Amatricis Zgłoś Napisano 2 Marca 2014 Ja bym zaczęła od częstszych podmian zanim zaczniesz coś dalej kombinować. Zrobiłabym tak: teraz podmianka z 20-25% wody. Po 4 dniach znów taka podmianka. Na drugi dzień po drugiej podmiance zrób testy, jeżeli NO3 nie spadnie w ogóle to trzeba poszukać konkretnej przyczyny, bo coś Ci winduje parametry w akwarium. Jeżeli spadło to jest ok i teraz albo będzie już w porządku (powiedzmy nie przekroczy 15, góra 20) albo trzeba będzie jeszcze z jedną taką dużą podmiankę zrobić. Jak już NO3 wróci do znośnego poziomu to normalnie rób 10% podmianki ale co tydzień. Używasz biodigest to stosuj go dalej do każdej podmianki ale dawaj też jakąś pożywkę dla bakterii, czy to wódkę czy jakiś gotowy produkt np bioptim. Przy takich regularnych podmiankach co tydzień i bakteriach z pożywką parametry powinny wyjść zupełnie na prostą. Potem możesz zacząć wracać do podmian co dwa tygodnie jeżeli Ci tak wygodnie, ale do bakterii dawaj tą pożywkę. Cytuj 150l, wymiary 60x50x50, filtracja reefpack 250, oświetlenie 4x24W, 12 kg LR, 18 kg LS, start 7.01.2014 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
imperator Zgłoś Napisano 3 Marca 2014 (edytowane) Nie znam tego biodigestu ale w metodach oldschoolowych takimi bakteriami startowało się zbiorniki świeżo zalane wodą. Tak się robi z paletkami i w morskim przy starcie na suchej skale. Z braku życia lejesz amoniak jako pożywkę dla bakterii żeby na tej bazie w 3-4 tygodnie pojawiły się bakterie azotowe, które są w powietrzu a nie ampułce. Analogicznie można wrzucić rybkę-kaskadera albo po prostu nasikać do baniaka. Przy dojrzałym zbiorniku lanie bakterii a właściwie pożywki dla nich to tylko dostarczanie azotanów do systemu. Nie dotyczy to metody probiotycznej, bo tam pożywką dla bakterii są polimery a nie związki azotu. Edytowane 3 Marca 2014 przez imperator (wyświetl historię edycji) Cytuj *** Wspieraj polski przemysł to Twoje dzieci nie będą musiały emigrować za pracą do Chin *** Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 3 Marca 2014 Trochę się bałagan zrobił tym Twoim wątku ;-) wszyscy chcą pomóc na 1000 różnych sposobów i oczywiście wszystkie te sposoby przyniosą efekty ale nie wszystkie można ze sobą łączyć. Dlatego proponuję żebyś poczytal trochę o metodach prowadzenia zbiorników jakie podała Debora (to są najprostsze) i zdecydował się na którąś a z czasem efekty przyjdą same. Oczywiście kilka większych podmian na początku nie zaszkodzi ;-). Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xroksana22 Zgłoś Napisano 11 Października 2014 Zapomniałem napisać tak oczywiście po każdej podmiance leje całą ampułkę biodigestu co dwa tygodnie a sól aquaforest tą lepsza ( teoretycznie ) a już dwa razy podmieniłem 20 % i jakoś te NO3 dalej mi się trzyma wysokie tak więc z czego ???? Dodam tylko że korale mam same miękkie oraz euphylie jedną skały żywej ok 40 kg zbiornik mam ponad rok czasu. Teraz właśnie skończyłą mi się ta sól i planuję kupić nową i postanowiłem że będzie to IO tak jaką miałem przy starcie nie wiem czy dobrze ale przy tej soli nigdy nie miałem takiego NO3 ( nie twierdze że to sól jest winna) Czy tyle informacji wystaczy ?? ostatnio zmierzyłam zasolenie swieżej solanki AF FSRS bez probiotyków i wyszło mi 5-10 tez walcze z wysokim NO3 które waha sie w granicach 50-60 obecnie 5 ryb drobnica i 5 krewetek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Października 2014 Magda- zrób test na NO3 wody RO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xroksana22 Zgłoś Napisano 11 Października 2014 (edytowane) Magda- zrób test na NO3 wody RO. Zrobilam test RO byl 0 wkłady z 28.08 w filtrze korpusowym, zywica DI MB 20. Ale ten stan utrzymuje sie w tej soli co mi snieg lata. Jutro sprawdze zasolenie w soli co dostalam z konkursu za fotografie i dam znac. aha PO4=0 (Seachem) leje ProF i ProbioS 1 kropla dziennie czasami 2 krople. rano kostka mrozonki (lasongi lub kryl drobny) wieczorem zywy pokarm: artemia lub wodzien zalezy co dostane w sklepie zoologicznym. Edytowane 11 Października 2014 przez xroksana22 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Damian07 Zgłoś Napisano 11 Października 2014 a czym mierzone te NO3 ? poza tym co to za sól że coś w niej jest czy to jest świeża sól czy jakaś stara ?może coś więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xroksana22 Zgłoś Napisano 11 Października 2014 a czym mierzone te NO3 ? poza tym co to za sól że coś w niej jest czy to jest świeża sól czy jakaś stara ?może coś więcej Sol jest stara, w kartonie. Czy powinnam ja wyrzucić? NO3 mierzona Salifiertem. Ale mozecie mi zaproponowc czym innym zmierzyc? Jezeli te testy sa zle testy salifiert mialam w akwarium holenderskim i do morskigo zakupilam je w reefshop w sierpniu 2014r. data ważności 2018 rok. moze mam przerybienie? obsada: 5 krewetek - 3 czyszczące - 1 boksująca - 1 tancząca 5 ryb - 2 garbiki - 1 babka kopiaca - 1 Halichoeres chrysus - 1 pterapogon kauderni slimaki: - 3 Tectus - 1 Porcelanka - 1 Turbo - 1 Babylonia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tokajuk Zgłoś Napisano 14 Października 2014 (edytowane) Czytałem ,ze te w kartonach starsze wersje sie zbrylaja i są sporo gorsze od tych nowych wersji bo sam używam tych nowych i są za***iste 10/10 Edytowane 14 Października 2014 przez Artur Tokajuk (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar Zgłoś Napisano 14 Października 2014 Ja na kartonach chyba z rok jadę z zadowoleniem. Cytuj http://nano-reef.pl/...__1#entry380116 było http://nano-reef.pl/...__1#entry214523 było http://nano-reef.pl/...rojekt-nano-30/ było http://www.sma.org.p...tawiam+zbiornik było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Papugazako Zgłoś Napisano 22 Października 2014 (edytowane) Moze za duzo pokarmu? Cos jeszcze "dogorywa" w akwa? U mnie NO3 skoczylo diaemtralnie do gory tylko raz kiedy ukwial testowal pompke cyrkulacyjna. Po za tym moze byc pewnie kilka innych przyczyn... Pewnie od soli nie uzaleznialbym tego (aczkolwiek nigdy nie uzywalem wspomnianej przez Ciebie). Edytowane 22 Października 2014 przez Papugazako (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_1970 Zgłoś Napisano 22 Października 2014 Wciaz nie dowiedzielismy sie jak jest z PO4 w zbiorniku autora wątku, mozesz zmierzyć i podać? Cytuj v.1 http://nano-reef.pl/...-salonowa-rafa/ v.2 start 31.08.2013: http://nano-reef.pl/...ps-500l-oceanu/ v3 Start 17.02.2014 na Zeovit, do likwidacji, życie zostanie przeniesione do nowego szkła w wersji 4. http://nano-reef.pl/...-z-zeovit-500l/ v. 4 wystartowane 12.12.2014 130x80 i 50 cm wysokosci zasolone AF Reef Salt, bakterie probiotyczne i azotowego cyklu na start, do tego CaralA, CoralE, Pozywka bakterii probiotycznych. http://nano-reef.pl/...ra-na-powaznie/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tom_Killer Zgłoś Napisano 22 Października 2014 Ile cm masz piachu na dnie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xroksana22 Zgłoś Napisano 22 Października 2014 Czytałem ,ze te w kartonach starsze wersje sie zbrylaja i są sporo gorsze od tych nowych wersji bo sam używam tych nowych i są za***iste 10/10 narazie musze zuzyc starą z kartonu potem otworzę tą nową z fioletowego opakowania. nie zadużo papu dajesz ? wyobraź sobie ile one mogą zjeść lepiej mniej a cześciej wlewasz zywy do akwa ? mrożonki płuczesz czy kostka do akwa ? jakie pienidło ? - na kom. mi cięžko przegrzebać profil co tam masz narazie musze zuzyc starą z kartonu potem otworzę tą nową z fioletowego opakowania. co do karmienia to mrożonki typu lasonogi, kryl, mysis plucze w RO. Ikre homara za bardzo nie wiem jak ale ja podaje 1 w tygodniu tylko. Zywy pokarm co kupuje w zoologicznym jest pakowany w jednorazowych malych woreczkach i po otwarciu lapie pinceta zywe robaczki i podaje do akwarium taki zywy pokarm starcza na pare karmien. moze w akwarium obumieraja resztki zjedzonych przez krewetkę boksujacą slimaków i to mi winduje NO3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 23 Października 2014 Ciekawy temat. Zauwazylem, ze "starzy wyjadacze" od dawna dopytuja sie o wartosc PO4 i chyba maja racje. Cos mi sie wydaje, ze PO4 jednak tam bedzie obecne. Wtedy bylby czas na przygode alkoholowa. Gdyby nie bylo, to trzeba bedzie dozowac PO4 i wodke, ale do tego bedzie potrzebny b. dokladny test na PO4. Salifertami itp. sie tego dokladnie nie zmierzy. Mozna tez zrobic kilka podmian po 20%, ale to kupa roboty i sprawa pozniej powroci. Z czasem rusza bakterie w skale. Nie ma co dolewac drogich z ampulki. One tam sa, tylko trzeba je rozmnozyc. A moze masz w sumpie miejsce na DSB lub refugium ? Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 23 Października 2014 Polecam glony spagetti mi one w połączeniu z VSV mogły zjechać z NO3 50 do 3-5. Mam akwarium 128l i glonów mam wielkości pięść. Trzymam je w kotniku żeby się nie panoszyły po całym akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Papugazako Zgłoś Napisano 24 Października 2014 (edytowane) Za duzo papu dla ryb + moze szwankujacy odpieniacz? Trzeba sprawdzic. Edytowane 24 Października 2014 przez Papugazako (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 (edytowane) Witam, Ostatnio też mam wysokie NO3= 25 - 50. NO2=0, PH-8,KH-8,3, NH4-0, PO4-0 - saliferty. Od miesiąca mam brązowe glony na skale, na muszelkach po trupkach (krewetka zjadła 2 kraby) i delikatnie na piasku. Z odpieniaczem mam mały problem ale to chyba inna sprawa bo problem dotyczy pompki która pieni na 70% a na 100% nie chce. Obecnie przy ustawieniu odpieniacza tak jak zawsze wywalał syfek tak ostatnio niechce, chociaż na powierzchni wody piana wygląda jak wcześniej kiedy odpieniacz nie miał co odpieniać. Leje ProbioS, ProF, ProBioF - mam 112 akw + 50 sump wypelniony do połowy. Leje miarkę na 100l wody. Obasada: Nemo, Nemateleotris decora, Prictochromis paccagnele, hexatenia, babylonia, Escenius Bicolor, 3 małe ślimaki, xenia, brierum, quadri. Ostatnio quadri nie pompuje się jak zawsze i znowu zaczął chodzić. Karmie 2 razy dziennie po 1/5 kostki Mysis i Artemi, Mysis przepłukuję w sitku, Artemia prosto do akwa - przechodzi przez sitko. Czyli łącznie dziennie daje może z pół kostki mrożonek. Jak mogę zbić to NO3 ? Edytowane 3 Maja 2015 przez jerzyk (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 Sprawdź Po4 Hanką czuje ze okaże sie ze jednak masz fosforany . Odpieniacz musi dobrze pienić , jeśli pompa szwankuje i przewala tylko wode to trzeba cos z tym zrobic . Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 (edytowane) Artur Kiedy zalales zbiornik ? Od kiedy stosujesz bakterie AF Jakie pozostale parametry ? odpieniacz przy bakteriach powinnien zapitalac na maxa, przedewszystkim odpieniac No i najwazniejsze pytanie co z po4 zadane jurz przez Grzegorza Ps Niewiem co sie dzieje ostatnio ale ludzie startuja ze zbiornikami nie majac podstaw. Jak prowadzic zbiornik nie majac wybranej metody prowadzenia ? Jak prowadzic zbiornik z jednym testem ? Jak prowadzic zbiornik niewiedzac jaka sol uzywam ? Jak wlewac rozne preparaty niewiedzac po co ? Na koncu juz lanie do pustych zbiornikow czegokolwiek. Jesli jestes nowy w dziedzinie morszczyzny , jest dzial Nasze Akwaria Tam sa opisane szczegoly kazdego zbiornika od startu , Az po lasy koralowe wymarzone kazdego hobbysty Niezbedna wiedza na tacy podana, jesli przeczytasz, a potem przeczytasz i na koncu jeszcze raz przeczytasz Hobby bedzie wielka przyjemnoscia. Edytowane 3 Maja 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 Wydaje mi się że podałem w 1 wątku wszystkie testy, jeśli nie to jaki jeszcze potrzeba ? Hanki nie mam, MG i CA kupie w poniedziałek, coś jeszcze potrzeba ? Zbiornik zalałem w styczniu, od razu tylko i wylacznie AF reef salt + probiotyka. MG CA nie uzupełniam bo nie mam na razie korali.. może to błąd ? Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 (edytowane) Mg ca uzupelniamy ballingiem czy innymi gotowymi buforami , jesli zuzycie na tyle wzroslo ze podmiany nie wystarczaja. Testy bezwzglednie w piatym miesiacu prowadzenia zbiornika powinny byc wszystki. Po4 koniecznie wiarygodne potrzeba ,poniewaz spadek jednego jest uzalezniony od drugiego mowa o no3 po4 Przy stosowaniu bakterii AF producent zaleca wydajny sprawny odpieniacz , inaczej wszystko zostaje w wodzie Glony swiadcza o dojrzewaniu jeszcze zbiornika, lub przekarmienia w postaci micro macro, Lub No3 po4 jest zbyt wysokie i jest pozywka dla glonow, Ps. Jesli brak korali to podczas podmianki wyciagamy skalke do wody z podmiany ,szczoteczka i wszystko wyszczotkowac. Ale zaraz po tym parametry trzymamy pod kontrola inaczej bedzie powrot Edytowane 3 Maja 2015 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 (edytowane) Napisałem by sprawdzić Po4 Hanka poniewaz testy na fosforany kropelkowe sa niewiarygodne , możesz kogoś poprosić o zbadanie lub zbadać w sklepie . Korale powinieneś jakies wsadzić by zużywały mikroelementy , chyba ze to ma być zbiornik only fish , wtedy sól powinna być sea salt . Edytowane 3 Maja 2015 przez egon24 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 Najlepiej Hanna bo wyrazny wynik na wyswietlaczu,ale jesli na salifercie ma calkowity brak zabarwienia, To raczej powinnien byc blizej zeru, nie zalwazylem ze mial wynik na koncu podany Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 (edytowane) Hej, Piąty miesiąc czy nie, mam jedynie skałę rybki więc testy MG i CA jak i baling są mi zbędne. Z koralami czekam aż zmienię akwarium, po odpaleniu żona uznała że jej miejsce nie pasuje, a że muszę przenieść to zrobi się przemeblowanie i w innym miejscu postawi coś większego... Jutro rano podjadę do Aqua Medica i zrobię test na po4. PS Odpieniacz po podaniu pokarmu po godzinie przez 15 minut odpieni jasno żółty płyn w wysokości pół kubka turboflotora blue 1000 i później się nudzi do następnego karmienia. Edytowane 3 Maja 2015 przez jerzyk (wyświetl historię edycji) Cytuj 120x52x50 (20cm komin z dolewką) + 80x35x40sump, JEBAO DCT-4000, Blau VM 8000 + RW4, grzałka 200w, Deltec sc1455, 90w LED DIY + arduino wschody/zachody + 2x 39T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach