tomorbk Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2012 Witam wszystkich mam pytanie, odpalilem wlasnie filtr RO+DI wszystko fajnie jest TDS pokazuje 0 ale strasznie wolno mi ta woda leci w ciagu 20 min zebralo sie moze okolo litra, nie jest to chyba normalne, mozna to jakos przyspieszyc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2012 jaka membrana (50,75, 100 ?) i jaki ogranicznik ? Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomorbk Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2012 (edytowane) membrana 75 a ogranicznik taki jaki dali w zestawie w acroporze, filtr firmy aquafilter o ile to mozna nazwac ogranicznikiem bo to bardziej wyglada jak zwykla zlaczka przelotowa Edytowane 6 Grudnia 2012 przez tomorbk (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2012 Takie coś ? Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomorbk Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2012 no to juz chyba wiem gdzie problem podjade jutro do erybki bo spieszno mi z woda w sobote mi skala przyjedzie musze zebrac 300litrow to co mi dali w acroporze to zwykla zlaczka przelotowa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2012 tu masz wiecej - uzywaj google http://nano-reef.pl/topic/48573-membrana-ro-roznice/ Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2012 Przy membranie 75, ogranicznik powinien być 420. Ale tak czy siak, proces zbierania wody RO jest bardzo.... długi, teoretycznie membrana 75 powinna wyprodukować 280 litrów wody na dobę także cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomorbk Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2012 jestem cierpliwy tyle ze w sobote mi chcac nie chcac skala przyjedzie i musze ja gdzies dac.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2012 Tomek, zawsze możesz się ratować wodą z podmianek od kolegów z okolicy. Także spoko dasz radę. A ogranicznik...... być musi. Jeśli go nie masz to nie używaj filtra RO bo rozwalisz membrane. Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2012 czy ja wiem czy rozwali? po prostu wszystko bedzie uciekalo sciekiem czyli przed membrana Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2012 Dzięki niemu, wymuszany jest specjalny obieg wody, bez niego woda leci ....... ot tak bez żadnego oporu. Kiedyś czytałem że właśnie w taki sposób można szybko zwalić sobie membranę. (jak sobie przypomnę źródło tej informacji to wkleję na forum) Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2012 Ja mam taki ogranicznik z zaworkiem. Ile sie nerwów najadlem przy zakladaniu akwarium jak mi czysta woda nie leciala a ścieków dużo a ja po prostu byłem zdania, ze zaworek musi byc otwarty aby woda leciala... Ale membranie nic nie jest. Tapatalk Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomorbk Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2012 No z ta woda z podmiany tez ciezko bo juz pisalem w dzialem przyjme i cisza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2012 Przecież do skały nie potrzebujesz pełnego baniaka. Do soboty dużo czasu, nazbierasz tyle aby przykryc skale, zrobisz solanke i zalejesz. Resztę bedziesz zbierał w wiadrze, robił solanke i dolewal do akwarium. W czym tu problem. Tapatalk Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach