pawoj1 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Mam takie banalne pytanie, czym czyścicie szyby akwarium z zewnątrz? Pytam bo ja robię to ręcznikami papierowymi z niewielką ilością płynu do mycia szyb- pierwsze czyszczenie a potem jeszcze suchy ręcznik. Ale jeżeli wcześnie była choćby kropla wody z akwarium to pomimo wielokrotnego przecierania szyb po chwili wychodzą delikatne białe smugi. I odnowa czyszczenie i tak w kółko. Macie może jakieś swoje sprawdzone sposoby ? Cytuj 350 l + sump 140l, LED DIY 240w+ 2x39w actinic T5, odpieniacz Black Pearl by Sebastek, 2x Tunze 9045, LR 35 kg ,LS 18 kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek26 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Ja tak samo jak ty,tylko zamiast płynu to wodą żeby się nie dostało żadne świństwo do akwa, a słyszałem ze ścierka z mikro fibry jest dobra ale nie miałem okazji spróbować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reefbos Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 A po umyciu użyj preparatu "Acrlic/Glass Cleaner-Polisher" f-my Kent i na bardzo długo będziesz miał święty spokój z szybami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Czysta woda plus gumowa sciagaczka. Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Ja sucha mikrofibra. Schodzi wszystko i śladu nie ma bez mycia. Tapatalk Cytuj Akwarium: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fox Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Ręczniki papierowe i płyn do szyb - tylko nie psiukam na szyby a na ręcznik i dopiero czyszczę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam_Szczecin Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Ja czyszczę mokrą szmatką z płynem do mycia naczyń, potem przecieram wypłukaną z płynu szmatką i docieram ręcznikiem papierowym. Szmatka powinna być spłukiwana w miarę gorącą wodą (taką, aby się nie poparzyć). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 a ja normalnie Mr Muscle psik psik Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Zależy dużo od płynu, jeśli zostawia białe smugi, to rozróbcie go poł na pół z wodą, będzie lepiej, ja się akwariów w życiu trochę naczyściłem, najlepszy jest Mr Muscle Cytuj Z akwarystycznym pozdrowieniem Seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam_s Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 a ja normalnie Mr Muscle psik psik Tak samo. Cytuj Pozdrawiam, Adam. blog: www.solniczkawbaniaku.pl, fb: www.facebook.com/solniczkawbaniaku/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Plyn do okien i papierowe reczniki, ale tylko jak woda z akwa chlupnie po jakis robotach. A w miedzy czasie to magnetycznym jak robie wewnatrz, to i na zewnatrz samoistnie... tapatalk Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2012 Zgoda jak nigdy Ja też papierowy ręcznik + psik psik, z tym że do mycia za dużo nie mam. P. Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zyyys Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2012 ja też psik psik ale się za każdym razem zastanawiam czy jakieś opary , drobiny nie ulatniają się i nie są pochłaniane przez taflę - dlatego psikam zawsze na dole baniaka i dopiero rozprowadzam ręcznikiem celulozowym na całą szybę Cytuj 90x60x40 "][/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fok Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2012 Płyn Clean w białej butelce najlepszy z Cleanów. Psik psik i normalna szmata kuchenna w ruch... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dolec Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2012 U mnie robote robi rozcienczony ocet + recznik papierowy Cytuj 85x60x55h LR20kg LS9,07kg LED DIY około100W Wave Motion 8000 BLAU odpienek TURBOFLOTOR BLUE 1000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mzurawblue Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2012 czysta woda i papierowy ręcznik i heya, żadnych smug bez nerw czy cos tam sie dostało do wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach