hajtaler Zgłoś Napisano 30 Listopada 2015 Witam jak zabezpieczacie akwarium przed ta przykra sprawa ,straciłem 2 ryby w 2 tygodnie:(,nie wiem jak one to robią ale robią,mam dość nisko lampę na nóżkach,od tylu mam wiatraki około 10cm dodatkowej wysokości a i tak im się udało Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 30 Listopada 2015 (edytowane) Kup sobie aluminiową moskitierę albo zrób koronę. Edytowane 30 Listopada 2015 przez Prospero (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek_londek Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2015 Też miałem ten problem. Cover DIY kupiony z EBaya. 15 minut roboty, 100% satysfakcji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2015 Korona Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2015 Piotrek pokaż jak światło się rozprasza przez tą siatkę Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
duszakm Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2015 Ja mam korone Cytuj Opti 155x50x50, Jebao WP25 x 2szt, LED -160 W, 2x T5- 80W, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek_londek Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2015 (edytowane) http://www.ebay.co.u...z_Kb4KsgiiMLQvQ 2.5% redukcja PAR Edytowane 20 Grudnia 2015 przez Piotrek_londek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaspy Zgłoś Napisano 20 Grudnia 2015 Listwy wzmacniające na całym obwodzie à la kolega Snocho. Przez 3 lata miałem tylko dwóch skoczków, z czego jeden w trakcie karmienia, więc bez straty. Nie przeszkadzają tak jak siatka czy korona i dodatkowo chronią przed rozchlapywaniem wody po ściankach np. w trakcie porządków. Polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MacGyver Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 Nie kupuj takich ryb co wyskakują i bęziesz miał spokój ..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danp Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 Czyli jakich? Bo z tego co ja wiem, kazda bestia moze wyskoczyc. Z roznych powodow ale moze... Jedne sa bardziej "skoczko lubne" inne mniej, ale takie porady zeby kupowac te co nie wyskakuja, sa chyba nie trafione w morszczyznie. Cytuj 380l FOWLR sie robi, beda rybki... 190l kosteczka, na ledach, pare rybek, same lps i zoaski, sprobuje to zrobic jak nalezy tym razem... link do kostki: http://nano-reef.pl/...ow/#entry656361 link do FOWLR: http://nano-reef.pl/topic/91587-380l-fowlr-nie-ma-jak-rybki/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Ja straciłam 2 blazenki w ciągu miesiąca. Mimo że miałam szybę na wierzchu. Szyba nie przykrywa 100% powierzchni przez odpieniacz i Kaskadę. Pierwszy blazenek wyskoczył przy zapalonym świetle w miejscu, gdzie szyba nie dosiegala. Zrobiłam dodatkowe zabezpieczenia tych miejsc z plastikowych okładek na dokumenty i za miesiąc straciłam drugiego. Między szyba a bokiem akwarium była maleńka szpara ze 3 mm ... wiec musiał bardzo chcieć w nią trafić zatkałam i tę szpare. Teraz zostało niezabezpieczone tylko kilka mm za odpieniaczem resun, oby żadna rybka nie zechciala tam kombinować zanim dostaną nowe duże akwarium bez sprzętów w środku. Edit: napisałam to w złą godzinę. Jedna z ryb znalazła te szpare za odpieniaczem i w nowy rok wyciągnęłam ją zza szafy. Miałam to zabezpieczyć od razu, zamiast zostawić na kolejny dzień. To jest aż niemożliwe... Edytowane 3 Stycznia 2016 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2015 Mam odkryty zbiornik i 2 cm wody do krawędzi i nigdy mi między lądowania rybcie nie zaliczyły z tym, że u mnie jest nocne oświetlenie przez to ryby się nie stresują (symulacja faz księżyca) i nawet w panice gdyby coś to płyną w baniak a nie jak leci. Korona może i fajna ale jednak jak dla mnie mocno szpeci mimo, że ma wiele zalet (zakrywa światło przez co odbiór zbiornika też się poprawia). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snikit Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2015 Notorycznie wyskakuje mi Cryptocentrus cinctus, zakładam , że wyskakuje płynąć wzdłuż szyby. Mam zamiar położyć obramòwkę (albo pojedyncze listwy), na górę akwarium, o szerokości 7cm (tak żeby nie przesłaniała światła). Zobaczymy czy się sprawdzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jointela Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2015 Mam odkryty zbiornik i 2 cm wody do krawędzi i nigdy mi między lądowania rybcie nie zaliczyły z tym, że u mnie jest nocne oświetlenie przez to ryby się nie stresują (symulacja faz księżyca) i nawet w panice gdyby coś to płyną w baniak a nie jak leci. Korona może i fajna ale jednak jak dla mnie mocno szpeci mimo, że ma wiele zalet (zakrywa światło przez co odbiór zbiornika też się poprawia). Jakiego oświetlania używasz jako nocnego? Cytuj Obecny zbiornik 142,5 + PANEL http://nano-reef.pl/forums/topic/107060-142-5-panel Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2015 http://www.ebay.co.u...z_Kb4KsgiiMLQvQ 2.5% redukcja PAR Wiesz to na podstawie tekstu z aukcji? Czy to sprawdziłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prospero Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2015 Jakiego oświetlania używasz jako nocnego? Akurat tutaj się nie wysilałem bo mam wbudowane nocne oświetlenie z małym modingiem w lampie Diuna od PS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hajtaler Zgłoś Napisano 3 Stycznia 2016 a kratka ta co pod skały się używa może być? czy straty swiatla będą na t5 Cytuj [/url] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
duszakm Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2016 tak jak pisałem wcześniej mam korone 12 cm do tego 3 centymetry do lustra wody (łącznie 15 cm) i byłem spokojny. dzisiaj rano wstaje a tu mandaryn leży na podłodze - szok i zdziwienie, biorę do ręki czuć tylko gęsty śluz, wydawało mi się że ruszył pyszczkiej więc poszedł do sumpa i już dochodzi do siebie Cytuj Opti 155x50x50, Jebao WP25 x 2szt, LED -160 W, 2x T5- 80W, Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Cieszę się, że udało Ci się nadejść w odpowiedniej chwili. Moja wardi wyskoczyła przez szparę za odpieniaczem z tyłu akwarium za szafkę, już była martwa gdy ją znalazłam. Dlaczego ani razu nie udało mi się znaleźć rybki w porę? Nowe akwarium będzie całe zamkniete i nie bedzie żadnych sprzetów wystających nad powierzchnię i utrudniających przykrycie akwarium. Sama korona jak widać nie wystarcza. Edytowane 7 Stycznia 2016 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pj007 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2022 (edytowane) Szukam czegoś na akwarium 183x70 i jest tylko : Jumpguard ale będą minimum 2cpoprzeczki więc zacienienie. Nie mogę znaleźć nic innego sensownego Red sea odpada bo giętka strasznie (po relacjach na yt). Idealne byłoby mieć akrylowe obramowki i w środku siatka. Mam koronę ok 7 cm od lustra wody i wzmocnienia 7 cm po obwodzie nad tafla wody tylko czy to wystarczy. Jakbym był pewny że ryba wyskakuje tylko przy szybach to wzmocnienia wystarcza gorzej jak np bliżej środka tafli wody. Edytowane 3 Lutego 2022 przez pj007 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 3 Lutego 2022 9 minut temu, pj007 napisał: Szukam czegoś na akwarium 183x70 i jest tylko : Jumpguard ale będą minimum 2cpoprzeczki więc zacienienie. Nie mogę znaleźć nic innego sensownego Red sea odpada bo giętka strasznie (po relacjach na yt). Idealne byłoby mieć akrylowe obramowki i w środku siatka. Mam koronę ok 7 cm od lustra wody i wzmocnienia 7 cm po obwodzie nad tafla wody tylko czy to wystarczy. Jakbym był pewny że ryba wyskakuje tylko przy szybach to wzmocnienia wystarcza gorzej jak np bliżej środka tafli wody. cześć, mam siatkę od DD 120x70, w sumie w zaleceniach była jedna poprzeczka ale ja nie dałem. U ciebie podejrzewam, że jedna poprzeczka mogłaby załatwić sprawę a jeśli nawet nie to o ile dobrze pamiętam to ta poprzeczka ma ok 1cm, także z tym zacieniem bym nie przesadzał:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robin_PL Zgłoś Napisano 3 Lutego 2022 Cześć, Używam JumpGuard. Jak już napisano, możesz dać jedną poprzeczkę. One są z cieniutkiego profila - nie ma moowy o istotnym zaciemnianiu. Poprzeczkę możesz dołożyć/zdjąć w razie potrzeby w każdym momencie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pj007 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2022 Ok to super kupuje w takim razie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konrad_Wwa Zgłoś Napisano 3 Lutego 2022 Jeśli kupujesz DD to zwróć uwagę na instrukcję, u mnie jakbym zrobił zgodnie z instrukcją to bym się zdziwił. Już nie pamiętam o co chodziło bo siatkę mam z rok ale coś tam było:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robin_PL Zgłoś Napisano 3 Lutego 2022 Hmm, robiłem niedawno i nie zauważyłem pułapek w instrukcji. Pewnie dlatego, że do niej nie zaglądałem W sieci znajdziesz masę filmów, w których wszystko jest pokazane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach