dawid_jg Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam. Mam problem z akwarium... od wczoraj woda zrobiłą się metna... akwarium ma okolo 2 miesiecy. Z bliska widac jak z pradem leci jakby biały pył... Ryby plywaja przy tafli wody... Jedna rybka dzisiaj zdechla... Nie mam pojecia co moze byc nie tak... Parametry wody sa ok. Woda zrobila sie metna z dnia na dzien. w kaskadzie mam phosguard i purigen. Ale mam je od ponad miesiaca wiec to chyba nie dlatego... Na tafli wody zrobiłsie jeszcze bardzo silny osad i korzuch... Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez dawid_jg (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 napisz więcej o akwarium. Skąd skała, jaka sól, jakie parametry? Długo masz te glony? widze ze sumpa brak - stad kożuch na powierzchni. Jak masz zwykłą pompkę napowietrzającą do uruchom. Ryba prawdopodobnie zdechła przez przyduchę wywołaną (chyba???) zakwitem Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snajper2407 Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 Jak często robisz podmiany ?? i kiedy była ostatnia ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 swoją droga miesięczne media w kaskadzie nic nie dają Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawid_jg Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 skała z działającego zbiornika, sól Reef Crystals. Poziom zasolenia 1.025. Temperatura w akwarium 25stopni. no2 = 0 no3 = około 5 po4 = 0 glony utrzymuja sie od okolo miesiaca... Niestety nie mam pompki napowietrzajacej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 to kup skieruj pompy cyrkulacyjne do góry ta taflę wody, żeby zwiększyć wymianę powietrza. Możesz też pompę cyrkulacyjną wyjąć trochę z wody albo ustawić pod samą powierzchnią, żeby zasysała trochę powietrza Cytuj no i się zrobiło 1000L - http://nano-reef.pl/...elowe-akwarium/ a teraz jest na sprzedaż ... http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirotechnic Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 wysokie masz no-3 ;/ Cytuj Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt. Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiQ Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 no3 5 to wysoko ???? Cytuj no i się zrobiło 1000L - http://nano-reef.pl/...elowe-akwarium/ a teraz jest na sprzedaż ... http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ http://nano-reef.pl/...akwarium-1000l/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 ma kaskadę ? do tej rurki zasysającej dorób/dokup skimmer (druga rurka zasysająca z powierzchni) gdzieś to było opisane - kożuch zniknie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawid_jg Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 ok dokupie ten skimmer. narazie cyrkulacje skierowalem mocno na tafle wody. A moze woda zrobiłą sie taka metna przez dojrzewanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 malowałeś ? rozlało Ci się coś w mieszkaniu - jaka chemia perfumy wódka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawid_jg Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 nic sie nie rozlalo. Z chemii to tylko bioptim biodigest na start akwarium dodawalem. No i w kaskadzie mam phosguard i purigen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) phosguard od kiedy ? (znaczy kiedy wymieniony) Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasek Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Może ktoś coś wrzucił do akwarium?? Jeśli nie, ja bym wrzucił węgiel w odpowiedniej ilości i tak jak koledzy podpowiedzieli - dodatkowo napowietrzał. Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez pasek (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium:60x60x50 panel, odpieniacz DIY na pompie Tunze 9410.04, obieg Tunze 1073.020, cyrkulacja Tunze 6015+6025, swiatło chińczyk 120W+2x24W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 phosguard - jak nowy i nie wypłukany w/g instrukcji to może być woda mleko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 ampulka bioptim i biodigest to na 1000L. Dałeś je może na raz??? Tu masz więcej na ten temat: http://reefhub.pl/metna-woda-w-akwarium-morskim/ Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawid_jg Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 phosguard od miesiaca w kaskadzie. był płukany przed wsadzeniem. Ampułki dodawałem co jakis czas po kilka kropel. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 od miesiąca ? WOW wymienia się go co .. kilka dni - tydzień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasek Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 Marek to co piszesz nie jest regułą. Ja wymieniam co miesiąc czasami po 1,5 miesiąca. W zależności od tego jak zmienia kolor i ile się go stosuje. Cytuj Akwarium:60x60x50 panel, odpieniacz DIY na pompie Tunze 9410.04, obieg Tunze 1073.020, cyrkulacja Tunze 6015+6025, swiatło chińczyk 120W+2x24W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 co 6 miesięcy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gentelman Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 puść JVP na skalę, zadziała jak dobry filtr. Kup jakieś dobre bakterie. Te małe JVP lubią się włączyć pracując do tyłu wtedy nie wieją, można się bardzo zdziwić. Ja mam 150 litrów i taki sam filtr (pusty) plus mała JVP i woda kryształ po kilku minutach od karmienia korali. Myślę że masz kiepską skałę, która mimo, że z działającego baniaka to nie robi roboty. Może za długo świecisz stąd te glony albo akwa stoi w nasłonecznionym miejscu. Masz wysoki poziom wody, kaskada nie załamuje tafli wody przez to słabo napowietrza. Cytuj https://www.youtube....eature=youtu.be Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 purigen 6 mieś - tak ale nie phosguard Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawid_jg Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 no to juz nie wiem, dac ta cyrkulacje na skale czy na tafle wody? Jakie bakterie polecacie? Swiece 10h dziennie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) odlej ciut wody , cyrkulacje na razie na skałę , skombinuj skimmer , świeć 7-8h przez 2 - 3 tyg a potem wydłużaj godzinę na tydzień bakterie biodigest a do kaskady wpakuj jeszcze kawałek "waty" i wymieniaj ją co 2 dni Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dawid_jg Zgłoś Napisano 13 Kwietnia 2015 phosguard wymienilem na swieży biodigest stosowałem przez pierwszy miesiac. Pisalem o tym wczesniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach