free2b Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2015 Witam wszystkich. Od wielu lat jestem posiadaczem akwarium słodkowodnego, jednak zawsze marzyłem o posiadaniu nawet niewielkiego akwarium morskiego. Po długich namysłach wraz z żoną postanowiliśmy kupić zestaw Nano Reef. Po zakupie zestawu dokupiłem: sól Instant Ocean żywa skała 2 kg żywy piasek 4 kg Akwarium zostało zalane 01.08.2015 r. Dzień po zalaniu na szybie pojawiła się mała rozgwiazda. Kilka dni po zalaniu musieliśmy wyjechać za granice i zostawiliśmy akwarium samo sobie. Nie zdążyliśmy zakupić testów do wody. Po powrocie do domu zniknęła rozgwiazda a na skale pojawiły się pierwsze żyjątka i trochę brunatnego nalotu Mile widziane wskazówki od osób siedzących w temacie. Pozdrawiamy i dodajemy kilka zdjęć start dzień po zalaniu 2 tygodnie po zalaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erem88 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2015 Hej. Spokojnego dojrzewania życzę. Na przedostatnim zdjęciu Aiptasia szkodnik do usunięcia. Pozdrawiam Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2015 Dziękujemy za szybką odpowiedź Zaraz usuwamy szkodnika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafael31 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2015 Za to na ostatnim macie parazoanthusa - tego bym się nie pozbywal:-) jaką obsadę planujecie? Cytuj Rafa Rafała http://nano-reef.pl/...f-30-bydgoszcz/ Rafa Rafała vol.2 http://nano-reef.pl/topic/90864-rafa-rafala-vol2-112-l/#entry919748 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2015 W temacie akwaria morskie jesteśmy zieloni. Co do obsady to w takim akwarium chyba nie poszalejemy. Bardzo liczymy na Waszą pomoc. Czy na takim etapie można już coś wpuścić do akwarium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2015 najpierw trzeba zrobić testy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Myślę że we wtorek będziemy mogli zrobić testy: NH3, NO2, NO3, KH, PH (skala 3-10) Czy na początek to wystarczy? Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez free2b (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kanio10 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2015 Witam serdecznie i trzymam kciuki :-) ja zaczynam od wtorku ten sam litraz - wtedy przyjdzie skala i swój temat tez założę także zapraszam juz dziś :-) a Tobie życzę przede wszystkim cierpliwości :-) Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2015 PO4 jeszcze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 Dziś dotarły do mnie testy. Wieczorem dodam wyniki. Testy wykonane. Dens - 1024 pH - 7,8 KH - 4 ? NO2 - 0 NO3 - 0 PO4 - 0 NH3 - 1,0 Fe - 0 Co do testu KH to nie jestem pewien wyniku. Przy kroplach od 1 do 4 woda była niebieska, po dodaniu kropli 5 kolor zmienił się na zółtawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 A czy to są testy do wody morskiej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 A czy to są testy do wody morskiej? A czy coś jest nie tak z tymi testami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafael31 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 kH na pewno masz zły pomiar. NH3 - 1 i NO2 i NO3=0 - jeśli ufać testom, cykl azotowy się u Ciebie jeszcze nie zaczął. Ogólnie trzeba było zainwestować w jakieś podstawowe testy saliferta na NO2, NO3, kH, PO4, pH - cena podobna a pomiar bardziej wiarygodny. Cytuj Rafa Rafała http://nano-reef.pl/...f-30-bydgoszcz/ Rafa Rafała vol.2 http://nano-reef.pl/topic/90864-rafa-rafala-vol2-112-l/#entry919748 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 Czasami sie zastanawiam ile to ja mam tego kh w swojej kostce hehe - jezeli ten zoolek od kh taki niewiarygodny. Fajnie jakby ktos sprawdzil o ile sie myli.... A co do akwarium - to trzymam kciuki. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 czyli po wykonaniu testów niczego się nie dowiedziałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 (edytowane) czyli po wykonaniu testów niczego się nie dowiedziałem No wychodzi na to, ze nie hehe Ja tam oprocz kh (a mozliwe, ze i tutaj nie mam pojecia o poziomie kh w swoim akwarium)niczego nie mierze (nawet zasolenia nie znam) a akwarium mam juz prawie dwa lata z powodzeniem trzymajac tam lpsy i spsy. Reguralne podmianki i juz. Powodzonka Edytowane 18 Sierpnia 2015 przez r_33 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 Czytałem opinie o rożnych testach i jak to ze wszystkim bywa, jedni zachwalali taka firmę a inni taką. Ja wybrałem te testy i nie wierze, że są jakieś beznadziejne. Może ktoś coś więcej się wypowie na temat tego etapu akwarium. r_33 chyba tak zacznę robić w malawi nie robiłem testów i wszystko ładnie się trzyma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 I gitara - wg mnie to szkoda kasy na te testy i inne duperele w takiej 30-ce. A jak juz zakupiles te testy to mierz - to zawsze jakas wiedza o wodzie w akwarium. Ja tez nie wierze, ze ten zoolek jest az tak omylny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafael31 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 Czytałem opinie o rożnych testach i jak to ze wszystkim bywa, jedni zachwalali taka firmę a inni taką. Ja wybrałem te testy i nie wierze, że są jakieś beznadziejne. Może ktoś coś więcej się wypowie na temat tego etapu akwarium. r_33 chyba tak zacznę robić w malawi nie robiłem testów i wszystko ładnie się trzyma. skoro pomiar kH jest wykonany prawidłowo to jak wytłumaczysz taką niską wartość tego parametru? Cytuj Rafa Rafała http://nano-reef.pl/...f-30-bydgoszcz/ Rafa Rafała vol.2 http://nano-reef.pl/topic/90864-rafa-rafala-vol2-112-l/#entry919748 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 (edytowane) nie che palnąć ... ale te w niebieskiej walizce chyba są do morskiego co też sugerują fotki - tylko co tam robi ten welon (a na bank widziałem kiedyś taką walizkę na allegro w dziale "do morskiego") zooltek robi tez "zielone walizki" - do oczek i roślinnych Edytowane 18 Sierpnia 2015 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 nie powiedziałem że test kHjest wykonany prawidłowo, sam tego nie wiem, do tego testu nie było instrukcji. A co z resztą wyników? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 nie powiedziałem że test kHjest wykonany prawidłowo, sam tego nie wiem, do tego testu nie było instrukcji. A co z resztą wyników? jak nie było jak jest - razem z GH kapiesz aż zmieni kolor z "niebieskawego" na żółtozieloną lub żółtą, ilość kropli która spowoduje zmianę = twardość w stopniach niemieckich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 jak nie było jak jest - razem z GH kapiesz aż zmieni kolor z "niebieskawego" na żółtozieloną lub żółtą, ilość kropli która spowoduje zmianę = twardość w stopniach niemieckich czyli test wykonany poprawnie. 4 krople bez zmian, 5 kropla kolor się zmienia. Zaraz zrobię test jeszcze raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 fiolkę wypłucz 3x jak w instrukcji i odmierz dokładnie tyle wody ile trzeba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
free2b Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2015 fiolkę wypłucz 3x jak w instrukcji i odmierz dokładnie tyle wody ile trzeba właśnie do tego testu nie podali ilości wody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach