Signarus Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 na warstwę 10cm - 5,6kg (wg tego co jest napisane w aukcji Cytuj Start 1.03.2012 250L + 96L sump, LR 18kg, LS 18kg, NJ3000, Schuran Jetskim 120, ATI 6x39w, Tunze 6045 i 6095 probiotyka z AF http://nano-reef.pl/...us/page__st__60 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 (edytowane) http://www.ultimatereef.net/info/calculators/sandcalc.php Edytowane 13 Stycznia 2016 przez Piotr1 (wyświetl historię edycji) Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hernio Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2016 Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Też planuje w nowym akwarium zrobić DSB. Pytanie do tych co już mają, czy wymiary 50x25 cm i grubości 10cm będzie wystarczające do akwa 200l - planuje miekasy i lps'y z parą błazenków. Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Też planuje w nowym akwarium zrobić DSB. Pytanie do tych co już mają, czy wymiary 50x25 cm i grubości 10cm będzie wystarczające do akwa 200l - planuje miekasy i lps'y z parą błazenków. Tak bedzie wystarczajace Edytowane 14 Stycznia 2016 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Piotr1 upewnij sie ze pompy sa dobrze umocowane i ze nie bedziesz mial ryb kopiacych. Podejrzewam tez ze ustawienie cyrkulacji nie bedzie latwe Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Przypominam ze na pierwszej stronie sa linki do kopalni info o Dsb Sukcesywnie bede dodawac wasze zbiorniki tylko musicie zakladac swoje watki Napewno Warto przeczytac http://reefhub.pl/dsb-powrot-do-natury/ Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Cześć, chciałem zapytać czy robić coś z glonami które obrastają szyby sumpa?(po prawej stronie - glony na szybie oddzielającej przegrodę) Dodam jeszcze, że kępki tego glona robią się także przy piachu. Generalnie widziałem, że kiełże zrobiły sobie z tych kępek domki ale czy ten glon nie zagraża działaniu całego DSB? Edytowane 14 Stycznia 2016 przez Vahiro (wyświetl historię edycji) Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Ale super wyglada dsb, refugium pieknie rosnie gratulacje Co do tych glonow jesli nie przeszkadzaja tobie to zostaw zaszkodzic nie powinny. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 a tu jakiś miesiąc/półtora po: Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Noto moje tak zaroslo od 11 listopada. Tyle ze u mnie w glownym ma co brudzic i karmic dsb bo plywa tam 13 ryb Edytowane 14 Stycznia 2016 przez Vahiro (wyświetl historię edycji) Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 To u mnie ryby są od tygodnia dopiero. 2 malutki błazny i 2 pteropogony. Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 No właśnie, na dodatek dopiszę. W poprzednim akwarium 180l + sump z filtracja oparta o delteca sc1455, siporax i purigen przy obsadzie 10 małych rybek no3 miałem UWAGA 25-50 a PO4 salifert pokazywał 0 ale śmiem twierdzić, że było dużo większe (wtedy nie wpadłem na to że mogę dać wodę do sklepu żeby zrobili test hanka/milwuakke). W tym akwarium na samym początku z taką samą obsadą, filtracja oparta o odpieniacz deltec sc 1455 + DSB z refugium po zmieszaniu swojej wody ze starego baniaka z 200l wody od ludzi i ok 50l świeżej miałem NO3 25, PO4 salifert 0(testy robione od razu po przełożeniu życia i zasypaniu, zasiedleniu glonami DSB). Poszedłem do sklepu hanka pokazała 0.00 ale jak wyciągnęliśmy fiolkę to Pani z obsługi powiedziała że coś nie pykło ale patrząc po kolorze wody w fiolce PO4 jest ok 1.... W ostatnią niedzielę zrobiłem znów testy w sklepie (oczywiście DSB zdążyło już trochę załapać jak widać po fotce) hanka NO3 - 1.3 milwuakke PO4 - 0.15 To dało mi obraz jaką robotę robi nawet tak małe DSB jak moje :) Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endriu0 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 moje jeszcze nie jest do końca rozkręcone, bo mam NO3 na poziomi 25. Ale to też młody system i mogło tak pójść w górę bo zacząłem karmić. poczekam tydzień i zobaczę jak wygląda NO3. Jaką masz wielkość DSB i czym świecisz? Ja mam 35x30x12cm i świecę świetlówka 18W pół na pół ciepła zimna biała. Cytuj Studencki baniaczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Co do wielkości dobre pytanie... Wydaje mi się, że 40x35 a zasyp to ok 10cm możne ciutkę mniej. Świecę 20w halogenem ciepłym od 22 do 14. Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Mysle ze za jakis czas to bedzie bardzo doceniana metoda, fajnie ze opisujecie swoje doswiadczenia sa bardzo wazne dla przyszlych uzytkownikow DSB. Tester czy jest szansa umieszczenia na Blogu ReefHub Kalkulatora do wyliczen zasypu piasku na poszczegolny litraz zbiornika Czesto zadawane pytanie czy DSB nie bedzie za male. Jak to wyliczyc? Edytowane 14 Stycznia 2016 przez marine (wyświetl historię edycji) Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Tam juz jest taka funkcja ale z tego co wiem od ludzi to zawyza ilosc piasku o jakies 15% Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Tam juz jest taka funkcja ale z tego co wiem od ludzi to zawyza ilosc piasku o jakies 15% Jest opcja wyliczenia ilości piasku znająć wymiary DSB. A wg mnie przydałaby się możliwość wyliczenia wymiarów komory. Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Zobacze co da sie zrobic Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Jak narazie mam jedna pompe jabeo ustawiona na falowanie na najnizszej mocy i piasek sie nie podrywa, sprawdzalem na najwyzszej mocy i tez jest dobrze. Co do stworzen kopiacych to nie bede kupowal bo wyczytalem ze jedza pozyteczne robactow ktore jest piasku, dorzuce jedynie slimaka nassariusa. Swoje zloze zasypalem na amerykanskim piasku araganitowym readsea o granulacji maki, na opakowaniu pisalo, ze nadaje sie na DSB. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Pamietaj ze aragonitowy sie rozpuszcza co na dluzsza mete powoduje pewne problemy Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Ja swojego sumpa z DSB i Refugium w ogóle nie czyszczę co tam wpadnie to ginie:D glony rosną mi wszędzie. Nawet Caulerpa zaczęłą porastać szyby po glony je porastające traktuje jako podłoże:) To jest mój "Ścisły Rezerwat Przyrody" nie ingeruję Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Wiem, ze sie rozpuszcza ale znalazlem na sieci zdjecie DSB po 1,5 latach od zasypania na araganitowym i nie widac zadnych ubytkow i zlych zmian. http://www.theculturedreef.com/deepsandbed.htm Edytowane 14 Stycznia 2016 przez Piotr1 (wyświetl historię edycji) Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2016 Rozpuszcza sie w strefach beztlenowych bo tam jest kwasny odczyn. Myslalem ze zrobiles DSB z samego piasku aragonitowego. Na Twoim zdjeciu piasek nie bedzie sie rozpuszczal bo nie dochodzi do glebokich warst dsb Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marine Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2016 Tester. Przy jakim PH , KH nastepuje rozpuszczalnosc? Cytuj DSB-REFUGIUM-AQUAFOREST POPRZEDNI ZBIORNIK MIEKASOW Boże chroń mnie przed wlewaniem czegokolwiek do zbiornika !!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach