Skocz do zawartości
0utsider

Bardzo powolne zamieranie Euphyllii

Rekomendowane odpowiedzi

Alk - 2,5 - to znaczy rozumiem KH? Wynik tak niski, że aż nieprawdopodobny. Jakim testem to było mierzone?

Mozliwe ze cos zle zapisalem, choc nie wydaje mi sie - jednakze faktycznei wartosc ta wyszla bardzo niska. Testy zrobione tym zestawem: Red Sea Marine Lab - zestaw testów NH3, NO2,NO3,pH,ALK

jutro jak zdolam sproboje zrobic ten test (KH/Alk) jeszcze innym testem, choc nie wiem czy zdolam.

Najbardziej mnie interesuje jednak pomysl z wylaczeniem odpieniacza na okolo tygodnia czasu - czy to moze byc "metoda na gloda" ? - szczegolnie ze u mnie korale sa dokarmiane ?

--

Pozdrawiam

~OutSideR~

7054_7219.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alk - 2,5 - to znaczy rozumiem KH? Wynik tak niski, że aż nieprawdopodobny. Jakim testem to było mierzone?

Alk 2,5mEq/l = kH 7

Wynik mnożysz przez 2,8. Jeśli napisał Alkalinity, to jest ok.

Aha. Znowu piszesz zasolenie 22, to aż w oczy kole. Pisz precyzyjnie, bo musiałem od nowa czytać co masz na myśli z 22, a i tak nie jestem przekonany, czy mówisz o Density czy S.G, ale na 100% nie o Salinity.

Zasolenie mierzysz spławikiem, ok, ale czy bierzesz poprawkę na następne nieprecyzyjnie przez Ciebie określane wartości? Cyt. (mniej więcej) "Temperatura waha się pomiędzy 24 i 26stC." Temperatura się waha to i "spławik" się waha. Robisz poprawkę? Obniżyłeś temperaturę, jaki masz teraz pomiar na spławiku?

Edytowane przez Arduan (wyświetl historię edycji)

http://nano-reef.pl/...n-szybki-start/

Nowe, większe, ale nadal AF:

http://reefhub.pl/ca...aniewski-1000l/

Myślimy tak, bo wszyscy inni ludzie tak myślą;

albo dlatego, że myślimy w ogóle, to naprawdę tak myślimy;

albo dlatego, że kiedyś kazano nam tak myśleć,

to myślimy, że musimy tak myśleć...

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, ok :) przyzwyczaiłem się, że podajemy twardość węglanową a nie alkalinity. Tak jest nawet bardziej prawidłowo chyba, bo nas interesuje w zasadzie właśnie "alkalinity" (czy "zasadowość" jest dobrym tłumaczeniem?).

Salinity 22 to by też był ciekawy wynik. W ogóle ogarnijmy może najpierw kwestię terminologii? :)

Zastanawia mnie to akwarium coraz bardziej... nie masz tam w pobliżu jakiegoś doświadczonego morszczaka, żeby tam zerknął?

I odpieniacza nie wyłączaj, bo to moim zdaniem więcej szkody niż pożytku z tego będzie. No i tak jak Cię wcześniej prosiłem, napisz trochę więcej o tym akwarium, co to za odpieniacz, jakie świetlówki, jakich preparatów używasz, jak z podmianami sprawa wygląda, gdzie stoi akwarium itd... itp... Musimy znaleźć jakiś punkt zaczepienia, potem już będzie łatwo :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za OT, ale masz AquaManiac rację. I mnie się wydaje, że bardziej powinniśmy używać pojęcia Alkalinity niż kH, bo Alkalinity odzwierciedla zawartość HCO3-, a kH jest przeliczeniem Alkalinity na CaCO3, czyli z założenia, każdemu jonowi CO32- powinien odpowiadać jeden jon Ca2+, a to doprowadziłoby nasze akwaria do katastrofy...

Jeśli się z racji późnej pory nie pomyliłem w obliczeniach, to w przybliżeniu 400ppm (mg/l) Ca = 10mmol (20mEq) jonów Ca2+, każdy z takich jonów przyłączyłby 20mEq CO32- lub HCO3-, a 20x2,8 daje kH rzędu 56(?????)

Edit:

O pomiarze zasolenia poczytaj tutaj:

http://www.reefkeeping.com/issues/2004-07/rhf/

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alk 2,5mEq/l = kH 7

Wynik mnożysz przez 2,8. Jeśli napisał Alkalinity, to jest ok.

Aha. Znowu piszesz zasolenie 22, to aż w oczy kole. Pisz precyzyjnie, bo musiałem od nowa czytać co masz na myśli z 22, a i tak nie jestem przekonany, czy mówisz o Density czy S.G, ale na 100% nie o Salinity.

Zasolenie mierzysz spławikiem, ok, ale czy bierzesz poprawkę na następne nieprecyzyjnie przez Ciebie określane wartości? Cyt. (mniej więcej) "Temperatura waha się pomiędzy 24 i 26stC." Temperatura się waha to i "spławik" się waha. Robisz poprawkę? Obniżyłeś temperaturę, jaki masz teraz pomiar na spławiku?

Przy temperaturze 23,5 stopnia splawik pokazuje 1.023.

Temperature obnizylem do okolo 24 stopni - poniewaz taka tez rade dostalem - choc biorac pod uwage to co czytalem idealna temperatura dla solniczki jest temp 25stopni.

Teraz dodatkowa uwaga - przez dluzszy czas (kilkanascie dni) siedzial miedzy glowkami euphylli jeden z moich krabow - konkretnie elegant (niebieskie nogi). Siedzial tylko i wylacznie miedzy glowkami nie na nich, tak wiec nie przeszkadzalem mu.

Dzisiaj rano niestety zobaczylem ze drugi z krabow (czerwone nozki) siedzial bezposrednio na jednej z glowek, ktora w tym momencie praktycznie juz nie zyje bo prawdopodobnie uszkodzil mechanicznie wszystko.

Moze faktycznie w akwarium brakuje zarcia ?

Jak dojade do roboty (bo musze teraz wychodzi) opisz wszystko odnosnie akwarium jak potrafie - zadawajcie konkretne pytania - bedzie mi latwiej - bo naprawde nie wiem co mam jeszcze pisac - w tym watku napisalem chyba wszystko co instotnego.

--

Pozdrawiam

~OutSideR~

7054_7219.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spójrz jeszcze tutaj odnośnie zasolenia. Wydaje mi się, że to 1.023 to jednak mało.

http://www.reefkeeping.com/issues/2004-06/rhf/

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak koledzy wspominaja zajął bym się parametrami, światło bym wykluczył, u mnie rośnie w w cieniu innego korala i daje rade , dzieli sie..Sprawdził bym Ph

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za OT, ale masz AquaManiac rację. I mnie się wydaje, że bardziej powinniśmy używać pojęcia Alkalinity niż kH, bo Alkalinity odzwierciedla zawartość HCO3-, a kH jest przeliczeniem Alkalinity na CaCO3, czyli z założenia, każdemu jonowi CO32- powinien odpowiadać jeden jon Ca2+, a to doprowadziłoby nasze akwaria do katastrofy...

Jeśli się z racji późnej pory nie pomyliłem w obliczeniach, to w przybliżeniu 400ppm (mg/l) Ca = 10mmol (20mEq) jonów Ca2+, każdy z takich jonów przyłączyłby 20mEq CO32- lub HCO3-, a 20x2,8 daje kH rzędu 56(?????)

Edit:

O pomiarze zasolenia poczytaj tutaj:

http://www.reefkeepi...es/2004-07/rhf/

Piotrze - coraz bardziej Cie lubie :)

Outsider- w 90% za kondycje korali odpowiadaja parametry wody. Na podstawie wynikow testow podejmujemy wszystkie nasze decyzje. Dlatego tak wazne jest, aby opierac sie na dobrych wynikach. Jak nie chcesz kupowac testow to poszukaj na forum doswiadczonego morszczaka z okolic Stargardu. Zapros go do siebie z kompletem testow na piwko z kebabem. Majac potwierdzone wyniki bedziemy mogli powiedziec wiecej niz tylko gdybac.

Zacznij od splawika - ten sposob mierzenia zasolenia to loteria. Jesli umiesz to zrob, a jesli nie to zamow w necie plyn referencyjny do pomiaru zasolenia. W ten sposob upewnisz sie ze splawik podaje dobry wynik i wykluczysz jedna zmienna. Majac dobry splawik, w najgorszym razie zrobisz solidna podmianke z dobrym zasoleniem.

Pozdro

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich doświadczeń to Euphylia jest pierwszym zwierzem po którym zauważyłem zbyt wysokie zasolenie w baniaku (przy 1,027 SG refraktometr) i tego bym się uczepił w Twoim przypadku zważywszy że masz podwyższone Ca Mg a to się rzadko zdarza przy Instant Ocean (ech te wiaderko które mi się trafiło z takimi ilościami jest już tylko wspomnieniem). Więc ja bym tutaj drążył dalej temat.

Moim krabom też się zdarzało siedzieć w Euphyli ale jeśli koral jest zdrowy to nie robi to na nim żadnego wrażenia (tak jak i ocierający się Ocellaris) jak i skutecznie broni się on chemicznie przed amatorami ich tkanki. BTW krab siedzący w miejscu przez kilkanaście dni to podejrzana sprawa i daje sporo do myślenia nad zdrowiem osobnika. (3 dni przy wylince to max) ogólnie tych krabów to wszędzie jest pełno i ciągle łażą.

Odpieniacza nie wyłączaj. To jest rozwiązanie fajne w dużych akwariach ze stabilnym ekosystemem w wyższym niż Twoje kH. Pozwala to Wyłączenie odpieńka powoduje nieusówanie planktonu z systemu i rozwój najniższych organizmów w drabince pokarmowej. W Twoim przypadku spowoduje to tylko obniżenie pH w jeszcze więcej szkód. Jak chcesz dokarmić korale to kup im jedzenie/mrożonkę i np fitoplankton.

Kolejna metoda karmienia korali to światło. Półtoraroczne świetlówki nadają się to wymiany.Jednym z problemów jakie masz morze być wypadkowa małej ilości pokarmu w wodzie (co sugerujesz swoimi postami) plus brak jedzenia z fotosyntezy zooksanteli spowodowanymi kiepskim światłem.

Wyniki testów z przed miesiąca do jak rozmawianie o zeszłorocznym śniegu i wydaje mi się że powinieneś zmienić podejście i z trochę większą uwagą prowadzić akwarium, także w sprawie podmian. Proponuję na czas kuracji robić podmianki cotygodniowe (to ustabilizuje parametry na poziomie solanki) to tak w ciemno jak nie chcesz kontrolować parametrów. Wahania zasolenia przy podmianach są niedopuszczalne dla tak mało precyzyjnego pomiaru jakim jest pływak, on sam w sobie generuje wystarczające wahania więc zawsze musisz trafiać w ten sam punkt i pilnować żeby nie zamoczyć np palcami tego co jest powyżej wody. Bo wahania które rejestrujesz na pływaku to już wystarczająco duże wahania ;)

731450e5ecb50e0ff9c2e1941b208841u392a365.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kraby weszly Euphylie, bo tam wyczuly jedzonko. Mogly to byc resztki korala lub glony zasiedlajace odkryty szkielet.

Koledzy dobrze radza. Potestowalbym wode, wlozylbym troche wegla i go po kilku dniach wyrzucil, a nastepnie zrobilbym co pare dni kilka sporych (po 20%) podmianek.

Trudno cos powiedziec o Twoim akwarium, jakie duze, jaki sprzet itd (mozna to opisawac za kazdym razem lub wypelnic "stopke"). Kilka zdjec calosci akwarium i sprzetu mogloby tez dopomoc.

Pomysl Slawka na sprawdzenie pH b. dobry.

No i jak tu prowadzic akwarium bez testowania ? :evil: :rtfm:

Edytowane przez Stani (wyświetl historię edycji)

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kraby weszly Euphylie, bo tam wyczuly jedzonko. Mogly to byc resztki korala lub glony zasiedlajace odkryty szkielet.

Koledzy dobrze radza. Potestowalbym wode, wlozylbym troche wegla i go po kilku dniach wyrzucil, a nastepnie zrobilbym co pare dni kilka sporych (po 20%) podmianek.

Trudno cos powiedziec o Twoim akwarium, jakie duze, jaki sprzet itd (mozna to opisawac za kazdym razem lub wypelnic "stopke"). Kilka zdjec calosci akwarium i sprzetu mogloby tez dopomoc.

Pomysl Slawka na sprawdzenie pH b. dobry.

No i jak tu prowadzic akwarium bez testowania ? :evil: :rtfm:

Sorry - nie ma to jak pisac odpowiedz bez czytania calego watku.

Napisalem wyraznie co to za akwarium w poprzednich wypowiedziach. Jaki sprzet rowniez napisalem bo do 2 miesiecy wstecz niczego nie zmienialem (za chwile opisze jakie byly zmiany). Ph mierzone wczoraj i napisane - ech czytajcie calosc zanim cos napiszecie

--

Pozdrawiam

~OutSideR~

7054_7219.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich doświadczeń to Euphylia jest pierwszym zwierzem po którym zauważyłem zbyt wysokie zasolenie w baniaku (przy 1,027 SG refraktometr) i tego bym się uczepił w Twoim przypadku zważywszy że masz podwyższone Ca Mg a to się rzadko zdarza przy Instant Ocean (ech te wiaderko które mi się trafiło z takimi ilościami jest już tylko wspomnieniem). Więc ja bym tutaj drążył dalej temat.

Moim krabom też się zdarzało siedzieć w Euphyli ale jeśli koral jest zdrowy to nie robi to na nim żadnego wrażenia (tak jak i ocierający się Ocellaris) jak i skutecznie broni się on chemicznie przed amatorami ich tkanki. BTW krab siedzący w miejscu przez kilkanaście dni to podejrzana sprawa i daje sporo do myślenia nad zdrowiem osobnika. (3 dni przy wylince to max) ogólnie tych krabów to wszędzie jest pełno i ciągle łażą.

Odpieniacza nie wyłączaj. To jest rozwiązanie fajne w dużych akwariach ze stabilnym ekosystemem w wyższym niż Twoje kH. Pozwala to Wyłączenie odpieńka powoduje nieusówanie planktonu z systemu i rozwój najniższych organizmów w drabince pokarmowej. W Twoim przypadku spowoduje to tylko obniżenie pH w jeszcze więcej szkód. Jak chcesz dokarmić korale to kup im jedzenie/mrożonkę i np fitoplankton.

Kolejna metoda karmienia korali to światło. Półtoraroczne świetlówki nadają się to wymiany.Jednym z problemów jakie masz morze być wypadkowa małej ilości pokarmu w wodzie (co sugerujesz swoimi postami) plus brak jedzenia z fotosyntezy zooksanteli spowodowanymi kiepskim światłem.

Wyniki testów z przed miesiąca do jak rozmawianie o zeszłorocznym śniegu i wydaje mi się że powinieneś zmienić podejście i z trochę większą uwagą prowadzić akwarium, także w sprawie podmian. Proponuję na czas kuracji robić podmianki cotygodniowe (to ustabilizuje parametry na poziomie solanki) to tak w ciemno jak nie chcesz kontrolować parametrów. Wahania zasolenia przy podmianach są niedopuszczalne dla tak mało precyzyjnego pomiaru jakim jest pływak, on sam w sobie generuje wystarczające wahania więc zawsze musisz trafiać w ten sam punkt i pilnować żeby nie zamoczyć np palcami tego co jest powyżej wody. Bo wahania które rejestrujesz na pływaku to już wystarczająco duże wahania ;)

Dziekuje za dosc dluga i staranna odpowiedz, jednakze nie do konca wczytales sie w "historie" szczegolnie z sola, tak wiec postaram sie Tobie i reszcie opisac bardzo dokladnie co i jak.

Od samego poczatku akwarium robilem podmiany wody co tydzien sala ktorej firmy niestety nie pamietam.

Dodam tylko ze sam zbiornik startowal z zywa skala i woda z innego (baaardzo duzego akwarium (przeszlo 3k L), tak wiec dosc szybko akwarium mi dojrzalo i parametry wody, ktore mierzylem z czestotliwoscia raz na 2 tygodnie bardzo szybko przybraly wrecz ksiazkowe wartosci (zgodnie z moimi testami).

NIestety, przy wrecz ksiazkowych parametrach wody, zasoleniu na poziomie 1.024 i temperaturze utrzymywanej bardzo rygorystycznie w granicach 25 stopni (od 24.5 do 25.5) pierwsza moja euphillia ktora sobie rosla i wygladala uroczo bardzo powoli zaczela podupadac na zdrowiu - tak samo jak teraz ta.

Wtedy zdecydowalem sie kupic inna sol - ktora ma podwyzszony magnez i ca a przy okazji jest o niej bardzo duzo na forum i opinie sa w wiekszosci pozytywne.

Robilem podmiane ta sola co tydzien czasu az moj Mg i Ca troche przekroczylo wartosci ksiazkowe = wtedy zaczelem robic podmiane co 2 tygodnia.

Nowe zycie wraz z nowa euphillia kupilem jakies 4 miesiace temu - 2 miesiace wszystko ok.

W tym czasie ze zmian jakie zrobilem to:

---

dorzucenie wegla do systemu filtracyjnego a wyglada to tak ze w pierwszym od lewej (patrzac z przodu akwarium (reefmax 103l) filtrze (komorze) znajduja sie 3 "pudelka" z filtracja - od dolu patrzac - same bio kule, drugi box - wegiel plus ceramika (jeden woreczek plus dopelnienie ceramika) - trzecie podelko - biokule z ceramika pol na pol. Druga komora filtracyjna to caly NIEMODYFIKOWANY odpieniacz. Trzecia komora filtracyjna to siatecza z weglem i reszta standardowa - czyli 3 patyki z fizelina.

---

4 tygodnie temu postanowilem zmienic sol na Instant Ocean - ze wzgledu na zawysoki magnez i ca w zbiorniuku. Podmiana 2 tygodnie temu 10%.

Wlasnie szukuje sie do nastepnej podmiany ta sola.

Korale sa dokarmiane od okolo 4 miesiecy planktonem (nazwe wpominalem wczesniej w wypowiedziach) jak rowniez raz na tydzien boostem (rowniez wczesniej wspomnialem jego nazwe).

Naprawde nie wiem co moge jeszcze napisac - zadawajcie (w punktach) pytania - postaram sie rzetelnie i konkretnie na nie odpowiadac - bedzie mi duzo prosciej.

--

Pozdrawiam

~OutSideR~

7054_7219.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propo pytania: "co to może być za pajęczyna pomiędzy euphyliami" - taka sugestia- może to sieć ślimaków osiadłych?

Akwarium 300L (120x50x50) front i boki z OW + sump 100L

Odpieniacz Deltec MCE600 (na czas dojrzewania) WhiteSkim200, cyrkulacja 2xtunze 60856045, Lampa LED 240W DIY od Tomasza, dolewka AM SP3000, obieg: NJ4500 Jebao DC6000

Start 13.12.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja się przyłączę.

Według mnie u Ciebie pewnie kilka czynników wpływa na korala. Najpierw trzeba dodać, że euphylia to jednak jeden z prostszych korali LPS i jeżeli nawet parametry wody lekko odstają od normy to nie powinno być problemów. ( U mnie euphylia czuje się świetnie nawet przy po4=1) Musisz też pamiętać, że euphylia nie lubi zbyt mocnego światła i dużej cyrkulacji także znajdź jej spokojne miejsce z niezbyt mocnym światłem. Z tego co widzę to Twoje światło wygląda jakbyś gromnicą oświetlał akwarium (chyba, że to wina aparatu). Myślę, że na dzisiaj powinieneś zmienić świetlówki na nowe ze zdecydowaną przewagą na niebieskie/aktynika, dać do obiegu węgiel i absorber silikatów przestawić euphylie w miejsce o mniejszej cyrkulacji i słabszym oświetleniu i poczekać dwa tygodnie. ( poza tym sprawdź w końcu to zasolenie lub spławik u innego akwarysty)

U mnie jedyne problemy z euphylią pojawiły się gdy dałem nowego korala wysoko pod lampą w mocne oświetlenie i gdy podmieniałem wodą rodi przy tds ponad 100 (uszkodzona membrana i żywica). W drugim przypadku korala uratowałem ( po 4 dniach pompował się już normalnie) po zastosowaniu węgla i silicate absorber.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja się przyłączę.

Według mnie u Ciebie pewnie kilka czynników wpływa na korala. Najpierw trzeba dodać, że euphylia to jednak jeden z prostszych korali LPS i jeżeli nawet parametry wody lekko odstają od normy to nie powinno być problemów. ( U mnie euphylia czuje się świetnie nawet przy po4=1) Musisz też pamiętać, że euphylia nie lubi zbyt mocnego światła i dużej cyrkulacji także znajdź jej spokojne miejsce z niezbyt mocnym światłem. Z tego co widzę to Twoje światło wygląda jakbyś gromnicą oświetlał akwarium (chyba, że to wina aparatu). Myślę, że na dzisiaj powinieneś zmienić świetlówki na nowe ze zdecydowaną przewagą na niebieskie/aktynika, dać do obiegu węgiel i absorber silikatów przestawić euphylie w miejsce o mniejszej cyrkulacji i słabszym oświetleniu i poczekać dwa tygodnie. ( poza tym sprawdź w końcu to zasolenie lub spławik u innego akwarysty)

U mnie jedyne problemy z euphylią pojawiły się gdy dałem nowego korala wysoko pod lampą w mocne oświetlenie i gdy podmieniałem wodą rodi przy tds ponad 100 (uszkodzona membrana i żywica). W drugim przypadku korala uratowałem ( po 4 dniach pompował się już normalnie) po zastosowaniu węgla i silicate absorber.

- splawik sprawdzony u innego akwarysty z jego splawikiem - identyczne wskazania w tej samej wodzie (mierzone bezposrednio w jego akwarium),

- wegiel wsadzony jakies 1.5-2 miesiecy temu,

- euphillia stala mniej wiecej na srodku wysokosci wody w zbiorniu - teraz przestawiona tak ze stoi na piachu tak wiec jej glowki siegaja mniej wiecej 1/4 wysokosci zbiornika od dolu,

- swietlowki sa 3 orginalne jakie sa przy reefmaxie 103l - faktem jest ze maja juz preszlo rok czasu, ale napawde swieca o wiele lepiej niz na zdjeciach to wyglada - choc parametrow swiatla na oko nie jestem wstanie zmierzyc.

sillicat absorber ? - hmm - z tego co sie orientuje to na wyraznie duza ilosc krzemianow - u mnie nie wyglada aby to byl problem

--

Pozdrawiam

~OutSideR~

7054_7219.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może zadaj taką samą temperaturę u siebie, co u kolegi, a nastepnie swoim splawikiem sprawdz i porownaj wskazania. To ze splawiki pokazywaly tak samo, znaczy, ze prawdopodobnie oba splawiki sa ok, ale Twoje zasolenie moze nie byc ok.

Za duzo zmieniasz i nie dajesz czasu na stabilizacje.

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1/ Odczyt spławika porównaj z odczytem refraktometra lub dużej Hanki, a nie prównuj z drugim spławikiem

2/ Dość częste na euphyllii są wirki z rodziny Polycladida. Wrzuć w googla Polyclad flatworm, żeby zobaczyć jak to wygląda.

Krzysztof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego Krzysztofie polecilem sprawdzenie w dwoch bajorkach przy tych samych warunkach, gdyby sprawdzal tylko u siebie to masz racje - bez sensu.

Jesli chodzi o wirki, to tez sie przygladalem tym kropkom, ale pisał o dziurkach, wiec myslalem, ze to dziurki.

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla jasności - pisząc duża Hanka, miałem na myśli oczywiście refraktometr cyfrowy do pomiaru zasolenia, a nie do mierzenia poziomu fosforanów.

Krzysztof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro zakładasz, że zasolenie i parametry są ok to zostaje Ci tylko zmienić światło, ustawienie korala i czekać kilka dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a karmisz w ogóle korale ??? :)

SOSNOWIEC // Sprzedam / Zamienię główki : Euphyllie Divise i Paradivise - > na LPSY lub ACROPORY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1/ Odczyt spławika porównaj z odczytem refraktometra lub dużej Hanki, a nie prównuj z drugim spławikiem

2/ Dość częste na euphyllii są wirki z rodziny Polycladida. Wrzuć w googla Polyclad flatworm, żeby zobaczyć jak to wygląda.

Krzysztof

Jesli Ci chodzi o cos takiego: https://www.google.pl/search?q=Polyclad+flatworm&lr&safe=off&hl=pl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=76sZU6_OBMaS4ASM7IH4Dw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1436&bih=770 - to w zyciu czegos takiego u siebie nie widzialem.

Na euphilli sa wyrazne "dziury" w roznych rozmiarach - srednicy okolo 1-2mm - ilosc okolo 15 (calkowity strzal bo nie jestem w domu i nie moge policzyc).

Co do splawika - nie mam nikogo w promieniu 50km abym mogl to porownac inaczej niz z innym splawikiem - ale moge chyba na szybko zorganizowac 2-3 inne splawiki - i porownac ich wskazania z moim w moim akwarium - czyli te same warunki.

a karmisz w ogóle korale ??? :)

A czytasz w ogole watek - czy tylko wpadasz i piszesz na pale co Ci wiatr naniesie na mysl ?

Sorry ale nie trawie osobnikow, ktorzy pisza tylko po to aby napisac zasmiecajac tylko watek i nie wnaszac nic ciekawego do niego.

--

Pozdrawiam

~OutSideR~

7054_7219.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi mi o to, żebyś sprawdził swój splawik, bo to juz zrobiłeś. Chcialem żebyś porównał swoim splawikiem zasolenie w swoim i innym akwarium, ktore ma się dobrze, przy tych samych warunkach. Z tego co piszesz, to zasolenie mozesz miec od 30 do 34g/l a to duża rozbieżność. Skoro padly Ci SPS to sądzę, że jednak jest to 30g/l czyli ok. 1.022. Pobierz AquaCalculator i tam masz konwersję roznych "zasolen" i korektę tychże w zaleznisci od temperatury.

Jeszcze Edit'nę:

Zastanawiałem się jak jeszcze można pomóc z tym zasoleniem i chyba mam pomysł. Skoro masz daleko do kogoś z akwarium, a używasz soli IO, to spróbuj tak:

Osobiście z tą solą nie mam doświadczeń i nie wiem ile trzeba wsypać, aby otrzymać zasolenie 35g/l, ale AquaCalculator podaje, że trzeba wziąć 41g soli na litr wody (może ktoś potwierdzić, poradzić???). Dlaczego 35g/l - bo tak (mniej więcej) się zaleca dla twardzieli (na mój stan wiedzy).

1. Pobierz do naczynia wodę z akwarium i pozwól niech ostygnie do temperatury otoczenia.

2. Zrób nową solankę wsypując 41g (czy ile tam forumowicze poradzą) soli IO do litra wody, niech odstoi i dojdzie do temperatury otoczenia.

3. Wsadź swój spławik raz do jednego naczynia, raz do drugiego i porównaj wyniki.

Warunki bedziesz miał te same (temperatura pokojowa), naczynie 2 będzie zawierało wzorzec (powiedzmy idealny) i dzięki temu będziesz wiedział coś o swoim zasoleniu.

Rudyard Kipling

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.