wojtassm Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 Witam, kupiłem nowy, kompletny (wypełniony żywicą) filtr DI i mam problem. TDS po RO oscyluje w okolicy 20ppm, natomiast po DI jest to wartość 2-4ppm. TDS nigdy nie pokazał zera. Filtr rozbierałem i wygląda wszystko OK, czyli uszczelki dobre, brak pęknięć. I stąd moje pytanie. Czy nowa żywica mogła być przeterminowana? Czy poziomem TDS 2-4 jest w ogóle sens się przejmować? Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 Z tego co wiem,to żywica nie może wyschnąć(w opakowaniu jest wilgotna),bo wtedy jest juz do wyrzucenia. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 Po membranie 20ppm to sporo. Jam półroczną (co najmniej) i TDS pokazuje 6-7ppm. Żywica też dość stara ale po spuszczeniu około 5l wody TDS pokazuje 0. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ironista Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 Jest jeszcze taka możliwość że to nie wina membrany czy żywicy, tylko po prostu miernik TDS nie jest idealnie skalibrowany. Cytuj I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 Jeśli nie płukałeś prefiltrów (sendencyjny i węgiel)przed podpięciem do membrany to cały ten syf szczególnie z węgla poleciał na membranę i zapewne dlatego taki wynik na tds przed żywicą. Jeśli chodzi o żywicę to jest mb20 i mb400 gdzie moim skromnym zdaniem mb20 jest znacznie skuteczniejsza od mb400. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtassm Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 Moja membarana ma kilka miesięcy. Nie pamiętam ile było prze nią, ale to że jedni mają po membranie 20 a inni 5 jest raczej normalne, bo w całym kraju nie mamy jednego źródła wody:) Kalibracja TDS jest raczej do sprawdzenia, bo zdaje sie ze woda destylowana powinna pokazać 0. Mam racje? A wracając do pytania drugiego. Wartość 2-4ppm.... jest się czym przejmować, czy nie? Darek.... może nawet trafiłeś. Nie jestem pewien, ale jest szansa, że wstępnych filtrów nie płukałem. Idzie jakoś teraz przeczyścić membranę bez jej demontowania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 (edytowane) Zdejmij ogranicznik przepływu i puść wode,tak wypłuczesz membrane. Edytowane 8 Lipca 2015 przez Peniek (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimbim Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 (edytowane) Ja żywicę trzymam w oryginalnym opakowaniu tj. butelce z zakręcanym korkiem wymieniam ja co 4-5 miesięcy jak wymieniam ostatnia partię czyli rozbie trzeci zasyp z butelki to zywica według mnie jest sucha przelewam przez nią ok 1l wody z filtra i wylewam potem zaczynam jej normalnie uzywać i zawsze TDS pokazuje 0ppm. TDS pokazuje mi 2ppm po jakiś 3-4miechach dopiero ale jak tylko wskoczy 3ppm to wymieniam żywicę (membrana Vontron 75 ma 1,5roku zużywam ok 500l wody na miesiąc prefiltry wymieniam co 6 miesięcy). Edytowane 8 Lipca 2015 przez Jimbim (wyświetl historię edycji) Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtassm Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 Łukasz... a ile masz po RO? Bo ja jakies 20. Więc zastanawiam się ile jest w stanie usunąć później DI, bo u mnie jak widać z tych 20 usuwa 85% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimbim Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 (edytowane) Własnie mierzyłem i u mnie po membranie jest 42ppm, natomiast w kranie 210ppm. Edytowane 8 Lipca 2015 przez Jimbim (wyświetl historię edycji) Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Lipca 2015 po membranie mam 16 - po DI 0 żywica leżała pół roku w woreczku strunowym zanim ją załadowałem (nadal była wilgotna) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtassm Zgłoś Napisano 9 Lipca 2015 Własnie mierzyłem i u mnie po membranie jest 42ppm, natomiast w kranie 210ppm. czyli wszystko działa u Ciebie jak należy. Ja startuje z 60ppm (tyle leci z kranu) i nie mogę zjechać do 0. Chyba coś z tą żywicą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 9 Lipca 2015 Podepne sie do tematu. Nowa membrana jest zapakowana prozniowo? Ostatnio kupilem z powietrzem w opakowaniu i ppm nie zchodzilo ponizej 40. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 9 Lipca 2015 po membranie to powinno być maks kilkanaście inaczej raczej coś jest nie tak z membraną no chyba że aż tak złą wodę macie lub prefiltry trzeba zmienić - proponuję jako pierwszy 5 mikro a ten drugi po węglu to 1 mikro Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 9 Lipca 2015 U mnie po membranie jest 5ppm, a pytam o to jak sa pakowane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 9 Lipca 2015 super wynik po membranie, moja 75-ka była zapakowana próźniowo Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thomas kay Zgłoś Napisano 9 Lipca 2015 nie musi być pakowana próżniowo, ale jeśli będzie mieć dłuższy czas kontakt z powietrzem to wyschnie i wtedy śmietnik Cytuj Tisze jediesz dalsze budiesz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtassm Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 moja membrana była spakowana próżniowo. Wynik po niej: 17. Po nowym DI niestety 3-4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jimbim Zgłoś Napisano 14 Lipca 2015 Zawsze membrana jest spakowana prozniowo nigdy sie nie spotkałem aby było inaczej a używam ich juz z 6lat. U mniw wynik po membranie 42ppm bo nie spuszczałem wody tylko lałem i mierzyłem od ręki jak bym spóścił z 0,5l to pewnie tez by było ok 20ppm ale nigdy tego nie robie spószczam 3litry do dolewania i jak mierze zawsze po DI mam 0-3ppm jak wbija 4ppm wymieniam prefiltry i tak w koło na razie żadnych plag od 17 miesiecy istnienia akwa. Cytuj Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach