Skocz do zawartości
FunWorld

ATM colony. Dopalacz cyklu azotowego

Rekomendowane odpowiedzi

Odkopie troche temat i doloze cos od siebie:) Atm colony dziala i sprawdzilem to na swojej kostce:), tylko trzeba podejsc do tematu troche inaczej. Jezeli potraktujecie to jako "dopalacz dojrzewania" na "sucho" to faktycznie sie mozna zawiesc. Problem polega na tym ze uzywajac atm TRZEBA wpuscic ryby i zaczac je karmic. Ten preparat ma tak wysoka ilosc bakterii, ktore potrzebuja min NH3 wiec jezeli go nie dostana to po prostu gina, i d*pa z calego dopalania cyklu. Wiekszosc zalewa zbiornik, sypie piasek daje skale i czeka troche dluzej, nie wierzac w magiczne dzialanie, a tu zadnej magii nie ma. Ot tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie ciekawi jak to zagra w połączeniu z NO3PO4X od RedSea 

Mam mały problem z no3 i po4 są dość wysokie i chciałem je zbić :) myślałem właśnie o tych bakteriach i potraktować NOPOXem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
A mnie ciekawi jak to zagra w połączeniu z NO3PO4X od RedSea 

Mam mały problem z no3 i po4 są dość wysokie i chciałem je zbić [emoji4] myślałem właśnie o tych bakteriach i potraktować NOPOXem 
Ze special blend działa bo testowałem ;)

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, =Fresz= napisał:

Ze special blend działa bo testowałem ;)

Freshu podpowiedz jak lałeś Special Blend i jak NoPoxa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, drobna podpowiedź :) te wszystkie bakterie odpowiadają za przejście "amoniaku do azotanów". A dalej to już warunki beztlenowe, refugium lub AS. Owszem, wódka lub NOPOX czy inne podobne cuda trochę mogą pomóc - ale na ile pomogą, zależy od wydajności odpieniacza. 

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Panowie, drobna podpowiedź [emoji4] te wszystkie bakterie odpowiadają za przejście "amoniaku do azotanów". A dalej to już warunki beztlenowe, refugium lub AS. Owszem, wódka lub NOPOX czy inne podobne cuda trochę mogą pomóc - ale na ile pomogą, zależy od wydajności odpieniacza. 
Jeszcze chyba nie czytałeś na temat mojego podejścia do akwarystyki morskiej i jak wygląda moje akwarium [emoji14]

Nopox a teraz VSV dozuję w zmniejszonych ilościach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysztof, Twoje akwarium broni się samo :) Ba, dla mnie osobiście, z uwagi na udane połączenie różnych grup korali w takim litrażu, powiedział bym nawet, że skopałeś tyłki wielu zbiorników typowo sps :) Znaczy, podejście się sprawdza :)

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopię trochę bo będę przekładał..

Ktoś na tym ruszał ? Daje radę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używałem tego raz przy przekładce i powiem że zdało egzamin. Ryby, korale, krewetki i inne żyjątka przeżyły. Przekładka była robiona w jeden dzień. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. A miałeś lps? Lps? Tego się naprawde leje 273ml/100l?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja stosowałem, dawka wg zaleceń producenta. Moje zdanie jest takie, że raczej szkoda kasy. Więcej reklamy w tym jest jak faktycznego działania. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, jar2789 napisał:

Odkopię trochę bo będę przekładał..

Ktoś na tym ruszał ? Daje radę?

Ja startowałem na nich. Na drugi dzień były ryby, a na trzeci wleciały korale, euphilie, fungie, alveopory, zoa. Wszystko śmigało dobrze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, jar2789 napisał:

Dzięki. A miałeś lps? Lps? Tego się naprawde leje 273ml/100l?

Przy przekładce miałem lps, sps i miękasy. Lałem specyfik według producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również na nich startowałem. Nie kombinowałem z dawkami, lałem wg zaleceń na opakowaniu. Żadnych problemów, zbiornik ma się dobrze do dnia dzisiejszego. 

I znowu zalewamy, i znowu i tak do usranej śmierci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi