Michał BB Zgłoś Napisano 24 Października 2015 witajcie... mam pytanie jak w temacie, a dokładniej chodzi mi o to, że podczas podmiany poziom wody w akwarium schodzi o ok. 10cm i wówczas szczyty niektórych sps jakieś 2-3cm są powyżej tali wody. Czy to może zaszkodzić koralom, czy nie mam się czego obawiać jeśli końcówki korali będą bez wody przez 15-20min? Czy lepiej od razu korale przenieść niżej aby cały czas były pod wodą? Ostatnio dodałem trochę skały i dzisiaj była pierwsza taka sytuacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BYNT Zgłoś Napisano 24 Października 2015 Nic się nie stanie. W naturze podczas odpływu korale są długo bez wody i dają radę. Cytuj Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartolomeo84 Zgłoś Napisano 24 Października 2015 Dopóki nie wyschną nic im nie grozi. Przynajmniej nie powinno. Cytuj BEZ ODPIENIACZA LOW TECH/HIGH NATURE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SPS Zgłoś Napisano 24 Października 2015 To też zależy co np. te z gładką tkanką by tego dobrze nie zniosły ale na górze są zwykle światłolubne a one często jak jest odpływ są nad wodą więc.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Października 2015 Spokojnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek35 Zgłoś Napisano 24 Października 2015 mam to samo podczas podmian i nic złego nie dzieje się z SPS . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michał BB Zgłoś Napisano 24 Października 2015 dzięki za szybki odzew zdaje sobie sprawę, że w naturze podczas odpływu są bez wody, ale miałem wątpliwości odnośnie sps. Czyli mogę spać spokojnie, tak jak i koraliki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirekaju Zgłoś Napisano 24 Października 2015 Dla większego bezpieczeństwa ściemnij trochę światła na czas kiedy korale będą wystawały z wody. W takich sytuacjach HQI szczególnie daje popalić końcówkom korali. Cytuj MÓJ KAWAŁEK OCEANU: KoTm lutego 2013 trzy-lata-minely moje pierwsze akwarim Blekitna-glebia 1500 w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Artur Tokajuk Zgłoś Napisano 27 Października 2015 (edytowane) Myślę,że dobrym rozwiązaniem będzie spryskiwanie tych korali wodą z akwa Edytowane 27 Października 2015 przez Artur Tokajuk (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 Zgłoś Napisano 27 Października 2015 (edytowane) Też się wypowiem w sprawie sps-ow bez wody Jak naszła mnie ochota na rewolucje w akwarium - to wyjąłem całą skałę z sps-ami i zostawiłem je w miednicy bez wody. Myślałem, że zejdzie mi krócej ale nie zeszło hehe . W miednicy leżały bez wody około 3 godzin - niestety część padła (wyschły po prostu) - akropory w szczególności niestety:( Włożyłem je do wody ale niestety szybko straciły tkankę. Więc 3 godzin chyba nie wytrzymają hehe Ale tak krótki czas jak 20 minut - to chyba bez obaw. Edytowane 27 Października 2015 przez r_33 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mark112 Zgłoś Napisano 27 Października 2015 Mam podobną sytuację w akwarium, podczas podmian korale wystają z wody po ok.2-3 cm. Niestety jednego razu po podmianie zauważyłem brak tkanki na tych końcach. Najprawdopodobniej przyczyną uszkodzenia korali było ciepło pochodzące od świetlówek i lampy led. Tkanka już się nie odrodziła i musiałem powyłamywać uszkodzone końcówki,bo zarastały glonami. Teraz pamiętam aby na czas podmiany podnieść lampę albo ją wyłączyć i jest ok. Cytuj Mark 112 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 27 Października 2015 O jej tez bym chciał mieć taki problem z wystającymi koralami ale gdzie tam jeszcze jak kleilem żelem korale do skaly to czekałem 20/25 min i ok wszystkie sie przyjely Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach