Skocz do zawartości
Jałoś

"Sterylizacja" zbiornika

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Zastanawiam się nad skutecznymi metodami "sterylizacji" wody w akwarium. chodzi mi o wybijanie różnych pasożytów, bakterii itp. Jak sprawdzi się tu ozon (o ile się sprawdzi) a jak UV? Które rozwiązanie będzie skuteczniejsze? A może można inaczej?

Z góry dzięki

Pozdrawiam Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponoć ozon jest bardziej skuteczny niż UV, tylko trzeba mieć go pod kontrolą

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ma ktoś przeliczniki/tabele jakie powinny być wydajności ozonatorów w stosunku do pojemności akwarium?

Wiadomo, że i tak tym steruje kontroler z sondą redox ale jaka powinna być teoretyczna wydajność ozonatora np. dla 1000 litrów, 2000. 3000 ?

Morski dinozaur w stanie spoczynku - forumowy weteran :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
eltom :

No i my mamy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kwiatek :
eltom :

No i my mamy ;)

a no ;)

akwa 300 l + sump 100 l i masa potrzebnych i niepotrzebnych dupereli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kraszan :

A czy ma ktoś przeliczniki/tabele jakie powinny być wydajności ozonatorów w stosunku do pojemności akwarium?

Wiadomo, że i tak tym steruje kontroler z sondą redox ale jaka powinna być teoretyczna wydajność ozonatora np. dla 1000 litrów, 2000. 3000 ?

AquaMedic podaje 50mg ozonu od 500 litrow, 100mg do 1000, itd.

Z tym ze ta wydajnosc ozonizatorow to mierzona w warunkach labolatoryjnych. W praktyce duzy wplyw na wydajnosc ma wilgotnosc powietrza ktore podlego "ozonowaniu"

/Wroga należy zabić z dużej odległości, najlepiej strzałem w plecy. O honor trzeba dbać wśród przyjaciół/ GG 314576, SKYPE: piotr_i_zona e-mail: piotr_jan_rogalskiUSUN @gazeta.pl Warszawa http://www.nano-reef.pl/journal.php?m=page&p=25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wymienac co chwile ...silikat bezsens lepiej kupic wiekszy ozonator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Kilka miesięcy temu moje błazenki zachorowały na oodinozę. Dostałam w zoologu Oodinex i udało się je wyratować. Niestety, pasożyt wciąż był w wodzie (moja niewiedza i niedopatrzenie) i kilka dni temu zaatakował ponownie. Zainfekowany został tylko jeden błazenek i tym razem przegrał z tym świństwem.

Chciałabym wysterylizować zbiornik zanim dokupię kompana dla mojego błazna.

Czy lampa UV poradzi sobie z tym pasozytem?

Czy ma to wpływ na korale? (niestety po kuracji Oodinexem dostały trochę w kość)

Będę wdzięczna za jakiekolwiek sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam takie pytanie.

W jednej z książek w tematyce (a jest ich niewiele ) wyczytałem, iż stosowanie ozonu jako środka sterylizacji jest niezbyt dobrym posunięciem. Otóż ozon niejako "maskuje" faktyczne przyczyny problemów z procesami zachodzącymi w baniaku, odczyty w normie,a jednak źle się dzieje co może skutkować niekontrolowana "eksplozją".

Tez się zastanawiałem nad tym i widzę, że jest część osób która stosuje ta metodę. Więc jak to jest ? Dodatkowe środki ostrożności ? Czas działania ?

pozdrawiam

aquarium2405.png

WPReef: Delta 210L | Sump 64L. Graty: Deltec APF600 | NJ3000 | 2*6045 | LED by @Tomasz | pudełko Reef Octopus 300D

Zawartość: 20kg LR | 15kg LS

Story: http://nano-reef.pl/...-wpreef-210-64/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używałem ozon u siebie i doskonale pomógł z ospą - bez skutków ubocznych. W zasadzie nie miałem żadnych środków ostrożności, był po prostu podpięty do odpieniacza, w którym kontakt powietrza z wodą jest bardzo długi. Ozonu w ogóle nie było czuć w pokoju ani w szafce przy dawce ~50 mg/h (wg skali producenta) na 200 litrów wody. Czas działania to nieskończoność :) tzn. tak długo dopóki nie wprowadzimy ponownie bakterii do wody. Należy jednak pamiętać, że cykl życia bakterii to około tydzień, więc ozon trzeba stosować przynajmniej jeszcze przez 1,5 tygodnia od ustąpienia wszystkich kropek na wszystkich rybkach.

Aha, i po zakończeniu kuracji podałem trochę większą dawkę Special Blend.

Edytowane przez ejerzyk (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.