Mario94 Zgłoś Napisano 28 Maja 2014 Moja pompa obiegowa dość głośno pracuje.Pompa stoi na przyssawkach w sumpie i jest podłączona na wężu elastycznym. Macie może jakiś pomysł jak ją wyciszyć? Pompa to H2Ocean Flow Pump 5000. Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 28 Maja 2014 kolejny temat założony w przeciągu godziny poprzedni o glonie i nikomu nie chcę się chodź odrobinę poszukać na forum a tematy wałkowane wielokrotnie tylko po co szukać jak można założyć temat i iść na latwiznę Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mario94 Zgłoś Napisano 28 Maja 2014 I tu Cię zaskoczę. Szukałem i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie więc napisałem posta. Ale spoko przywykłem już na tym forum ,że wszyscy tu są mega mądrzy do krytykowania ale odpisać coś pomocnego to już nie takie cwaniaki Cytuj Akwarium 120L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luft Zgłoś Napisano 28 Maja 2014 jesli pompa byla cicha i po czasie stała sie głosniejsza - rozbierz, przeczysc i sprawdz przyczynę jesli pompa od poczatku byla traktorem, po prostu ją wymień na inną, cichą pozdro Cytuj LED Maxspect, Tematy lufta Salarias allegro (sklep Salarias) baner NanoReef www.mariuszfrej.com Moje szkła: 80 l (105 w obiegu)- ReefMax, start 10 sierpnia 2010, 90% sucha skała, II) 360 l (ok. 470 l w obiegu) start VI 2012 - 100 % sucha skała, . Akcja Pajacyk - kliknij proszę! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 28 Maja 2014 wystarczy poczytać pierwsze tematy z brzegu http://nano-reef.pl/topic/50363-traktor-new-jet-3000/page__hl__%2Bwyciszenie+%2Bpompy http://nano-reef.pl/topic/43093-halas-wibracje/page__hl__+wyciszenie%20+pompy#entry414942 http://nano-reef.pl/topic/49173-prosze-pomozcie-nie-moge-spac-w-nocy-wszystko-buczy/page__st__20__hl__+ha%B3as%20+pompy#entry484517 Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 28 Maja 2014 (edytowane) A mnie nie zaskoczyłeś - wielu tu takich, co szukali i nie znaleźli, chociaż dało się znaleźć. Ale to teraz nieważne- ja zacznę, może ktoś, coś dopisze. Miałem wiele pomp i wyciszałem je na wiele sposobów, ale opiszę jeden: Pompa AM OR 2500. Zblokowałem magnes na wirniku i postawiłem na dodatkowej płytce z grubej plexi z przyssawkami. Były więc (od dna sumpa licząc) przyssawki, plexi, przyssawki, pompa. po tych zabiegach pompa była niesłyszalna, choć miewała problemy ze startem. ed. Aleście się rzucili na pisanie... Dodam, że pompę odpieniacza podwiesiłem na "sznurkach" i było to najlepsze mocowanie pompy jakie zastosowałem. Edytowane 28 Maja 2014 przez rs (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelced Zgłoś Napisano 29 Maja 2014 Sznurki są ok ale estetyka i organizacja w sumpie leżą. Czasami pomaga lepsze uchwycenie wału wirnika tj. taśmą teflonową owijasz gumki, które trzymają wał, tak aby wał z gumkami ciasno wchodził do otworu (oczywiście wał musi się kręcić). Czasami także pomaga wymiana przyssawek na takie z miękkiej gumy lub o dłuższej nóżce. PS: choćbyś nie wiem jak wyciszał to i tak zawsze jakieś urządzenie będzie słychać. Idealnej ciszy nie będzie (chyba że masz jakieś inne urządzenie poza akwarystyką, które działa głośniej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trollkrabbe Zgłoś Napisano 29 Maja 2014 Moja pompa powrotu wisi na wezu, którym pompuje wodę. Jak stała na dnie, było bardzo głośno. Teraz jej nie słychać. Cytuj Biotop Północnozachodni Atlantyk http://nano-reef.pl/topic/44824-tu-poczatki-zimnej-rafy/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Komarek Zgłoś Napisano 29 Maja 2014 Moja DC3000 też lekko lawituje na gąbce od spodu. Niby ma gumowe nóżki,ale postawiona na dnie jest głośniejsza. Na gąbce cisza.. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kpiotrek Zgłoś Napisano 29 Maja 2014 A moja aquanova nie ma gumowych nóżek, leży na dnie sumpa, połączona jest z resztą hydrauliki zwykłym wężem... i jest prawie niesłyszalna. Jak miałem NJ najlepiej sprawdzało się podwieszenie + silikonowy wąż łączący z hydrauliką. Bynajmniej u mnie. Cytuj Akwarium 85x70x60, sump 80x70x35, około 450l w obiegu, Światło: 250W HQI (ReefLux 12KK) + 2x24W T5, Odpieniacz: Reef Octopus ro-ps-2000int, Cyrkulacja: Tunze 6025, Jebao WP25, Obieg: NJ 3000, Miękkich mało / LPS / SPS, 25kg LS i 7kg LR ==> więcej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr@co Zgłoś Napisano 29 Maja 2014 Długi odcinek węża silikonowego za pompą i możesz do przyssawek od spodu pompy dokleić stożki odwrócone podstawą do góry z silikonu z pistoletu (chodzi o to żeby pompa miała małą powierzchnię styku ze szkłem). Cytuj ~900l SPS LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach