Admed2 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2014 Mam problem z okrzemkami lub cyjanobakteria bo juz sam nie wiem co to za syf.... Parametry : No3 - 0-2 Po4 - 0,01 PH - 8,08 Ca-420 Mak to juz od,2 miesięcy. Próbowalem juz chemicline 2 krotnie. I nic. Swiato tez mniej swiecilem i nic. Sól zmieniłem z tropic marine na inna i nic. Woda po RO - 0 , mam juz dwa DI filtry Zbiornik zalany w kwietniu Cytuj akwarium 150x50x50, Sump 120x40x40 Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5 Cyrkulacja : Tunze Obieg : Tunze 1073.040 Sterowanie : Profilux II Reaktor wapnia : Deltec FP509 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2014 To dino jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2014 cyjano to to nie jest...bakterie jakieś lejesz? One powinny pomóc. Widzę, że akw nie jest jeszcze "ustabilizowane". Na jakiej skale odpalałeś akw? Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deletor Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2014 Jak duże i częste podmiany wody, ekipa czyszczaca? Może zdjęcie całości bo jak na to patrzę to czuję jak bym oglądał galileo i ich zagatki powiększone pod mikroskopem i co to jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2014 chyba dino... ja bym ograniczył świecenie i karmienie. Nie lej tylko czasem algea x - bo zabijesz wszystkie wężowidła, krewetki i inne stworki w skałach. Podmian też nie rób tylko odsysaj przez watę i wlewaj wodę do akwarium. Mnie na dino pomogła woda utleniona wg przepisu @Walkera i spokój Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2014 Dino Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarekPro Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2014 Napisz jakie bakterie i jak często lejesz i coś o cyrkulacji? Cytuj Mój lasek wciąż rośnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2014 dino jak nie masz wrazliwych skorupiakow jak krewetki czyszczace lub wezowidla to algea x mozesz zastosowac tylko dokladnie dawke oblicz Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admed2 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2014 Leje po 40 ml biogro . Baniak 400 L. Podmiany po 40 L co 2 tygodnie. Ograniczyć świecenie do ilu ? Teraz świece 6h hqi i 10 h t5 Zmniejszyłem juz tak ze nawet przez 3 dnie nie swiecilem wcale i nic. Chemii nie chce łac wiec chyba zwiększe bakterie. Skala jest z erybki świeża i żywa w całości. - w baniaku jest 40kg a w sumpie 25 kg Dodatkowo działają kulki w filtrze i w drugim mam absorber SI silicarbon. Wspomnę tylko ze wywaliłem juz raz kulki zeby sprawdzic czy to nie one sa problemem ale po miesiącu wsadziłem nowe Walczę juz tak od końca lipca Zdjęcie całego zbiornika dam jutro bo musze je zmniejszyć do 1 MB Cytuj akwarium 150x50x50, Sump 120x40x40 Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5 Cyrkulacja : Tunze Obieg : Tunze 1073.040 Sterowanie : Profilux II Reaktor wapnia : Deltec FP509 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebkar Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2014 Mnie na dino pomogła woda utleniona wg przepisu @Walkera i spokój Gdzie znajdę ten przepis ? Słyszałem też że niebieski kolor światła służy wzrostowi dino. pal tylko białe z mniejszym nateżeniem Cytuj ponad 300 litrów solanki ........ 100*50*55h + 60*40*40 sump Skimz Oval SV203DC Kessil AP700 + T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2014 chyba odwrotnie jak juz cos same niebieskie a nie biale... Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trexPro Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2014 pozbylem sie dino przez calkowite zaciemnienie zbiornika na 2 dni. potem swiecilem 60% przez 5godz i znowu zaciemnienie na 1 dzien.nastepnie swiecilem jeden dzien 100% przez 6 godz a kolejnego dnia juz normlnie. karmienie ryb zmniejszylem do 50%. i tak po 3 dniach dino zniknelo:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hastoff Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2014 trexPro ma rację - tylko całkowite zaćmienie (ciemny koc na akwarium) i zaczynac od niebieskiego swiatła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2014 I wywalisz wszystkie SPSy do kibla, a jak zle sie zlozy to i ryby. Odysaj cierpliwie i za jakies 6 miesiecy sie pozbedziesz. Grunt to czas. Na moje skala musi sie przetrawic i oddac wszystko do wody. Ktos kiedys na innym forum mial podpis: pokaz mi swoje akwarium, a powiem ci co mysle o twoich radach. Pozdr Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trexPro Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2014 dziwne bo sps sie nic nie stalo. zadnych strat nie bylo a zbiornik wrocil do kondycji podzielilem sie tylko doswiadczeniem. nie nalegam aby inni tak samo robili. pozdrawiam narwanych akwarystow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MojeSumienie Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2014 tu masz opisane wszystko krok po kroku przez Walkera >> http://nano-reef.pl/topic/53589-dino-vs-h2o2/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brdow20009 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2014 Leje po 40 ml biogro . Baniak 400 L. Podmiany po 40 L co 2 tygodnie. Ograniczyć świecenie do ilu ? Teraz świece 6h hqi i 10 h t5 Zmniejszyłem juz tak ze nawet przez 3 dnie nie swiecilem wcale i nic. Chemii nie chce łac wiec chyba zwiększe bakterie. Skala jest z erybki świeża i żywa w całości. - w baniaku jest 40kg a w sumpie 25 kg Dodatkowo działają kulki w filtrze i w drugim mam absorber SI silicarbon. Wspomnę tylko ze wywaliłem juz raz kulki zeby sprawdzic czy to nie one sa problemem ale po miesiącu wsadziłem nowe Walczę juz tak od końca lipca Zdjęcie całego zbiornika dam jutro bo musze je zmniejszyć do 1 MB A ja bym powiedział że za dużo świecisz światła i dla tego tak jest druga sprawa napisałeś że nie świeciłeś przez 3dni światła i myślisz że przez te 3dni uzyskasz efekt to musi trochę potrwać. U syna teraz w solance jest za dużo glonów zielonych i też właśnie ograniczyłem oświetlenie i zobaczymy co będzie dalej wiem jedno że teraz więcej się pokazuje różowych glonów . W solance trzeba mieć cierpliwość i tutaj mnie tego bardziej nauczono. Cytuj http://nano-reef.pl/...-30l-solniczka/ Zamiast uczyć się na własnych błędach , warto spytać o radę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Efendi Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2014 http://nano-reef.pl/topic/18023-dinoflagellates/page__hl__dino miłej lektury:) Cytuj 145x70x65H, sump 200L, BK 250, RRR 25kg, 2xVortech MP40, ATI 10x54W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RedBullpl Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2014 Ile ma zbiornik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ac2a Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2014 u mnie zaciemnienie na 48 godzin nie pomogło, dopiero kuracja H2O2 pomogła. Link już wkleił MojeSumienie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admed2 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2014 Od jutra zacznę kuracje i będę robił codziennie zdjęcie akwa. Moze komuś to pomoże w przyszłości Cytuj akwarium 150x50x50, Sump 120x40x40 Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5 Cyrkulacja : Tunze Obieg : Tunze 1073.040 Sterowanie : Profilux II Reaktor wapnia : Deltec FP509 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nin2 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2014 dino miałem przez 3 mce i myślałem , że samo odejdzie - pewnie czekałbym do tej pory...postanowiłem więc coś z tym zrobić, więc: - przez tydzień lałem codziennie porcje bakterii przeznaczoną na tydzień w normalnych warunkach; - zwiększyłem cyrkulacje - zaciemniłem akw na 3 doby, następnie skróciłem świecenie - ograniczyłem kamienie ...i widzę wyrażną poprawę- dino w odwrocie...rady banalne i oklepane, ale z pewnością nie zaszkodzą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikell Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2014 A jakie bakterie lejesz/lejecie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admed2 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2014 Biogro Cytuj akwarium 150x50x50, Sump 120x40x40 Oświetlenie : Aqua Medic 2x150W HQI + 2x54 T5 Cyrkulacja : Tunze Obieg : Tunze 1073.040 Sterowanie : Profilux II Reaktor wapnia : Deltec FP509 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trexPro Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2014 nie rob podmian przez 2 tyg lub zmniejsz podmiany o polowe. lej pakterie i zaciemniaj baniak. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach