Skocz do zawartości
endriu3005

t5 i led

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was, mam problem bo zrobilem sobie akwa z korona i nie mam za bardzo dojscia do srodka, mam od 6 miesiecy akwa i sciaganie i nakladanie korony na dluzsza mete to bedzie horror dla mnie, planuje zakup tylko czy led lampe czy lampe na t5 54w 6-8 szt na dana chwile mam 6x54w, wiem ze jest duzo pytan podobnych jak moje, wiekszosc pisze i stawia na t5, mi zas chodzily po glowie ledy, ale jak widze t5 wygrywaja, i jezeli moge zapytac do 4 000zl (6-700£) co moge wybrac fajnego, taka lampe ktos proponowal Giesemann MatrixII tu znalazlem cos takiego na 6x54w http://www.giesemann...htm MATRIXX-II DIMTEC czy bedzie to dobry zakup ? Widze z nowszy model ma wieksze mozlowosci i cena jest o wiele wieksza, ale raz a dobrze co moze ulatwi mi zycie i nerwow, bardzo prsze o podanie waszych opini modeli lamp lub ledow ktore polecacie lub nawet uzywacie sami i jestescie mega zadowoleni. moje akwa 125dl 70wys 60szer ucieklem w wysokosc i to byl moj blad bo moglem w glebokosc ale :blushing: swiezaki tak maja :thumbsup: a i czy 6x54w jest wystarczajaca czy bedzie lepiej 8x , tez sie to wiaze z kosztami tak ze nie zalowac ale tez nie przeplacac kupic 8x a swiecic 6x, pewenie bedzie pytanie co bede trzymal ? z czasem chyba wszystko co mozliwe :thumbup: sami wiecie jak jest na poczatku, dzieki i czekam na wasze podpowiedzi,

Edytowane przez endriu3005 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem kup sobie lampę ledową ze wzgledu na wysokość zbiornika. Dodatkowo jeżeli dopiero zaczynasz i troche minie czasu zanim sie zdecydujesz na las akropor (jeśli w ogóle) to dobra lampa led Ci wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff, trudno sie takie dlugie zdania czyta :thumbup: Wlasciwie dlaczego czasami nie postawic kropki ? :secret:

Andrzej,

masz ponad 500 litrow do oswietlenia. Chialbys hodowac "wszystko co mozliwe".

Ze wzgledu na wysokosc zbiornika, zastanawialbym sie nad lampa 2 x 250 HQI + 4 x 54 W T5. Lampka 6 x 54W bedzie za slaba.

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzej ,a jak dasz chipy ledowe to i na 1,5 metra przebijesz sie światłem

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem kup sobie lampę ledową ze wzgledu na wysokość zbiornika. Dodatkowo jeżeli dopiero zaczynasz i troche minie czasu zanim sie zdecydujesz na las akropor (jeśli w ogóle) to dobra lampa led Ci wystarczy.

i tu wlasnie mam problem , bo jezeli ma byc led lampe to jaka wybrac jest tyle tego ze glowa boli.

Cos takiego ?

LAMPA LED ZETLIGHT ZT6600 - 200W _ WSCHODY, BURZE

Uff, trudno sie takie dlugie zdania czyta :thumbup: Wlasciwie dlaczego czasami nie postawic kropki ? :secret:

Andrzej,

masz ponad 500 litrow do oswietlenia. Chialbys hodowac "wszystko co mozliwe".

Ze wzgledu na wysokosc zbiornika, zastanawialbym sie nad lampa 2 x 250 HQI + 4 x 54 W T5. Lampka 6 x 54W bedzie za slaba.

Oceanlight48.gif

mowisz o takiej lampie ?

Andrzej ,a jak dasz chipy ledowe to i na 1,5 metra przebijesz sie światłem

Waldi, chipy ledowe mam rozumiec ze samemu je zrobic ? bo cos nie moge zaskoczyc :blushing:

znalazlem cos takiego jeszcze byl juz taki watek i troche odgapie i byla tez polecana taka lampa

Maxspect Razor R420R - 180W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta lampa Zetlight bedzie troche za slaba... To jest dobra lampa, daje ladne swiatlo, ma rozsadna cene, ale po prostu twoje akwarium jest nieco za duze, idealna wielkosc akwarium dla tej lampy to jest ok. 100x50x50.

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak,

mowilem o takiej lampie 2 x 250 HQI i 4 x 54W T5.

Bedzie pan zadowolony :secret:

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta lampa Zetlight bedzie troche za slaba... To jest dobra lampa, daje ladne swiatlo, ma rozsadna cene, ale po prostu twoje akwarium jest nieco za duze, idealna wielkosc akwarium dla tej lampy to jest ok. 100x50x50.

Dzieki, mozesz mi podac jakies znane i dobre firmy ledow, jest ich duzo ale latwiiej bedzie i juz wybierac w odpowiedznich modelach, a sam nie wiem ktore marki sa bardziej znane, :blushing:

Tak,

Stani, cos nie moge znalesc lampy zeby bylo 4x54w i 2x250HQI widze tylko 2x54w :blushing: pewniei tak szukam.

Jeszcze zastanawiam sie nad ledami, jakies moze bardziej wypasione (wiem, nie znaczy lepsze) ale porownam sobie co bedzie bardziej mi odpowiadalo, :smiling: moze znasz jakies marki ledow prosze podaj mi poszukam cos po pracy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam wielkiego doswiadczenia z LED-ami innych firm. Te lampe widzialem na targach, rozmawialem z producentem, widzialem jak wygladaja pod nia koralowce i naprawde spodobalo mi sie to swiatlo, tylko jak pisalem, do twojego akwarium troche za slaba i za krotka. Mialem przez jakis czas w jednym z domowych akwariow lampe Maxpect Razor, ale nie bylem do konca przekonany, spektrum po prostu mi sie nie podobalo, ale koralowce wyladaly dobrze i rosly. Od jakiegos czasu dostepna jest nowa wersja Razorow i podobno swiatlo jest przyjemniejsze dla oka. W tej chwili uzywam lamp Ecotech Radion, sa fenomenalne, niestety ich cena jest mniej fajna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jest ,samemu zrobić

nic prostrzego,a tanio i oszczędnie

a efekt piękny

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam wielkiego doswiadczenia z LED-ami innych firm. Te lampe widzialem na targach, rozmawialem z producentem, widzialem jak wygladaja pod nia koralowce i naprawde spodobalo mi sie to swiatlo, tylko jak pisalem, do twojego akwarium troche za slaba i za krotka. Mialem przez jakis czas w jednym z domowych akwariow lampe Maxpect Razor, ale nie bylem do konca przekonany, spektrum po prostu mi sie nie podobalo, ale koralowce wyladaly dobrze i rosly. Od jakiegos czasu dostepna jest nowa wersja Razorow i podobno swiatlo jest przyjemniejsze dla oka. W tej chwili uzywam lamp Ecotech Radion, sa fenomenalne, niestety ich cena jest mniej fajna...

cos takiego znalazlem niby nowa wersja, prsze luknij jak mozesz na ta Maxspect Razor LED Lighting System 320w 15000k and 120 degree

TA co ty masz ecotech radion jest jak mowisz sa w cenie ale czy 2 szt mi wystarcza na moja dlugosc 125cm,

tak jest ,samemu zrobić

nic prostrzego,a tanio i oszczędnie

a efekt piękny

dzieki za podpowiedz ale jak na razie to nie bede sam budowal lampy bo pewnie wyszlo by to tak ze uuuuuu :thumbsup:

Tak,

Stani, juz znalazlem :clap: tylko zas troszke czytalem o nich i nie wiem ile w tym prawdy ale pozeraja troche pradu i duzo ciepla daja, co pewnie bede musial dokupic chlodziarke :crybaby:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W lecie wentylatorek na powierzchnie wody (dmuchajacy pod lampe, i tak bedzie potrzebny), a w zimie grzalka bedzie sie rzadziej wlaczac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W lecie wentylatorek na powierzchnie wody (dmuchajacy pod lampe, i tak bedzie potrzebny), a w zimie grzalka bedzie sie rzadziej wlaczac.

wentylatorek mam teraz przy t5, to wiem o czym mowisz, ale ja jestem maruda sam juz nie wiem co wybrac szkoda ze nie ma 2 lamp tania i droga. A tu jest ich milon dwiescie i rozumiesz ta nie bo za slaba, ta za droga ta nie mam fajnego swiatla i tak moge marudzic i marudzic :wallbash: ale chyba kupie lampe na t5 8x54w lampa sciemnialna i nie bede sie pchal w koszta bo mam zarowki a z czasem moze sie cos bardziej podszkole :evil: to bede meczyl was :yes

jeszcze zapytam lampa

ATI Sunpower 8x54W - Lampa T5 ściemnialna

czy

Giesemann Matrixx II 8x54W Bluetooth ściemnialna

jest duza roznica miedzy nimi bo w cenie jest, fakt Giesemann wykonanie miód, ale czy to tylko ta roznica ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nad moimi 400 litrami mam te Sunpower 8 x 54 W i dla sps-ow wolalbym 10 x 54...

Ty chyba planujesz wiekszy zbiornik ? Pod lampa mozna bedzie ustawic sps-y a po bokach i na dole lps-y i tez beda rosly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nie planuje nowego tylko chce lampe nie korone bo mnie krew zalewa:angry: jak mam ja sciagac chwile, a jezeli dam 8x54w to bedzie chyba dobrze jak czytam rozne fora:unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos takiego znalazlem niby nowa wersja, prsze luknij jak mozesz na ta Maxspect Razor LED Lighting System 320w 15000k and 120 degree

TA co ty masz ecotech radion jest jak mowisz sa w cenie ale czy 2 szt mi wystarcza na moja dlugosc 125cm,

dzieki za podpowiedz ale jak na razie to nie bede sam budowal lampy bo pewnie wyszlo by to tak ze uuuuuu :thumbsup:

Stani, juz znalazlem :clap: tylko zas troszke czytalem o nich i nie wiem ile w tym prawdy ale pozeraja troche pradu i duzo ciepla daja, co pewnie bede musial dokupic chlodziarke :crybaby:

uuuuuuuuu no na twoje akwarium wyszło by penie niecałe 1000zł

kosmos drogo uuuu :smiling:

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uuuuuuuuu no na twoje akwarium wyszło by penie niecałe 1000zł

kosmos drogo uuuu :smiling:

nie wiem czy ja dobrze patrzylem na ta lampe co ty masz albo zrobiles pomylke i ma byc 10,000zl :blushing:

https://www.google.co.uk/search?q=Ecotech+Radion&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=Yr0wVqGqC8r3ULqKq_AN#q=Ecotech+Radion&tbm=shop&spd=17567651473841339493

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe gdzie ty patrzyłeś?

nie ma żadnej pomyłki,mnie wyszła jakoś 800zł

ps,nigdy nie miałem żadnej radion :welcome: heloł hehehe

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

800 to by się zgadzało - tylko, że funciaków a nie PLN :)

http://www.marineaquatics.co.uk/shop/maxspect-razor-320w-15k.html

Solarium V3

fc489c49e03bec218befb7372bfc324fu723a639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps,nigdy nie miałem żadnej radion :welcome: heloł hehehe

tak pomylilem sie , AquaManiac ma ta lampe, juz mi sie wszystko miesza :wallbash: ty pisales i chipach ledowch, a mozesz cos bardziej mnie oswiecic jak to zrobic, co bym potrzebowal itp. :rtfm::thumbsup:

800 to by się zgadzało - tylko, że funciaków a nie PLN :)

http://www.marineaquatics.co.uk/shop/maxspect-razor-320w-15k.html

Dzieki, teraz scine pasa i cos musze wybrac t5 lampe lub ta led :D juz jestem blizej konca z wyborem :D;)

Jeszcze tysiac pytan wam zadam i bede wiedzial ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak pomylilem sie , AquaManiac ma ta lampe, juz mi sie wszystko miesza :wallbash: ty pisales i chipach ledowch, a mozesz cos bardziej mnie oswiecic jak to zrobic, co bym potrzebowal itp. :rtfm::thumbsup:

hehehehehe

a już myślałem że napiliście się :wine: z montymickiem hehe

czytaj ten temat od początku

http://nano-reef.pl/topic/64804-nowe-oswietleniezagadka/page__st__440#entry802478

900 l w obiegu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehehehe

a już myślałem że napiliście się :wine: z montymickiem hehe

czytaj ten temat od początku

http://nano-reef.pl/topic/64804-nowe-oswietleniezagadka/page__st__440#entry802478

Zostawie to na wieczor po pracy przy piwie, teraz do pracy cisne dzieki, macie chwile wolnego hehe:lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na twoje akwarium 2x Radion Xr30w Pro spokojnie wystarcza, kolega z pracy ma podobny zbiornik do twojego, ktory oswietlony jest wlasnie tymi lampami, rosnie w nim wszystko, na czele z SPS-ami:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kto pyta nie błądzi.

Lepiej teraz wszystko dograć niż później płakać,że źle się wydało pieniążki.

Solarium V3

fc489c49e03bec218befb7372bfc324fu723a639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na twoje akwarium 2x Radion Xr30w Pro spokojnie wystarcza, kolega z pracy ma podobny zbiornik do twojego, ktory oswietlony jest wlasnie tymi lampami, rosnie w nim wszystko, na czele z SPS-ami:

Dzieki, ale cena dwoch to juz duzo na moja kieszen, ale przynajmniej wiem ze ten model jest dobry^_^

Kto pyta nie błądzi.

Lepiej teraz wszystko dograć niż później płakać,że źle się wydało pieniążki.

Tak jak mowisz ;) wiem ze marudze, ale niestety tanie to nie jest:rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.