piotr8704 Zgłoś Napisano 24 Października 2019 Do sterowania wentylatorów napisamelem program i jest do pobrania na forum. Program steruje płynnie obrotami i dobiera sobie prędkość w stosunku do temperatury, dodatkowo program jest tak napisany że możesz prowadzić pomiar temperatury w dwóch roznych miejscach i uruchamia niezależnie wentylatory. Przy zasilaczu też proponuję zastosować wentylatory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 24 Października 2019 A masz może fotkę gotowej lampy? [emoji6]Tylko takie ,inna perspektywa jest jeszcze gorzej bo swiatlo niebieskie przeszkadza Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pit_i_mat Zgłoś Napisano 24 Października 2019 (edytowane) 10 godzin temu, silvia napisał: chodzi o hałas ? Troszkę tak, ale bardziej chodzi o to, że musiałbym coś doczepiać do lampy i wszystko będzie sporych rozmiarów. 10 godzin temu, piotr8704 napisał: A co do pin Dim jest już podciagniet pod 5V rezystorem 200k. Patrz aplikacje układu. Więc kiedy pin dim nie jest podłączony driver musi się uruchomić z moca 100% oczywiście bez Twoich rezystorow. A bałagan Tobie narobiło że driver był bezpośrednio zwarty do aluminium. Problem palących się driverów zaczął się gdy zacząłem podłączać piny DIM, wcześniej gdy sprawdzałem poprawność montażu diod wszytko było OK, piny DIM wisiały w powietrzu i szereg diod świecił pełną mocą. Tak czy siak ważne, że lampa żyje. 5 godzin temu, niwre37 napisał: Tylko takie ,inna perspektywa jest jeszcze gorzej bo swiatlo niebieskie przeszkadza Bardzo dziękuję za fotkę, nieźle daje ta lampa u Ciebie U mnie jest troszkę inaczej ponieważ lampa jest do akwarium słodkowodnego. Na to forum trafiłem w sumie przez Kolegę @magu, przez Jego sterownik, a przy okazji podziwiam akwaria morskie - może kiedyś i ja na takie będę mógł sobie pozwolić Dziś odpaliłem pół lampy, pozakładałem soczewki (60, 90 i 100 stopni) i muszę powiedzieć, że te pół lampy na połowie mocy świecenia daje spooooro światła PS Do spalonych rzeczy muszę jeszcze doliczyć moduł Bluetooth, chyba poleciał wraz z Arduino ponieważ dziś nie mogę się nim połączyć - mruga tylko czerwoną diodą PS2 Jest jakiś sposób na popiskujace drivery? Gdy w AqmaLED ustawie coś poniżej 100% świecenia to drivery lekko piszczą. Jeżeli wszystkie kanały ustawie na mniejszą moc świecenia to zasilacz też lekko wydaje piski. Edytowane 24 Października 2019 przez pit_i_mat (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr8704 Zgłoś Napisano 25 Października 2019 8 godzin temu, pit_i_mat napisał: Do spalonych rzeczy muszę jeszcze doliczyć moduł Bluetooth, chyba poleciał wraz z Arduino ponieważ dziś nie mogę się nim połączyć - mruga tylko czerwoną diodą Zanim skasujesz bluetooth najpierw podłącz pod terminal i wywojaj komendy AT czy żyje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barto125 Zgłoś Napisano 2 Listopada 2019 @magu Planuję zakupy u Ciebie i pytanie, czy bez dedykowanej płytki da radę podpiąć wentylatory? Mam Arduino mega Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu Zgłoś Napisano 3 Listopada 2019 Bez płytki, bezpośrednio do mikrokontrolera nie ma opcji. Trzeba zastosować element wykonawczy. Najprościej tranzystor. Cytuj www.magu.pl większy: https://nano-reef.pl/...550l duży: https://nano-reef.pl/...ystko-zle-300l/ mały: https://nano-reef.pl/...odmian-by-magu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_dg Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 Koledzy mam problem, a mianowicie jestem w trakcie robienia lampy na sterowniku od magu (kupiłem płytkę natomiast elementy na płytce lutowałem sam) zadowolony że sprawdzę sobie jak to wszystko działa, a tu zonk wygląda na to że arduino nie dostaje napięcia. Po wstępnych pomiarach prąd dochodzi do diody prostowniczej (12V) i z niej wychodzi (11.6V) natomiast dalej jest jeszcze na tranzystorze (IRL 540) i z niego już napięcie nie wychodzi. Kolega Magu aktualnie nie jest dostępny na forum, a nie będę go niepokoił telefonicznie w takim świąteczno noworocznym okresie Więc pytanie do was koledzy wiecie może jaka może być przyczyna ? Być może sam trazystor jest walnięty ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 Tranzystor? A tam nie przypadkiem stabilizatora liniowego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_dg Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 Magu zalecił irl 540 Więc taki kupiłem Dane techniczne: Typ tranzystora: unipolarny, N-MOSFET, HEXFET Napięcie dren-źródło: 100V Prąd drenu: 36A Moc: 140W Obudowa : TO220 Napięcie bramka-źródło: 16V Rezystancja w stanie przewodzenia : 44mΩ Rezystancja termiczna złącze-obudowa: 1,1K/W Ładunek bramki: 49,3nC Montaż: THT Powinno być coć innego ? Może ja źle zrozumiałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtekxx9 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 Pokaż zdjęcie jakieś. Ten mu się wydaje że tam ma być stabilizatorWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_dg Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 (edytowane) Na zdjęciu nie ma założonej zwory od programowania o nie jest podłączony minus od zasilacza ale jak sprawdałem działanie to wszystko było jak należy Edytowane 26 Grudnia 2019 przez Łukasz_dg (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtekxx9 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 Pokaż zdjęcie jakieś. Ten mu się wydaje że tam ma być stabilizatorWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_dg Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 Mam jeszcze taki stabilizator napięcia 5V L7805CV, który kupiłem jako pierwszy zamysł. Może go podmienić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 (edytowane) 39 minut temu, Łukasz_dg napisał: Mam jeszcze taki stabilizator napięcia 5V L7805CV, który kupiłem jako pierwszy zamysł. Może go podmienić ? a co jest na schemacie ? Nie wiem czy to jest aktualny: Edytowane 26 Grudnia 2019 przez VDR (wyświetl historię edycji) Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_dg Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 No właśnie stabilizator 5V, wymienione i działa dzięki wszystkim za pomoc wyszedłem trochę na durnia ale cóż Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 (edytowane) Oj tam oj tam. Nie ma głupich pytan kolego Najważniejsze ze działa. Edytowane 26 Grudnia 2019 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VDR Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 @Łukasz_dg a tam od razu na durnia - zwykłe świąteczne przemęczenie Ten IRL540 to jak sadze by czyms sterowac - nie wnikalem w sterownik Magu - przejrzyj sobie schemat, popatrz czy nie potrzebujesz tego do sterowania np. wentylatora itp. Cytuj 110x50x50 ,sump 62.5x38x40, 3x Tunze 6045, nj4500, H&S 150-F2001 Dariusz 'VDR' Rubinkiewicz http://nano-reef.pl/topic/35493-275l-radomskie-malenstwo/ http://art.debesciak.net http://www.klub-malawi.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_dg Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2019 Ok, przepatrzę schemat, ale to już na spokojnie bo znowu coś pomieszam a być może w między czasie magu doda coś od siebie. Dzięki jeszcze raz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ustrzycki Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 Z lnnej beczki... Czy to jest poprawne połączenie? Pytam,bo już jeden ardu sfajczyłem(Magu już wymienił),a nie chciałbym kolejnego upiec... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr8704 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 Witam. Te dwie płyty są dobrze podłączone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ustrzycki1 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 Dzięki Piter. A tak na marginesie, przeglądałem zdj z momentu jak usmażyłem poprzedni sterownik:Wychodzi na to,że położyłem go na lampie, i w momencie gdy puściłem napięcie, poszło zwarcie po obudowie lampy między obiema płytkami... Charakterystyczne "cyk!" i arduino przeszło do historii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr8704 Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2019 Narpierw trzeba popsuć, aby później to naprawić. zauważyłem że stosujesz dwa zasilacze, proponuję jeden zasilacz, a do zasilania modułu dał bym przetwornice na układzie LM2596HV ADJ ułatwi troszeczkę sytuację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ustrzycki1 Zgłoś Napisano 28 Grudnia 2019 (edytowane) Racja. Kupię przy okazji kolejnych zakupów. Póki co,o leci jak wyżej. Narazie rozpędzam się ze wszystkim. Czytam, patrzę, podglądam WTF?? To normalne, czy ja tu czegoś nie kumam?? Czemu lampa gaśnie? Sterownik uwalony czy co? Edytowane 28 Grudnia 2019 przez Ustrzycki1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sith114 Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2019 (edytowane) W dniu 27.12.2019 o 19:33, Ustrzycki napisał: Z lnnej beczki... Czy to jest poprawne połączenie? Pytam,bo już jeden ardu sfajczyłem(Magu już wymienił),a nie chciałbym kolejnego upiec... Mam takie pytanie dałbyś rade podac mi wymiary obu płytek? Tej z arduino i tej z driverami? Długość, szerokość, wysokość. Uwzględniając złącza zegar rtc moduł bluetooth itp. Edytowane 30 Grudnia 2019 przez sith114 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz_dg Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2019 W dniu 28.12.2019 o 02:11, Ustrzycki1 napisał: Racja. Kupię przy okazji kolejnych zakupów. Póki co,o leci jak wyżej. Narazie rozpędzam się ze wszystkim. Czytam, patrzę, podglądam WTF?? To normalne, czy ja tu czegoś nie kumam?? Czemu lampa gaśnie? Sterownik uwalony czy co? To normalne że gaśnie,ponieważ podpinasz w tym momencie sterowanie. Żeby lampa działała ze sterownikiem trzeba ją ustawić przez aplikacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach