Gość Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2016 ile razy można ... czy jeden zasilacz .. czy te diody ... naprawdę tak trudno policzyć ? zasilacz/driver daje minimum 24v a max 38v ? a 2 ledy biorą max 20V (2x 9-10V) czyli ten konkretny zasilacz/driver najlepiej będzie pracował czy 3 sztukach żeby diody za szybko się nie "zużyły" a to jak blisko koło siebie - zależy od chłodzenia (radiator i ewent wentylator) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek-lodz Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Jeśli napięcie diody jest 9-10V a minimalne napięcie na wyjściu zasilacza 24 to dając dwie i tak trochę brakuje.. Czy zaświeci? Podejrzewam że tak mimo to zdrowiej by było dac 3 w szeregu. @silvia wyprzedziles mnie, klepie z tel:) Edytowane 9 Stycznia 2016 przez wojtek-lodz (wyświetl historię edycji) Cytuj Było : Sps/Lps OW 80x60x45, 23kg LR,18kg LS, Cree DIY 5ch-320W+87W T5, jebao dc6000+rw8, jager 200w, schuran 120 na jebao dc6000, doser one evo fast. Jest : SPS OW 120x70x50 + 180L sump. Swiatło 650W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2016 lubicie sobie komplikować życie panowie do każdej diody dałem osobny zasilacz i świeci aż miło, bez kombinowania, myślenia i liczenia czy wydoli w prostocie siła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek-lodz Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2016 Jaki dalbys zasilacz do diod 10w? Cytuj Było : Sps/Lps OW 80x60x45, 23kg LR,18kg LS, Cree DIY 5ch-320W+87W T5, jebao dc6000+rw8, jager 200w, schuran 120 na jebao dc6000, doser one evo fast. Jest : SPS OW 120x70x50 + 180L sump. Swiatło 650W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2016 jeśli kolega nie chce sterowania i 3 diody - to właśnie jest prostota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2016 (edytowane) lubicie sobie komplikować życie panowie do każdej diody dałem osobny zasilacz i świeci aż miło, bez kombinowania, myślenia i liczenia czy wydoli w prostocie siła no brawo i koniec i kropka i nie kombinować więcej !!! ruszyć muzgownicą,na początku tematu wszystko opisane,i to po Polsku. ile razy można pytać o jeden zasilacz i jeden led KYRJE ELEJSON toż 5% muzgu na to starczy AMEN Edytowane 9 Stycznia 2016 przez Waldi (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrian42 Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 Witam, natrafiłem na takie ledy: http://led-byt.pl/pl/p/Dioda-10W-hybryda-3x-Royal-Blue-450nm-6x-Cool-White-10000K/357 polecacie? będą biki na tym? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 polecam te o których wcześniej pisałem Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) Witam Świeci u mnie lampa robiona według pomysłu Waldiego DiodyLED 2x20w białe 2x10w niebieskie lampa wisi 10cm nad wodą. I mam problem z LPSami prawdopodobnie przez światło.Kupiłem piękną Lobophyllię która po kilku dniach zaczęła tracić tkankę,podobnie było z Calustreą. Dwie Euphyllie nie pompują się całkowicie. Reszta korali rośnie ładnie,problem tylko z LPSami, utrata tkanki i brak przyrostów. Zastanawiam się nad dołożeniem jednej lub dwóch świetlówek T5 tylko nie wiem jaki kolor( jakieś rady??) Proszę o pomoc co jest nie tak w moim baniaku.Czy to na pewno oświetlenie ?? Pozdrawiam . Akwarium 150l w obiegu Parametry wody: Sól:AF Ref Salt Zasolenie 1,025 NO3 : 3.0-4.0 KH: 8.3 MG:1350 CA:440 PO4: niewykrywalne PH: prawdopodobnie 8.0 test JBL jest tragiczny . Temp. wody 25 stopni Do wody dodaję: AF:Koral V i A 1 kropla na przemian tylko w nocy AF: Strontium i Kalium 1 kropla codziennie AF:Bakterie Probio S + NP pro (czasami dodaję Pro F i Pro bio F) Edytowane 20 Stycznia 2016 przez MiroZ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 WitamJa mam problem z LPSami prawdopodobnie przez światło.Kupiłem piękną Lobophyllię która po kilku dniach zaczęła tracić tkankę,podobnie było z Calustreą. Dwie Euphyllie nie pompują się całkowicie. Reszta korali rośnie ładnie,problem tylko z LPSami, utrata tkanki i brak przyrostów. Zastanawiam się nad dołożeniem jednej lub dwóch świetlówek T5 tylko nie wiem jaki kolor( jakieś rady??) Świeci u mnie lampa LED 2x20w białe 2x10w niebieskie lampa wisi 10cm nad wodą. Proszę o pomoc co jest nie tak w moim baniaku.Czy to na pewno oświetlenie ?? Pozdrawiam . Akwarium 150l w obiegu Parametry wody: Sól:AF Ref Salt Zasolenie 1,025 NO3 : 3.0-4.0 KH: 8.3 MG:1350 CA:440 PO4: niewykrywalne PH: prawdopodobnie 8.0 test JBL jest tragiczny . Temp. wody 25 stopni Do wody dodaję: AF:Koral V i A 1 kropla na przemian tylko w nocy AF: Strontium i Kalium 1 kropla codziennie AF:Bakterie Probio S + NP pro (czasami dodaję Pro F i Pro bio F) Nie zaśmiecaj wątku. Takie pytania pisz w osobnym temacie w dziale szpital. montymick mobilnie z P8 Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 Kolego montymic piszę tu bo lampa robiona z tego wątku . Jak nie masz co do powiedzenia to się nie udzielaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek-lodz Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) To prędzej przez no3 niż od światła. Ten stront i potas lejesz bez testów? Może przedawkowałeś.. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez wojtek-lodz (wyświetl historię edycji) Cytuj Było : Sps/Lps OW 80x60x45, 23kg LR,18kg LS, Cree DIY 5ch-320W+87W T5, jebao dc6000+rw8, jager 200w, schuran 120 na jebao dc6000, doser one evo fast. Jest : SPS OW 120x70x50 + 180L sump. Swiatło 650W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 Stront i potas leje od 15.01.2016 więc to nie od tego . NO3 według saliferta patrząc z boku 25 z góry nie potrafię dobrze określić koloru. 25 dzielone przez 10 daje dokładnie 2.5 NO3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek-lodz Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 Potasu bez testów nie podaje się w ogóle. Można go przedawkować już kilkoma kroplami (nie wiem jakie tam są stężenia) a nadmiar szybko odbija się na koralach. Nie bardzo rozumiem co Ty tam dzielisz? Cytuj Było : Sps/Lps OW 80x60x45, 23kg LR,18kg LS, Cree DIY 5ch-320W+87W T5, jebao dc6000+rw8, jager 200w, schuran 120 na jebao dc6000, doser one evo fast. Jest : SPS OW 120x70x50 + 180L sump. Swiatło 650W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Waldi Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) wiem że zawsze można zwalić na światło ,jak coś nie idzie po naszej myśli pamiętaj światło to nie wszystko Nie zaśmiecaj wątku. Takie pytania pisz w osobnym temacie w dziale szpital. montymick mobilnie z P8 tak jest,dział szpital Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Waldi (wyświetl historię edycji) Cytuj 900 l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 Ok. Z potasem może i masz rację. AF Kalium 1 kropla na 100l Nie bardzo rozumiem co Ty tam dzielisz? Według Testu saliferta kolor określamy patrząc z góry lub z boku. Z boku kolor jest wzmocniony 10krotnie ,więc wynik trzeba podzielić przez 10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erda Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 Ok. Z potasem może i masz rację. AF Kalium 1 kropla na 100l Według Testu saliferta kolor określamy patrząc z góry lub z boku. Z boku kolor jest wzmocniony 10krotnie ,więc wynik trzeba podzielić przez 10. Co to ma wspólnego z tym tematem ? Już ci koledzy napisali abyś nie zaśmiecał tematu do tego jest dział szpital Cytuj 299L(100x65x46) plus sump . Oświetlenie 2x24w t5 Narva Blue 2 i Sylvania Marinestar + LED 36W +LED 18W 3xUV , 2xRB, 1Blue+80W LED CHIP .Odpieniacz Deltec SC 1350, skały około 12 kg sucha , 20 kg żywy piasek red sea live reef , cyrkulacja RW-15 , obiegówka Jebao 3000 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2016 (edytowane) wiem że zawsze można zwalić na światło ,jak coś nie idzie po naszej myśli pamiętaj światło to nie wszystko OK . tylko powiedz dlaczego mam problemy z LPSami ? a kolega ma podobne do mnie parametry wody tylko NO3 wyższe według niego 25 i LPSy rosną mu jak szalone i ma świetlówki. Więc pierwsza myśl to światło. Więc napisałem w tym temacie.A ze napisałem co ile leje to chyba dobrze?? Bo jak bym nie napisał to było : A jakie masz parametry wody i co lejesz ? nic nie napisałeś! OK. Przenoszę pytanie do działu szpital. Sorki za zaśmiecanie. Bo na pewno to nie Światło . A światło to nie wszystko. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez MiroZ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felipe Zgłoś Napisano 20 Lutego 2016 Kombinuję nad lampą i zastanawiam się jakie światło da kombinacja ledów 1:1 royalblue i 14000-16000K ?? Używa ktoś takiej konfiguracji?? Dodam, że lubię lekko niebieską wodę, trochę bardziej niż np u Waldiego w zbiorniku. Wystarczy tak, czy jednak zrobić niebieskie 2:1 białego? Cytuj Było: http://nano-reef.pl/...morze-filipowe/ Było: http://nano-reef.pl/topic/89213-felipe-500l/#entry904769 Jest: ReefCube Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 20 Lutego 2016 to wpadaj do mnie,mam 2:1 teraz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Felipe Zgłoś Napisano 20 Lutego 2016 Masz już regulację niebieskich? Cytuj Było: http://nano-reef.pl/...morze-filipowe/ Było: http://nano-reef.pl/topic/89213-felipe-500l/#entry904769 Jest: ReefCube Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 20 Lutego 2016 nie, białe beda regulowane, niebieskiego nigdy dość, ale narazie mam tyle roboty że to musi poczekać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jackami Zgłoś Napisano 20 Lutego 2016 mam zbiornik dos mlody. jade na niebieski i bialy 1:1. momtipora i hydnopora super. gorzej sparawa w pavona ,caulastrea i capnela. ale mysle ze to wina wody - _no3 i po4 (slifert} niewykrywalne. moze sie myle ale moze ktos ma inne spostrzezenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edi Zgłoś Napisano 20 Lutego 2016 a gdzie foty?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jackami Zgłoś Napisano 20 Lutego 2016 niw wiem czy takie wystarczy ale narazie nie mysle o fotografii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach