Skocz do zawartości
Perla1313

Wirki jak najlepiej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Prosze o podpowiedz jak najlepiej i najszybciej zwalczyc wirki.?

Dzieki Bardzo

Darwk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam - hexatenia - sprawdzone...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mandaryn hexa

Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Flatworm exit stosowałem dwa razy w starym akwa przed przekładka . Wirki niby zdechły a po kilku dniach znowu się pokazały w nowym. Nie polecam tego środka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakos nikt nie wspomnial o tym ze hexa moze sprawiac problemy w akwarium, oraz o tym, że to czy rybka zajmie sie wirkami czy nie jest troszke kwestią loterii. Nikt nie zapytał o istniejaca obsade, o wielkosc akwarium i ilosc skaly. A to dosc istotne kwestie przy poradach w stylu "kup nowa rybe".

Pytanie do przemyślenia:

Co mozna powiedziec o lekarzu, ktory proponuje pacjentowi rozrusznik serca bez informowania go jak zmieni sie jego zycie?

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no w sumie masz rację, ale napisałem, mała, bezkolizyjna :-P

choć to dość "nieostre" pojęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakos nikt nie wspomnial o tym ze hexa moze sprawiac problemy w akwarium, oraz o tym, że to czy rybka zajmie sie wirkami czy nie jest troszke kwestią loterii. Nikt nie zapytał o istniejaca obsade, o wielkosc akwarium i ilosc skaly. A to dosc istotne kwestie przy poradach w stylu "kup nowa rybe".

Pytanie do przemyślenia:

Co mozna powiedziec o lekarzu, ktory proponuje pacjentowi rozrusznik serca bez informowania go jak zmieni sie jego zycie?

Witam

Ja taka rybke juz posiadam ale byla w sumpie bo myslalem ze podgryza korale ale on najwidoczniej juz znalazla jakies wirki i je skubala a mi sie wydawalo ze atakuje korale i zlapalem ja do sumpa.

Obsada

Czarny tang

8 long fin anthias

Akw 560 ltr same acry

A co moze robic zlego taka rybka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hexatenia jest bardzo terytorialna ryba i jesli uzna, ze inna ryba stanowi dla niej zagrozenie, hexatenia stanie sie bardzo agresywna. Dotyczy to glownie ryb, ktore stanowia dla niej konkurencje w zdobywaniu pokarmu np mandaryny. Raczej bedzie ignorowala ryby plywajace w toni np anthiasy

Tu masz wiecej:

http://reefhub.pl/hexataenia/

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądając amerykańskie fora natknąłem się na informację że Chrysiptera springeri je wirki, czy ktoś może to potwierdzić? Jeśli to prawda była by ciekawą alternatywą choćby dla Hexateni.

bcae474f7c59462f5d92ef11974d6818u1253a1259.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hexa-ryba dość nieprzewidywalna, nie ma pewności, że zajmie się wirkami, szczególnie jeśli ktoś dużo karmi ryby. Chrysus-ryba spokojniejsza, też bez pewność i że zagustuje w wirkach. Podstawa to prewencja-kąpiel każdego z nowo wprowadzanych korali w Coral RX. Preparaty typu Levamisol, FW stop itp., podawane do zbiornika to skrajne ryzyko, niejeden ładny tank poszedł przez nie w kibel. Ważne jest też utrzymanie czystości w zbiorniku, bo stoi ona o dziwo w korelacji z populacją wirków.

Edytowane przez BYNT (wyświetl historię edycji)

Mój zimowy antydepresant: 140x70x45h OW, BK 180, Balling, cyrk. 2xVortech MP40W, 1xVortech MP10, 2x RW 15, ATI Sunpower 8x54W, bez sumpa, ULNS, 90% SPS, 10% LPS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hexatenia jest bardzo terytorialna ryba i jesli uzna, ze inna ryba stanowi dla niej zagrozenie, hexatenia stanie sie bardzo agresywna. Dotyczy to glownie ryb, ktore stanowia dla niej konkurencje w zdobywaniu pokarmu np mandaryny. Raczej bedzie ignorowala ryby plywajace w toni np anthiasy

Tu masz wiecej:

http://reefhub.pl/hexataenia/

Sorki ja pisalem ze mam nandaryne w sumpie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Święta racja :) mam hexę będzie z pół roku. Dobrze wiedząc, że apetyt na wirki jest u tej rybki loterią zaryzykowałem i ....

woli jeść mrożonki razem z resztą obsady a wirki tak samo jak przed zakupem kąpie w dip-ie :p i jak na razie wygrywam ;)

Akwarium 104x50x60, ATI 8x39w dimm, Skimmer Skimz Oval SV203, Gyre XF130 + RW8+RW8

79f2a5736b72c7fb7330881dd9cde423u812a713.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do przemyślenia:

Zgadzam sie z Testerem. Moja Hexa stala sie mega wredna kiedy do akwa trafily babki ( jedna przez to padla). Gonila je caly czas nie dajac wyjsc im z kryjowki.

Aquamaniac wspominal mi, gdy mu to opowiadalem, ze hexa nie bedzie tak sie zachowywac jesli bedzie trzymana w parze. Ja jednak juz nie ryzykuje z tymi rybami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Święta racja :) mam hexę będzie z pół roku. Dobrze wiedząc, że apetyt na wirki jest u tej rybki loterią zaryzykowałem i ....

woli jeść mrożonki razem z resztą obsady a wirki tak samo jak przed zakupem kąpie w dip-ie :p i jak na razie wygrywam ;)

Wylawiaz te korale ktore maja wirki i kapiesz je w dipie a jak dlugo i jakim dipie

Dzieki

Zgadzam sie z Testerem. Moja Hexa stala sie mega wredna kiedy do akwa trafily babki ( jedna przez to padla). Gonila je caly czas nie dajac wyjsc im z kryjowki.

Aquamaniac wspominal mi, gdy mu to opowiadalem, ze hexa nie bedzie tak sie zachowywac jesli bedzie trzymana w parze. Ja jednak juz nie ryzykuje z tymi rybami.

Ja za bardzo nie boje sie o obsade a bardziej o korale

Edytowane przez Perla1313 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak :) wyciągam to co się ta a siedzą głównie na discosomach i euphylliach i kąpie w coral protect

o takim ;)

http://crazycoral.pl/na-glony-pasozyty-lekarstwa/1892-coral-protect-1-ml.html

działa i zero grymaszenia.

Gorzej jest z tymi których nie mogę wyciągnąć ale liczę, że przejdą na te które mogę wyciągać no chyba, że hexa się przełamie i zacznie pracować ;)

Akwarium 104x50x60, ATI 8x39w dimm, Skimmer Skimz Oval SV203, Gyre XF130 + RW8+RW8

79f2a5736b72c7fb7330881dd9cde423u812a713.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za bardzo nie boje sie o obsade a bardziej o korale

Ale posiadanie hexy wcale nie oznacza, ze wirkow miec nie bedziesz. Ja swoja kupilem tez na wirki (mialem na euphylli) i nie ruszyla ich wogole, wrecz omijala duzym lukiem! A babke przez nia stracilem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale posiadanie hexy wcale nie oznacza, ze wirkow miec nie bedziesz. Ja swoja kupilem tez na wirki (mialem na euphylli) i nie ruszyla ich wogole, wrecz omijala duzym lukiem! A babke przez nia stracilem...

Nie pocieszyles mnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.