Skocz do zawartości
DeeCann

Osmoza i problem z wysokim TDS'em

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z osmozą.

Po 3 miesiącach wymieniłem prefiltry i żywice. Przez pewien czas było ok, TDS 000. Potem coś się porobiło, że nagle na TDS'ie 020/030. Dwa tygodnie temu wymiana prefiltrów i żywicy. Pierwsze dni TDS 000. Dzisiaj patrze a on ledwo schodzi poniżej 150. Dodatkowo po włączeniu osmozy TDS zaczyna odliczanie czasem nawet od 800.

O co chodzi ? Gdyby membranę szlag trafił to od początku nie miałbym 000, tak mi się wydaje. Dodatkowo wielkiego syfu w wodociągach nie mam ... w granicach TDS 250 na wejściu. Awaria czujnika TDS też prawie nierealna.

pozdrawiam

aquarium2405.png

WPReef: Delta 210L | Sump 64L. Graty: Deltec APF600 | NJ3000 | 2*6045 | LED by @Tomasz | pudełko Reef Octopus 300D

Zawartość: 20kg LR | 15kg LS

Story: http://nano-reef.pl/...-wpreef-210-64/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką masz membranę - wydajność - i jakie ciśnienie w ujęciu?

Może membrana pracuje na pół gwizdka? A to szybko,bardzo szybko zużywa DI

U ,mnie tak było- membrana 100 a ciśnienie za niskie z powodu redaktora do przeplywowego ogrzewacza. Do tego słaba jakość żywicy i po miesiącu TDS 004.

Woda w ujęciu 100

Zmieniłem membranę na 50tke i na razie spokój.

Sprawdź też uszczelki na membranie - mogła się zawinąć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Membrana to 75 gpd. Ciśnienie pierun wie. Tylko teraz od czego zacząć. Myślę żeby najpierw wymienić całą żywicę. Jak poleci w granicach 000 znaczy membrana cała tylko że DI leci na łeb i szyje. Jak przy nowej żywicy dalej będzie bieda znaczy membranę szlag trafił. Dobra droga ?

pozdrawiam

aquarium2405.png

WPReef: Delta 210L | Sump 64L. Graty: Deltec APF600 | NJ3000 | 2*6045 | LED by @Tomasz | pudełko Reef Octopus 300D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mie na moim ciśnieniu membrana 100 dawała 20. DI O ale bardzo szybko się żywica zużywała.

Zestaw podłączony w łazience bez redaktora, po membranie 3

Zmieniłem membranę na mniejszą i jest Oki

U Ciebie sprawdź najpierw założenie membrany, uszczelki.

Mogła się też zużyć żywica lub leci gdzieś bokiem w puszce. Czasem pomaga podłożenie pod puszkę na żywice wężyka akwarystycznego by docisnąć puszkę u góry.

Musisz zobaczyć...

A ile pokazuje Ci TDS po membranie? 150?

Piszesz że na wejściu 250- domyślam się że to pomiar kranowitu....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

250 kranówa, za DI mam po dłuższym spuszczaniu ( akurat obiegówki czyściłem ) TDS 40, także zaczyna wysoko i powoli jedzie w dół. Zaraz po membranie nie wiem bo mam TDS przepływowy z czujnikiem za DI.

pozdrawiam

aquarium2405.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważne ile jest po membranie. Jeśli dobrze obstawiam nieszczelności w puszce z DI i lewa woda idzie na wylewkę. Mnie nawet kranowit na używanej żywicy nie pokazał 150. Swoją drogą jaki masz miernik?kiedy skalibrowany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na oryginalnych prefiltrach chodziło 4 miesiące jak wymieniłem to po niecałym mies wynik po membranie 020 a po DI 008 :(

Wiec chyba coś się robi nie halo :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki masz wynik kranowitu?

ile było po membranie na oryginalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosto z kranu nigdy nie mierzyłem ale na oryginalnych wkładach nigdy nie przekroczyłem 008 po membranie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli ruszałeś membranę, problemmoże być na uszczelce- pisano już o tym na forum.

Pamiętam też z czasów słodkiego,że jak pogorszyła się woda w sieci. lub spadło jej ciśnienie, to i za membraną było więcej.

A to zapewne przyspiesza zużycie DI.

U mnie problemem i powodem wymiany możnamembrany(dwu miesięcznej! ) było za niskie ciśnienie - 100ka nie wyrabiała

Ale to akurat wina reduktora który u mnie w kuchni być musi. Przy paletach 10 za membraną nie przeszkadzało. Teraz zużyło DO w miesiąc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ruszałem membrany wymieniłem jedynie prefiltry a DI wymieniam praktyczne co miesiąc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... 20 po membranie to niedobrze myślę. Nie mam pomysłu co jest przyczyną.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I po temacie ;-). Okazało się że jeden z prefiltrow się lekko przekrzywił i uszczelka nie trzymała. Po "naprawie" śmiga jak złoto ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak abstrahujac od tematu...

Czy niskie cisnienie na membranie wplywa na jej wydajnosc ilosciowa czy jakosciowa? Logicznym wydaje sie ze ilosciowa - mniejsze cisnienie wody powoduje ze mniej sie jej przedostaje przez membrane. Jesli jednak przyjmiemy ze membrana pracuje jak sito to mniejsze cisnienie przeciska mniej syfu... Chyba ze w gre wchodza wiazania miedzyczasteczkowe... tworzac wieksze "czasteczki". tylko czy 3-4 bary wuecej robia w tym wzgledzie jakas roznice?

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś potwierdził że przy założeniu pompki do RO i zwiększeniu ciśnienia TDS spadł a wydajność wzrosła, tylko nie wiem gdzie :) Hmm a co to tego sita to jak byśmy sobie we wiaderku zrobili 3 dziurki i lali powoli wodę to całość przeleci przez dziurki, a zwiększając dopływ wody zacznie nam przelewać wiaderko - czyli do naszego ścieku w RO. Może tak to działa. Chociaż na odpływie jest ogranicznik, sama membrana też niemały opór stawia...

Obecnie suchy dok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak abstrahujac od tematu...

Czy niskie cisnienie na membranie wplywa na jej wydajnosc ilosciowa czy jakosciowa? Logicznym wydaje sie ze ilosciowa - mniejsze cisnienie wody powoduje ze mniej sie jej przedostaje przez membrane. Jesli jednak przyjmiemy ze membrana pracuje jak sito to mniejsze cisnienie przeciska mniej syfu... Chyba ze w gre wchodza wiazania miedzyczasteczkowe... tworzac wieksze "czasteczki". tylko czy 3-4 bary wuecej robia w tym wzgledzie jakas roznice?

W związku z tym że otwory w membranie osmotycznej typu TFC (takich właśnie używany w akwarystyce) mają rozmiar około 0.0005 mikrona zaś bakterie mają rozmiar od 0.2 do 1 mikrona a wirusy od 0.02 mikrona do 0.4 mikrona więc zwiększenie ciśnienia od zalecanego wydaje że będzie powodowało raczej uszkodzenie membrany niż poprawę jakości wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie na czym polega zatrzymywanie czasteczek, ktore sa jeszcze mniejsze niz wirusy?

Cos mi dzwoni w glowie ze chodzi wlasnie o oddzialywania miedzyczasteczkowe. Niby maja powodowac ze czasteczki "lacza" sie ze soba powodujac wzrost ich wielkosci. Wtedy kilka malych "polaczanych" czasteczek zachowuje sie jak jedna duza. Zbyt duza zeby przecinac sie przez oczko membrany.

Tyle ze nie pamietam skad to wiem i nawet nie wiem czy to jest prawda :(

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie wiesz tego przypadkiem z filmiku który sam wkleiłeś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu odkryłem "tajemnice poliszynela" na 99%. Wczoraj poszła funkiel nówka żywica i miałem 001 na TDSie przez cały dzień do wieczora. Rano odpalam a tam 190 i skacze jak dzikie. Szlag mnie przysłowiowy trafił i tkneło mnie czemu na noc takie cyrki się robią. W nocy osmoza praktycznie nie pracuje bo proces parowania w wiekszości zachodzi w dzień i tutaj lampka jak z tej kreskówki. Rurka którą woda trafiła do sumpa była w nim zanurzona :) ... i woda lelum polelum z sumpa szła prościuteńko do żywicy. Rura jest wyciągnięta ponad lustro no i najbliższe 24 godziny obserwacja ale na bank to jest przyczyną.

I w ten oto praktyczny sposób dowiedziałem sie o znaczeniu zaworu czterodrożnego.

pozdrawiam

aquarium2405.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie wystarczy te rurke podnieść ponad poziom wody i przyczepić do szyby tak żeby woda spływała po szybie? nie bedzie słychać kapania/ciurkania a i z powrotem ci nie zaciągnie do złoża.

Akwarium 100x70x60 + 180l sump, APF600, AQLGALAXY 4x39wT5+200W LED z pełnym sterowaniem, cyrkulacja 2x MP40 + troszkę dodatkowych gratów w szafie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też własnie uczyniłem

pozdrawiam

aquarium2405.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie chce męczyć kolejnego tematu więc piszę tutaj,orientuję się ktoś jaka mniej więcej powinna być wartość TDS po samym RO?właśnie założyłem filtr przepłukałem membrane i po pół godzince przepłukiwania filtrów mam 009,rano podłącze dopiero DI bo już mi się nie chce ale czy taka wartość jest dobra czy za wysoka?

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam mały pojemnik na DI i żeby wyciągnąć 000 na wyjściu przy przekroczeniu 010 po membranie wymieniam już prefiltry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.