Komarek Zgłoś Napisano 20 Maja 2014 Mam problem z zerowym azotem. Muszę odrobinę go podnieść bo mi PO4 nie spada. Jak rozdrobnić azotan sodu - ile g na 1l. Ile podawać dziennie by nie zaszkodzić? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 20 Maja 2014 (edytowane) Najpierw zbij PO4 np za pomocą adsorbentu i potem, jak już PO4 będzie niskie to podnoś NO3. Jak "podbijesz" NO3 przy wysokim PO4 to może być kaszana. Nie obniżaj zbyt szybko PO4. Musisz sam policzyć ile trzeba dodać danej soli żeby podnieść stęzenie o daną wartość. Nikt ci tego nie powie bez znajomości objętości twojego obiegu i tego za pomocą jakiego związku chcesz podnieść azotany. Edytowane 20 Maja 2014 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 20 Maja 2014 a poszukac sie nie chce? nawet przyklejony temat jest: http://nano-reef.pl/topic/35813-dawkowanie-i-kontrola-no3/ Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 20 Maja 2014 Ja korzystałem z tego. Tylko trzeba by bardzo ostrożnym !!!!!!!! http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 20 Maja 2014 Moje PO4 jest obecnie 0.1 . Właśnie po absorberze. Ale nie ma NO3 więc zaczyna powoli rosnąć po wyjęciu absorbera. Dlatego chcę odrobinę azotu dodać... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 20 Maja 2014 0,1 to za dużo. Adsorbent nie daje rady. Albo jest zapchany i trzeba go zdesorbować lub wymienić na nowy albo jest go za mało lub jest za krótko i jeszcze nie zdazył zadziałać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 20 Maja 2014 zawsze mozesz dodawac aminokwasy - na jedno wyjdzie Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 20 Maja 2014 Było mniej ale rośnie po wyjęciu absorbera. Po absorberze było praktycznie 0. Nie mam po prostu NO3 - test ( woda po teście) czysta jak łza więc rosnie. Przeczytałem artykuł Testera o NO3. Podniosę troszkę i się zobaczy. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 20 Maja 2014 pamietaj, ze w rzeczywistosci to poczatkowy wzrost bedziesz mial mniejszy niz wyynika z obliczen bo te uwzgledniaja laboratoryjna zlewke a nie akwarium. Pierwsza dawka 1mg/L w zasadzie w polowie zostanie zjedzona przez korale i glony. Zwlaszcza jesli sa wyglodzone Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 20 Maja 2014 Spoko,będę dozował 1h dziennie i obserwował co będzie. Mam refugium,śmiga aż miło,a korale też wyglądają zdrowo. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 20 Maja 2014 Jak zabraknie im żelaza albo mikroelementów to mogą zacząć zdychać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 20 Maja 2014 Obserwuje. Mam spaghetti. Jadę na bogatej soli - a korale tego nie zjedzą. Roztwór Fe też pod ręką pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mark112 Zgłoś Napisano 28 Maja 2015 Jak podbijanie NO3, przynosi efekt ? Podziel się uwagami bo mam podobny przypadek w akwa i zastanawiam się też nad podniesieniem NO3. Cytuj Mark 112 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blyx Zgłoś Napisano 28 Maja 2015 Myślę że to ci pomoże: Tropic Marin NP Bacto Balance- mi problem rozwiązało Cytuj http://nano-reef.pl/...kko-i-z-lpsami/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 29 Maja 2015 Mariusz, tak bez obliczania; do dolewki, dodaje lyzeczke (te mala od testow) NaNO3. W ten sposob, NO3 podnoszone jest "liniowo". Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 U mnie sytuacja wygląda tak: w obiegu 900l, 20 rybek po ok. średnio 8 cm, parametry aktualnie Po4 - ok. 0.6. (bardzo około - test Sachem), No3 zero. No3 miałem na poziomie 3 ale posadziłem makroglony i zjadły. Teraz się zastanawiam jak zmniejszyć Po4. Rozumiem, ze można dodawać azotan sodu, wtedy Po4 powinno spać, bo zjędzą mi to makroglony (na marginesie, glony zarosły dopiero 15 % mojego refugium wiec jeszcze mają potencjał). Czy poza azotanem sodu są inne sposoby aby obniżyć PO4 ? Czyli coś co podwyższy No3 (obsada ? ainokwasy ?) ale nie podwyższy PO4. Absorbery (GFO) przy tej objętości wychodzą bardzo drogo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Tez nie miałem wogole no3 ani po4 daje aminokwasy wywaliłem wszystkie absorbery, filtracja tylko pienidlo wata i bakterie no3 zaczelo sie delikatnie pojawiać Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) możesz podać jakie aminokwasy zacząłeś dawać ? czy aminokwasy podnoszą też PO4 >? odnośnie tego azotanu sodu to wyobrażam sobie to tak, że mógłbym po prostu dozować to tak, aby mieć No3 na poziomie do 1 ppm, wówczas nawet nie muszę teoretycznie mierzyć Po4. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez kolalysy (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2016 Jeśli cokolwiek podnoszą aminokwasy to tylko azotany, a nie PO4. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2016 Czy ten azotan sodu będzie ok? http://allegro.pl/azotan-sodu-nano3-saletra-sodowa-chilijska-1kg-i5859301729.html Pytam, ponieważ w opisie jest napisane czysty, a nie wiem czy jest różnica między czysty a czysty do analiz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2016 Marek , spróbuj najpierw naturalnie , daj aminokwasy, troche wiecej niamciu i no3 po dwoch tygodniach skoczy , ja tak zrobiłem chemia na końcu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareko1 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2016 Papu od jakiegoś czasu daję więcej, amino też leję ale NO3 zamiast wzrosnąć zmalało - wcześniej miałem ok. 0,2 teraz płyn praktycznie nie jest zabarwiony, więc pewnie woda już jest wytrzepana . A wracając to ten azotan sodu, którego link podawałem będzie ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2016 zbiornik się stabilizuje - ogranicz to co miało zbijać NO3 i karm sps dobrze, przy braku NO3 Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Radek-sl Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 I zgaś czasem pienidlo , nie ma bata musi wzrosnąć Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2016 Mareko1 ten azotan sodu ja tez kupilem, tam jest napisane ze czysty wiec jak rozumiem co najmniej spozywczy. Czystosc 99,5 %. Jeszcze nie zaczalem dozowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach