Skocz do zawartości
Masta93

[396] Masta93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po rocznej przygodzie z moja 125-tką postanowiłem przesiąść się na nieco większe akwarium, więc może bez zbędnego rozpisywania się opiszę sprzęt.

Akwarium wystartowało 16.08.2013r na 100% świeżej solance, 16kg suchej oraz 7kg systetycznej z AF, piasek Preis Bora Bora Sand. Obsadę planuję głównie SPS.

Akwarium 120x60x55h (396l) szkło full opti 12mm, tył czarne szkło 10mm komin zewnętrzny, umiejscowiony centralnie.

Sump 100x36x50h ( nie pamietam już poziomu wody, ale około 70l)

Szkło+sump-skała i inne graty dają około 450l w obiegu.

Obieg - H2ocean 4000l/h

Lampa - Pacific Sun Metis XM 2x150W

Cyrkulacja - 2x Tunze 6095 + Controller 7096

Odpieniacz - Tunze DOC 9410 (nie wiem czy nie za słaby)

Filtr przepływowy - H2ocean FMR75 oraz 200ml biopellets

Automatyczna dolewka - Levelautomatic

Dozownik - Doser One Evolution (jeszcze nie używany)

2x grzałka 200W + 100W

Sól - Red Sea Coral Pro (nie wiem czy nie przejść narazie na tą "mocniejszą" od AF)

To tyle ze strony techniczej, teraz może opowiem historie baniaka :)

Tak wszystko wyglądało zaraz po zalaniu

1a2u.jpgUploaded with ImageShack.com

skała została posklejana wcześniej, ustawiona, akwarium zalane RO i tak się mieliło ponad tydzień z mocną cyrkulacją w celu wypłukania syfu.

Zalanie oraz zasolenie 16.08.2013r.

Przez 5,5 tyg były podawane bakterie BioS od AF dojrzewania jako takiego nie było jedynie lekki nalot na szybach, od początku kręciło się 200 ml Biopelletek (dzisiaj zwiększone do 300ml).

Testy na dzień 20.09 wyszły (salifert)

Zasolenie 1.024

NO2 = 0

NH3 = 0

PO4= 0

NO3 = 2,5

PH = 8.3

Temp 24,5-25

około 1.09 test pokazał NH3 wykrywalne oraz NO2 wykrywalne więc 20.09 pomyślałem że "już czas"

Od 20.09 podaje bakterie ProBioS.

23.09 Do akwarium trafili pierwsi mieszkańcy.

- Strombus

- 3x Nassarius

- 5x Chromis Viridis

- Szczepka jakiejś montipory

- Mała szczepka Seriatopora Calliendrum

- Mała szczepka Seriatopra Hystrix (?)

- oraz większy koral Seriatopora Calliendrum (który się nieco połamał przy przesiadce tworząc kilka szczepek)

dzisiaj tj, 02.10.2013r

Wszystko żyje, ryby pływają, jędzą jak szalone, na skale wyszedł brązowy nalot (nie wiem czy to okrzemiki czy może glon od dojrzewania). Seriatopora Calliendrum polipuje na pół gwizdka oraz wywala lekkie gluty, Hystrix oraz Montipora bardzo słabo polipują. I tu pytanie do was drodzy koledzy oraz koleżanki czy jest to może spowodowane niedojrzałym akwarium, bo sam się zastanawiam czy mogłem się trochę wstrzymać z tymi koralami, czy być może zmianą światła na LED (świecę według zaleceń Przemka, któremu bardzo chciałbym podziękować za podpowiedzi odnośnie świecenia), bo już sam zgłupiałem. Z tego co piszą na stronie AF wynika że życie można bez obaw wprowadzać już po 2 tyg... ale chyba nie u mnie.

Do akwarium narazie nic nie leję, ponieważ paramerty KH,(10) mg(1300) i ca(420) stoją w miejscu (korale jeszcze nie ruszyły... o ile ruszą). NO3 stoi w granicach poniżej 5 (zwiększyłem dzisiaj ilość Biopelletek do 300ml poczekam i zobaczę co się stanie). PO4 niewykrywalne testem saliferta.

Aktualną fotkę oraz fotkę sumpa wrzucę później.

Mam jeszcze pytanie czy do sumpa władować może jeszczę siporax oraz w jakiej ilości?

Wątek stworzyłem w myślą że będzie on w rodzaju dziennika co z akwarium się dzieje ale również jako zródło waszych porad, nie mam zbyt wielkiego doświadczenia z takim akwarium, więc wszelkie porady, zastrzeżenia, pytania mile widziane ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

AF zaleca przy stosowaniu metody probiotycznej:

Ważnym czynnikiem przy metodzie probiotycznej jest utrzymanie stałego poziomu

twardości węglanowej (KH) na poziomie 6,5 -7,5 dKH

Może należy pójść tym tropem? Daleko do nas nie masz jak coś to zapraszamy na kawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też podejrzewam że problemem może być zbyt wysokie KH ,bo jest tak jak piszesz.

Dlatego myślę nad zmianą soli, która będzie miała niższe KH. Tylko teraz pytanie jak zjechać z tym KH skoro nic narazie go nie pobiera w większej ilości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ja się zdecydowałam na cały komplet AF- sól plus probiotyki.

Jestem zadowolona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie nie ma się chyba co zastanawiać póki zbyt wiele życia nie ma i zmienić sól. Robiąc podmianki obniżyć KH i zobaczyć co się statnie.

Zastanawiam się nad solą AF FSRS bez probiotyki.

Edytowane przez Masta93 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Ja stosuje na przemian probiotyczną i bez probiotyków.

Fakt-nie masz dużo życia więc może zmiany zrób teraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stosuje na przemian probiotyczną i bez probiotyków.

Fakt-nie masz dużo życia więc może zmiany zrób teraz.

A na przemian to znaczy co podmianę czy co wiaderko? :baby:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy akwarium dales bez zadnego podkladu bezposrednio na marmur?

Poza tym piekny start, co do soli i jedna i druga za moze okazac sie za bogata jak na poczatkek - zobaczymy.

Kibicuje :thumbsup:

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie było że nic się nie dzieję, czas na małą aktualizacje.

Najpierw może zacznę od złych rzeczy, z 5 chromisów zostało tylko 2,straciłem Premnas Biaculeatus, poprzypalałem trochę korale lampą, w baniaku jest lekkie cyjano które już na szczęscie daje za wygraną, ale po kolei.

Chromisów pływało od początku pięć, jeden od pierwszego dnia widać że był jakiś "nie teges" za kilka dni padł, na następny dzień z niewiadomych przyczyn padł kolejny, za 2 tyg od zgonu poprzedników jeden złapał jakąś chorobę czy coś i najpierw płetwy zmieniły barwę na brązową na następny dzień nie było ich wogóle i wkońcu padł, pozostała dwójka ma się znakomicie, jedzą jak głupie i nawet trochę podrosły.

Pod koniec października, w obawie o parametry ( NO3 dochodziło juz do 25) dołożyłem 3 kg ceramiki AF do sumpa, oraz 2L BioCer od AF. Niestety któryś z tych czynników wywołał zakwit bakteryjny, woda jak mleko przez kilka dni, przyducha i niestety Premnas padł ;( , z mojej własnej głupoty niestety, bo mogłem dodawać stopniowo a nie wszystko na raz.

Bawiłem się też oświetleniem przez ostatni czas, zwiększając jej moc "Bo trochę ciemno" "chyba da radę więcej" korale ładnie rosły, trzymały nawet fajną barwę, jakieś 3-4 tyg temu zwiększyłem moc lampy do 75% biały kanał na 50%, czaś swiecenia 11h wschody po 3h. Efekt? S. Hystrix która była brązowa zrobiła się blada i przestała polipować, S. Calliendrum straciła lekko tkankę na czubkach, najbardziej ta która stała centralnie pod lampą, LPS'y słabo się pompowały, SPS'y straciły kolory. Od tego poniedziałku swięcę 9h, mocą 60%, kanał biały na 40%, odrazu widać efekty w polipowaniu koralowców, polipy są teraz długie euphylie ładnie się pompują.

Na skale i piasku wylazło lekkie cyjano, nie jest może to jakaś mega plaga ale efekt wizualny niestety psuję, co podmiane staram się to odsysać, można powiedzieć że z piasku prawie znikło, najbardziej się trzyma na suchej skale, ale także już daje za wygraną.

Teraz może trochę pozytywów

Narazię prostuję parametry bo magnez spadł do 1050! więc leje narazie ballinga light na magnez. Refraktometr był rozkalibrowany, więc podnoszę równocześnie zasolenie, teraz już jest 1.023.

Jak pisałem wcześniej NO3 dochodziło do 25, po dołożeniu ceramiki i BioCer dalej rosło więc za 3 tyg dołożyłem jeszcze 100ml Biopellets (W sumie 400ml), NO3 spadło do bardzo zadowalającego 1, i tak się już utrzymuje od dłuższego czasu.

Doszło parę korali, oraz drugi Premnas który pływa 3 tyg i narazie odpukać w niemalowane ma się dobrze.

Aha byłbym zapomniał, slimaki które chodziły po skale nażarły się chyba cyjano i padły :wallbash: z 6 sztuk zostało 3, przykry widok, ich ciało miało różowy kolor gdy zdychały, gdzie normalnie jest kremowe. Reszta ma się dobrze i chyba sie nauczyły że to niejadalne.

Chyba powoli zaczynam chwytać "co i jak" akwarium wkoncu zaczyna cieszyć oko. Od wczoraj podaje połowę zalecanej dawki Coral E.

Narazie to chyba tyle. Na koniec zapodam parę fotek, które robiłem lustrzanką gdzie pierwszy raz miałem taki sprzęt w rękach, ustawiłem na tryb makro i zacząłem pstrykać. Fotki wyszły takie "se".

bcgs.jpg

Popalony Hystrix

0erv.jpg

I Calliendrum która najbardziej ucierpiała

9pmg.jpg

Pavona nie ma tkanki, ponieważ u poprzedniego właścilela była tym miejscem przyklejona

2u6p.jpg

6c5f.jpg

s2us.jpg

uycn.jpg

3eqj.jpg

3ki8.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za radę, już widziałem go wcześniej ale myślałem że to juz pusta muszla, ale jednak jak teraz spojrzałem to jest tam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygląd skały według mnie nie pozwala jeszcze na zasiedlanie zbiornika koralami ,uważam że jest za wcześnie lub biologia w tym zbiorniku strasznie jeszcze kuleje. Skała powinna być ,,sucha" czyli bez nalotów ,powinny się pojawiać plamy glonu wapiennego wtedy można śmiało wkładać spsy .Start na skale syntetycznej ,ceramicznej czy suchej trochę inaczej przebiega niż na LR .

stopkaDamiana.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z rybami? SPS'y Włożyłem 2 miesiące temu, mowa tu o Hystrix, Calliendrum, razem z euphylia różową, reszte czyli Pavona, pocci, jasna callierndrum kupiłem z likwidowanego zbiornika jakieś 3 tyg temu i "aż żal było nie wziąć" bo cena naprawdę okazyjna, styllo i zieloną euphylie kupiłem też jakieś 3 tyg temu, korale mają się chyba dobrze. Wkładać nowych napewno nie będe dopóki nie wyprostuję parametrów, ale myślałem czy nie przenieść już reszty życia z mojego mniejszego akwarium, czyli 2 krewetki, 3 ryby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium ma już ponad 7 miesięcy i niestety chyba czeka mnie restart...

Od samego początku miałem problem z wysokim KH, na początku grudnia korale zaczeły marudzić, chwilę przed tym przeszedłem na sól AF myślałem że problem KH samoistnie zniknie. Niestety mimo podmianek na solance o KH +/- 7.5-7.8 problem sam się nie rozwiązał, ciągłe skoki KH po podmiance ukatrupiły wszystkie SPS'y, 2 euphylie ledwo dziś zipią, najgorsze że po podmianie KH schodziło w dół, po czym po 2 dniach było już takie jak przed podmianą, czyli okolice 11(!) co jak wiadomo przy pelletach jest zabójcze. Fakt wysokiego kh tłumaczyłem sobie że być może akwarium jest niedojrzałe, ceresit którego użyłem około 2 kg coś uwalnia i z czasem się to uspokoi.

O ceramice też myślałem, ale nie chciałem dopuszczać do głowy takiej myśli bo przecież nikt inny takiego problemu nie miał (albo nie chciał się przyznać), a kilka osób mnie przed nią ostrzegało. W akcie desperacji gdy straciłem już prawie wszystkie koralowce zrobiłem kilka większych podmian by obniżyć kh, najniższy wyniki to coś lekko poniżej 9, za kilka dni od podmianek wynik znów okolice 11...

Pogodzony ze stratą dałem baniakowi odpoczać żeby się ustabilizował, robiąć co tydzień 5-10% podmianki. (styczeń-luty)

Z braku poprawy sytuacji jakieś 3 tyg temu postanowiłem szukać przyczyny wysokiego kh, na pierwszy ogień poszedł piach do którego miałem największe zastrzeżenia bo w dziwny sposób zróbił się różowy (nie cyjano!) ale tylko z przodu akwarium, dosłownie samoa pink, wiadro ze świeżą solanka (kh 7,8) temp 25C, mała pompka,kręcimy kilka dni, robię test wynik 7,8. Szukamy dalej, już chciałem zalewać małe akwarium by wsadzić prawą skałkę bo nią poszło większość cx5, ale coś mnie tknęło by sprawdzić BioCer z AF, już samo tknięcie mnie żeby je sprawdzić było strzałem w 10, bo kostki dosłownie sie posklejały do siebie ( ustawiłem kilka piramidek 2+1) i przykleiły się do dna sumpa. Wiedziałem już co było przyczyną wysokiego kh, bo po 2 dniach w wiadrze kh oscylowało na poziomie +/- 11 czyli takie jak w akwarium. Ogarnięty euforią że problem rozwiązany zrobiłem kilka podmianek, kh pięknie zjechało do 9, ale miałem jeszcze jakieś dziwne przeczucie, przestałem podmieniać (wcześniej robiłem to codziennie po mniej niż 5%) i za 2 dni kh 9,9 :wallbash: , poczekałem kilka dni czy dalej będzie rosnąc,ale się zatrzymało w tym punkcie. Mało myśląc zrobiłem kolejny test, już samej ceramiki AF, znów wiadro 2 dni mieszania i wyniki idealnie 9,9 i rosnąć dalej nie chce. Odpowiedź nasuwa się sama kto jest winny takiego kh... chociaż nie chiało mi się już wyciągać sporej skałki z cx5 do testów.

Piszcie śmiało co o tym myślicie, co być może zrobiłem źle, co innego może być przyczyną? Akwarium ma 7 miesięcy, jest już raczej dojrzałe, glony wapienne porastają skałę, rosną gąbki, sycony, pełno małych ślimaczków i innego robactwa, ryby, krewetki i ślimaki w super kondycji.

Piszcie narazie swoje przemyślenia, później zadam kilka pytań o restart zbiornika bo narazie wydaje się mi być nieunikniony.

Pozdrwiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Restart z powodu za wysokiego KH ? Wsadzisz korale , i nie będziesz szaleć z jakimiś gwałtownymi ruchami to korale same zaczną ,,usuwać'' tą nadwyżkę KH . Przez długi okres miałem w baniaku wysokie KH (około 9,6 ) a koralom to nic nie robiło .

Jakiej wielkości robiłeś te podmiany jak padły Ci korale i jaka to sól ? Zostały Ci tam jakieś korale ?

Daj akwarium trochę odpocząć. Rób podmianki co 2 tygodnie (jeśli nie masz za dużo korali to nie ma się o co martwić ) ale po 3-4% . Skoki nie będą takie gwałtowne a podmianka jest tylko po to żeby uzupełnić mikroelementy . Kiedy korale ruszą zaczniesz robić większe podmiany.

Jak u Ciebie z PO4 i NO3 ?

Edytowane przez felek (wyświetl historię edycji)

Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane

Było : 432l + 180l sump     Mój dziennik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc tak, sól AF reef salt bez probiotyków do akwa leje tylko bakterie probioS, NO3 -1, PO4 nie mam dokładnego testu ale salifert nic nie pokazuje, akwarium miało spokój przez prawie 2,5 miesiąca (styczeń-luty) parametry sie ustabilizowały, akwarium miało parametry świeżej solanki oprócz kh bo nie było konsumentów ponieważ 2 euphylie węgetują... Wsadzanie korali to dla mnie wyrzucanie kasy w błoto bo po czasie stają, a poza tym nie są w stanie wchłonąć takiej ilości kh jaką ceramika wypuszcza. Dla mnie twój sposob to leczenie skutków a nie przyczyny. Narazie jedyne co mi przyszło do głowy to pozbycie sie ceramiki z akwarium odczekanie czy po podmianach kh zjedzie samoistnie. Restart też przewiduje z tej przyczyny że ryby nie mają gdzie spać, przewiduje inny aquascaling.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.