Artur Tokajuk Zgłoś Napisano 10 Marca 2014 Hej od niedawna jestem posiadaczem żółwia stepowego.Jutro lece zakupić mu światło uvb..Tak sie zastanowiłem kurna do morskiego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 10 Marca 2014 Świetny pomysł! Nie zapomnij o dozawaniu witaminy D3. Korale będą przeszczesliwe - szczególnie te stepowe ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 10 Marca 2014 Nie wiem czy UVB ma jakiś wpływ na korale , ale na pewno było by ciężko z skutecznością ich działania. Źródło UVB musi znajdować się maks 30cm (przeważnie 15 - 20 cm ) od miejsca w którym przesiaduje gad, a potrafi je zatrzymać nawet najcieńsza szyba a co dopiero woda gdzie korale są trochę dalej od lampy. Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 10 Marca 2014 nie tylko D3 ale i DDT oraz gotowaną marchewkę! Marchew ma sporo karotenu, pozwala na ładne wybarwienie. Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimbim Zgłoś Napisano 10 Marca 2014 Mam żółwia stepowego 2 rok znalazłem 23cm biedaka w lesie i powiem ci, że lampa UVB wcale mu nie potrzebna i weterynarz też mówił że to absolutnie niepotrzebne wydawanie kasy także przemyśl czy na pewno chcesz na to wydać kase. Mój żółw w słoneczne dni opala sie przez szybę a w zimowe dni śpi pod kaloryferem natomiast latem wygrzewa się na balkonie i na działce. Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
felek Zgłoś Napisano 10 Marca 2014 Mam żółwia stepowego 2 rok znalazłem 23cm biedaka w lesie i powiem ci, że lampa UVB wcale mu nie potrzebna i weterynarz też mówił że to absolutnie niepotrzebne wydawanie kasy także przemyśl czy na pewno chcesz na to wydać kase. Mój żółw w słoneczne dni opala sie przez szybę a w zimowe dni śpi pod kaloryferem natomiast latem wygrzewa się na balkonie i na działce. To że się da wcale nie oznacza że mu dobrze. Ciekawe gdzie znalazłeś profesjonalnego weterynarza od gadów ( w Polsce jest ich tylu że można ich zliczyć na palcach jednej ręki ) i jeśli mówi że żółw nie potrzebuje tej lampy to bredzi . To oświetlenie to podstawa przy hodowli, wszystkich gadów, bez niego zwierzaki nie przyswajają witaminy D3 bez której nie dojdzie do syntezy wapnia przyswajanego w pokarmie ( której brak w dłuższym okresie czasu jest śmiertelny, problemy z kostnieniem, wylinkami, cofnięte żuchwy, powykręcane pazury , apatia, syndrom miękkiej skorupy itd. ) Jeszcze raz wspomnę że promieniowanie UVB nie przenika przez szkło , i opalanie przez szybę można potraktować jako chwilową ,,wyspę ciepła'' ( którą moja legwanica kochała ). Jeśli jeszcze nie stosujesz takiego oświetlenia to radzę zacząć dopóki nie jest za późno ( to samo z podawaniem chociażby sepii , o basen/ codzienne kąpiele wolę nie pytać...) Sorry za off top Cytuj Jest : 148l z panelem na miękko Powrót w nieznane Było : 432l + 180l sump Mój dziennik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 10 Marca 2014 Mam żółwia stepowego 2 rok znalazłem 23cm biedaka w lesie i powiem ci, że lampa UVB wcale mu nie potrzebna i weterynarz też mówił że to absolutnie niepotrzebne wydawanie kasy także przemyśl czy na pewno chcesz na to wydać kase. Mój żółw w słoneczne dni opala sie przez szybę a w zimowe dni śpi pod kaloryferem natomiast latem wygrzewa się na balkonie i na działce. Poczytaj tutaj: http://terrarium.com.pl/forum/ jaką mu krzywde robisz. Zwłaszcza tym że nie siedzi w terrarium, przy tym poziomie wiedzy to nawet boję sie zapytac czym go karmisz. P. bez niego zwierzaki nie przyswajają witaminy D3 bez której nie dojdzie do syntezy wapnia przyswajanego w pokarmie Nie "nie przyswajają" tylko "nie produkują". Nie piszemy posta pod postem Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach