Kijun Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 W sumie to do soli i do sklepu. W zasadzie to już nie ważne, bo sól wysypałem i zmienam na IO a potem powoli coś bogatszego. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/75589-200-drugie-podejscie-by-kijun/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 Sól jest jaka jest. Jedni chwalą inni nie (znam takich co chwalą i naprawdę ona działa). Miałem epizod z tą solą i... używam innej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 Jaką teraz używasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 Jaką teraz używasz? Celowo nie napisałem aby nie zostać posądzonym o herezje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 dla mnie ta sól to po prostu bomba, jakościowo jest bardzo dobra a cenowo - za 130zł za 20kg - bije wszystkie inne już na starcie..... Cytuj zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium MOJE AKWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 Tomiooo zapomniałeś dodać, że się nie zbryla. Ja osobiście lubię tą cechę. Cytuj Akwarium od WRZEŚNIA 2006, DIY reaktor a'la dastaco2. https://drive.google.com/drive/folders/183aOu0N6pyqhFT6OfeNn0e6RBBvPDdJc SPS = Stability Promotes Success, BEZ=bez zbędnych kosztów Be wary of advice coming from those who will not show you the fruits of their success! It’s not complicated, unless you choose to make it that way Pozdrawiam HAPPY REEFING!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 (edytowane) true Edition I sposób pakowania soli tez na plus :-) Edytowane 14 Lutego 2015 przez tomiooo (wyświetl historię edycji) Cytuj zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium MOJE AKWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 No to ja musiałem mieć mega pecha... bo to całe zamykanie było luzem w środku i raczej w zestawie nie było niczego aby przykleić to "strunowe" zamknięcie do opakowania torby a kupiłem tylko małe opakowanie 6.6kg, zużyłem połowę i wysadziłem baniak. Co do braku zbrylania to faktycznie. Pozostała część zoli od 7 miesięcy leży i ... nadal jest sypka mimo braku zamknięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 No to ja musiałem mieć mega pecha... bo to całe zamykanie było luzem w środku i raczej w zestawie nie było niczego aby przykleić to "strunowe" zamknięcie do opakowania torby a kupiłem tylko małe opakowanie 6.6kg, zużyłem połowę i wysadziłem baniak Możesz bliżej opisać to wysadzenie zbiornika? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 (edytowane) Prospero akurat BT to ma takie wiadra, że reszta powinna się od nich uczyć.... Edytowane 14 Lutego 2015 przez kiflu (wyświetl historię edycji) Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 Prospero akurat BT to ma takie wiadra, że reszta powinna się od nich uczyć.... Na moje szczęście i nieszczęście kupiłem małe opakowanie w pseudo strunowce. Możesz bliżej opisać to wysadzenie zbiornika? Mówi się, że obraz wart jest 1000 słów. Tak jak pisałem. Widziałem inny baniak na tej soli i wszystko... gra i buczy, ja się przejechałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 A jesteś pewien że to sól była przyczyną? Trochę ciężko uwierzyć że jedna czy dwie podmiany (zgaduję po wielkości zbiornika) nagle aż tak wysadziło zbiornik. Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 To co pokazałeś na zdjęciu to w 9 na 10 przypadków jest wina akwarysty a nie soli. Poza tym nie wierzę że taki syf Ci się zrobił po 3kg soli. (2 podmiany ?) Ja osobiście też nie jestem zwolennikiem tej soli używam innej i jestem bardzo zadowolony ale wybacz Twoja historia jest lekko naciagana ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 Nie wiedziałem, że cjano wywala baniaki Taki obraz, ja na twoich fotach miałem w zeszłym miesiącu po soli z Polskiej fabryki, ale wiem, że wiele czynników na to wpływa i nie dyskredytowałem marki bo było by to nie uczciwe. Pisząc, pseudo, sól jest jak jest - dajesz obraz, że to nie jest dobra marka sam proponując inne produkty ze znanej Polskiej stajni - w mojej ocenie to mało obiektywne, ja to wiem i pewnie wielu stałych bywalców też, ale "młodzież" uzna, że to fakt. Dorośliśmy czasów, że wychowankowie tego forum założyli biznesy i teraz ciężko wychwycić rzetelną informację. Oczywiście, żeby nie było, ja również czasem sięgam po produkty z naszej rodzimej ziemi i uważam, że są dobre - a potknięcia mają i producenci i użytkownicy. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 (edytowane) Zmieniłem sól na inną pozostawiając wielkość podmian i problem ustąpił. U mnie akurat ta sól była przyczyną, u kogoś innego pewnie ta, której też używam. Tak jak wspominałem wcześniej... wdziałem baniak na soli BT i był ok a przy próbie przejścia na inną działy się cyrki. Myślcie co chcecie dla mnie to jest syf (ta sól) ale to jest moje prywatne zdanie, którym się z Wami podzieliłem. Inni uważają inne sole za złe i tyle w temacie. To nie było cyjano a dino. Przy 10-15L podmianach zużywacie 1.5kg soli? Pytam bo widzę stwierdzenia, że zrobiłem tylko dwie podmiany i wszystko siadło. Edytowane 14 Lutego 2015 przez Prospero (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 rozumiem że kupiłeś worek i był otwarty? Cytuj zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium MOJE AKWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 rozumiem że kupiłeś worek i był otwarty? Nie, worek był cały. Odciąłem górę a poniżej było zamykanie jak w strunowce ale jakaś chińska fajtłapa zapomniała zamykanie dokleić do brzegów torby. Stan na dziś tej soli mimo braku zamknięcia - sypki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 Tak mi się przypomniał fragment wywiadu z Foxem, z którym w pełni się zgadzam. Za wpadki w baniaku odpowiada akwarysta, a nie sól, sprzęt itp. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 Tak mi się przypomniał fragment wywiadu z Foxem, z którym w pełni się zgadzam. Za wpadki w baniaku odpowiada akwarysta, a nie sól, sprzęt itp. A największym moim błędem było zakup i użycie TEJ soli. Amen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 Łatwo jest wskazać winowajcę. Łatwo jest wskazać winowajcę. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_1970 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 (edytowane) potwierdzam ten problem, tez mam taki worek, 1 z 3, bo kupiłem wiadro z 3ma workami w środku. (Czy 2 pozostałe tez tak mają jeszcze nie wiem bo jestem w połowie pierwszego.) I pierwszy wlasnie tak się otworzyl ze strunowe zapiecie się odkleilo od worka, to chyba nie na klej powinno być tylko zgrzane i pewnie im zgrzewarka nie dogrzewała. Edytowane 14 Lutego 2015 przez jacek_1970 (wyświetl historię edycji) Cytuj v.1 http://nano-reef.pl/...-salonowa-rafa/ v.2 start 31.08.2013: http://nano-reef.pl/...ps-500l-oceanu/ v3 Start 17.02.2014 na Zeovit, do likwidacji, życie zostanie przeniesione do nowego szkła w wersji 4. http://nano-reef.pl/...-z-zeovit-500l/ v. 4 wystartowane 12.12.2014 130x80 i 50 cm wysokosci zasolone AF Reef Salt, bakterie probiotyczne i azotowego cyklu na start, do tego CaralA, CoralE, Pozywka bakterii probiotycznych. http://nano-reef.pl/...ra-na-powaznie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 Jacek, czy zamknięte czy niedomknięte raczej będzie i tak sypkie. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 (edytowane) Uważam, że to bardzo dobra sól, tylko trzeba wziąć pod uwagę poziom magnezu, który jest bardzo wysoki. Zresztą Tester wziął ją na warsztat, więc jest dokładnie przetestowana i opisana. Moim zdaniem razem z RC stanowi najlepszy duet dla "leniwych" akwarystów (do których sam się zaliczam ) którzy niekoniecznie lubią się bawić w testy i suplementację. Wiem, że trochę zaleciało herezją. Co do wysadzania zbiornika na tej czy innej soli, wydaje mi się to mało prawdopodobne, jednak BT ma w tym względzie dodatkowy atut, w razie dino, cyjano, okrzemek, nalotu koloru zielonego, brunatnego, czerwonego czy brązowego zawsze można zwalić na sól... Bo były już takie przypadki Edytowane 14 Lutego 2015 przez magu (wyświetl historię edycji) Cytuj www.magu.pl większy: https://nano-reef.pl/...550l duży: https://nano-reef.pl/...ystko-zle-300l/ mały: https://nano-reef.pl/...odmian-by-magu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dieter25 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2015 Prospero niestety powiem Ci że w tym wypadku jak koledzy napisali to Twoja wina a nie soli po drugie nie jesteś obiektywny bo sprzedajesz inną marke. Ale wracając do tematu według testu na reefhub wypada nieżle ale niestety jakoś ta firma mnie nie przekonuje:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach