kanio10 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 Witam. Od samego początku kiedy to wpuściłem dwa młode Blazenki, pływają non stop przy kaskadzie. Myślałem że jest to normalne i potrzebują aklimatyzacji ale po 3 miesiącach nic się nie zmieniło. Widziałem wiele zbiorników w których blazenki pływają po cały akwarium i dlatego irytuje mnie ich zachowanie. Co do ukwialu - mam małą szczepke która powoli rośnie ale i bez niego powinny zwiedzać i pływać po całym akwarium. Czy ktoś spotkał się również z takim zachowanie? Cytuj Mój baniaczek - http://nano-reef.pl/topic/77257-pierwsza-solanki-czas-zaczac-walbrzych/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciejk1976 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 Zależy jak trafisz, ponieważ ja miałem parę zwykłych biało czerwonych ocellarisów i pomimo tego że miały ukwiał i były około roczne to cały czas pływały przy powierzchni przy tylnej szybie. Pewnie gdybym miał kaskadę to by cały czas pod nią siedziały. Natomiast aktualnie mam biało czarne i te pływają po całym akwarium a w ukwiałach to się wręcz "tarzają". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Nie jestem ekspertem od błazenków, ale u mnie było tak... Kupiłem jednego małego. Siedziała bidula w rogu akwarium, przy tylnej szybie i rzadko poruszał się wzdłuż bocznej szyby, choć zdarzało mu się. Nigdy jednak wzdłuż frontowej, a o całym akwa czy w poprzek- zapomnij. Dokupiłem mu większego kumpla. Wiadomo- większy, może będzie bardziej śmiały? Ten nie ma oporów i pływa po całym, a mały zaczął śmigać za nim. Noc jednak spędzają w kącie. Zależy jak się trafi. Wszyscy tak mówią. Mnie się trafił jeden nieśmiały, a drugi aż za nadto i trochę tego małego "rozruszał". Słyszałem gdzieś też opinię, że te hodowlane nie za bardzo chcą mieszkać w ukwiałach czy koralowcach. Ile w tym prawdy jest? Może niech jakiś fachowiec się wypowie. Edytowane 4 Grudnia 2015 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sadted1 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 Witam - mam od tygodnia dwa blazenki i zachowują się identycznie , siedzą pod kaskadą i tylko w trakcie karmienia zwiedzają akwarium , ciekaw jestem czy jak urosną zaczną pływać po całym szkiełku . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vahiro Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 Ja błazny mam od małego i pływają aktualnie w trzecim już akwarium. W każdym szkiełku znajdowały sobie swój ulubiony kąt czy to koral czy okolice cyrkulacji i tegoż też miejsca się trzymały - wypływały na jedzenie lub żeby pogonić inna rybę ze swojej dzielni. Aktualnie mieszkają "w" euphylii. Z tego co czytałem na forum błazny to nie są pływacze zawodowi i lubią siedzieć w swoich "czterech ścianach" Cytuj OGLĄDAMY AKWARIUM Akwarium 120x60x50 z pudełkiem przelewowym Lampa: Pacyfic Sun Metis Hyperion R2 2x150w + 2x54w CoralPlus Odpieniacz: Deltec SC 1455 Obieg: Jebao DCT 6000 Cyrkulacja: 2x Jebao RW-8 Filtracja biologiczna: DSB + Refugium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mareczek232 Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 Moje mialy dokladnie to samo, po wpuszczeniu do akwarium jak upatrzyly sobie ktorys kat plywaly w nim caly czas. Ruszaly sie dalej jedynie w momencie karmienia. Wyjatkiem byl duzy okaz blazenka ktory pozwalal sobie na plywanie po calym akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 Moje pływały po całym akwarium aż w końcu wpłynęły poza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 Moje jak były małe to siedziały w miejscu o słabszej cyrkulacji. Teraz jak podrosły to zmieniły miejsce nocowania i buszują po całym akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
1975maniek Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 Moje też siedzą pod kaskadą i tylko jak daję jedzenie to się przemieszczają. Na ukwiała nawet nie patrzą. Może to wina garbika który się trochę panoszy?. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patyczak Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2015 Z tego co czytam to widzę że wszystkich łączy baniak w okolicach 100l lub mniej. Może są zestresowane ciut małą przestrzenią życiową? Mój po roku odkrył że jego gatunek jest w symbiozie z ukwiałem . Od tego czasu śmiga w jego okolicach i już nie chowa się w rogu. Oczywiście wiadomo że jak zawsze to też cechy danego osobnika. Nie wszyscy jesteśmy przebojowi i odważni . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iwonauk Zgłoś Napisano 8 Sierpnia 2016 Witam Wszystkich. Ja miałam tak samo, cały dzień siedziały w jednym kontku tylko szalały przy karmieniu. Co odkryłam, ze przy karmieniu wyłączyłam pompy cyrkulacyjne i wtedy czuły się swobodnie. Być może za silny powiew maja a są za małymi rybkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ILUZJONISTA Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2016 A jak zachowywały się wasze błazenki przed zakupem w sklepie? Bo ja wchodząc do sklepu miałem zamiar kupić dwa różne i młodziutkie aby się dobrały a skończyło się na kupnie pary ocellarisów które "męczyły" ukwiała a do tego wyglądały na prawdę jak para zakochanych. Po wpuszczeniu ich w domu zachowanie identyczne i od razu do Euphylli bo ukwiał po 3 zmieleniach dopiero odrasta i jest bardzo malutki. Euphyllia jak padła (z mojej winy) to spały w miejscu Euphylli lub właśnie przy kaskadzie. Teraz mam Ricordea Florida i ją mączą, ale czasami też potrafią spać przy kaskadzie. Zaznaczam, że w 112 l. zbiorniku mam tylko parkę błazenków i V. puellaris. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach