Tester Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2015 Wystarczy podgrzac na patelni. Z tym ze wazenie musi byc mozliwie szybkie bo wyprazona sol bardzo szybko chlonie wilgoc i zwueksza swoja mase Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
igor255 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2015 A dokładność wagi 0,1g wystarczy czy będzie duży rozrzut? Dodatkowo pisałeś gdzieś, że przekłamanie refraktometru związane z np. wyższym poziomem Mg nie jest duże. Tzn. konkretnie jakie może być to przekłamanie? (Jeśli jest o tym w artykule na RH, to możesz nie odpowiadać . Właśnie go sobie czytam po raz kolejny.) Cytuj Jest: [163L] 3lvl mini tower (73 + 45 + 45) Było: [73L] Mała rafa od nowa - 61x40x30 Było: [112L-panel] 3-filarowy morski zakątek Było: 45L - Eksperymentalnokwarantannoszczepkoglonowe Było: 45L Moja pierwsza słona woda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2015 W artykule pt "Refraktometr vs splawik" zrobilismy tabele pokazujaca RI glownych skladnikow. Jesli zrobisz litr plynu to ten blad 0.1g rozlozy sie. Mozna sprobowac zagadac w aptece o dokladne odwazenie czystego NaCl w ilosci np 3.65g co wystarczy na przygotowanie 100ml plynu kalibracyjnego. A to i tak duzo na jedna osobe. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 Witam mam do was pytanie w sprawie pomiarów,a jest tak ,gdy robię podmianę solanki kalibruje refraktrometr płynem do kalibracji a gdy już zrobię podmianę to czy mogę kalibrować wodą destylowaną , ponieważ często muszę kalibrować refraktrometr i jak mierze zasolenie wody , a woda destylowana jest tania to nawet co dziennie mogę kalibrować , tylko nie wiem czy to nie będzie mnie myliło z pomiarem zasolenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 A po co tak często kalibrować? Ja sprawdzam tylko raz na kilka tygodni. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 Gdy korale dobrze stoja to wychodze z zalozenia, ze gdy refraktometr pokazuje w wodzie RO/DI "0", to rozrabiam sol do stezenia 35. Taka tez mam w akwarium. Poziom "zerowy" sprawdzam rowniez jedynie co kilka tygodni. Warto tez czasami przemyc i dobrze wytrzec szklo refraktometru. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 (edytowane) wiem ale podnosiłem zasolenie i dlatego się pytam czy taki system pomiaru refraktrometrem będzie ok czy będą różnice, kalibrowania płynem a kalibracją woda destylowaną ? Edytowane 3 Listopada 2015 przez mars79 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 Refraktometr kalibruj płynem o zasoleniu najbliższym tego które mierzysz. Ja kalibrowałem na RO-DI i okazało się, że jest spora rozbieżność. Miałem wieczne problemy z za dużymi wartościami Ca i Mg i w końcu poleciały mi seriatopory. Rozbieżność sięgała 4 psu, więc faktycznie utrzymywałem zasolenie 39 psu. Pozdrawiam, Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mars79 Zgłoś Napisano 3 Listopada 2015 dlatego też się pytam ponieważ w opisie mam żeby kalibrować wodą destylkowaną ,ale w sobotę będę podmianę robił to sprawdzę jaki jest stosunek miedzy płynem a wodą destylowaną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach