Skocz do zawartości
urz

Akwarium bez odpieniacza

Rekomendowane odpowiedzi

może ja się wypowiem,bo przez jakiś czas nie miałam odpieniacza.....

tak jak autor,mam 200l akwarium.. faktycznie bez odpieniacza system ciągnie.. ale by akwarium dobrze działało.. to bezwzględnie podmiany wody systematyczne...co ja piszę !!! akwarium bez odpieniacza to głupota i syf w baniaku ! tłusty osad na powierzchni wody.. i ciągłe babranie się by ściągnąc korzuch bakteryjny i strach,ze coś padnie ...

Ja bym tylko prosił o wyjaśnienie, w jaki sposób odpieniacz usuwa tłusty osad z powierzchni wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może ja się wypowiem,bo przez jakiś czas nie miałam odpieniacza.....

tak jak autor,mam 200l akwarium.. faktycznie bez odpieniacza system ciągnie.. ale by akwarium dobrze działało.. to bezwzględnie podmiany wody systematyczne...co ja piszę !!! akwarium bez odpieniacza to głupota i syf w baniaku ! tłusty osad na powierzchni wody.. i ciągłe babranie się by ściągnąc korzuch bakteryjny i strach,ze coś padnie ... Nie bez powodu każde chobby ma swoje zasady których lepiej nie łamać ! bo prędzej czy puźniej dopadną nas problemy... Filtr kubełkowy coś tam wyciągnie ale woda przepływa przez gąbke i zawsze zarodniki plag przedostają się z powrotem do wody - odpieniacz działą tak,ze co wyciągnie to już nie wraca do wody... Zakupiłam odpieniacz i widzę mega różnice między odpieniaczem a filtrami... Nie wyobrażam sobie akwarium morskiego bez odpieńka...

Morskie akwarium bez tego całego mechanizmu (przelewanie wody i odpieniacz) nie jest prawdziwym systemem chobby morskiego...Prędzej możesz sobie odpuścić te wszystkie zawansowane metody które stosują prawdziwe Wygi tu na forum,ale bez odpieniacza nie startuj - to porażka - uważam,że to podstawa startu akwarium morskiego.

ale herezja !!

"500L+ 120L sump, obieg Aquabee5000,2xHQI 150W+2x80W T5,cyrkulacja JVP 102+2x201b,1xresun15000,Tunze 6095(łącznie 47000l/h),BRAK ODPIENIACZA TYLKO ALGAESCRUBBER!!

57402030.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No. Co poradzisz. Kiedyś tam sugerowałem, żeby autorka najpierw zajęła się swoją ortografią, ale cóż, najwyraźniej z głębin swego doświadczenia woli piętnować głupotę :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piotr7 Ja ogólnie planuję zrobić inny myk czyli filtr RO + kubełek zasypany ceramiką + odpieniacz. To jest mój plan teraz muszę tylko albo uargumentować swoją tezę, że jest słuszna albo ją obalić. Wiem, że do zalania jeszcze trochę czasu minie ale przynajmniej będę wiedział co "dany klocek robi w układance" i będę układał je świadomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mieszaj pojęć, filtr RO nijak sie nie ma do filtracji w akwarium. Co do kubełków nigdy nie byłem przekonany, niewygodna obsługa, nie widac co sie w środku dzieje. Jak nie masz miejsca na sumpa to raczej idź w kierunku panelu. Wszystko tam ładnie schowasz, zamiast ceramiki użyj gruzu żywej skały.

P.

Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001,  kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu używać kubełka, nie masz kontroli nad procesami które tam zachodzą. O wiele lepszy jest np. dobry filtr mechaniczny, czyszczony regularnie. Co do odpieniacza to da się "bez", ale zawsze warto go mieć "w razie Niemca".

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akwarium bez odpieniacza jest możliwe, wiem co mówie!! sam prowadze takie od ponad 2 LAT bez dozowania mikroelementów itd!!

kurcze startuję 450 i mam odpieniacz ale już nie mogę bo tak hałasuje, wyłączę, wyrzucę badziew i noe chcę go słyszeć. Jak z obsadą akwarium i wogóle?

Co do odpieniacza to da się "bez", ale zawsze warto go mieć "w razie Niemca".

czyli można go włączyć w razie potrzeby gdy parametry skoczą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wojtek,

startujesz 450 litrow i chcesz zrezygnowac z odpieniacza ? Moze raczej pokombinuj, jak go wyciszyc. Co tam jest glosne ? Pompa, sump rezonuje ? Kazdy odpieniacz mozna wyciszyc. W ostatecznosci warto zainwestowac w cicha pompe, ale nie rezygnowac z odpieniacza.

Pytasz, czy mozna wlaczyc odpieniacz, gdy parametry skocza. Oczywiscie, ze mozna, ale te "parametry" (np: pH, skocza "w dol" juz w kilka godzin po wylaczeniu.

Co Ty tam kombinujesz ? 450 litrow nigdy nie bedzie bezszelestene.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie chcę, mam go , ale jak będzie tak hałasował to nie dam rady. Raczej dopasuję obsadę do braku odpieniacza. Zwyczajnie się nie da. Włączam go rano i wyłączam na noc. Cisza jak go nie ma jest wspaniała. O co chodzi? Nie wierzę, że ludzie to zwyczajnie wytrzymują . Akwarium stoi w salonie , nie w sypialni ale i tak się nie da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No nie chcę, mam go , ale jak będzie tak hałasował to nie dam rady. Raczej dopasuję obsadę do braku odpieniacza. Zwyczajnie się nie da. Włączam go rano i wyłączam na noc. Cisza jak go nie ma jest wspaniała. O co chodzi? Nie wierzę, że ludzie to zwyczajnie wytrzymują . Akwarium stoi w salonie , nie w sypialni ale i tak się nie da.

A moze cos masz zepsute ? Ja w swoim akwarium slysze tylko i wylacznie mieszanie wody z powietrzem taki dziwny gluchy odglos

Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze cos masz zepsute ? Ja w swoim akwarium slysze tylko i wylacznie mieszanie wody z powietrzem taki dziwny gluchy odglos

Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2

no jest taki dziwny głuchy odgłos, którego nie mogę znieść, ale może wytlumienie szafki coś da, spróbuję. Nie wiem co mogłoby być zepsute ... hm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.