Skocz do zawartości
lapsiak84

Co na tylną szybę???

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakie koralowce nadają się na tylną szybę akwarium? Oczywiście poza briareum i xenia. Co jeszcze dość szybko porasta szybę i do tego ładnie wygląda? Z góry dziękuję.

Białostocka Solniczka 112 L + 40 L Sump

http://nano-reef.pl/index.php?/topic/84690-Bia%C5%82ostocka-Solniczka-112-L-%2B-40-L-Sump

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na przykład Zoanthusy, zaszczep sobie różne odmiany barwne, będziesz miał kolorowy dywan :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślałam zasadzić na tylną szybę ricordee. Mam tez od niedawna przyklejoną na szybie echinophyllie, bo nie było jej gdzie dać, żeby kogoś nie parzyła. Mam nadzieję, że ładnie się uformuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślałam zasadzić na tylną szybę ricordee. Mam tez od niedawna przyklejoną na szybie echinophyllie, bo nie było jej gdzie dać, żeby kogoś nie parzyła. Mam nadzieję, że ładnie się uformuje

Nika a możesz pokazac zdjęcie tej echinophylii ? Myślę, że ricordea czy też jakieś grzybki nie będą ładnie wyglądały na tylnej szybie bo będą się wychylały do światła i tylko nogi wyciągnięte będą ciągle.

a może coś takiego hehe

bez złego odbioru ;)

r2013_8-620x400.jpg

oooo to jest myśl :) albo nawet bardziej pojechać po bandzie ;)

Na przykład Zoanthusy, zaszczep sobie różne odmiany barwne, będziesz miał kolorowy dywan :)

W sumie to chyba niezły pomysł. Mam na szybie przypadkiem bo oparta była przez chwilę o nią skała zielone zoantusy i faktycznie niezle wyglądają. Chętnie przygarnę jakieś różne kolory zoantusów jesli ktoś to czyta :)

Edytowane przez lapsiak84 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A kto.ma pomysł jak.uczepic kolonie zoa na tylnej szybie.?

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

ca423fe0c577ab52c4072b862333e025u1247a1097.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja echinophyllie przykleilam bezpośrednio na kropelce w żelu. Zoa, jeśli jest jakaś luźno zwisajaca z podstawki kolonia przykleilabym też bezpośrednio na kropelke, wewntualnie mały kamyczek z szczepka na kropelke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kleilem nigdy kropelka pod wodą, złapie mam zoa na małych podstawach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawki bym nie Kleiła do szyby, raczej jakiś mały okruszek skały i potem zoa zaczną się przylepiać do szyby. Szybę przed klejeniem trzeba w tym miejscu oskrobac z nalotu. Kropelka tylko w żelu, dać na kamyk, przyłożyć szybko w wybrane miejsce i trochę obrócić i przytrzymać bez ruchu dłuższą chwilę. Kropelka w kontakcie z wodą w ułamku sekundy na powierzchni kleju tworzy taką cieniutka, zastygnietą elastyczną warstwę, dlatego po dotknięciu do szyby trzeba obrócić skałke, żeby ten pęcherz pękł i płynny klej miał szansę dotknąć powierzchni nim zastygnie znów w kontakcie z wodą. Mnie się udało przykleić koral do szyby dopiero za drugim razem, musiałam wycisnąć na koral drugą warstwę kleju i złapał się tego kleju, który wcześniej przywarl do szyby.

Moja echinophyllia na razie wygląda jak ptasia kupa, jest jeszcze mała, ale mam nadzieję, że z czasem jakoś ciekawie się uformuje

K7jHZUV.jpg

KSrcr5U.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duży ten ptak musiał być :) ale juz wiem co i jak jutro zakupy - kupie kropelke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są jeszcze patenty na magnes. Widziałam nawet w jakimś sklepie półkę ze skały z wbudowanym magnesem. bardzo ciekawe rozwiazanie ale drogie. No i dla zoa nie ma sensu, jeśli ktoś chce mieć płaską "tapetę" z zoa na szybie. Ja się jeszcze zastanawiam nad grzybami w roli tapety. One się szybko mnożą. Discosoma niebieska lub superman lub Rico. Może będą wyciągać nogi do góry, ale noga będzie zaslonieta przez kapelusz grzyba poniżej, po roku taka kolonia mogłaby super wyglądać.

Jeszcze dodam że echinophyllia w nocy na tej szybie wypuszcza niesamowicie długie parzydelka, ponad 10 cm. Kiedy była na skale wydawały mi się dużo krótsze. Zapobiegawczo umieściłam ją dość wysoko i pod dyszą powrotu, żeby zwiewalo te parzydełka na bok wzdłuż szyby. Wstałam około 1:30 w nocy i nie mogłam oczom uwierzyć, jakie one są gęste i długie...

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jest sens dajesz skalę na magnes zoa zlazi ze skały i przesuwane dalej matecznik a na koniec ściągasz całkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że taka skała kosztowała o ile pamiętam ponad 300 zł. To ja wolę poczekać, aż mi zoa zejdzie z podstawki, utworzy luźny zwis, ten zwis odetne i przykleję bezpośrednio kropelką :) jak ktoś jest mistrzem fragowania i ma dobre narzedzia, to zetnie cześć kolonii zoa z cienką warstwą skały (mnie się tak udało z maleńkim rico), albo odspoi kilka polipow od skały i każdy kropeleczką na czubeczku delikatnie do szyby przyczepi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pavone i talerzowke kleilem do komina dwuskladnikowym klejem do korali DD.

baszurek nadaje mobilnie...

"Czy nig­dy nie zas­ta­nawiał się pan nad tym, dlacze­go chmu­ry i drze­wa, złotog­niade je­sienią, bu­re zimą, ten pejzaż dek­li­nowa­ny przez po­ry ro­ku, dlacze­go wszys­tko wa­li w nas pięknem jak młotem, ja­kim pra­wem tak się dzieje? Prze­cież po­win­niśmy być czar­nym prochem międzyg­wiez­dnym, strzępa­mi mgławi­cy Psów Gończych, prze­cież normą jest hucze­nie gwiazd, po­top me­teorów, próżnia, ciem­ność, śmierć..."

S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawki bym nie Kleiła do szyby, raczej jakiś mały okruszek skały i potem zoa zaczną się przylepiać do szyby. Szybę przed klejeniem trzeba w tym miejscu oskrobac z nalotu. Kropelka tylko w żelu, dać na kamyk, przyłożyć szybko w wybrane miejsce i trochę obrócić i przytrzymać bez ruchu dłuższą chwilę. Kropelka w kontakcie z wodą w ułamku sekundy na powierzchni kleju tworzy taką cieniutka, zastygnietą elastyczną warstwę, dlatego po dotknięciu do szyby trzeba obrócić skałke, żeby ten pęcherz pękł i płynny klej miał szansę dotknąć powierzchni nim zastygnie znów w kontakcie z wodą. Mnie się udało przykleić koral do szyby dopiero za drugim razem, musiałam wycisnąć na koral drugą warstwę kleju i złapał się tego kleju, który wcześniej przywarl do szyby.

Moja echinophyllia na razie wygląda jak ptasia kupa, jest jeszcze mała, ale mam nadzieję, że z czasem jakoś ciekawie się uformuje

K7jHZUV.jpg

KSrcr5U.jpg

jesteś pewna ze to echinophyllia ?

pytam ponieważ mam mały mętlik w głowie :) kiedyś kupiłem tego korala własnie pod nazwa echinophyllia ale z powodu mojego zaniedbania koral mi zszedł.. :( w związku z tym ze bardzo mi sie podobał pojechałem do tego samego sklepu żeby znowu go kupić a tam mały "zonk" mnie spotkał: sprzedawca mówi ze to nie echiphyllia tylko echinopora ..mowie mu ze pól roku wcześniej kupiłem go w jego sklepie pod nazwa echinophyllia a teraz nazywa się echinopora ?...stwierdzi ze ponoć wtedy była pomyłka ....teraz sam nie wiem co mam :)

Edytowane przez niwre37 (wyświetl historię edycji)

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja go kupiłam w coralhouse i opis na stronie na 100% był echinophyllia (chalice).

Też zglupialam bo już mi kolega z forum wcześniej mówił, że jego zdaniem to echinopora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i ja tez :p wiec to pewnie echinopora ..

837d639304681b7236fa4a1fcb7184c1u1262a1110.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może coralhouse sie pomylił. W wujek Google pokazuje ten sam koral i pod nazwą echinophyllia i echinopora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja go kupiłam w coralhouse i opis na stronie na 100% był echinophyllia (chalice).

Też zglupialam bo już mi kolega z forum wcześniej mówił, że jego zdaniem to echinopora.

Z "górnośląskiego zagłębia koralowego" jeździsz na "zdolny śląsk" po korale??

A my w drugą stronę jeździmy :) Masakra

Solarium V3

fc489c49e03bec218befb7372bfc324fu723a639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jeżdżę :) Akurat była w coralhouse promocja, koral kosztował 30 zł, kiedy normalnie taka szczepka kosztuje chyba stówę, więc zamówiłam z dostawą do domu. Wzięłam tez niebieskie grzybki.

Mnie by się jeszcze marzyła tapeta z clavularii papaya rainbow, ale dotąd nie udało mi sie zdobyc szczepki. Poza tym on chyba nie rosnie zbyt szybko i nie sądzę, żeby na szybie czuł sie dobrze. Raczej go widzę u ludzi, że siedzi sobie w zacisznym miejscu pod skałą.

Ja chyba się zdecyduję na jakieś grzybki, tylko muszę się zastanowić, jakie, żeby nie zrobić z tego czegoś obrzydliwego.

Może pomieszałabym discosomy czerwone, niebieskie i superman? Nie gryzą się kolorystycznie, szybko się mnożą, rosną wielkie kapelusze więc kolorowa tapeta mogłaby powstać dość szybko. Wystarczy po jednej z każdego przyczepić do jakiegoś okrucha skały, przykleic kropelką, a one się ładnie rozmnożą i zejda na szybę. Ewentualnie mix rico. Sama nie wiem, co wybrać.

Na komin wspina mi się briareum fluo, chyba pasowałoby bardziej do towarzystwa rico?

Aaaa, jeszcze ta echipopora jest... będzie parzydełkami blokowała grzyby, więc całej szyby nie "zarosnę". jednak będzie lepiej wyglądała w towarzystwie niebiesko-czerwonych discosom, niz czarnych rico.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja chyba jednak pójdę w zoa. Tylko musszę zdobyć jak najwięcej gatunków jak najwięcej kolorów. A na pudełku przelewowym rozrasta mi się xenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nic@ discosoma raczej na szybie się nie zaszczepi a z kawałka skały odczepi i znajdzie dla niej lepsze miejsce...

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej obstawiałabym zoa, że się nie utrzyma na pionowej szybie, nóżka ma małą powierzchnie styku i cyrkulacja mogłaby go odklejać. Ja jedną kolonię zoasków kupiłam na muszelce, co jakiś czas jakąś główkę zwiewa, ale może to przypadek. Zoa pewnie wyglądałyby przepieknie, tyle, że ja nie wiem, czy nie będę za jakiś rok zmieniać zbiornika na większy i szkoda by było tych zoa. Bo jeśli będą się tej szyby faktycznie trzymać, to nie mam pomysłu, jak je potem oderwać.

Grzyby już widziałam u ludzi na szybie, rico i rhodactisy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nożykiem wytniesz tusz przy szybie. Bedą schodziły płatami

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Co do Zoa, to one tez bedą się ustawiać do światła. Stopka się biedzie wydłużać. Jak jest dużo światła to nie musza tego robić

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez 1975maniek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.