katani Zgłoś Napisano 19 Października 2017 Zakładając, że mikroelementy trafiają do środka w postaci fito, suplementu i żarcia dla rybek, a nie są z wody usuwane, to: - przy małej konsumpcji moga się nagromadzać, (za wyjątkiem jodu, który odparowuje) - moga być na stałym poziomie, jeśli konsumpcja równa się przychodom, - lub może ich brakować. W tym trzecim przypadku raczej byłoby widać po koralach. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
diesel810 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 mocno u mnie podbija kolor niebieski polecam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Października 2017 Skoro podbija kolor niebieski to musi być u mnie dostatek bo acropory które mają być niebieskie to są hehWysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 A wiec moje doświadczenie ze strontem jest takie. Po podbiciu strontu z poziomu 3.5 mg/l do 8.5 mg/l kalcyfikacja w zbiorniku wzrosła mi o jakieś 40%. Po osiągnięciu wartości powyżej 8 mg/l, aby utrzymać go na stałym poziomie, codziennie dozowałem dwie pełne pipety czystego strontu na moje 350l w obiegu. Dodam że oprócz ręcznego dodawania SR, leciał pełny balling z wszystkimi dodatkowymi mikroelementami. Przy gęstej obsadzie acroporowej stront zużywany jest przez korale w kosmicznych ilościach. Wpływu na kolor niebieski u siebie nie zaobserwowałem. Dodam że w tym samym czasie, oprócz podbicia i utrzymania poziomu strontu obniżyłem za pomocą absorbera PM, PO4 z wartości 0.06 do 0.02. Więc do końca nie wiem co miało tak ogromny wpływ na "kopa" jaki dostał zbiornik. Wszystkie wartości pomiarów robione było na ICP. Ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenia ?. Zastanawia mnie również jaki wpływ na zbiornik może mieć przedawkowanie strontu. Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 19 Października 2017 Strontu powinno być 13 mg/l. Tyle średnio jest w wodzie oceanicznej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 (edytowane) myślałem że 8-9 mg/l. Ciekawi mnie jaki może mieć, i czy ma wpływ na ewentualne plagi Edytowane 19 Października 2017 przez szutarek78 (wyświetl historię edycji) Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas_gr Zgłoś Napisano 19 Października 2017 Stront masz w solach, dodatkach typu abc, ati essentials i pewnie wielu innych, więc nie widzę potrzeby suplementacji osobno Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 To chyba zależy od obsady ? nie sądzisz ? Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
egon24 Zgłoś Napisano 19 Października 2017 Z suplementacją koralowców jest jak ze sportowcami , ten co na ławce rezerwowej siedzi nie potrzebuje wiele , ten co śmiga cały czas to już inna bajka . Nie da się jednoznacznie powiedzieć czy trzeba lać czy nie . Jeżeli są niedobory to dodajemy jeżeli nie to można tylko zaszkodzić . Stront bez dwóch zdań przyspiesza wzrost . Cytuj http://nano-reef.pl/...na-podkarpaciu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BzykU Zgłoś Napisano 4 Lutego 2018 Dnia 19.10.2017 o 21:16, lukas_gr napisał: Stront masz w solach, dodatkach typu abc, ati essentials i pewnie wielu innych A czy jest możliwość robienia sobie roztworu strontu oraz żelaza w ten sam sposób co Sody do podnoszenia kh, z wodorwęglanu sodu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 4 Lutego 2018 (edytowane) Raczej przy twojej obsadzie to zbyteczne - wystarczą podmiany Ale ok Jaki masz poziom Sr ? Czy na przykład nie musisz najpierw zbudować "bufor", ponieważ cała zawartość Sr mogła zostać wykorzystana Potem ustalić dzienną dawkę Sr - też chwile zejdzie i testy co dziennie robić do ustalenia dawki I dozujemy zgodnie z objętością zbiornika, zaczynając od 1 ppm / dzień To tak w skrócie Ale to raczej przy SPS tak się bawimy p.s Jeśli chcesz sam rozrobić to z tego co wiem to tylko - chlorek strontu O proszę bardzo , jak cię to ciekawi , wiedziałem że mam gdzieś zapisany link Przeczytaj - Randy Holmes-Farley - Stront i Akwarium rafowe Edytowane 4 Lutego 2018 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 4 Lutego 2018 Tak jak AnT pisze. Na początku stront jest wchłaniany. I podstawowym błędem jest zwiększanie dawki bez testów, albo testy co jakiś zbyt długi czas. I często bywa, że stront wchłaniany raptownie zostaje w akwa. Bez częstych testów na początku można łatwo przedobrzyć. Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BzykU Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 A Fe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 A Fe ? Panowie Stront obok Ca/Kh/Mg i jodu bierze czynn udział w procesie kalcyfikacji...jego niedobór stosunkowo łatwo zaobserwować po mizermych przyrostach korali .. jeżeli jest go wystarczająco to również doskonale widać np po montiporach... przedawkowania jeszcze nie odnotowalem . Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 A Fe ? Żelazo odpowiada za fotosynteze zokansteli w koralowcach. U sps zielony kolor. Często jest dozowany przy refugium, glony ładnie go wsysają.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BzykU Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 Ale z czego i jak zrobić roztwór ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 Ale z czego i jak zrobić roztwór ? Ant Ci podał link chlorek strontu. Wpisz na allegro chlorek strontu. Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BzykU Zgłoś Napisano 5 Lutego 2018 Ojej ale mi chodzi o Fe tym razem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 Jedno pytanie W jakim celu chcesz to używac ? (tylko z z sensem po proszę odpowiedzi ) Jaka akwa , obsada , itp ? Nie masz wątku swojego z akwa i ciężko co cokolwiek stwierdzić ? Jeżeli to jest twój zbiornik - fotka kawałek akwa z innego twojego tematu ( Briareum - nie polipuje, ale .. Rozpoczęty przez BzykU, 3 Grudzień 2017 ) To najpierw prostujemy,nie dozujemy bo raczej bumm zwłaszcza z Fe A tu ogólny opis pierwiastków - jak już co http://www.advancedaquarist.com/2012/2/chemistry Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BzykU Zgłoś Napisano 6 Lutego 2018 Godzinę temu, AnT napisał: A tu ogólny opis pierwiastków - jak już co Kolego proszę tylko o receptę na stosowanie tych a nie innych pierwiastków a nie ogólny ich opis . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mihow1979 Zgłoś Napisano 25 Maja 2019 Ja powiem tak: w starym baniaku z mieszana obsada koralowa jechalem tylko na samych podmianach. Po pewnym czasie kupilem stront i jod aby sprawdzic co sie bedzie dzialo. Po jakims czasie zaobserwowalem ze baniak dostal ostrego kopa i korale po prostu oszalaly ze wzrostem. Smialo moge napisac ze korale rosly doslownie w oczach - szczegolnie lpsy i proste spsy (acropor nie mialem). Widocznie ilosc strontu w soli byla niska i korale rosly tak sobie. Dopiero po rozpoczeciu dodatkowego dozowania ruszyly z kopyta. Wiec pewnie cos w tym jest Cytuj MyReef 300 - 100x60x50h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 25 Maja 2019 (edytowane) W dniu 6.02.2018 o 20:34, BzykU napisał: Kolego proszę tylko o receptę na stosowanie tych a nie innych pierwiastków ..(..). Tomek gorąco Cię namawiam abyś przez conajmniej 3-4 miesiące nic nie dodawał z tzw mikroelementów, natomiast robił cotygodniową/dwutygodniową podmianę 5-10% na soli typu FM, RS.. Po tym czasie jeżeli nie zauważysz wyraźnej poprawy wrócisz do pomysłu samodzielnego rozrabiania chemii. Ale moim zdaniem ..zauważysz. Edytowane 25 Maja 2019 przez Arturro (wyświetl historię edycji) Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sting Zgłoś Napisano 25 Października 2019 temat co jakiś czas odkopywany więc nie będę tworzył nowego. Od jakiegoś czasu mimo, że parametry podstawowe (kh, mg, ca, no3, po4) są w normie to coś słabiutko SPS mi rosną a właściwie to nie rosną. Postanowiłem kupić test na stront. I okazało się, że wg testu właściwie go w wodzie nie mam ! z testu wynika że między 0-3 (dodam że nigdy wcześnie nie dodawałem strontu). Kupiłem taki oto specyfik w kropelkach: Aquaforest Strontium Na opakowaniu jest napisane że 1 kropelkę na 100l wody dziennie podawać. Na stronie erybki znalazłem dodatkowo informację że 15 kropelek podnosi poziom strontu o 1,09ppm (nie wiem skąd tą informację wzięli bo w ulotce nic o tym nie ma). Od trzech dni dodaję po 10 kropelek dziennie. Dzisiaj zrobiłem test i nadal jest między 0-3. I teraz moje pytanie, czy można od razu trochę większą dawkę podać (jeżeli tak to jaką) czy raczej po te 10 kropelek lać ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szutarek78 Zgłoś Napisano 25 Października 2019 W swoim zbiorniku z SPS leję codziennie 3ml tego strontu od AF. Przy takim dozowaniu stężenie SR utrzymuje mi się na stałym poziomie. Odpowiadając na twoje pytanie . Możesz dać więcej. Stron trudno jest przedawkować. Cytuj Obecne akwarium 530l : http://nano-reef.pl/forums/topic/96756-barlinecka-pięćsetka-z-sps/ Poprzedni zbiornik 350l : http://nano-reef.pl/forums/topic/77595-słone-350l-sps-do-oceny/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz77 Zgłoś Napisano 25 Października 2019 40 minut temu, Sting napisał: Kupiłem taki oto specyfik w kropelkach: Aquaforest Strontium Kup sobie chlorek strontu i zrób z tego roztwór ,wyjdzie ci o niebo taniej niż kropelki AF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach