jurko Zgłoś Napisano 1 Września 2017 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 11 Września 2017 T5, zdjęcie kalkulatorem.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurko Zgłoś Napisano 16 Września 2017 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michalstdg Zgłoś Napisano 21 Września 2017 Moja koloniaWysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurko Zgłoś Napisano 25 Września 2017 (edytowane) Candy Apple Pink niebieskie więcej białego God of war Pink zipper Mary Jane Edytowane 25 Lutego 2018 przez jurko (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 26 Września 2017 Te czerwone to raczej "armour of god"Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurko Zgłoś Napisano 26 Września 2017 (edytowane) Prawda jest taka że czasami jest to trochę inny skład wody, a czasami po prostu inne światło i koralowiec wygląda całkiem inaczej . U sprzedającego te zoa wyglądały jak god of war . Pod moim światłem rzeczywiście wyglądają jak armour of god .... No chyba że sie pomylił i wysłał mi co innego :-) ..... Edytowane 26 Września 2017 przez jurko (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 26 Września 2017 Salted agave. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 26 Września 2017 (edytowane) Te wymyślone "fantazyjne" nazwy zoasów czasem dotyczą tych samych odmian... Zoanthusy zmieniają kolory. Ten sam koral może mieć zupełnie inne barwy jeśli zostanie inaczej oświetlony i do wody w której rośnie będzie dozowany inny zestaw mikroelementów. Edytowane 26 Września 2017 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurko Zgłoś Napisano 26 Września 2017 Zgadza się . Bywało tak że przestawiłem zoasy w inne miejsce akwarium . Trochę bardziej zacienione. I już wyglądały jak inna odmiana :-) .... Peniek - super ta agava :-) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 26 Września 2017 (edytowane) Kupujesz brązowe i mogą się zrobić różne - takie "pudełko" z niespodzianką... Kupujesz brązowe i mogą ci się z tego zrobić mega fajne kolorowe zoaski. Niektóre odmiany maja kilka wersji barwnych co bardzo utrudnia identyfikację. Tyle ze one nie zawsze chcą rosnąć. No i niestety niektóre odmiany rosną mega szybko a inne w tych samych warunkach zdychają. Dlatego najlepiej kupować zoasy od akwarystów którzy w podobny sposób prowadzą zbiornik. Edytowane 26 Września 2017 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 26 Września 2017 Prawda jest taka że czasami jest to trochę inny skład wody, a czasami po prostu inne światło i koralowiec wygląda całkiem inaczej . U sprzedającego te zoa wyglądały jak god of war . Pod moim światłem rzeczywiście wyglądają jak armour of god .... No chyba że sie pomylił i wysłał mi co innego :-) ..... Widziałeś je na żywo?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 26 Września 2017 2 godziny temu, nanokaczor napisał: Kupujesz brązowe i mogą się zrobić różne - takie "pudełko" z niespodzianką... Kupujesz brązowe i mogą ci się z tego zrobić mega fajne kolorowe zoaski. Niektóre odmiany maja kilka wersji barwnych co bardzo utrudnia identyfikację. Tyle ze one nie zawsze chcą rosnąć. No i niestety niektóre odmiany rosną mega szybko a inne w tych samych warunkach zdychają. Dlatego najlepiej kupować zoasy od akwarystów którzy w podobny sposób prowadzą zbiornik. Wydaje mi się, że nie tyle kwestia oświetlenia czy parametrów ma tu znaczenie, co obsada zbiornika. Zauważyłem, że Zoanthuy w zbiornikach z przewagą koralowców LPS, mają sie gorzej niż te w zbiornikach SPS-owych. Zaobserwowałem to pracując jeszcze w Whitecorals: Zoanthusy trzymane w systemie, gdzie dominowały LPS-y i ukwiały, miały się naprawdę kiepsko. Te same Zoanthusy w zbiornikach SPS-owych wyglądały zwykle o wiele lepiej. Parametry wody były we wszystkich systemach bardzo podobne, światło było inne ale jak pisałem, nie miało ono raczej decydującego znaczenia. Oczywiście, są odmiany/gatunki które zasadniczo lubią więcej światłą i takie, które dobrze rosną raczej zacienione... Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurko Zgłoś Napisano 26 Września 2017 No właśnie tylko zdjęcia . I trochę za bardzo się różnią w stosunku do zdjęcia . Ale nie będę robił afery :-) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 26 Września 2017 A przepływ w systemach lpsowych byl taki sam jak w zbiornikach z spsami?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 26 Września 2017 Przepływ był porównywalny, to znaczy Zoanthusy stały w osobnym zbiorniku połączonym w jeden system z LPS-ami. Cyrkulacja było porządna, porównywalna z SPS-ową, a to z tego powodu, iż improtowane Zoanthusy często przychodzą w kiepskim stanie, na skałach widać już początki procesów gnilnych, a więc wymagają one mocnego ruchu wody. Swiatło było nad tym zbiornikiem mieszane, część zbiornika to T5 z przewagą niebieskiego, część LED-y, także z przewagą niebieskiego. Najładniejsze Zoanthusy lądowały często w zbiorniku pokazowym i tam miały się zdecydowanie najlepiej. Był to typowy, płytki zbiornik SPS-owy, z minimalną obsadą LPS-ów w rodzaju Scolymii. Tak więc nie zauważyłem, aby światło czy parametry miały jakiś znaczący wpływ na kondycję Zoanthusów, wydaje mi się, że obsada miała znacznie większy. Wszystkie systemy miały dobre, porównywalne parametry, woda była regularnie podmieniana, koralowce były dość dobrze karmione, z mikroelementami nie przesadzaliśmy, ot czasami parę kropel jodu i potasu. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurko Zgłoś Napisano 26 Września 2017 (edytowane) Nightmare Blue macaws Edytowane 29 Września 2017 przez jurko (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurko Zgłoś Napisano 27 Września 2017 (edytowane) Alien anti venom i Utter chaos : Edytowane 29 Września 2017 przez jurko (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 27 Września 2017 Anti venomy skąd masz?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurko Zgłoś Napisano 28 Września 2017 Niestety nie z Polski . Holandia . Jakiś ten nasz kraj ubogi pod tym względem .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bicugt410 Zgłoś Napisano 28 Września 2017 48 minut temu, jurko napisał: Jurko do jakiego sklepu w holandii jezdzisz po takie szczepki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurko Zgłoś Napisano 28 Września 2017 Prywatne kontakty :-) . Nie sklep . A co do sklepów to myślę że najlepiej kupować w masquezoas . Tylko to trochę dalej bo w Hiszpanii. Ale to konkretny sklep z dużym wyborem zoasów . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 28 Września 2017 Wyglądają tak? Bo na zdjeciach nie widac koloru. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jurko Zgłoś Napisano 28 Września 2017 Wydaje mi się że twoje mają jaśniejszy środek . Jak przyniosę z piwnicy lampę t5 to spróbuję zrobić lepsze zdjęcia i zobaczymy . Fajną masz tą kolekcję Grzegorz :-) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 28 Września 2017 Zielony srodek i róż są bardzo wyraźne.Niestety ściemniaczy nie brakuje. Zamawiałem "electric oompa loompa" a dostałem goblin on fire Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach