Skocz do zawartości
kemoT

Świetlówka Philips Aquacoral

Rekomendowane odpowiedzi

Powoli przymierzam się do wymiany świetlówek w swojej lampie. W jednym ze sklepów internetowych znalazłem świetlówki aktyniczne T5 24W Philips Aquacoral 20000K w bardzo fajnej cenie 29zł/szt.

Czy ktoś z forumowiczów miał lub ma jakieś doświadczenia z tymi świetlówkami? Warto je kupić czy lepiej dać sobie z nimi spokój?

Dla ułatwienia dodam jeszcze wykres widma (?) tej świetlówki znajdujący się na stronie sklepu.

No i fragment opisu tej świetlówki:

Powleczona wewnątrz białym luminoforem w celu zamiany promieniowania w zakresie krótkich fal UV na promieniowanie aktyniczne

Promieniowanie UV w zakresie 380 - 480nm z maksimum przy 420nm

Z góry dzięki za opinie.

post-23048-0-35580400-1410631978_thumb.jpg

Start 25.02.2013

Mój słony świat mieści się w 96l 60x40x40 OW; Świeci AquaNova 4x24W T5; Pieni Hydor SlimSkim Nano 135.35; Wodą kręci 2xJVP-110; Grzeje Aquael ComfortZone Gold 100W

Moczy się ok. 8kg LR; Na dnie zalega ok. 5kg suchego piasku RED SEA Reef Base - Reef Pink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosuję je od blisko 3 lat, bardzo dobre świetlówki w bardzo dobrej cenie. Mają tam T8 36W?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@michalp - PW

Start 25.02.2013

Mój słony świat mieści się w 96l 60x40x40 OW; Świeci AquaNova 4x24W T5; Pieni Hydor SlimSkim Nano 135.35; Wodą kręci 2xJVP-110; Grzeje Aquael ComfortZone Gold 100W

Moczy się ok. 8kg LR; Na dnie zalega ok. 5kg suchego piasku RED SEA Reef Base - Reef Pink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem ostatnio na probe akwarium wyglada jak w fotoshopie.

Bardzo ciekawa swietlowka jak dla mnie nie do konca aktyniczna

Edytowane przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji)

Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. 

Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone

Osprzet -  Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W

Suplementacja - Balling DIY HD

Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam, fajne światło takie fioletowe. Dla porównania mam także Narva Blue 2 i to jest już światło takie jasnobiebieskie (obie świetlówki po 20 000 k). Generalnie super świetlówka i tania i super podkreśla kolory fluo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze jedno pytanie. Jak oceniacie taką konfigurację: 3x Philips Aquacoral + 1x świetlówka 10000K (np.Philips Aquarelle lub inna)

Na ile takie światło będzie dobre dla korali? I jak będzie to wyglądać dla oka ludzkiego? Chciałbym uzyskać efekt lekko niebieskiego światła i podkreślenia kolorów fluo.

Start 25.02.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupilem ostatnio na probe akwarium wyglada jak w fotoshopie.

Bardzo ciekawa swietlowka jak dla mnie nie do konca aktyniczna

Ponieważ to świetlówka superaktyniczna z punktem dominant wavelenght przesuniętym z ok. 450nm(jak w typowych Blue)na ok.420nm.

Raczej polecałbym jako uzupełniającą spektrum(jak Fiji Purple np.) gdyż ma stosunkowo niski par(mało cukru w cukrze).

Maximum dla Chl_A nie pokrywa sie z jej wykresem a dużo bardziej z świetlowkami typu Blue/Crystal Blue itd.

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ to świetlówka superaktyniczna z punktem dominant wavelenght przesuniętym z ok. 450nm(jak w typowych Blue)na ok.420nm.

Raczej polecałbym jako uzupełniającą spektrum(jak Fiji Purple np.) gdyż ma stosunkowo niski par(mało cukru w cukrze).

Maximum dla Chl_A nie pokrywa sie z jej wykresem a dużo bardziej z świetlowkami typu Blue/Crystal Blue itd.

Aha...

...

...a tak bardziej po ludzku? ;)

Start 25.02.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ludzku w jednym zdaniu - nie bardzo nadaje się jako jedyna świetlówka "niebieska".

Jako uzupełniająca - tak.

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze bardziej po ludzku :)

Jej efekt sprowadza się do wybarwienia akwarium, natomiast światło nie jest wykorzystywane przez korale (jest w niewielkim stopniu).

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amen :-)

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i o to mnie się rozchodziło :)

No to Panowie teraz rozjaśniliście mi sprawę. Podziękował.

Start 25.02.2013

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.