Yendruu Zgłoś Napisano 26 Listopada 2013 Co ile należy wymieniać balast w lampach HQI? Są jakieś przyjęte ogólne normy? Wskaźniki? wysłane przez tapatalk Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 26 Listopada 2013 A one sie zuzywaja? Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2013 na magnetycznych jest jakiaś ilość godzin podana nie pamiętam ile ,ale chyba co 2lata trzeba je wymieniać inaczej lubią żarniki palić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Edek Przybysz Zgłoś Napisano 26 Listopada 2013 Moja lampa ma ponad 6 lat i jeszcze nigdy nie spaliła żarnika Cytuj Akwarium 360l sump 120l oświetlenie 2 X 150W HQI + 2 X 54W actynika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darecky3 Zgłoś Napisano 26 Listopada 2013 lubia dostac swierszcza Cytuj 122x61x61 + sump cyrkulacja 2x6045 tunze H&S 150 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fireblade Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Ja wymieniam balast jak się przepali zdarzyło mi się 2 razy a do lampy Blau kosztuje 2 stówki tak że nie widzę sensu przed wczesnej wymiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Ja nie widzę sensu używania lamp HQI. Chyba, że ktoś ma elektryczne ogrzewanie domu i chce mieć dodatkowy grzejnik z drogim źródłem ciepła które się szybko jak na grzejniki elektryczne przepala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 Ja nie widzę sensu używania lamp HQI. Chyba, że ktoś ma elektryczne ogrzewanie domu i chce mieć dodatkowy grzejnik z drogim źródłem ciepła które się szybko jak na grzejniki elektryczne przepala. A jak ktoś ma zbiornik w bardzo zimnym pomieszczeniu.. uważasz, że wtedy nie ma sensu ?? Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akvarius Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2013 nie wymieniasz aż padnie Cytuj Akwarium 150*65*60 ,sterowanie iks, reaktor vertex ,odpieniacz ,250 bk vertex,filtr vertex1,5 ,vertex filtr Biopallets XL, ,oświetlenie - 8*80w t5 ,cyrkulacja 2*6105,+multi7095, obieg BK 8500 http://nano-reef.pl/....-ceramiki/ ,http://nano-reef.pl/.., zapraszam po szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fireblade Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 Ja nie widzę sensu używania lamp HQI. Chyba, że ktoś ma elektryczne ogrzewanie domu i chce mieć dodatkowy grzejnik z drogim źródłem ciepła które się szybko jak na grzejniki elektryczne przepala. Pytanie było o wymiane balastów a nie o to czy i jak lampa się grzeje bez urazy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert K Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 Ja nie widzę sensu używania lamp HQI. Chyba, że ktoś ma elektryczne ogrzewanie domu i chce mieć dodatkowy grzejnik z drogim źródłem ciepła które się szybko jak na grzejniki elektryczne przepala. Kondi a używałeś kiedyś HQI??? bo ja nie widze tu sensu Twojej wypwiedzi. Od 2007 używam HQI i nie miałem z lampą najmniejszych problemów Cytuj 155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu 1 litr NP reducing biopellets BK 250 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
guliwer777 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2013 Mam podobne zdanie jak Robert, nigdy nie przepalił mi się żarnik od 2006 roku, a i żywotność jest bardzo dobra na elektronicznych balastach. Cytuj 600L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2013 Ja nie widzę sensu używania lamp HQI. Chyba, że ktoś ma elektryczne ogrzewanie domu i chce mieć dodatkowy grzejnik z drogim źródłem ciepła które się szybko jak na grzejniki elektryczne przepala. Otwórz oczy to zobaczysz sens i poznasz tak jak ja kilka powodów dla których warto właśnie używać tego typu oświetlenia. Ogrzewanie to kolejna dobra cecha, dobrze że o tym wspomniałeś bo ja jestem coraz większy zmarzluch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2013 Dotychczas najbardziej podobalo mi sie akwarium z HQI. Balastu nigdy nie wymienialem. Grzalka nie ciagnela bez przerwy swoich 250 W... Dobrze bylo z HQI Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach