Skocz do zawartości
Edek

Jaki zawór do dolewki z sieci wodociągowej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ma ktoś z was jakiś dobry sprawdzony zawór do dolewki bezpośrednio z sieci ?

Niestety kolejny ,który kupiłem niedawno znów cieknie :wallbash: :wallbash: :wallbash:

http://allegro.pl/zawor-do-dolewki-levelautomatic-aqua-trend-i3766611217.html

500 litrów uruchomione 07.2010 3xPS100W cyrkulacja:2xjvp102,tunze 6105,obieg NewJet6000,odpieniacz SC2060

350 litrów 3-letnie

Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten elektrozawór od prawie 3 lat i działa bez zarzutu.

W czym masz problem? Przepuszcza czy przecieka na zewnątrz?

Jeśli niedawno kupiłeś to masz na niego gwarancję. Łukasz to solidna firma.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten elektrozawór od prawie 3 lat i działa bez zarzutu.

W czym masz problem? Przepuszcza czy przecieka na zewnątrz?

Jeśli niedawno kupiłeś to masz na niego gwarancję. Łukasz to solidna firma.

Przepuszcza cholerstwo :wallbash:

Dobrze ,że nie przelał na podłogę :yes

500 litrów uruchomione 07.2010 3xPS100W cyrkulacja:2xjvp102,tunze 6105,obieg NewJet6000,odpieniacz SC2060

350 litrów 3-letnie

Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozkręć go i przeczyść.

Może coś się dostało do niego że nie domyka. Przecież to konstrukcja cepa.

Miałem już taką przygodę. Teraz przed elektrozaworem mam filtr paliwa

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozkręć go i przeczyść.

Może coś się dostało do niego że nie domyka. Przecież to konstrukcja cepa.

Miałem już taką przygodę. Teraz przed elektrozaworem mam filtr paliwa

Ok

spróbuję go rozebrać i zobaczymy co z tego wyniknie

350 litrów 3-letnie

Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dałeś jakiś filtr przed dopływem do elektrozaworu? Zanieczyszczenia zapewne Ci wlazly do membrany.

wysłane przez tapatalk

50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki drogi zaworek używasz, ja mam za 15zł z pralki automatycznej :) i działa już 2 lata bez problemu

http://allegro.pl/elektrozawor-uniwersalny-pojedynczy-cena-hurt-i3784541095.html

przed każdym elektrozaworem musi być sitko, w sieci masz pełno dziadostwa, kamień, piasek itp. powoduje że zawór może się nie zamknąć do końca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz zawsze zawór zamontować pomiędzy prefiltrami i osmozą

Elektrozawór mam zamontowany za filtrem więc raczej dużych zanieczyszczeń nie powinno być.

Zastanawiam się czy przypadkiem za filtrem nie jest za duże ciśnienie i dlatego zawór nie wytrzymał ?

350 litrów 3-letnie

Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak napisałem ?

co do ciśnienia, raczej nie, w sieci nie masz pewnie więcej niż 2 atmosfery

Edytowane przez PawelL (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te zawory od pralki, zamyka ciśnienie wody, elektromagnes je otwiera

W filtrze fabrycznie był zmontowany "manometr" ,który jak odkręcę wodę na maksa pokazuje ok. 4 bary

350 litrów 3-letnie

Reefmax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PawelL a możesz pokazać fotkę jak zamontowałeś ten elektrozawór od pralki? Ciekawe rozwiązanie, takie to bym mógł i ze cztery dla bezpieczeństwa założyć... bo cena śmieszna.

Akwarium 85x70x60, sump 80x70x35, około 450l w obiegu, Światło: 250W HQI (ReefLux 12KK) + 2x24W T5, Odpieniacz: Reef Octopus ro-ps-2000int, Cyrkulacja: Tunze 6025, Jebao WP25, Obieg: NJ 3000, Miękkich mało / LPS / SPS, 25kg LS i 7kg LR ==> więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PawelL a możesz pokazać fotkę jak zamontowałeś ten elektrozawór od pralki? Ciekawe rozwiązanie, takie to bym mógł i ze cztery dla bezpieczeństwa założyć... bo cena śmieszna.

nie są dobrej jakości, ale elektrozawór jest na sieci, z niego wychodzi rurka chyba 8mm, do niej wciśnięta jest rurka z osmosy i zaciśnięta ściskami

post-12887-0-87020800-1387138542_thumb.jpg

post-12887-0-70089700-1387138547_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PawelL

Dzięki, właśnie nie wiedziałem czy dobrze myślę jak to podłączyć. Muszę pokombinować...

Akwarium 85x70x60, sump 80x70x35, około 450l w obiegu, Światło: 250W HQI (ReefLux 12KK) + 2x24W T5, Odpieniacz: Reef Octopus ro-ps-2000int, Cyrkulacja: Tunze 6025, Jebao WP25, Obieg: NJ 3000, Miękkich mało / LPS / SPS, 25kg LS i 7kg LR ==> więcej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucam zdjęcie

Na wszelki wypadek zamówiłem jeszcze taki zawór :

http://erybka.pl/pro...ektrozawor.html

to nie że ja Ci nie wieże że masz 4 bary, możesz mieć nawet 10, sieć wodociągową jak się buduje to przechodzi 16 barowy test ciśnienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba pamiętać o tym,że elektrozawór musi być przystosowany do pracy ciągłej.Ten z erybki drogi,można było dołożyć 20zł i byłby podwójny o którym nawet niedawno pisaliśmy,tematy się pokrywają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba pamiętać o tym,że elektrozawór musi być przystosowany do pracy ciągłej.Ten z erybki drogi,można było dołożyć 20zł i byłby podwójny o którym nawet niedawno pisaliśmy,tematy się pokrywają.

ten za 15 nie pracuje w sposób ciągły, on przepuszcza wodę jak dostaje prąd, wiec on działa tylko na czas dolewania, poza tym jest dobrze przetestowany, możesz go znaleźć w każdej pralce automatycznej czy zmywarce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój się załącza ok 4 razy na dobę i nie miałem z nim problemów, nie mam żadnych zabezpieczeń, a podemną jest tylko piwnica :). to jest plus. Na drugim mieszkaniu które mam na 3 piętrze napewno nawet z podwójnym zabezpieczeniem bym tego nie wykonał, wole mieć zbiornik z czystą wodą koło sumpa

Edytowane przez PawelL (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to spoko,gorzej,jak by miał się załączać co kilka minut to nie wiadomo jak by było z wytrzymałością.

specjalnie w swojej automatycznej dolewce dodałem, regulowane opóźnienie czasowe by tak nie było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.