Fok Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 Witam, panowie otóż mam pytanie odnośnie wyłączania pompy obiegowej na noc. Jakie mogą być tego przykre skutki i konsekwencje bo plusy już znam(ciiiiszzzza podczas snu). Dodam że odpieniacz w nocy nie pracuje bo nie ma po co a cyrkulacja załączona 24h na dobę także w nocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 a czemu myślisz że odpieniacz w nocy nie ma po co pracować Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 skisisz wode w sumpie. dobra obiegowka i nie ma problemu ze snem. ja spie przy akwa i nic nie chalasuje Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek GRZESZCZAK Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 woda musi się kręcic brak ruchu powoduje powstawanie martwych stref tu w przypadku sumpa i tą wode rano wpuszczasz w obieg będziesz miał kłopoty w ogarnięciu parametrów,co do odpieniacza moim zdaniem w nocy wywala najwiecej bo nie grzebiesz w akwa podczas snu i nie karmisz ma stabilne parametry do pracy pozdr.Jarek Cytuj akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 dokładnie odpieniacz tez u mnie w nocy najlepiej pracuje Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fok Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 Panowie akwa jest 'młode" odpieniacz przewielki i wywala w dzień do południa wszystko potem pieni bardzo mało więc na noc wyłączam. Jeśli chodzi o zastój w sumpie to o tym nie pomyślałem. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 daj obiegowke zewnetrzna deltec, lub wewnetrzne laguna, tunze itp bedzie jak makiem zasial. Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 Moze warto przemyslec wymiane pompy na taka co nie bedzie halasowac? Bylo o tym w kilku watkach: https://www.google.com/search?q=cicha+obiegowa+nano+reef&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Pozdro Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 daj obiegowke zewnetrzna deltec, lub wewnetrzne laguna, tunze itp bedzie jak makiem zasial. Osobiście średnio wierzę w ciche pompy.Mam Tunze 1073.040 SILENT. 2 dni. Hałasuje jak stara raszpla. To już pompa mojej pralki chodzi ciszej. Walczę z nią na wszelkie sposoby. Wąż ultra silikonowy, mata pod pompą i nic. Może się dotrze. Oby. Całe szczęście, że szafkę mam w kuchni, bo bym już dawno sam wystawił akwarium za okno. Mam nadzieję że zmienię zdanie. Cytuj pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 (edytowane) Ja nie kumam, Jak wy montujecie te sprzety ze spac nie mozna. Poza tym akwarium jest dla mnei a nie ja dla akwarium. Odpieniacz mozna wylaczyc, obieg mozna wylaczyc, ale trzeba zapewnic odpowiednio duzy poiwerzchonwy ruch wody by nie doprowadzic do spadku tlenu i umozliwic wymiane gazowa. Mystik czy ty masz ta pompe 3000L w panelu da 70L akwarium? Edytowane 18 Listopada 2012 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
camell76 Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 Co Ty trzymasz w akwarium? :-D http://pl.wikipedia.org/wiki/Raszpla_zwyczajna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 U mnie pompa NJ2300 wisi w w sumpie na wezyku takim do napowietrzania i jest bezglosna,jak stoi na dnie to ja wtedy niestety słychac. Instalacja bardzo prosta,przyklejamy kropelka wezyk do pompy a drugi koniec wężyka zaginamy na krawędzi sumpa,zaciskamy go spinaczem do bielizny i pompa sobie wisi i niczego nie dotyka. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fok Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 Pieniek konstrukcja mistrzowska :smiling: . Sprawdzę na bank. Ja lecę na NJ 3000 i jest masakra... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rutra Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 Fok, Mini Red Dragon 2500 zalatwi sprawe, bedzie nieslyszalna, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 Ja tez mam pompę podwieszoną ale pompa wisi na paskach przyczepionych do płyty (sufitu szafki)taj aby nic nie dotykało sumpa,jest cisza Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 No wlasnie , bo NJ sa ciche ale .... maja wibracje co wprowdza rezonans po innych elementach akwa... i jest glosno. Wez dobra pompe problem zniknie. Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fok Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 Fok, Mini Red Dragon 2500 zalatwi sprawe, bedzie nieslyszalna, Sorry ale poza moim zasięgiem kupie Tunze Silent ale najpierw muszę ja usłyszeć u kogoś bo samo stwierdzenie w opisie mi nie wystarcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kośmid Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 NJ1200. Nie zorientowałbym sie gdyby przestała pracować, cicha jak myszka z kawałkiem krakersa pod miotłą. Przelewająca się woda w sumpie i bąbelki opieniacza bardzie mi hałasują niż ta pompa. Cytuj 90x40x65 + sump 50x35x42. Cree DIY (36RB+16CW+1R+1G), Tunze 6045, Aquabee UP 2000, Tunze DOC Skimmer 9006. >25kg LR, refugium, DSB. Zasadniczo od 13.01.2007r Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fok Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 hmmm tylko za mała jak dla mnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fok Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 (edytowane) Ja nie kumam, Jak wy montujecie te sprzety ze spac nie mozna. Poza tym akwarium jest dla mnei a nie ja dla akwarium. Odpieniacz mozna wylaczyc, obieg mozna wylaczyc, ale trzeba zapewnic odpowiednio duzy poiwerzchonwy ruch wody by nie doprowadzic do spadku tlenu i umozliwic wymiane gazowa. Mystik czy ty masz ta pompe 3000L w panelu da 70L akwarium? Czy dobrze rozumiem?, oczywiście było by to rozwiązanie tymczasowe ale jeśli wyłączę obieg i dam małą cyrkulacje do sumpa to jest szansa tak polecieć jakieś trzy tygodnie? Edytowane 18 Listopada 2012 przez Fok (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 (edytowane) Sorry ale poza moim zasięgiem kupie Tunze Silent ale najpierw muszę ja usłyszeć u kogoś bo samo stwierdzenie w opisie mi nie wystarcza. U kogos nie uslyszsyz, a u siebie mozesz nie zasnac i w wiekszosci bez znaczenia jaki to brand. W tych wszystkich naszych sprzetach nie ma co halsowac. Chyba ze: -sa tarcia wirnika, -uwalona jest oska, -zle wywazony wirnik, -luzny dekiel. Nawet jak jak wszystko jest cacy wezcie pompe do reki i odpalcie. Porsze mi powiedziec ze nic nie czujecie, ze wasz dotyk nie wyczuwa najmniejszych doznan. To teraz jak to ma nie terkootac czy nawet mruczec jak ma nieodpowiedni kontakl z powierzchnia twarda? Fok mala cyrkulacja moze nie wystarczyc, co z ta pompa jest nie tak? Edytowane 18 Listopada 2012 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 W kostce mam NJ1200 w dużym zbiorniku NJ6000,obie cichutkie. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 Ja mam 5 letniego Eheim 1250 zupelnie na zewnatrz. Lezy sobie na wykladzinie obok akwarium i slysze ptaki za oknem. I wcale nie trzeba delteca, z reszta Tuzne tez mozna. Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fok Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 NJ3000 cała szafka drga od tej szma.... Podwieszę mendę i zobaczymy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sledzik-wawa Zgłoś Napisano 18 Listopada 2012 inmar a spisz przy nich? bo pojecie nie slyszalna w ciagu dnia w porwownaniu gdy zasypiasz 50cm od akwa to... przepasc w pojmowaniu ciszy. Mialem kilka NJ zanim kupilem swoja pompe i kazdy NJ wprowadzal jakies turblencje, od szmeru, buczenie, pomrukiwanie itp. Mam czuly sen wiec niedawalo mi to spac i wiele nocy nad tym spedzilem.... Cytuj 350l SPS tank, 4xTunze 6095 + Tunze7096, ATI Powercone 200i, Profilux 3ex + ext. module ATI mod 4xT5 39W + LED Cree 162W, DASTACO II Ca reaktor, NP Biopellets Kupuje uszkodzony sprzęt GHL, Tunze etc... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach