DarekB30 Zgłoś Napisano 21 Marca 2017 jałowa woda albo złe (brak?) świtało Światło mogę wyeliminować to raczej nie to, bardziej martwi mnie brak azotanow i fosforanow w wodzie. Na testach nic nie pokazuje tu chyba leży problem.Dariusz Barcikowskiwysłane via Tapatalk Samsung Galaxy S7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 21 Marca 2017 skoro nie ma "papu" to czemu się dziwisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 21 Marca 2017 Darek sprobuj zastosowac TM np plus, powinno pomoc. Ja bede u siebie oswietlal refugium swietlowka t8 sylvania grolux 18w. Zobaczymy czy aie sprawdzi. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 21 Marca 2017 Piotr zamówiłem dzis sporo rzeczy TM między innymi ten preparat również, R.I.P też podpowiadał żeby zwiększyć NO3. Jutro pewnie wszysko dotrze. Miałem jechać dziś to Erybki ale jak pomyślałem o korkach w Markach to odpuściłem, kurier też potrzebuje zarobić ;-)silvia aż tak mocno zdziwiony nie jestem tym że się rozpuszczaja glony ;-) bardziej chyba mnie dziwi to że testy pokazują 0 nawet biorąc pod uwagę ich dokładność. Dariusz Barcikowskiwysłane via Tapatalk Samsung Galaxy S7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 21 Marca 2017 Jaki jest sens uruchamiać glony skoro masz zera?Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 21 Marca 2017 Jaki jest sens uruchamiać glony skoro masz zera?Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka Nie uruchamiam refugium włożyłem kilka gałązek glonów do szczepkarium i widzę że się rozpuszczaja. Szczepki rosną a glony już nie stąd moje pytanie . Dariusz Barcikowskiwysłane via Tapatalk Samsung Galaxy S7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rumun Zgłoś Napisano 21 Marca 2017 (edytowane) Ok :-) U mnie np było tak, że spagetti rosło a inne "listki" padały. Edytowane 21 Marca 2017 przez Rumun (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium 120x50x50, ATI 8x54w dimm, Skimmer DIY, Tunze6025, JVP102, JebaoWP25, DSB-Refugium Poprzedni baniak: http://nano-reef.pl/topic/44325-przesiadka-na-wiekszy-baniak/page__p__428249__hl__%2Bpierwsza+%2Brafa+%2Brumuna__fromsearch__1#entry428249 Pierwszy baniak: http://nano-reef.pl/topic/40486-50l-pierwsza-rafa-rumuna/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 mi tak samo. spaghetti rośnie, reszta się rozpuściła, teraz gdzieniegdzie odrasta. Dobrze rośnie jeszcze caulerpa z kuleczkami. Za to NO3 w ciągu ostatnich 8 dni spadło z 25 na 8 PO4 ledwo wykrywalne na salifercie. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Darek np plus zawiera w sobie no3, takze nic nie musisz juz dodawac. Preparat ustawi Ci rownowage miedzy NO3 a PO4 na odpowiednim poziomie. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Piotr na to właśnie liczę. Dziś wyjalem ostatnia porcję siporaxu z sumpa, już tylko Matrix został niech sobie radzi. Dziś robiłem testy... Salifert nadal pokazuje 0. Co do glonów to nie wiem czy będzie widoczne na zdjęciu jak się rozpuszczaja, to żadne refugium po prostu zbieram tam "nadwyżki " z akwarium.Dariusz Barcikowskiwysłane via Tapatalk Samsung Galaxy S7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 Dotarły zamówione preparaty TM, zobaczymy jak będzie trochę podkarmię towarzystwo i powinno się ustabilizować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdamSL Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 A długo masz te refugium ? Może żelaza nie masz Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 A długo masz te refugium ? Może żelaza nie masz Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Adam glony włożyłem na próbę tydzień temu. Zacznę podawać preparaty będę miał punkt odniesienia Dariusz Barcikowskiwysłane via Tapatalk Samsung Galaxy S7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr1 Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 No zaszalales. Ciekawi mnie omegavital jak bedzie dzialal. Cytuj 200 l,ZEOvit system,AM Turboflotor Multi +aquabee 2000 AS igła. [KZ:bac,food7,start2,Pohl's K-Balance,Pohl's B-Balance,Coral Vitalizer,Pohl's Xtra] Balling Fauna Marin z mikroelementami FM Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 2 godziny temu, Piotr1 napisał: No zaszalales. Ciekawi mnie omegavital jak bedzie dzialal. Poczytałem porobiłem testy zaopatrzyłem się w odpowiednie "narzędzia" i od dziś zaczynam kurację wyprowadzania akwarium na TOTM-a , zobaczymy ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 23 Marca 2017 (edytowane) Odłożyło mi się sporo deutrytusu w dsb, do tego cyjano, cyjano i jeszcze raz cyjano oraz spaghetti wyglądające jak mechaniczna pułapka na syf. Wkurzyłem się dzisiaj i wrzuciłem do dsb coralię 900 bo wydaje mi się że te 3000l/h z obiegówki to za mało, szczególnie że szerokość sumpa to 35cm. Szybciutko oczyściła piasek z syfów. Pytanie - czy dobrze zrobiłem czy zaraz mi coś wybuchnie ? Zostawić cały czas,wywalić czy włączać okazyjnie ? Edytowane 24 Marca 2017 przez mathom (wyświetl historię edycji) Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 31 Marca 2017 Fajny filmik o spaghetti i usuwaniu przez ten glon nutrientów: (dla anglojęzycznych) Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skater Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2017 U mnie tak to wyglada po 2 miesiącach. Cytuj Akwarium 140x55x55. Oswietlenie 4x54w T5 + 196W LED . Obieg Jebao DCT-8000.Cyrkulacja Jebao CP-25 + 1xNewa + 3.9 Filtracja 2l Siporax, Rowa PHOS + CARBON , Odpieniacz Skimz SM161, , Sól h2ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2017 po 2 miesiącach masz już tyle glonów wapiennych ? ale trzeba przyznać ze nieźle - u mnie po ponad 2 miesiącach nie widać jeszcze bąbelków powietrza w dsb. W zasadzie piasek na przekroju nie zmienił koloru. Dosypałem parę dni temu 2 szklanki żywego piasku na górę. Może zacznie się coś dziać. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2017 Fajny filmik o spaghetti i usuwaniu przez ten glon nutrientów: (dla anglojęzycznych) A czy ktoś wie gdzie kupić taki karmnik do mrożonek jaki jest na początku filmiku?Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2017 Chodzi ci o ten Innovative Marine Gourmet Defroster? Coral house ma wiele takich bajerów z zachodnich sklepów. Ktoś tego używa? Nie wiem ile czasu zajmuje rozmrożenie takiej kostki w w wodzie i czy to dobry pomysł z punktu widzenia N/P. http://www.coralhouse.pl/innovative-marine-gourmet-defroster Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2017 Chodzi ci o ten Innovative Marine Gourmet Defroster? Coral house ma wiele takich bajerów z zachodnich sklepów. Ktoś tego używa? Nie wiem ile czasu zajmuje rozmrożenie takiej kostki w w wodzie i czy to dobry pomysł z punktu widzenia N/P.http://www.coralhouse.pl/innovative-marine-gourmet-defroster Mam u siebie identyczny patent do mrożonego pokarmu i drugi do sypkiego żeby płatki nie spływały od razu do komina ... tylko mój kosztował 1,5 zł a nie 130 zł:-)Dariusz BarcikowskiWysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2017 8 minut temu, DarekB30 napisał: Mam u siebie identyczny patent do mrożonego pokarmu i drugi do sypkiego żeby płatki nie spływały od razu do komina ... tylko mój kosztował 1,5 zł a nie 130 zł:-) podejrzewam, że nie jest to szczególnie skomplikowane do zrobienia. Rurka pleksi z nawierconymi otworkami i jakiś uchwyt. Darek jak się sprawdza takie rozwiązanie do mrożonek w praktyce? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 11 Kwietnia 2017 podejrzewam, że nie jest to szczególnie skomplikowane do zrobienia. Rurka pleksi z nawierconymi otworkami i jakiś uchwyt. Darek jak się sprawdza takie rozwiązanie do mrożonek w praktyce? Jak każde rozwiązanie są plusy i minusy... ja stosuje to głównie że względu na Chełmona który lubi wyjadac rurecznika żywego lub mrożonego w ten sposób Dariusz BarcikowskiWysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2017 Pokażcie jak to u was wygląda taki diy defroster [emoji5]️Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach