Tylib Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 Witam. Jakiś czas temu w moim akwarium pojawiło się dino. Było ono przez tydzień zaciemnione i to poskutkowało. Niestety radość trwała tylko tydzień. No i tu pojawia się moje pytanie - jakie negatywne skutki może wywołać ten środek w baniaczku? Wiem, że jeżowce i wieloszczety nie mają prawa bytu, dlatego mam pewne obawy związane z jego użyciem. Może mieć jakiś wpływ na koralowce, bądź ryby? W załączniku przesyłam zdjęcia tego g***a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MR_CUBE Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 ja używałem na glony, wybił glony i nic poza tym więc szczerze polecam Wiesz co przeczytaj jeszcze temat o zwalczaniu dino wodą utlenioną Cytuj pozdrawiam Arian. Tel.608-353-030, Gadulec 32936596 Moje 30l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz_s Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 Algea-X jest zabójczy dla jeżowców. Więc jeśli takowego masz to uważaj. Cytuj Akwarium 216L, sump 90L. Maszynownię obsługuje odpieniacz Twistman OB150INT. A za słońce robi lampa Giesemann 1x250W HQI 4x24W T5. W charakterze nadzoru średniego jest sześć kotów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 Dobrze że mój o tym nie wiedział... stosowałem, nawet przesadziłem z dawką - niechcący. Jeżowiec ma się dobrze, a wieloszczety mają po 20 cm... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tylib Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 A LPS jak reagują? Bo obawiam się o Euphyllię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 U mnie na wieczną rafę odeszły wszystkie wężowidła i krewetki - stosowałem zgodnie z instrukcją. Dino oczywiście zostało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tylib Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 No cóż.. dobra poszło.. Mam nadzieję, że krewecia jednak przeżyje. Niech ginie dziadostwo! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 U mnie padła kreweta i wężowidła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Świrek Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 A LPS jak reagują? Bo obawiam się o Euphyllię Euphyllia da radę. Moje dwie nie reagowały na Algeę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chmielu243 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 To i ja napiszę z własnego doświadczenia: wężowidła dwa duże i sporo (małych dzikich) nie wytrzymały, jeżowiec również nie pokonał spa w tym środku. Lps hmm pod koniec kuracji kiepsko wyglądały lecz wróciły do normy. Dino jak i glon zlazło. Cytuj Red sea max 250 ........ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 U mnie podobnie. Wężowidła i jeżowiec Mespilia Globulus poszły na wieczną rafę. Krewetkom nic nie było. Korale też ok. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 A tak przy okazji uzywania cudownych srodkow - czy Chemiclean tez stanowi jakies zagrozenie? baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chmielu243 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 Nic u siebie nie zauważyłem negatywnego po zastosowaniu chemicleanu, a efekt z zanikiem cyjano suuper. Cytuj Red sea max 250 ........ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strugas Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 Witam Po Chemiclean u mnie nie zauważyłem nic negatywnego, ale zawsze po jakimś czasie powracało, przeszedłem z bogatej soli RSCP na sól Aquaforest i inne specyfiki tego producenta (ogólnie zwane probiotykami) i od ponad siedmiu miesięcy mam czyściutko w baniaku, zapomniałem o dino, cyjano. Pozdrawiam Robert Cytuj Baniak 121x61x61 front i lewa strona opti 435l. sump 170l, dolewka 35l, odpieniacz Darek B30 , powrót jebao 6000l, 1x Tunze 6065 jebao wp40, Maxspect Gyre 150, światło hybryda 6x54w +196 led Leszek, dolewka tunze osmolator, Mój baniaczek. http://nano-reef.pl/...-650l-w-obiegu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2013 Ja mam doświadczenia to też się podzielę. Padły u mnie wężowidła ale nie wszystkie. padła tez Tridacna Maxima co bardzo bolało. jezowiec i krewetki przeżyły. Dino zmalało ale nie zeszło do końca, zaraz po tym wyszło cyjano po uzyciu chemiclenu ustąpiło i pojawiło sie znowu dino ale w mniejszej ilosci zaciemnienie pomogło. Acropory bardzo zbrązowiały i wydawało mi sie ze jest już po nich ale wszystko odbiło. Pod koniec kuracji LPSy tez zmarniały ale wróciły do zdrowia. Więcej chyba nie użyje tego specyfiku. pozdrawiam Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SunRose Zgłoś Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) i chyba ja bede musial posunac sie do uzycia algea-x tylko zastanawiam sie jaka butelke kupic na 750 l w obiegu ... 250 czy 500 ml ? Pisze zeby podawac 10 ml na 100 l zbiornika czyli przy 750 l w obiegu podawac 70/75 ml co drugi dzien ? Przeciez to mozna zbankrutowac ile trwa kuracja ? 21 dni ???? Edytowane 29 Lipca 2013 przez SunRose (wyświetl historię edycji) Cytuj SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 29 Lipca 2013 kuracja ma trwać nie więcej niż 21 dni. U mnie pomogły 3 dawki. Czyli w ciągu tygodnia wszystko zlazło. Potem przez 10 dni świeciłem tylko niebieskim i nawet glonu na szybie nie było jak wróciłem z urlopu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 31 Października 2013 (edytowane) Odświeżę trochę temat . Czy Algea x może uśmiercić ślimaki ? Ktoś się z tym spotkał ? Edytowane 31 Października 2013 przez felek99 (wyświetl historię edycji) Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irax Zgłoś Napisano 31 Października 2013 u mnie ślimory dały radę jedynie wężowidło i jeżowiec dostały w pupę Cytuj Pozdrawiam. Irek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
omada Zgłoś Napisano 31 Października 2013 U mnie poszły krewetki czyszczące,wężowidło się rozsypało(dosłownie) ,jeżowiec Echinotrix calamaris(piękny był) wpierw stracił kolce ,a potem zgon,żal. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rah Zgłoś Napisano 31 Października 2013 i chyba ja bede musial posunac sie do uzycia algea-x tylko zastanawiam sie jaka butelke kupic na 750 l w obiegu ... 250 czy 500 ml ? Pisze zeby podawac 10 ml na 100 l zbiornika czyli przy 750 l w obiegu podawac 70/75 ml co drugi dzien ? Przeciez to mozna zbankrutowac ile trwa kuracja ? 21 dni ???? Gdzie ty znalazłeś dawkę 10 ml/100 ltr wody? Normalna dawka to 5 ml/100 ltr wody co drugi dzień maksymalnie przez 21 dni, a maksymalna dawka przy bardzo zaawansowanym problemie to 6 ml/100 ltr wody tak samo co drugi dzień maksymalnie przez 21 dni. Cytuj 500 litrów 140x60x60 działa od 02.09.2008 r. + sump 105x48x36, AM OR 3500, cyrkulacja 2 x Tunze 6100 + 1 x Tunze 6105 z multikontrolerem + 1 x Jebao WP-40 do falowania, Bubble Magus 250s, lampa 2x120W led,LR ok. 70 kg, LS 45 kg, ARM od mufti, balling i podmiany co tydzień ok. 8%, sól AF, dozowane 2 ml ABCM codziennie, zależnie od obserwacji co tydzień lub dwa Prodibio BioDigest i Bioptim Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arduan Zgłoś Napisano 31 Października 2013 4 dawki, Mespilla - ok, Ophiolepis - ramionka skrócone o połowę, ale odrosły, żyje i ma się dobrze. Ostatnio (ok. 2 mies po kuracji) padła Babylonia, ale nie wiem czy to ma związek z AlgeaX. Więcej już nie użyję. Może ktoś chce odkupić??? Cytuj http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/ Nowe, większe, ale nadal AF: http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/ Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą; albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy; albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć, to myślimy, że musimy tak myśleć... Rudyard Kipling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irax Zgłoś Napisano 31 Października 2013 też mam do sprzedania jeśli ktoś chce, dodam że po kuracji zero plagi zaaplikowałem 3 dawki Cytuj Pozdrawiam. Irek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
7220481 Zgłoś Napisano 31 Października 2013 Mi padły kiedyś dwie krewety po zastosowaniu Algeax. Kiepski środek, coś tam działa ale nie likwiduje przyczyn problemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 2 Listopada 2013 Dzięki. Moglibyście mi jeszcze poradzić czy jeśli chciałbym zacząć lać to dzisiaj to robić jak zwykle co tygodniową podmiankę czy nie karmić dodatkowo dziadostwa ? Pytam bo jeśli miałbym używać pełnej kuracji to akwarium byłoby pozostawione bez podmian na 1 miesiąc a to już sporo... Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach