jura_olek Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Witam, przejrzałam już milion zdjęć i nadal nie jestem pewna co to może być. Od jakiegoś czasu pojawiają mi się na skale takie brązowe plamy. Osad jest "suchy", czasami pojawiają się na nim bąbelki powietrza. Co to może być ? Akwarium rok u nas (kupione dwuletnie), testy: pH 8,3 KH 8,6 NH4 0 NO2 0 Ca 420 Mg 1400 PO4 0 i niestety NO2 25-50 aktualnie walczymy wódką i częstszymi podmianami. Edytowane 15 Marca 2015 przez jura_olek (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 150l + sump 70l, Boyu HQI 250W + Akt. 2x54W + 2xLED, Odpieniacz Deltec APH525, Obieg NewJet 4500, Cyrkulacja Hydor Koralia 3 Obsada: 2x Amphiprion ocellaris, Synchiropus splendidus, Pterapogon, Lysmata amboinensis, Ctenochaetus tominiensis, Pseudocheilinus Hexataenia, Rozgwiazda piaskowa, Calcinus elegans, Quadricolor, Capnella, Caulastrea Fluo, Acanthastrea Lordhowensis, Zoanthus spp., Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Ola nie masz odpieniacza ?? Nie NO2 tylko NO3 25-50??? Edytowane 15 Marca 2015 przez rafik73 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jura_olek Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 Ola nie masz odpieniacza ?? Nie NO2 tylko NO3 25-50??? tak tak NO3 25-50, odpieniacz mam Cytuj Akwarium 150l + sump 70l, Boyu HQI 250W + Akt. 2x54W + 2xLED, Odpieniacz Deltec APH525, Obieg NewJet 4500, Cyrkulacja Hydor Koralia 3 Obsada: 2x Amphiprion ocellaris, Synchiropus splendidus, Pterapogon, Lysmata amboinensis, Ctenochaetus tominiensis, Pseudocheilinus Hexataenia, Rozgwiazda piaskowa, Calcinus elegans, Quadricolor, Capnella, Caulastrea Fluo, Acanthastrea Lordhowensis, Zoanthus spp., Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 To ustaw go na mokro . Tzn. Tak żeby w kubku był płyn koloru żółtego a nie brązowego. I nie karm tak mocno. Wtedy NO3 powinno zacząć spadać. A wódkę wypij Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jura_olek Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 Chodzi już od ponad miesiąca na mokro + mniej karmienia. Niestety nic nie pomaga. A co z tą plagą, wiesz co to? Cytuj Akwarium 150l + sump 70l, Boyu HQI 250W + Akt. 2x54W + 2xLED, Odpieniacz Deltec APH525, Obieg NewJet 4500, Cyrkulacja Hydor Koralia 3 Obsada: 2x Amphiprion ocellaris, Synchiropus splendidus, Pterapogon, Lysmata amboinensis, Ctenochaetus tominiensis, Pseudocheilinus Hexataenia, Rozgwiazda piaskowa, Calcinus elegans, Quadricolor, Capnella, Caulastrea Fluo, Acanthastrea Lordhowensis, Zoanthus spp., Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 Dino i Okrzemki są bardzo podobne . Ale chyba nie u Ciebie bo na żwirku nic nie widać . Może jakieś początki ciano?? Ale ono też nie jest suche. Ta suchość do niczego nie pasuję. Czym mierzysz NO3 ??? Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomer34 Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 nie lej wódki przy zerowym po4,bo to nic nie daje, te plamy to okrzemki,i nie wariuj z podmianami ,wszystko rób systematycznie i nie panikuj jak tylko coś na skale wyskoczy .przeczekaj,i napisz jakie korale ,życie masz w zbiorniku,jakich testów używasz,? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jura_olek Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 Życie takie jak w stopce, a testy salifert. PO4 jeszcze niedawno też było podwyższone. A na okrzemkach też pojawiają się takie bąbelki powietrza ? teraz jak patrze od dołu to właściwie jest ich całkiem sporo. Cytuj Akwarium 150l + sump 70l, Boyu HQI 250W + Akt. 2x54W + 2xLED, Odpieniacz Deltec APH525, Obieg NewJet 4500, Cyrkulacja Hydor Koralia 3 Obsada: 2x Amphiprion ocellaris, Synchiropus splendidus, Pterapogon, Lysmata amboinensis, Ctenochaetus tominiensis, Pseudocheilinus Hexataenia, Rozgwiazda piaskowa, Calcinus elegans, Quadricolor, Capnella, Caulastrea Fluo, Acanthastrea Lordhowensis, Zoanthus spp., Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Ola patrzę na twoją stopkę i nie wierzę. Ty na serio masz akwarium 150l. i takie oświetlenie?? Ponad 300W. To jest z metr nad akwarium?? To troche za dużo. Ale wracając do tematu. Podaj nam więcej danych. Co podajesz do akwa? Jaka obsada-chodzi o korale LPS -SPS? Ile czasu świeci te twoje słońce? Ogólnie zapodaj zdjęcie zbiornika. Nie wstydź się Przy oświetleniu HQI zależy jaka lampa 14000 k - 22000k , ciano - bordowe może wyglądać jak dino -brązowe. Taka magia światła. Ważne żeby zbić te NO3 bo to jest problem . Wtedy wszystkie plagi same zejdą. Edytowane 15 Marca 2015 przez rafik73 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jura_olek Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 Świecenie: od 8:00 do 11:00 niebieskie led 10.30 - 22:00 aktonika 15:00 - 20:00 HQI 22:00 - 1:00 światło księżyca sól: Preis Cytuj Akwarium 150l + sump 70l, Boyu HQI 250W + Akt. 2x54W + 2xLED, Odpieniacz Deltec APH525, Obieg NewJet 4500, Cyrkulacja Hydor Koralia 3 Obsada: 2x Amphiprion ocellaris, Synchiropus splendidus, Pterapogon, Lysmata amboinensis, Ctenochaetus tominiensis, Pseudocheilinus Hexataenia, Rozgwiazda piaskowa, Calcinus elegans, Quadricolor, Capnella, Caulastrea Fluo, Acanthastrea Lordhowensis, Zoanthus spp., Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) A nie jest to nalot z okrzemek? Żywica jest? Tds co pokazuje? Wódkę odstaw, cyrkulacja jaka u Ciebie? A oświetlenie masz ustawione do bani. Hqi powinno się świecić w środku dnia, kiedy jest najwięcej słońca na równiku. wysłałem z tapatalk Edytowane 15 Marca 2015 przez Yendruu (wyświetl historię edycji) Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jura_olek Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 Mam żywicę, TDS 001, jutro wymieniamy całość. Cyrkulacja Hydor Koralia 3 jedna sztuka z lewej strony (postaram się wrzucić jeszcze dzisiaj fotę całego akwarium). zdjęcie całego akwarium Cytuj Akwarium 150l + sump 70l, Boyu HQI 250W + Akt. 2x54W + 2xLED, Odpieniacz Deltec APH525, Obieg NewJet 4500, Cyrkulacja Hydor Koralia 3 Obsada: 2x Amphiprion ocellaris, Synchiropus splendidus, Pterapogon, Lysmata amboinensis, Ctenochaetus tominiensis, Pseudocheilinus Hexataenia, Rozgwiazda piaskowa, Calcinus elegans, Quadricolor, Capnella, Caulastrea Fluo, Acanthastrea Lordhowensis, Zoanthus spp., Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Trochę wygląda to jak okrzemki, ale jeżeli pojawiają się na tym bąbelki powietrza, tzn., że jednak jest to początek dino. Na zdjęciach nie widać tego dobrze, ale chyba dostrzegłem tam takie małe perełki, które jednak wskazują na dino. EDIT: Teraz znalazłem, że napisałeś, że są bąbelki, więc to dino, a nie okrzemki. Jak TDS pokazuje 001, to jest OK. Edytowane 15 Marca 2015 przez ejerzyk (wyświetl historię edycji) Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yendruu Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 Jerzyk to mogą być bąbelki powietrza z piasku lub skały. Dino to masakra..oby nie. wysłałem z tapatalk Cytuj 50x50x40cm, oświetlenie T5 4x24W + led 18W,cyrkulacja: 6,5 tys, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 jura_olek może ocenić skąd są bąbelki, a na dino na pewno nie pomaga zwiększona ilość podmianek. Pewnie trochę przenawoziłeś wodę. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomer34 Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 akwarium rok u Was ? ejerzyk@ -napisała! tego nie doczytałeś? ,też napisała że to suchy osad ,i czasami bąbelki,to raczej okrzemki.na pierwszych zdjęciach tak to wygląda.ale ja tylko zgaduję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jura_olek Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 tomer34 Tak u nas rok. Z tymi bąbelkami to ciężko stwierdzić, są nie tylko na tych brązowych plamach, tylko pojedyncze można zauważyć właściwie wszędzie, a skupisko jest na środkowej skale. Cytuj Akwarium 150l + sump 70l, Boyu HQI 250W + Akt. 2x54W + 2xLED, Odpieniacz Deltec APH525, Obieg NewJet 4500, Cyrkulacja Hydor Koralia 3 Obsada: 2x Amphiprion ocellaris, Synchiropus splendidus, Pterapogon, Lysmata amboinensis, Ctenochaetus tominiensis, Pseudocheilinus Hexataenia, Rozgwiazda piaskowa, Calcinus elegans, Quadricolor, Capnella, Caulastrea Fluo, Acanthastrea Lordhowensis, Zoanthus spp., Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomer34 Zgłoś Napisano 15 Marca 2015 nie przejmował bym się tymi bąbelkami ,zasiedlaj życiem to akwarium (korale),bo pusto , i nie rób nic na gwałt,okrzemki wychodzą i odchodzą .bakterie jakieś dawkujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jura_olek Zgłoś Napisano 16 Marca 2015 Zasiedlić nie mogliśmy bo walczyliśmy z wysokim PO4, położylo nam dwie caluastrea, wiec nie chciałam ryzykować drozszymi okazami. Z reszta przy tak wysokim NO3 chyba tez korale mogą nie byc zadowolone ? Cytuj Akwarium 150l + sump 70l, Boyu HQI 250W + Akt. 2x54W + 2xLED, Odpieniacz Deltec APH525, Obieg NewJet 4500, Cyrkulacja Hydor Koralia 3 Obsada: 2x Amphiprion ocellaris, Synchiropus splendidus, Pterapogon, Lysmata amboinensis, Ctenochaetus tominiensis, Pseudocheilinus Hexataenia, Rozgwiazda piaskowa, Calcinus elegans, Quadricolor, Capnella, Caulastrea Fluo, Acanthastrea Lordhowensis, Zoanthus spp., Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 16 Marca 2015 nie przejmował bym się tymi bąbelkami ,zasiedlaj życiem to akwarium (korale),bo pusto , i nie rób nic na gwałt,okrzemki wychodzą i odchodzą .bakterie jakieś dawkujesz? bardzo dziwią mnie takie wpisy, ale przynajmniej od razu widać, kto się staje mało wiarygodny... "zasiedlaj życiem [...] i nie rób nic na gwałt"... jura_olek, dobrze robisz, że na razie nic nie dokładasz. Ja proponuję ograniczyć podmiany - one mogą wpływać zarówno na dino, jak i na okrzemki, możliwie poprawić odpienianie, ograniczyć jedzenie i dozować bakterie. Tak jak napisałeś, nie warto wsadzać następnych korali do takiego bagienka. Ja na razie nie obstawiam ani okrzemek ani dino, ale jak bąbelki zaczną się wyciągać na glutkach do góry, to będzie to jednak dino. Cienka warstwa świeżego dino też może wyglądać na "suchy" osad zanim się zagluci. Poza tym okrzemki zazwyczaj zaczynają od piasku. Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jura_olek Zgłoś Napisano 16 Marca 2015 ejerzyk - dzięki, także poobserwuję jeszcze cierpliwie, tak jak piszesz ograniczę podmiany i zobaczymy. Nie mam testu na SiO, czy on powinien mi potwierdzić czy to są okrzemki czy niekoniecznie ? Cytuj Akwarium 150l + sump 70l, Boyu HQI 250W + Akt. 2x54W + 2xLED, Odpieniacz Deltec APH525, Obieg NewJet 4500, Cyrkulacja Hydor Koralia 3 Obsada: 2x Amphiprion ocellaris, Synchiropus splendidus, Pterapogon, Lysmata amboinensis, Ctenochaetus tominiensis, Pseudocheilinus Hexataenia, Rozgwiazda piaskowa, Calcinus elegans, Quadricolor, Capnella, Caulastrea Fluo, Acanthastrea Lordhowensis, Zoanthus spp., Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 16 Marca 2015 (edytowane) Tak, możesz test wykonać na świeżej wodzie, którą przygotowałaś na podmiankę. Wówczas powinno być większe (ewentualnie) stężenie niż po wlaniu do akwarium. Edytowane 16 Marca 2015 przez ejerzyk (wyświetl historię edycji) Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jura_olek Zgłoś Napisano 16 Marca 2015 Dziękuję, jutro postaram się kupić test i dam znać co wyszło. Wtedy też będę wiedzieć czy powinnam wymienić filtry i żywicę. Cytuj Akwarium 150l + sump 70l, Boyu HQI 250W + Akt. 2x54W + 2xLED, Odpieniacz Deltec APH525, Obieg NewJet 4500, Cyrkulacja Hydor Koralia 3 Obsada: 2x Amphiprion ocellaris, Synchiropus splendidus, Pterapogon, Lysmata amboinensis, Ctenochaetus tominiensis, Pseudocheilinus Hexataenia, Rozgwiazda piaskowa, Calcinus elegans, Quadricolor, Capnella, Caulastrea Fluo, Acanthastrea Lordhowensis, Zoanthus spp., Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomer34 Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 eJerzy ,masz chyba rację ,że nie jestem wiarygodny,ale ja swoją wypowiedź oparłem na fotce całości ,gdzie nie widać że by akwarium miało wielki problem ,Acanthastrea napompowana, inne korale też,dlatego testy nie do końca się mi wydają prawdziwe ,a Ty na początku obstawiałeś dino później nic nie obstawiasz,więc sam nie wiesz a innych krytykujesz,ja swoje zdanie podtrzymuję.Tobie radzę się skupić się na pomocy autorowi tematu a nie na krytyce innych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ejerzyk Zgłoś Napisano 17 Marca 2015 Cytuj poprzednie: 60x60x50h, Deltec AP600, NJ3000, 2xJVP-201, HQI BLV 20kK 250W + 2x24W T5 ATI, ~30kg LR morskie makro chłodzenie DIY - wiatraczek 12V jajeczka z ukwiała?! Brooklynella - Clownfish Disease Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach