kemoT Zgłoś Napisano 13 Września 2014 Powoli przymierzam się do wymiany świetlówek w swojej lampie. W jednym ze sklepów internetowych znalazłem świetlówki aktyniczne T5 24W Philips Aquacoral 20000K w bardzo fajnej cenie 29zł/szt. Czy ktoś z forumowiczów miał lub ma jakieś doświadczenia z tymi świetlówkami? Warto je kupić czy lepiej dać sobie z nimi spokój? Dla ułatwienia dodam jeszcze wykres widma (?) tej świetlówki znajdujący się na stronie sklepu. No i fragment opisu tej świetlówki: Powleczona wewnątrz białym luminoforem w celu zamiany promieniowania w zakresie krótkich fal UV na promieniowanie aktyniczne Promieniowanie UV w zakresie 380 - 480nm z maksimum przy 420nm Z góry dzięki za opinie. Cytuj Start 25.02.2013 Mój słony świat mieści się w 96l 60x40x40 OW; Świeci AquaNova 4x24W T5; Pieni Hydor SlimSkim Nano 135.35; Wodą kręci 2xJVP-110; Grzeje Aquael ComfortZone Gold 100W Moczy się ok. 8kg LR; Na dnie zalega ok. 5kg suchego piasku RED SEA Reef Base - Reef Pink Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalp Zgłoś Napisano 13 Września 2014 Stosuję je od blisko 3 lat, bardzo dobre świetlówki w bardzo dobrej cenie. Mają tam T8 36W? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemoT Zgłoś Napisano 13 Września 2014 @michalp - PW Cytuj Start 25.02.2013 Mój słony świat mieści się w 96l 60x40x40 OW; Świeci AquaNova 4x24W T5; Pieni Hydor SlimSkim Nano 135.35; Wodą kręci 2xJVP-110; Grzeje Aquael ComfortZone Gold 100W Moczy się ok. 8kg LR; Na dnie zalega ok. 5kg suchego piasku RED SEA Reef Base - Reef Pink Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 13 Września 2014 (edytowane) Kupilem ostatnio na probe akwarium wyglada jak w fotoshopie. Bardzo ciekawa swietlowka jak dla mnie nie do konca aktyniczna Edytowane 13 Września 2014 przez Grzegorz Dyzma (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 13 Września 2014 mam, fajne światło takie fioletowe. Dla porównania mam także Narva Blue 2 i to jest już światło takie jasnobiebieskie (obie świetlówki po 20 000 k). Generalnie super świetlówka i tania i super podkreśla kolory fluo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemoT Zgłoś Napisano 14 Września 2014 To jeszcze jedno pytanie. Jak oceniacie taką konfigurację: 3x Philips Aquacoral + 1x świetlówka 10000K (np.Philips Aquarelle lub inna) Na ile takie światło będzie dobre dla korali? I jak będzie to wyglądać dla oka ludzkiego? Chciałbym uzyskać efekt lekko niebieskiego światła i podkreślenia kolorów fluo. Cytuj Start 25.02.2013 Mój słony świat mieści się w 96l 60x40x40 OW; Świeci AquaNova 4x24W T5; Pieni Hydor SlimSkim Nano 135.35; Wodą kręci 2xJVP-110; Grzeje Aquael ComfortZone Gold 100W Moczy się ok. 8kg LR; Na dnie zalega ok. 5kg suchego piasku RED SEA Reef Base - Reef Pink Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 14 Września 2014 Kupilem ostatnio na probe akwarium wyglada jak w fotoshopie. Bardzo ciekawa swietlowka jak dla mnie nie do konca aktyniczna Ponieważ to świetlówka superaktyniczna z punktem dominant wavelenght przesuniętym z ok. 450nm(jak w typowych Blue)na ok.420nm. Raczej polecałbym jako uzupełniającą spektrum(jak Fiji Purple np.) gdyż ma stosunkowo niski par(mało cukru w cukrze). Maximum dla Chl_A nie pokrywa sie z jej wykresem a dużo bardziej z świetlowkami typu Blue/Crystal Blue itd. Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemoT Zgłoś Napisano 14 Września 2014 Ponieważ to świetlówka superaktyniczna z punktem dominant wavelenght przesuniętym z ok. 450nm(jak w typowych Blue)na ok.420nm. Raczej polecałbym jako uzupełniającą spektrum(jak Fiji Purple np.) gdyż ma stosunkowo niski par(mało cukru w cukrze). Maximum dla Chl_A nie pokrywa sie z jej wykresem a dużo bardziej z świetlowkami typu Blue/Crystal Blue itd. Aha... ... ...a tak bardziej po ludzku? Cytuj Start 25.02.2013 Mój słony świat mieści się w 96l 60x40x40 OW; Świeci AquaNova 4x24W T5; Pieni Hydor SlimSkim Nano 135.35; Wodą kręci 2xJVP-110; Grzeje Aquael ComfortZone Gold 100W Moczy się ok. 8kg LR; Na dnie zalega ok. 5kg suchego piasku RED SEA Reef Base - Reef Pink Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 14 Września 2014 Po ludzku w jednym zdaniu - nie bardzo nadaje się jako jedyna świetlówka "niebieska". Jako uzupełniająca - tak. Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 14 Września 2014 Jeszcze bardziej po ludzku Jej efekt sprowadza się do wybarwienia akwarium, natomiast światło nie jest wykorzystywane przez korale (jest w niewielkim stopniu). Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 14 Września 2014 Amen :-) Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kemoT Zgłoś Napisano 14 Września 2014 No i o to mnie się rozchodziło No to Panowie teraz rozjaśniliście mi sprawę. Podziękował. Cytuj Start 25.02.2013 Mój słony świat mieści się w 96l 60x40x40 OW; Świeci AquaNova 4x24W T5; Pieni Hydor SlimSkim Nano 135.35; Wodą kręci 2xJVP-110; Grzeje Aquael ComfortZone Gold 100W Moczy się ok. 8kg LR; Na dnie zalega ok. 5kg suchego piasku RED SEA Reef Base - Reef Pink Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach