg

rozmieszczenie3.jpg

pozdrawiam

i mam nadzieje ze to dobrze przemyslisz. Lepiej teraz dluzej sie zastanawiac niz za rok wszystko przebudowac....

Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co na rysunku to propozycja z projektu ... generalnie jest do przyjęcia ale w sytuacji kiedy nie ma akwarium.

Co do TV gdzieś musi być bo dzieciak przed akwarium długo nie usiedzi a przed TV jednak tak :smiling:

Kominek będzie bez płaszcza wodnego, szyba kominka z pewnością będzie niżej niż zbiornik a do tego kominek nie będzie stał bezpośrednio naprzeciw zbiornika.

Miejsca siedzące oczywiście można przestawić w inną część pomieszczania ... ale gdzie dać ten nieszczęsny TV ?

900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy opcji "minimum zmian" możesz zamienić miejscami akwarium ze swojego projektu z kanapą (tzn. przenieść baniak bliżej wyjścia na taras). Wtedy z kanapy widzisz baniak, TV i kominek.

Przy większej rewolucji na pewno całość da się lepiej zagospodarować.

ReefMax i parę gratów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zegeye daje fajne koncepcje.

Dla mnie najlepiej wyglada opcja numer 3.

Masz TV, koinek na baraszkowanie z zona i TV dla dzieciaka oraz akwarium dostepne z 3 stron !! :-)

Pozostaje tylko kwestia nieszczesnego sumpa i orurowania

a czemu sump nie moze byc pod akwa i tylko rury do kanalizy?

350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module

ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets

Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie myślałeś o zbiorniku zamiast ściany ? Np. między sypialnią a salonem ? Tylko wtedy jedne drzwi na taras musiał byś zlikwidować.

Kominek, też bym w rogu ustawił - będzie lepiej :)

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no trochę daleko strach myśleć co to bedzie jak prądu zabraknie i zacznie schodzić woda z 14 metrów rur. Pompę bedziesz potrzebował PETARDE żeby to pociagla bo pewnie zawór zwrotny jeszcze ustawisz. Ja nie bawilbym się z tym tak. porządne fundamenty i sump do szafki.

Start: 12.10.2012, 80/40/40 front OptiWhite, sump 69/30/30 +dolewka 8l, 128l + 45l

LR 15 kg, LS 9 kg, Odpieniacz Blau Scuma IT 110, 2x Tunze 6025, Lampa Pacific Sun Black Python 110w plus lampa GLO HAGEN 2xt5 ATI Aquablue, Pompa obiegowa Tuzne Silence 1073.020, Grzałka Jager 150W, Autodolewka aqua-trend, 1x Moonlight LED 1 Watt, Sól: Reef Crystals , Balling, SUMP: siporax 4l, refugium - 18/30/22h -swiatlo LED 10W 6500k - glony: Caulerpa Grape C . Racemosa, wata, filtr przepływowy DIY na węgiel na pompce Tunze Silence 1073.008, sera silicate clear, 3x pompka perystaltyczna ze sterownikiem mirekkon.pl

Moja solniczka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że za daleko nie będzie ... co do schodzącej wody to poprostu trzeba to uwzględnić w wielkości sumpa.

Co do spadku wody to powinna dać radę grawitacyjnie ... na tym etapie myślę że mogę umieścić sumpa z 20 cm poniżej poziomu podłogi pewnie zmniejszy to górkę czy wlocie do sumpa.

Kominek dałbym bardziej w kąt tyle że wlot do komina będzie jakieś 2,5m oddalony a w tym wypadku trzeba zakombinować z jakąś estetyczną zabudową.

gallery_10552_1879_16431.jpg

Jeśli nie wypali z jakichś technicznych powodów działanie hydrauliki na taką odległość, wtedy z konieczności zrobię sumpa pod zbiornikiem ... kanalizację, doprowadzenie wody i osobny obwód prądu mam już w miejscu w którym narysowałem zbiornik ... ale póki nie mam ostatniej wylewki coś jeszcze mogę zmienić :smiling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem filtrownia jest najbardziej wygodna jak jest w pomieszcenie tuz za baniakiem, np jak ma Kiflu lub w piwnicy ale w pionie.

Biorac pod uwage opcje ustawien bralbym pod uwage to ze kiedys akwarum moze nie byc bo roznie to bywa. Co zrobic jak stalo na srodku salonu?

Co do ustawienia to ile ludzi tyle zdan. Kazdy z nas ma inne preferencje i inaczej marzy o wlasnym domu. Ja osobiscie wole wlasny kat niz srodek salonu czy miejsce gdzie przewija sie duzy ruch. Przychodza goscie, dzieciaki biegaja, kobitki trajkoca, a czlowkei z kolega chcialby gdzies w zaciuszu pogadac i wypic drina.

Gdyby to byl moj plan to nie wiem czy wogole uwzgednialbym kominek. Akwarium posatwilbym na scianie przyleglej do kuchni gdzie banalny dostep do kanalizy lub za schodami jak kolega zegeye pokazal na pierwszym planie. To chyba najlesze rozwiazenie. Zdala od zgielku telewizora i kominka. a i z talerzami nie trzeab biegac przerz caly dom. Filtrownie upchac pod schodami choc teraz zmozna kupic naprawde ciche sprzety. Odplyw do kanalizy gdzie najblizej.

Edytowane przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji)

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kominek sam w sobie ma urok..szczególnie w zimowe wieczory.. jeśli akwarium i kominek będą stały w tym samym planie najzwyczajniej w świecie będzie się gryzło , jedno z drugim... to jak walka żywiołów.. ogień i woda.. kto wygra ??? Nie będzie wiadomo na co patrzeć...na kominek i płomienie czy na akwarium.. a jedno i drugie jest warte uwagi :) i obydwa koją dusze.. Jak będą stały blisko siebie mogą irytować i coś wkońcu zlikwidujesz :p (ale to taki gorszy scenariusz )

Edytowane przez Kamila 27G (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogrzewaniem podłogowym pod posadzką w miejscu akwarium bym się nie przejmował. U siebie brałem to pod uwagę, ale w końcu zapomniałem powiedzieć ekipie remontowej i połozyli po całości - w niczym to nie przeszkadza (tzn w moim przypadku bo sump mam w piwnicy pod akwarium). Większym problemem będzie (jeśli sump chcesz mieć w dużej odległości od akwarium) odpowiednia izolacja cieplna rur pomiędzy sumpem a zbiornikiem (ewentualnie w okolicy przeprowadzanych rur nie kładź ogrzewania podłogowego i to w odległości około 50 cm minimum z każdej strony). Chodzi o to, żeby woda w nich nie była podgrzewana przez podłogówkę bo w zimie zamiast akwarium zrobi Ci się kaloryfer.

Co do kominka to podobno w sztuce feng shui nie pasuje do akwarium w jednym pomieszczeniu :)).

Patrząc na proporcje Twojego rysunku (dł akwa 180cm , a szer to około połowa długości) to wychodzi mi, że zbiornik będzie mial około 1000 l albo więcej. Nie wiem czy sump nie jest za mały - chyba, że proporcje na rysunku nie są zgodne z rzeczywistymi wymiarami.

Edytowane przez MarcinM (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety może i woda z ogniem będzie się gryzła ale nie znalazłem lepszego miejsca niż salon ...

Kominek ma być alternatywą dla gazu i służyć jako dodatkowe ogrzewanie na chwile kiedy będę miał czas w nim palić i chęci usiąść popatrzeć na ogień ... pewnie nie będzie to zbyt często ale będzie. Planuję bardzo prostą, płaską zabudowę więc będzie wyglądał praktycznie jak mały telewizor :)

Zbiornik fakt będzie miał coś w okolicach 1000 litrów. Fachowcy od posadzek stwierdzili że nie dawaliby podłogówki a wylali grubszy beton w tym miejscu ...

Cóż myślę dalej ... może zrobię jakąś atrapę o wymiarach 1:1 i zobaczę jak mi to będzie wyglądało w tym miejscu ... a jak w innym :smiling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.