dyukatk75 Zgłoś Napisano 4 Marca 2015 Witam serdecznie wszystkich kolegow Prosze was o pomoc gdyz posiadam Centropyge Bikolor i chcialbym dokupic jeszcze jedna z gatunku centropyg lecz innej grupy. Chodzi mi po glowie zakup Centropygi Laricula lub Centropygi Acanthots i tutaj pytanie co wy o tym myslicie nie bedzie walk? a moze cze ma ktos z was takie centropygi razem? Z gory bardzo dziekuje za jakiekolwiek uwagi i za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sivczenko Zgłoś Napisano 4 Marca 2015 Podpinam sie pod temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 4 Marca 2015 Jak duży zbiornik? Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dyukatk75 Zgłoś Napisano 4 Marca 2015 Jak duży zbiornik? Zbiornik to 450 litrow plus 112 samp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 4 Marca 2015 Miałem Bispinosę i Vroliki, nie widziałem żeby się atakowały kiedykolwiek. Z drugiej zaś strony nigdy nie pływały koło siebie, zawsze na dystans, jak jedna z jednej strony zbiornika, to druga z drugiej. Na noc też miały kryjówki po dwóch stronach skał. Niestety Vroliki jako pierwsza zaczęła skubać acropory, a później Bispinosa i musiały się przeprowadzić. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dyukatk75 Zgłoś Napisano 4 Marca 2015 zastanawia mnie tylko czy bedzie spokojnie jak jedna bedzie wieksza ta co posiadam bicolor a druga zakupiona pewnie bedzie mniejsza czy z tym nie bedzie problemow ? zeby ta wieksza malej nie zagonila na smierc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
masters1623 Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 Podpinam sie pod pytanie, mialem juz kiedys chec miec w zbiorniku kilka gat centropyg np loricula, paracentropyge, eibli, bicolor i flavissima. Ogladalem filmik pieknego zbiornika na youtube i plywa tam wlasnie kilka gat, da to rade, wiem ze pewnie sps-y nie dadza rade ale cos za cos Cytuj Kostka 280L(80x70x50), sump 96L(80x30x40),odpienicz CruX IS-200, HQI 150w- 2x24 t5- 2x10w ledy., RW-8, Tunze 6015; nano 1600; wp-10, obieg NJ3000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danp Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Ludzie sie naogladaja glupich zbiornikow, bo inaczej tego nie mozna nazwac by pchac bialobrodego i regala do wiaderka a potem maja chore wyobrazenie ze sie "da". Jeszcze powinien wiecej korali i ryb napchac tam, niech pokaze ten zbiornik po paru latach funkcjonowania... z doklad ie tymi samymi rybami. Edytowane 24 Marca 2015 przez danp (wyświetl historię edycji) Cytuj 380l FOWLR sie robi, beda rybki... 190l kosteczka, na ledach, pare rybek, same lps i zoaski, sprobuje to zrobic jak nalezy tym razem... link do kostki: http://nano-reef.pl/...ow/#entry656361 link do FOWLR: http://nano-reef.pl/topic/91587-380l-fowlr-nie-ma-jak-rybki/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agnieszka S Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 U mnie pływały bicolor i loricula i nawet się nie zauważały. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/73719-375l-euphylliowo/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 Bardzo je lubie. Mimo, ze nastawiony jestem na sps-y, musialy byc zawsze. Pewnie mam z 3-4 roznych gatunkow (choc czerwona stracilem). Reszta plywa zwawo i schodzi sobie z drogi. To super rybki, mimo ze niektorzy pisza, ze moga obcinac sps-y. Jeszcze tego nie zauwazylem. Ostatnio (ups - to juz 5 lat ) mialem duza mozliwosc wpuszczenia 4 gatunkow jednoczesnie. To chyba najlepsze rozwiazanie. Zanim sie polapia, kogo by tu na...straszyc, to juz sie do siebie przyzwyczaja. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moorecki1994 Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) TO i ja coś dopowiem Tak jak kolega wyżej powiedział najlepiej razem wpuścić, ja np. miałem centropyge argi i goniła przez dwa pierwsze dni każda nowa rybka w zbiorniku a potem najlepsze psiapsiuły pływały razem jakby nigdy nic nie zaszło ^^ a co do podgryzania to moja nigdy się na korale nawet nie popatrzyła Teraz zmieniłem obsadę rybna i właśnie leci do mnie centropyge multifaciata (moje odwieczne marzenie ) mam nadzieję że bedzie tak bezproblemowa jak poprzednia . Edytowane 24 Marca 2015 przez Moorecki1994 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 24 Marca 2015 Co prawda o Lorce ale może się przydać: http://reefhub.pl/centropyge-loriculus/ Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agnieszka S Zgłoś Napisano 25 Marca 2015 Tester ciekawy artykuł - dzięki. U mnie czasem capnellię tarmosiła. Zastanawiam się jak loricula zniosłaby obecność bispinosus. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/73719-375l-euphylliowo/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 25 Marca 2015 Agnieszka, u mnie plywaly obydwie i to raczej loricula musiala uwazac, choc wielkiej agresji zadna nie okazywala. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leszekk40 Zgłoś Napisano 25 Marca 2015 Najpierw będzie mały lub większy łomot nowej potem spoko w 450l. U mnie dopóki były dopóty spsy nigdy nie były w pełni rozwinięte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raf Zgłoś Napisano 25 Marca 2015 (edytowane) Ludzie sie naogladaja glupich zbiornikow, bo inaczej tego nie mozna nazwac by pchac bialobrodego i regala do wiaderka a potem maja chore wyobrazenie ze sie "da".Jeszcze powinien wiecej korali i ryb napchac tam, niech pokaze ten zbiornik po paru latach funkcjonowania... z doklad ie tymi samymi rybami. Myslisz,ze te ryby tam zostana permanent bo mi sie Nie wydaje. Edytowane 25 Marca 2015 przez Raf (wyświetl historię edycji) Cytuj Deltec Microreef 200l Max spec 160w16k.3*mpw10wes.Reeflink. Vertex 150.Vertex Libra Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 25 Marca 2015 A czy ma ktoś doświadczenie w trzymaniu Centropyg w parach? Zmieniają płeć więc powinno być łatwo dopasować, ale czy nie będzie problemów? Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Agnieszka S Zgłoś Napisano 25 Marca 2015 Agnieszka, u mnie plywaly obydwie i to raczej loricula musiala uwazac, choc wielkiej agresji zadna nie okazywala. Dzięki. To już wiem jakie rybki będą Cytuj http://nano-reef.pl/topic/73719-375l-euphylliowo/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach