12dot12 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2017 Ten wewnętrzny Hydor jeszcze by mógł być. Pokrywa też może trochę wyciszy. Do tego duża filtracja biologiczna (ceramika i żywa skała) - taką radę usłyszałam dziś w sklepie (robię sobie objazdówkę po salonach morskich, hehe ) i chyba tego się będę trzymać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2017 27 minut temu, 12dot12 napisał: Pokrywa też może trochę wyciszy. jak nie masz klimy to w lato pod pokrywą będzie ... zupa ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
12dot12 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2017 Hm... myślałam nad wmontowaniem w pokrywę wiatraczków z odprowadzaniem ciepła. I tak mi będą przerabiali pokrywę na zamówienie. Pokrywa ochroni mi ryby przed skakaniem lepiej niż korona, wyciszy sprzęty - odpieniacz i cyrkulator, zmniejszy parowanie i dolewki... szkoda by mi było z niej rezygnować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Sierpnia 2017 Takie komputerowe 12V ? dobry pomysł 2 sztuki 10-12cm jeden dmucha do środka, drugi wysysa ciepłe powietrze powinny załatwić sprawę (a jak zasilanie obniżysz do 9-10V to powinny być bezgłośne) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 26 Września 2017 (edytowane) Witam. Kupiłem używanego Delteca 1456 kupiony w marcu Erybce .Według opinii miał być cichy,a nie da rady przy nim wysiedzieć . Dzisiaj napisałem do Erybki,może wymienią pompę w ramach gwarancji.Poniżej link do nagrania z działania odpieniacza. Pozdrawiam https://www.dropbox.com/s/caod96wonhlo3iu/20170926_204640.mp4?dl Edytowane 26 Września 2017 przez MiroZ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 28 Września 2017 Dnia 26.09.2017 o 23:12, MiroZ napisał: Witam. Kupiłem używanego Delteca 1456 kupiony w marcu Erybce .Według opinii miał być cichy,a nie da rady przy nim wysiedzieć . Dzisiaj napisałem do Erybki,może wymienią pompę w ramach gwarancji.Poniżej link do nagrania z działania odpieniacza. Pozdrawiam https://www.dropbox.com/s/caod96wonhlo3iu/20170926_204640.mp4?dl Hehe , znajomy dźwięk pompy . Jota w jotę odkurzacz DCS3000 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 28 Września 2017 Pojechał do reklamacji. Jestem ciekawy co z tym zrobią .jest jakiś zamiennik tej pompy ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Muad’Dib Zgłoś Napisano 4 Października 2017 Hm... myślałam nad wmontowaniem w pokrywę wiatraczków z odprowadzaniem ciepła. I tak mi będą przerabiali pokrywę na zamówienie. Pokrywa ochroni mi ryby przed skakaniem lepiej niż korona, wyciszy sprzęty - odpieniacz i cyrkulator, zmniejszy parowanie i dolewki... szkoda by mi było z niej rezygnować. Jak wiatraczki to najlepiej jak największe, i o jak najmniejszej prędkości. Jak nie masz szczelnej korony to wystarczy jak dasz na wyciąganie powietrza, ewentualnie kratki wlotowe. Ja stosuje 12cmx12cm, mam dwa w sumpie i 6 jako chłodnia na koronie zamontowane. Nie potrzebuje chłodziarki, te nad akwarium włączają się latem automatycznie i są niesłyszalne. Akwarium 160x85x60 pod 2xhqi 250w i 4x80w. Od.Jedyna wada ze jak latem jak się odpala to w domu mocno rośnie wilgotność jak dom zamknięty. Na Allegro są wentylatory z regulacja prędkości w kabelku podłączeniowych, wiec w razie jak będzie Ci za głośno możesz jeszcze ograniczyć prędkość.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
12dot12 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 (edytowane) Dnia 4.10.2017 o 08:25, Muad’Dib napisał: Jak wiatraczki to najlepiej jak największe, i o jak najmniejszej prędkości. Jak nie masz szczelnej korony to wystarczy jak dasz na wyciąganie powietrza, ewentualnie kratki wlotowe. Ja stosuje 12cmx12cm, mam dwa w sumpie i 6 jako chłodnia na koronie zamontowane. Nie potrzebuje chłodziarki, te nad akwarium włączają się latem automatycznie i są niesłyszalne. Akwarium 160x85x60 pod 2xhqi 250w i 4x80w. Miałeś rację dałam pokrywę do przebudowy - zamiast 2-ch małych wrednych hałaśliwców chodzi teraz jeden duży wentylator z regulacją napięcia i jest bezszelestny... nawet na najwyższych obrotach. Natomiast co do odpieniacza (Deltec MCE400) to jestem po prostu załamana. Jak chodził głośno, tak nadal hałasuje - tamta poprawa była chwilowa. Pluszcze, szumi, działa na nerwy. Teraz dopiero w nocy, kiedy się wyłączył, jest TAKA cisza!... aż odczuwalna. W dodatku wyciąganie kubka to męka, nic nie dało poluzowanie, a nawet wykręcenie śrubki przytrzymującej. Najchętniej bym go wywaliła za okno i dała coś 1) naprawdę cichego, 2) z kubkiem łatwiejszym w obsłudze. Chciałabym mieć takie sprzęty, które mogą chodzić całą dobę - w tej chwili właściwie tylko odpieniacz do wymiany, cała reszta jest OK. I powraca to pytanie: czy zna ktoś naprawdę cichy odpieniacz?... Edytowane 9 Lutego 2018 przez 12dot12 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach