przemodzialo Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2012 Witajcie, Mieszkam od roku w Kielcach, wcześniej w Częstochowie i po kilku latach z Malawi (się zgrało z kolegą wyżej) w 2013 rozpoczynam przygotowania do morskiej przygody. Obecnie zbieram informację i zgłębiam wiedzę w temacie solniczek start w marcu. Pozdr Przemek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SkoczekPL Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2012 Powitać słonych zapaleńców Cytuj Pozdrawiam Skoczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rs Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2012 To może ja w imieniu "słonych" spod Świętej Wieży przywitam nowego kolegę starosłowiańskim słowem: Aloha! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarkens Zgłoś Napisano 31 Grudnia 2012 Witam Wszystkich Jestem Jarek, mieszkam w Giżynku - taka mała wioska w Kujawsko-Pomorskim 40 km od Torunia i tyleż samo od Włocławka. Już kilka postów mi się "wymknęło" na tym forum, więc czas najwyższy żebym się i tu przywitał W zasadzie mógł bym dalej skopiować tekst kolegi Przemodzialo Mija 2 lata odkąd mam zbiornik 240 L z Malawi. Ale może od początku. Z akwarystyką mam do czynienia od 8 roku życia, kiedy to mama odkupiła od znajomych zbiorniczek 30 L z gupikami, brzęczykiem i filtrem gąbkowym napędzanym powietrzem włączanym na kilka godzin dziennie Ze 3 lata później było akwarium 60 L obsada niewiele się zmieniła i wyposażenie te samo. Z braku dostępu do wiedzy nie wiedziałem w jakim to bagnie moje rybki pływają Od 15 o 25 roku życia miałem przerwę w akwarystyce (szkoła i inne zainteresowania ) Po ślubue udało mi się namówić moją połówkę na 54 L akwa z gięta szybą. Straszne boje były ale wiedziałem, że zaszczepię "bakcyla" i po niecałych 2 latach już nie miałem problemu z przywiezieniem 240 L mojego wymarzonego kawałka jeziora Malawi O morskim zawsze marzyłem. Ale zawsze wydawało mi się, że to taka wielka przepaść mnie od tego dzieli zarówno wiedzy jak i funduszy. Po lekturze kilku postów, widząc zafascynowanie któregoś kolegi co założył sobie kostkę 30 L Nano Reef od Aquaela stwierdziłem że i ja będę miał morskie prędzej czy później ale będę miał Jeszcze raz witam wszystkie koleżanki i kolegów . Pozdrawiam Jarek Cytuj Akwa: 150l Opti + sump 92l + 13kg suchej skały Cyrkulacja: koralia evo 2800 + Tunze 6015.Obieg: AM EcoRunner 2700. Odpieniacz: Turboflotor 1000 na pompie NJ 2300 igła Oświetlenie: 6x24W T5: 4 niebieskie + 2 białe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziobd2 Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2013 Witam Na forum trafiłem głónie z faktu iż kilka lat temu z powodu większej przeprowadzki musiałem pozbyćsię całego sprzętu oraz zwierząt (słodkowodne). Niedosyt przez ostatnie dwa lata doskwierał. A że przez około 5 lat lubowałem się w biotopie malawi to teraz postanowiłem urozmaicić swoje doświadczenie o rafę. Akwarystyka więc nie jest mi obca, ale ta morska to jednak rzecz przezemnie jeszcze nie tknięta. Dlatego też proszę o wyrozumiałość. serdecznie pozdrawiam forumowiczów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macc Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2013 Witam wszystkich serdecznie ! Mam na imię Maciek i pochodzę z Wałbrzycha . Miesiąc temu dojrzała we mnie decyzja i postanowiłem "pobawić" się w akwarystykę morską . Dotychczas miałem akwarium słodkowodne biotop Tanganika . Na razie przegryzam się przez wiedzę z zakresu akwarystyki morskiej , chłonę , czytam i przeglądam , zwłaszcza forum Nano-reef . Zaczynam przygodę od zakupu filtra osmozy + DI i odpieniacza . Akwarium najprawdopodobniej 185 lub 225 l , tymczasem muszę się pozbyć starego akwarium i jego mieszkańców . Pozdrawiam wszystkich z nowym rokiem 2013 !!! Maciek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2013 Cytuj pozdrawiam Przemysław Cybulskiwww.Pacific-Sun.eu Home for advanced technology Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lacmar Zgłoś Napisano 2 Stycznia 2013 Witajcie, Mieszkam od roku w Kielcach, wcześniej w Częstochowie i po kilku latach z Malawi (się zgrało z kolegą wyżej) w 2013 rozpoczynam przygotowania do morskiej przygody. Obecnie zbieram informację i zgłębiam wiedzę w temacie solniczek start w marcu. Pozdr Przemek Witam kolegę z Kielc....czytaj i pytaj, jak by coś to wal na priw, jak będę mógł to pomogę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dorian90 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2013 Witam Dorian z Wągrowca ( Wielkopolska 60 km od Poznania,Piły i Bydgoszczy). Narazie 250 L - biotop amazonka. Zdobede potrzebna wiedze i strartuje. Z chęcia posłuchał jakiegoś doświadczonego morszczaka z okolic. Pozdrawiam Cytuj 160x60x75h Deltec SC 2060, ATi 8x54w i inne graty Wykonuje stelaże pod akwarium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Witam Wszystkich Na imię mam Mateusz mieszkam w Stargardzie. Jakieś 9 lat temu razem z ojcem mieliśmy akwarium słodkowodne 80l, ojciec zawsze marzył o akwarium morskim lecz ceny w tamtych latach były kosmiczne... I od kilku lat i mi się udzieliło ale nigdy nie było czasu. Postanowiłem w końcu się zabrać za siebie W planach mam 160l + sump 60l. szafkę już zmontowałem, po akwarium jadę jutro. Większość sprzętu zrobię sam gdyż na początek dużo trzeba wydać. Ale cóż takie są tego uroki Życzcie mi powodzenia hehe Zapraszam do mojego tematu bo mam kilka pytań.http://nano-reef.pl/...-co-do-sprzetu/ Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia wszystkim nowicjuszom Edytowane 2 Lutego 2013 przez Tigr123 (wyświetl historię edycji) Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shoei Zgłoś Napisano 10 Stycznia 2013 Witam, jestem Michał i jestem soloholikiem. Jak kolega wyżej też miałem słodkie 80l i zamieniłem na solniczkę. Niestety chłopaki z Lubelszczyzny jacyś zakompleksieni są więc początki z morszczyzną zmuszony jestem zaczynać z Mazowszem. Jak mi się uda wystartować kosteczkę to założę odpowiedni temacik, a narazie patrzę jak dojrzewa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marekdziubak Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2013 Witam Marek z tej strony mieszkam w Garwolinie takie mini miasteczko 60 km od warszawy z akwarystyką morską nie miałem do czynienia wiec czytam wasze forum od miesiąca i postanowiłem się zarejestrować no i przywitać ;] Na początek myślę o używanym reefmaxie żeby wdrążyć się w temat nabrać dobrych nawyków a dzięki waszemu forum omijać złych cieszę się że macie Klub Reef Max ;] Cytuj 120LT Plany na 600L W trakcie realizacji.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pepitopl86 Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2013 No i przyszedł czas na mnie. Witam szanownych kolegów. Akwarystyką interesuję się od dziecka i zaczynałem od złapanych nad stawami cierników w słoiku i wsadzałem im do środka trawę z trawnika na podwórku. Przecież rybki potrzebują roślinek . Od tamtej pory wiele się zmieniło. Obecnie jestem w trakcie likwidacji akwarium "Holenderskiego" i przesiadam się na morskie co tłumaczy moją obecność na tym forum. Powoli kompletuję sprzęt a to co zbędne sprzedaję. jak już zacznę adaptować akwarium na morskie to na pewno się pochwalę. Jak na razie powoli do przodu. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diabeł prawdziwy Zgłoś Napisano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Cześć Ciekawe forum. Dla ciekawskich= mam solniczkę i to od dawna. Paletki mam od bardziej dawna. Edytowane 17 Stycznia 2013 przez Diabeł prawdziwy (wyświetl historię edycji) Cytuj Mała szklanka słonej wody, na dnie skały, w toni ryby i jakieś stwory. :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ptasz Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2013 siemka:) obecnie tylko czytam i zbieram sprzęt ale za kilka tygodni start z nano reef 30l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Irmina Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2013 witamy, witamy i zapraszamy:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kris83 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2013 Witam i Pozdrawiam wrzystkich. Przymierzam się do załorzenia akwa 150 50 50 i pewnie będę potrzebował kilku dobrych rad . Czy jest ktoś z mojej okolicy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czapa771 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2013 Witam wszystkich serdecznie, Mieszkam w Rudzie Talubskiej ok. 60 km od Warszawy.Obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem 370l malawi, i troche innych rybek w mniejszym akwa. akwarystyka to moja pasja.Obecnie zbieram niezbędną wiedze do morskiego kawałka świata. Napewno wykorzystam cenne doswiadczenie i rady użytkowników tego portalu .Napewno będe w tym roku startował z morskim ale jeszcze nie wiem jakiej pojemnosci i z jakim ospszętem.Serdecznie pozdrawiam wszystkich. Cytuj 120-55-55Opti. 160l sump. refungium, Shuran150. Oświetlenie LED DIY. 2X54W t5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
NRT2012 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2013 Witam. Pozdrawiam Forumowiczów. Od jakiegoś czasu wczytuje się w informacje zawarte na forum. Jest to moja druga przymiarka do akwarium morskiego -pierwsza miała miejsce w okolicach roku 2000 jednak ze względu na ówczesną dostępności sprzętu i ceny zakończyła się fiaskiem. Teraz planuje start zbiornika 240-300L w najbliższych dwóch miesiącach. Napewno będę korzystał z Waszej wiedzy i doświadczenia. Mieszkam w Tychach a w okolicach widzę sporo solnych wyjadaczy Cytuj KOMPLETUJE... JEST: baniak: 120x60x55 [396l], sump 80x40x35 [112l] W PLANIE: odpieniacz: Deltec APF 600, pompa obieg: 3000-3500l/h marka?, LR ok60kg. 360l w salonie... start... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziuso27 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2013 Witam i Pozdrawiam wrzystkich. Przymierzam się do załorzenia akwa 150 50 50 i pewnie będę potrzebował kilku dobrych rad . Czy jest ktoś z mojej okolicy ? witaj kris..jest..jest... Cytuj Kostka 70x70x55(270L)+sump 112L,LED 120W+4*24W T5,NewJet 2300,Tunze 7096+2x6055,Dolewka Zajac,Grzalka Eheim 150Watt,Bubble Magus 155Pro na igle AquaBee,Multi Kontroler made in china,dozownik Marine Magic,Resun 250g Ozonator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rally8pl Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2013 Witam mam na imie Dominik i jestem z Polanicy-Zdroj, od paru lat mieszkam w Londynie. Posiadam solniczke 94l od sierpnia, ale to moj pierwszy post na forum dlatego najpierw chcialem sie przywitac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtass9 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2013 Witam wszystkich,mam na imię Wojtek,pochodzę spod Piotrkowa Trybunalskiego.Akwarystyka zajmuję się od wielu lat ale jest to akwarystyka słodkowodna.Mam zamiar w przyszłości założyć akwarium morskie ale na chwilę obecną zgłębiam wiedzę na tym forum . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lisek_92 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2013 Cześć wszystkim, mam na imię Bartek i powoli przymierzam się do pierwszej solniczki, jak do tej pory miałem styczność tylko z akwariami słodkowodnymi. Powoli "wczytuję" się w morszczyznę i jeszcze w tym roku będę chciał wystartować z akwarium morskim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo75 Zgłoś Napisano 31 Stycznia 2013 Witam , jestem z Kołbaskowa (k.Szczecina) . Właśnie jestem na etapie zamawiania akwa . Bedzie to 300l 120/50/50 . Dotychczas tylko miałem słodkowodne 450l . Mysle ze za miesiac bede startował ze słonym zbiornikiem. Pozdrawiam PABLO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość RAFkru Zgłoś Napisano 1 Lutego 2013 (edytowane) Witam! mieszkam w Białym Dunajcu i prócz pasji jaką jestakwarystyka jeżðżę na nartach Edytowane 23 Maja 2014 przez RAFkru (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach