Mario94 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 Kolejny dzień walki. U najbardziej wysypanego Imperatora widać poprawę.Kropek na ciele ma znacznie mniej. U innych też jest lepiej. Martwi mnie to ,że Imperator stał się taki osowiały no i te postrzępione tylne płetwy. Czy jest to wynik choroby czy może coś go "podgryzło" ? Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazyl Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 To jest raczej oodinum a nie ospa. Cytuj 600 litrów , w obiegu 750 l, , LR 70 kg, PS Hyperion , Franek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 To jest raczej oodinum a nie ospa. Kolego a możesz coś więcej na ten temat napisać? Jak się leczy etc? Czy tak samo groźna jak ospa? Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazyl Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 Na zdjęciu dokładnie nie widać, ale to raczej są takie białe miejsca pokryte jakby aksamitem plus postrzępione płetwy. Sprawdź w necie oodinium , choroba velvetowa. Cytuj 600 litrów , w obiegu 750 l, , LR 70 kg, PS Hyperion , Franek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 Jesteście pewni ,że to ooadinoza? Kurde już nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janusz-pśl Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Ospa jest na pewno tylko oby to nie była podwójna infekcja. Na razie stosuj to leczenie to stosujesz i zobaczymy jutro. Miło jest usłyszeć, że jest już troszkę lepiej. Odinozę najłatwiej zdiagnozować patrząc wzdłuż ryby. Powinna mieć złotawy nalot na sobie. Poza tym uszkodzenie płetw, czy skrzeli jest normalne również podczas ospy. Twoja rybka pewnie też ciężko i często oddycha? Najgorsze, że na fotkach widzę białe kuleczki na rybie jak również poza rybą na szybie i do końca nie widać czy kuleczki są na rybie czy na szybie. Jesteście pewni ,że to ooadinoza? Kurde już nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć Edytowane 17 Grudnia 2013 przez janusz-pśl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazyl Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 Nic nie masz myśleć, jak ryba jest osłabiona to łapie wszystkie infekcje. Na poprzednich zdjęciach imperatora to rzeczywiście jest ospa. A możesz podnieść temperaturę akwarium ? Cytuj 600 litrów , w obiegu 750 l, , LR 70 kg, PS Hyperion , Franek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 Nic nie masz myśleć, jak ryba jest osłabiona to łapie wszystkie infekcje. Na poprzednich zdjęciach imperatora to rzeczywiście jest ospa. A możesz podnieść temperaturę akwarium ? Temperaturę podniosłem do 27-28 stopni. Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazyl Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 A masz spsy? Możesz podnierść d0 29 stopni. Chodzi o jkak największe skócenie cyklu życia ospy, żeby odczepiła się od ryb i miały odrobinę oddechu. Cytuj 600 litrów , w obiegu 750 l, , LR 70 kg, PS Hyperion , Franek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 Mam korale miękkie ,euphyllie i calusterę. Czy przy nich można podnieść do 29 stopni? Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janusz-pśl Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 spokojnie możesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazyl Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 Mój rekord bez strat to 31 stopni. Alejakbędziesz obniżał temperaturę to baaardzo powoli i obserwuj czy nie ma znowwu wysypu. Jak będzie temp. znó do górry. Cytuj 600 litrów , w obiegu 750 l, , LR 70 kg, PS Hyperion , Franek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 Miłe złego początki. Dzisiaj jak przyszedłem z pracy to mój ulubieniec imperator już był na wiecznej rafie Chyba mnie dzisiaj szlak jasny trafi . Od jutra podaję SPOTS & VELVETS. Producent pisze ,że podczas kuracji wyłączyć koniecznie lampę UV. Co wy o tym sądzicie ? Wyłączyć czy zostawić? Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazyl Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 (edytowane) A może zamiast wydawać kasę na jakieś dziwne mikstury, zaczniesz słuchać innych. Przecież nie życzymy ci źle. Podnieś temperaturę i cały czas świeć Uvałką. Edytowane 17 Grudnia 2013 przez bazyl (wyświetl historię edycji) Cytuj 600 litrów , w obiegu 750 l, , LR 70 kg, PS Hyperion , Franek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rufi741 Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 Pamiętaj, im więcej chemii tym gorsza równowaga biologiczna dla życia, posłuchaj dobrych rad kolegów i nie panikuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2013 Najważniejsze to wybić to dziadostwo. http://nano-reef.pl/topic/48731-ozonatory-i-zastosowanie-ozonu-w-akwarystyce/page__st__140 Temperatura + uV + ozon w nocy powinny pomóc. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2013 Tak z ciekawości. Stosował ktoś ten Amerykański patent? http://allegro.pl/kordon-ich-attack-473ml-leczenie-w-akwarium-i3781723609.html Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2013 To jest preparat podobny do herbatna. Też oparty na ziołach. Ciekawe co jest wart? Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2013 Kolejny dzień walki z plagą. Dzisiaj najbardziej obsypany jest borsuk. Dobrze to on nie wygląda Reszta obsady wydaje się być bez zmian. Lampa UV chodzi cały czas, temperatura 29-30 stopni , herbtanę i artemis leję nadal i ....czekam bo co mogę więcej Już mi ręce opadają Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) jedzą ? karmisz ciut więcej niż zawsze ? jaką masz tą UV ? jak coś mogę Ci jutro jeszcze jedną podrzucić 18W UV włącz w obieg w głównym nie w sumpie Edytowane 19 Grudnia 2013 przez J@cekWro (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Jedzą normalnie. Nawet borsuk podjada. Karmię więcej niż zwykle. Lampy mam dwie. 2x11W. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Mario94 (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
J@cekWro Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2013 no to niestety nic tylko czekać Cytuj 900 l (180x85x60) + 250 l sump, cyrkulacja Jebao WP-60 + Jebao RW-15 + 2 x Tunze 6105 + Tunze 6215, RedSkim 250, obieg Laguna 7600, 60 kg LR,8x80W T5+LED, Aquacare Calcium Reactor 3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bazyl Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2013 Pozostało tylko czekanie, w tym na lepsze wiadomości. Jedzą normalnie. Nawet borsuk podjada. Karmię więcej niż zwykle. Lampy mam dwie. 2x11W. Cytuj 600 litrów , w obiegu 750 l, , LR 70 kg, PS Hyperion , Franek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Plaga zbiera kolejne żniwo. Dziś na wieczną rafę odszedł borsuk . A do tego nie wiem gdzie są jego "zwłoki" Jeszcze mi tego brakuje aby cały system padł. Brak mi słów i chęci do tego wszystkiego. Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Mario94 (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Murson Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2013 ile masz jeszcze ryb w akwarium ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach