SheerG Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Witam. Podłączyłem dziś nowy filtr RO. Przepłukałem wkłady potem membranę osmotyczną tak jak zalecali... Dla testu postawiłem dwie bańki 6L każda żeby zobaczyć jaki mam odrzut do ścieku i ku mojemu zaskoczeniu odrzutu jest o prawie połowę mniej niż wody RO...powinno przecież być odwrotnie??? Co może być tego przyczyną??? Kupiłem ten filtr: http://erybka.pl/product-pol-423-Filtr-RO-DI-75.html Niestety miernik przyjechał niesprawny więc nie mam jak zmierzyć przewodności. Podłączyłem prawidłowo chyba że w instrukcji jest coś nie tak i czerwony wężyk to czysta woda ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Czysta wode rodi pozansz po smaku, zreszta odciek też... Jeśli masz typową osłone membrany np taka jak tu: http://waterpurification.pentair.com/Files/Product/ItemLarge/en/129-product-detail.jpg to wyjście bliżej środka to woda rodi, a to bliżej krawędzi to ściek Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
plaster2 Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Pomyliles odrzut z czysta ro. Tez tak zrobilem na poczatku. Musisz pozamieniac wezyki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 zerknij ma zdjęcie Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SheerG Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Czyli jest dobrze podłączone Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 może coś z uszczelką albo ogranicznik ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SheerG Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Ogranicznik mam o oznaczeniu 420. Jak ogarnę hydraulikę sprawdzę jeszcze raz membranę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Mam zestaw tej samej firmy tylko bez tego rozgałęziacza na odcieku i jest od początku ok. Sprawdź jeszcze czy ogranicznik wpięty jest w dobrym kierunku przepływu. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SheerG Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 wygląda na to że wszystko jest ok... No chyba że tą niebieską folię na membranie trzeba zdjąć ;D^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Mam nadzieję że prefiltry przełożyłeś we właściwej kolejności? Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SheerG Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Teraz jest tak woda z kranu --> 5 um --> węgiel --> 1 um --> membrana. Pierwsze uruchomienie było 5 um-->1 um-->węgiel --> ściek bez membrany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Kran - węgiel -5 um-1 um - membrana. Jeśli nie masz zaworu czterodrożnego to najprawdopodobniej ogranicznik jest walnięty. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SheerG Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Mam chyba winowajcę kojarzysz coś takiego jak żyłkowy organicznik przepływu??? Był zamontowany w standardzie a ja dołożyłem kolejny... Filtr jechał na dwóch ogranicznikach....;/ Mogłem coś skopać z membraną??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Raczej nie uszkodziłeś membrany. Po prostu woda po ro była do bani. Dużo tego przelałeś? Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SheerG Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 na 2 ogranicznikach w sumie ze 20 l urobku...i tak wszystko wylałem do zlewu bo nie wiedziałem o co chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Oryginalny ogranicznik i do przodu. Zestaw oryginalny jest dobrze dobrany. Jadę na nim 5 lat. Oczywiście zmodyfikowany o dodatkowe kolumny. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SheerG Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 żyłkowy ze standardu wywaliłem,zostawiłem ten 420 z e-rybki. Dzięki za szybką reakcję Teraz wydaję sie być wszystko ok... Cała bańka syfu do ok 1/3 czystego ro Btw do startu zostało mi ok 3 tygodni i nie wiem czy podpiąć żywicę...trzeba ją jakoś zabezpieczać przed wysychaniem?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Żywicę masz luzem czy w kolumnie? Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SheerG Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Coś takiego http://erybka.pl/product-pol-420-AquaTic-Demi-Filtr-DI.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 jak nie chcesz teraz podpinać to zaklej taśmą - właśnie żeby nie wyschła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Tak jak Marek pisze. Taśma albo jakieś zaślepki. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SheerG Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Jeśli ja jutro podepnę to mogę na kocu zastosować zaworek żeby zatrzymać tam wodę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Możesz. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SheerG Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Ok...Jeszcze raz dziękuję ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KRUSZYNA Zgłoś Napisano 16 Maja 2016 Jeżeli nie masz zaworu czterodrożnego to zakładanie jakichkolwiek ograniczeń wiąże się z ryzykiem uszkodzenia membrany podczas gdy zapomnisz zakręcić dopływ kranówki a zakrecisz zawór po żywicy ciśnienie na membranie gwałtownie wzrośnie i może ją uszkodzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach