Tester Zgłoś Napisano 4 Maja 2010 Ahoj milosnikom morskiej wody Mam na imie Bartek i wlasnie wystartowalem z nowym zbiornikiem. Jestem ogolnie rzecz biorac zielony w akwaystyce moskiej. Kiedys - w latach wczesnej mlodosci mialem kilka zbiornikow slodkowodnych, ale to na prawde dawne czasy. Jesli chodzi natomiast o moje zainteresowania akwarystyka morska to jest to pewien upust mojego ogolnego umilowania morz i oceanow ale rowniez rzek i jezior. Kilkanascie lat temu ukonczylem UŁ kierunek Hydrobiologia ze specjalizacja w kierunku Isopoda M. Baltyckiego. Od kilku ladnych lat amatorsko zajmuje sie nurkowaniem to znaczy sie przynajmniej 1 -2 razy w roku wyjezdzam tam gdzie moge podziwiac uroki zycia podwodnego. W tym roku jeden wyjazd nie wyszedl... wiec jesli Mahomet nie moze do gory to gora musi do Mahometa I tak oto jestem Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strugas Zgłoś Napisano 5 Maja 2010 Witam serdecznie!!! Mam na imię Robert akwarium morskie od kiedy pierwszy raz zobaczyłem w tv studio2 (prowadziła pani Walter i pan Sznuk) jakąś migawkę miałem ok. 9 lat powiedziałem sobie:takie będzie moje akwarium. Właśnie nadchodzi ten dzień po 36 latach Wcześniej jakieś tam akwa tropikalne ok. 300 litrów fajna przygoda. Moje zainteresowania fotografia,góry alpinizm,poezja śpiewana i oczywiście morszczyna!!!!!!Plany na przyszłość czytać forum (z każdym dniem jestem co raz to głupszy) Moja przyszła solniczka ok. 400-500 litrów im większe tym lepsze,baniak przyjedzie z kraju na wyspy. Dalej poszukam kontaktów z kolegami z okolic Londynu pomocy ). Moje plany: 1.Przywitać się na forum:waving 2.Nawiązać kontakty z morszczukami z okolic Lądka sorry Londynu, 3.a dalej zobaczymy. Do miłego!!!!! Cytuj Baniak 121x61x61 front i lewa strona opti 435l. sump 170l, dolewka 35l, odpieniacz Darek B30 , powrót jebao 6000l, 1x Tunze 6065 jebao wp40, Maxspect Gyre 150, światło hybryda 6x54w +196 led Leszek, dolewka tunze osmolator, Mój baniaczek. http://nano-reef.pl/...-650l-w-obiegu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl Zgłoś Napisano 5 Maja 2010 Witamy chłopaki Zakładajcie swoje tematy i postaramy się pomagać Cytuj 180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI + niebieskie 2 x 54 + LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotrek Sikorski Zgłoś Napisano 8 Maja 2010 Witam, przygodę z akwarystyka zacząłem od słodkowodnej, na "landrynki" patrzyłem z uśmieszkiem. Jednak po czasie stwierdziłem, że cos w tym musi być i spróbowałem z pico rafka ~30L. Wyszło całkiem fajnie, wiec "zarżnąłem" zbiornik roślinny i zaczynam teraz w większej kałuży. Pozdrawiam wszystkich morszczaków. Cytuj 05.2010 - 250l, 2x150 hqi 14k, 2x39 aktyna t5, 10k l/h, MCE600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal 300 Zgłoś Napisano 9 Maja 2010 Witam, mam na imię Michał i mieszkam w Lęborku. Akwarystyką interesuję się od dziecka i przez ostatnie lata posiadałem akwarium słodkie. Od 1,5 roku śledzę forum i zainspirowało mnie to do zmian moich poglądów akwarystycznych. W związku z tym postanowiłem pogłębiać swoją wiedzę na temat akwa morskiego. Forum to źródło niepowtarzalnych pomysłów i talentów. Przez ten czas podziwiałem wiele aranżacji i rozwiązań, które uważam za imponujące. Mam nadzieję, że małymi kroczkami uda mi się założyć akwarium morskie. Obecnie posiadam akwarium o wymiarach 117x60x60 z kominem i zamierzam kompletować sprzęt. Wiem, że to spory wydatek, ale uważam, że warto inwestować w takie hobby. Cytuj szkło: 120*60*60, sump: 90*30*30, 2*120 W LED+2x54w t5, cyrkulacja: 2 x jebao rw15 + obieg jebao 3500, odpieniek: White Skim 250 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adamus_23_as Zgłoś Napisano 9 Maja 2010 Witam mam na imię Adam. wszyscy się wpisują to wpisze się i ja... robiąc porządki na strychu znalazłem swoje malutkie akwa 30l w którum kiedys(bardzo dawno temu) próbowałem trzymac jakies rybki.. niestety bez sukcesów!!! wec postanowiłem zrobic frajde dzieciakom i ponownie je odpalic...No i odpaliłem!! z tym że największą frajde teraz mam JA. wyzyty w sklepach zoo zrobiły reszte... Napalony na reefmaxa chciałem się tylko dopytac szczegółów. Dzieki kolegom z forum litrarz się zwiększył i projekt jest już ku końcowi kwestia dni!! Bez bagażu doświadczenia ze słodkim tek jak większosc z was czeka mnie teraz trudne zadanie.... Następne spotkanie ze mną pewnie w dziale "Nasze zbiorniki" he he Dzięki wszystkim za rady Pozdrawiam Adam Skwara Cytuj 330l: 100/60/55 optiwhite + sump , oświetlenie: 8x39 ATI Powermodule Obieg: RD 3500 odpieniacz: Bubble King Supermarines 200 Filtr:poompa NJ2300+deltec FR 509 +filtr NP-reducing BioPellets dolewka: Dr Witt + Eheim compact 300 cyrkulacja:2xkoralia 4+1x koralia 3: skała ok 50kg. Start 17.05.2010 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Żeglarz Zgłoś Napisano 10 Maja 2010 Cześć, założyłem dzieciom Malawi, na to żona powiedziała: - A dlaczego nie takie z rybami morskimi? - Dlaczego by nie. Siedzę i czytam więc forum i inne opracowania. Studiuje i uczę się. Widzę też, że mam swoją własną koncepcję na akwarium bo głosów jest wiele ale: DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM UDZIELAJĄCYM SIĘ NA FORUM !!! Panowie jestem wdzięczny za wiedzę jaką tu przekazujecie. Bo wiedza jest tym czymś czego nam nie odbiorą i to jest jedna z wielu rzeczy która powinna być dla nas najcenniejsza. Pozdrawiam ps o mnie? Teorie ewolucji, zasady doboru naturalnego, uwarunkowania behawiorystyczne, geneteczne( genotyp i fenotyp), zrozumiałem dopiero kiedy przestudiowałem proces powstania pierwszej komórki. Chce przez to napisać że jestem prostym inżynierem i za ... nie zrozumiem czegoś tam, jeśli nie mam solidnych podstaw. Takie właśnie podstawy są wyznacznikiem wszystkich moich działań. Cytuj 250 full opti (80x80x45) / tunze 6045 / RO + DY / Sump 85 - czeka na zalanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl Zgłoś Napisano 10 Maja 2010 Super to mi sie podoba, najpierw czyta trzymam kciuki i życzę powodzenia Cytuj 180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI + niebieskie 2 x 54 + LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ahantus Zgłoś Napisano 10 Maja 2010 Witam,panowie a jak akwarium bedze chodzilo bez odpieniacza i sumpa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl Zgłoś Napisano 10 Maja 2010 #258647 ahantus :Witam,panowie a jak akwarium bedze chodzilo bez odpieniacza i sumpa. Jak toaleta czyli pisuar Cytuj 180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI + niebieskie 2 x 54 + LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ahantus Zgłoś Napisano 10 Maja 2010 Itu panie kolego grubo sie mylisz bo smiga bez zadnego ale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl Zgłoś Napisano 10 Maja 2010 Czyli miałem rację trzeba często spuszczać wodę Cytuj 180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI + niebieskie 2 x 54 + LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bigwalker Zgłoś Napisano 10 Maja 2010 ahantus napisz parę słów ,jak tam Ci ono śmiga bez tego odpieniacza. Cytuj 500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ahantus Zgłoś Napisano 10 Maja 2010 Cos mi sie wydaje ze na tym forum,nie znajde pomocnych osob,ja tylko chcialem rozwinac temat i cos opisac a tu odrazu zostalem wysmiany,no fajna pomoc,dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bigwalker Zgłoś Napisano 10 Maja 2010 Nie rób scen ,nikt się z Ciebie nie śmieje. Cytuj 500 L. sps'y + 1200 L.szczepkowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl Zgłoś Napisano 10 Maja 2010 #258666 ahantus :Cos mi sie wydaje ze na tym forum,nie znajde pomocnych osob,ja tylko chcialem rozwinac temat i cos opisac a tu odrazu zostalem wysmiany,no fajna pomoc,dzieki. Nie masz racji. Napisz i opisz akwarium co masz ,co lejesz itd. To porozmawiamy Cytuj 180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI + niebieskie 2 x 54 + LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ahantus Zgłoś Napisano 10 Maja 2010 Wiwm ciezko w to uwierzyc.Ale gdy odpieniacz dziala koralowce sa nie do konca rozwiniete a gdy odpieniacz wylacze to po godzinie sa calkowicie otwarte,parametry sa bardzo dobre z ciekawosci robione co drogi dzen i wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl Zgłoś Napisano 10 Maja 2010 A może masz przewymiarowany odpieniacz ? Cytuj 180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI + niebieskie 2 x 54 + LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ahantus Zgłoś Napisano 10 Maja 2010 Nie,jest nawet mniejszy,mysle gdyby byl mocniejszy to koralowce padly by w jeden dzien,ja tak sobie mysle ze osmoza zabiera duzo skladnikow odzywczych z wody a potem odpieniacz reszte,ja tak mysle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo Zgłoś Napisano 10 Maja 2010 jaki poziom NO3 i PO4? jak kolorki SPSów? fotki ? konkrety proszę Panie kolego i założył bys swój wątek i pochwalił się osiągnięciami. PozdrT Cytuj zbiornik 90x42x45+sump; odpieniacz Deltec APH525; oświetlenie T5:2x39W+ 90W LED; wystartowało 11.08.2009; moja wiedza dojrzewa razem z akwarium MOJE AKWA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz Dyzma Zgłoś Napisano 10 Maja 2010 Uprzejmie prosze o zalozenie stosownego tematu w odpowiednim dziale. Za kilka minut ostatnie kilka postow zostanie wykasowancyh w celu zachowania ciaglosci watku. Pozdrawiam wszystkich z odpieniaczami i bez:waving Cytuj Akwarium - 700l - 180x62x65 , Sump - 300l 150x47x42. Filtrcja - podzwirowa / refugium 20W / cryptic zone Osprzet - Schuran 150 ~ Sicce Syncra 6.0 ~ ATI Sunpower 6x80W + 54W LED ~ 2x Jecod RW-8 ~ Kamoer P4 Pro ~ DD TopUp ~ Eheim Jager 200W Suplementacja - Balling DIY HD Konsumpcja Energii- 275 kWh miesiecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ahantus Zgłoś Napisano 10 Maja 2010 Wiem ale nie lubie sie chwalic,a kolory sa ladne tyko wtedy jak odpieniacz jest w szafie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl Zgłoś Napisano 10 Maja 2010 Załóż swój wątek Cytuj 180 x 60 x 60, cyrkulacja 1 x 12 000, 3 x 6 000, otpieniacz ATK, cyrkulacja aiwaki 2500 L/h, oświetlenie 2 x 250 W HQI + niebieskie 2 x 54 + LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ahantus Zgłoś Napisano 12 Maja 2010 witam, Panowie dostalem od kolegi pokolca(ACANNTHURUS LEUCOSTERNON).Czytalem troche o nim i pisza ze jest trudny w hodowli,moze Wy cos powiecie o nim,a watku nie moge zalozyc bo cos mi wyskakuje ze nie mam dostepu nie wiem o ,co chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 14 Maja 2010 Tomasz bardzo sie ciesze, ze wrociles do akwarystyki morskiej Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach