Skocz do zawartości
dodoMALBORK

ReefMax by Laik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po cyjano ani śladu.

Wymieniłem również świetlówki na nowe firmy ATI. Tylko że nie było Coral Plus i doradzono mi abym wziął Aquablue Special co uczyniłem. Pozostałe świetlówki to Blue plus i Purple Plus. Mam tylko jeden mały problem barwa światła się dość mocno zmieniła od tej co była w oryginale. Z daleka wszystko wygląda dobrze ale z bliska potrafi razić w oczy. Jedyny plus to to że barwy ryb i korali zmieniły się na lepsze. Wydaje mi się że jest za dużo koloru purpurowego nie wiem czy tak powinno wyglądać. Doszedł też nowy koral na pierwszym zdjęciu.

Kilka aktualnych fotek.

Pozdrawiam

dodo

post-17320-0-66370300-1385292244_thumb.jpg

post-17320-0-88698400-1385292259_thumb.jpg

post-17320-0-97210000-1385292270_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w calosci bardzo ladnie :). Tylko ta caluastrea strasznie bidna,od poczatku taka byla?A po co wrzucasz korale pomiedzy skale,a tylnia szybe?Ta capnella pojdzie w gore i powinna wyjsc ponad skaly,ale ten nowy koral(euphylia?) juz niekoniecznie...I na Twoim miejscu pozbylbym sie tej xenii z prawej strony,bo widac,ze jej ogolnie pasuje,wiec wkrotce bedziesz musial z nia walczyc na dwoch frontach ;).

baszurek nadaje mobilnie...(bez polskich znakow - krzakom po edycji mowimy stanowcze:NIE)...

Edytowane przez baszurek (wyświetl historię edycji)

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do caulastrea to od początku była taka marna. A nowa euphylia jest dość spora a z tyłu mam dużo wolnego miejsca i pomyślałem że tam będzie jej dobrze. No i trochę zasiedlę tą pustą skałę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Akwarium podnosi się po dość poważnym zachwianiu? właśnie nie wiadomo czego. Prawda jest taka że wszystkie korale w akwarium nagle zaczęły się zamykać oraz przestały pompować. Moja nowa Euphylia odeszła na wieczną rafę szkoda bo naprawdę była spora i dość ładna. Kolejna strata to gdzieś mi wcięło krewetką z rodziny Lysmata seticaudata. Teraz wszystko po woli jakoś wraca do normy ale to możecie sami ocenić na zdjęciach dołączonych poniżej.

Ciekawe co było przyczyną tak gwałtownego zachwiania systemu w akwarium.

Co zrobiłem przed tym darzeniem:

- zamontowałem nowe oświetlenie firmy ATI

- zacząłem stosować nowe bakterie Bio Gro Marine

to chyba na tyle.

A co zrobiłem że akwarium wraca do poprzedniego stanu:

- zmieniłem oświetlenie na stare

- przestałem stosować nowe bakterie od trzech tygodni nic nie leje

- wyczyściłem cały panel filtracyjny w akwarium

W panelu filtracyjnym siedzi jeszcze purigen i chemipureelite ale to już od dłuższego czasu.

Jak myślicie co było przyczyną takiego stanu?

Czy to możliwe że nowe oświetlenie mogło tak zachwiać system w akwarium. Może bardziej przyczyniły się do tego nowe bakterie, można je przedawkować? Lałem co tydzień przy podmiance świeżej solanki 7ml każdego z trzech płynów.

Na pomiar parametrów wody nie było czasu. Zauważyłem jeszcze dwie rzeczy w akwarium zaczęło pojawiać się mniej glonów teraz czyszczę szyby raz w tygodniu a nie dwa. Kolejna sprawa to cienkie nitki koloru białego podobne do pajęczyny poprzyczepiane do korali oraz skał.

Pozdrawiam

dodo

post-17320-0-92794600-1387388173_thumb.jpg

post-17320-0-74380500-1387388182_thumb.jpg

post-17320-0-89296900-1387388191_thumb.jpg

post-17320-0-11843500-1387388205_thumb.jpg

post-17320-0-65539900-1387388214_thumb.jpg

post-17320-0-20049700-1387388226_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem błędem była wymiana jednocześnie całego oświetlenia. Trzeba wymieniać po 1 swietlowce co tydzień lub dwa tygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moim zdaniem błędem była wymiana jednocześnie całego oświetlenia. Trzeba wymieniać po 1 swietlowce co tydzień lub dwa tygodnie.

Moze za malo jeszcze wiem,ale ja bym tego oswietlenia tak nie demonizowal.Ostatnio wymienialem wszystkie swietlowki,wlasciwie dzien po dniu i nic niepokojacego nie zauwazylem.

Tapniete z notka.

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem swiezakiem w morszczyznie ale w roslinnym szybka zmiana oświetlenia powoduje problemy bo jednak jest to gwaltowna zmiana warunkow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z @baszurek - też zmieniałem wszystkie świetlówki jednocześnie (w dodatku na inną konfigurację i innej firmy) i nie miało to większego wpływu - ja tego nie zauważyłem.

Obstawiam bakterie

Edytowane przez hastoff (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc wygląda na to że bakterie moga bardziej zaszkodzić niż pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bakterie lub pozywki dla nich potrafia zalatwic akwarium w moment,szczegolnie w reefmaxie nie zbyt mocnej filtracji-odpieniacza,u mnie dzialaja tylko special blend i nic sie nie dzieje.

350 litrow Rena Aqualife,tunze 4*6045 ,deltec mce 600 turbo,266w t5 mix lps i miekkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eeee nie wiem co Wy macie z tym startowaniem na ubogiej soli???

Ja przez 10 lat startowałem 3 baniaki i za każdym razem na Kencie bez żadnych problemów a dojrzewanie i tak go nie ominie. Problem w tym że trzeba podejść do niego z głową rozsądkiem i cierpliwością a wcale nie koniecznie z mityczna solą startową IO

Takie mam zdanie :innocent:

Witam. No właśnie co to jest uboga sól startowa? Uboga w pierwiastki i kiepsko odwzorowująca prawdziwą wodę morską, czyli kiepskiej jakości. Po co namaczać w czymś takim na starcie skałę i potem walczyć z parametrami bo skałka i tak kiedyś to odda. A nie lepiej zainwestować od razu w dobrą sól i trzymać się jej. RM to przecież niewielkie akwarium i koszt soli docelowo nie jest duży . Wydaje mi sie że lepiej jest trzymać się dobrej soli. Jeśli nawet zmieniając na inna markę to jednak w klasie gremium. Lepsza sól to leprze parametry od samego poczatku. Pozdrawiam.

Pozdr.

G>S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajne akwarium - czyste. Ja bym tam dorzucił coś zielonego i byłoby wg mnie super.

Inna szerokość i większy litraż i od razu panorama inna.

Tylko co mi się nie podoba to ta szyba profilowana w tych akwariach. Jakoś to do mnie nie przemawia. Ale to tylko moje subiektywne odczucie.

Pozdrawiam

IMG_6499.thumb.JPG.f2b8bb71553cbb14e9886a7a0f6407c6.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Kolejna aktualizacja.

Zbiornik po ostatniej akcji doszedł już całkiem do siebie. Pozostał tylko problem z cyjano cały czas zaczynało się od jednej skały. Po ostatnim użyciu chemiclean ten kawałek skały wylądował w koszu. Mam nadzieje że więcej problemów z cyjano nie będzie. Kolejna sprawa to udało mi się w moim dość obciążonym zbiorniku zniwelować poziom NO3 do 0.2 co jak na zbiornik reefmax bardzo dobry wynik. Myślę że przyczyniły się do tego bakterie które stosuje, choć na początku miałem przez nie problemy ale teraz dawkuje bardzo ostrożnie i jak na razie jest OK. Teraz podnoszę trochę NO3 w górę bo moje miękkie zaczęły protestować ponieważ one lubią troszkę błotka :D

Oto parametry wody z ostatniego pomiaru:

pH - 7.7

NH4 - 0

NO3 - 0.2

PO4 - 0

NO2 - 0

Kh - 7.0

Mg - 1320

Ca - 480

Zdecydowałem się na włożenie dwóch korali twardych, zobaczymy jak będą się czuć. Dorzuciłem również kilka korali miękkich. Kolejną sprawą dość przykrą to krewetka Lysmata setcaudata która zniknęła i nikt nie wie co mogło się z nią stać. To chyba na tyle a na zakończenie kilka aktualnych zdjąć.

Pozdrawiam

dodo

post-17320-0-20217000-1391104633_thumb.jpg

post-17320-0-09520500-1391104647_thumb.jpg

post-17320-0-38691300-1391104658_thumb.jpg

post-17320-0-59520100-1391104670_thumb.jpg

post-17320-0-46493400-1391104682_thumb.jpg

post-17320-0-76827600-1391104944_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladnie wyglada i masz az 6 ryb w RM. Jakie bakterie teraz lejesz?pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ryb tak naprawde jest 8 bo jeszcze jest babka i solarias, których nie widać na zdjęciach.

Bakterie to BioGro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dodoMALBORK przydała by się aktualizacja z info co się zmieniło i ze zdjęciami jak obecnie wygląda zbiornik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich!

Dawno mnie nie było.

Akwarium nadal to samo, piszę bo mam mały problem ze ślimakami.

Zapraszam do działu Szpital.

Ślimaki zdychają!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem cały temacik :thumbsup:

Początki u mnie dość podobne tylko ja startuje na nieco innej filtracji.

Jeszcze nie zdążyłem przeczytać co masz za problem ale możesz dać tu jakąś aktualkę ? Jakieś fotki ?

I jak możesz to napisz mi co to za czerwona "sałata" to jakieś makro glony ?

W regionie Kamigata mają rodzaj zawiązywanych pudełek na drugie śniadanie,

których używają tylko jednego dnia oglądając kwiaty.

Gdy skończą wyrzucają pudełka i depczą je.

Koniec jest ważny dla każdej rzeczy...

Zapraszam do mojego tematu :

http://nano-reef.pl/...u-z-walbrzycha/

Aktualności:26.08.2016 Zaciemnienie ....

W baniaku Palythoa, Briareum, Discosoma, Caluastrea, Ślimaki i dzika Xenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.